Het boek zit vol superbruikbare tips, en ga zelf je glucose thuis meten!

08:10 - 04:54
luistertijd 08:10 - leestijd 04:54

Half januari woonde ik een webinar bij van Je Leefstijl als Medicijn, een leefstijl interventieplatform dat je ontzettend veel leert over gezondheid, ziekte en voeding. Het webinar werd gegeven door de Nederlandse internet Yvo Sijpkens . Hij gaf uitgebreide uitleg over hoe diabetes ontstaat en gaf en passant hele slimme tips om te voorkomen dat je diabetes krijgt. Naar schatting hebben meer dan 1 miljoen mensen diabetes in Nederland, maar nog eens een miljoen mensen zitten in het voorstadium ervan. Hij adviseerde het boek Glucose Revolutie te lezen. Ik vind het een eye-opener.

Superveel tips en inzicht voor een stabielere glucose spiegel

Hoewel ik zelf geen diabetes heb, ben ik sinds ik mijn voedingspatroon heb aangepast, wel erg gespitst geraakt op de impact van je glucosespiegels op je gezondheid. Het boek geeft een mooi inzicht in hoe je je spiegels stabieler kunt houden, maar de schrijfster inspireerde mij vooral om zelf eens thuis een aantal dagen en een aantal keren per dag mijn bloedsuikerspiegels te gaan meten. Daarvoor is een heel eenvoudig bloedpriktestje te koop. Maar eerst even terug naar het boek.

Stabiele spiegels zorgen voor minder vetmassa

De Glucose Revolutie is een jaar geleden uitgekomen en heeft internationaal veel stof doen opwaaien. Het wordt aangeraden als je grip wilt krijgen op je glucosespiegels in relatie tot je vetmassa. Bottom line komt het erop neer dat je wordt geholpen bij het stabiliseren van je spiegels en dat je en passant ook je gewicht onder controle kunt krijgen.

Zelfdokteren

Het boek is geschreven Jessie Inchauspe, een vrouw die zelf mega veel problemen met haar glucose had en zelf ging dokteren om erachter te komen hoe ze het onder controle kon krijgen. Ze dook in de materie van koolhydraten en stelde in haar boek ook een uitgebreid programma op welk type koolhydraten (de complexe natuurlijk….) je wel en niet moet eten, hoe je deze kan invoeren in je voedingspatroon en op welke momenten van de dag. Haar Instagram kanaal Glucose Goddess is heel populair.

Instagram: @glucosegoddess

Anders om eten

Leukste gimmick vind ik toch wel dat ze uitlegt dat je koolhydraten altijd als laatste in je menu moet eten. Je begint met eiwitten en vetten en vezels. Als je dat systeem volgt zal je bloedsuikerspiegel veel minder pieken. Ze gaat zover dat ze zegt dat je gerust nog kan snoepen, ergo, suiker kan eten.

Azijn drinken, verdund

Interessant is ook haar tip om rond de maaltijd een eetlepel azijn opgelost in een glas water te drinken. Het gaat glucosepieken tegen en het zou helpen om van buikvet af te komen, danwel te verminderen. In azijnzuur zit alfa-amylsase dat de omzetting van zetmeel in glucose vertraagd. Ik heb dat overigens zelf niet geprobeerd. Ik zie voor mijzelf de noodzaak niet.

Kritische kanttekeningen

Het boek heeft de tongen losgemaakt, lees ik uit diverse berichten op internet. Er zijn wetenschappers die beweren dat voor haar eet-volgorde-methode te weinig onderbouwing is. Ze zou teveel in de ban zijn van koolhydraten en haar one-size-fits-all methode zou echt niet op mens met glucoseproblemen toepasbaar zijn. Er zijn immers grote biologische verschillen tussen mensen.

Het belang van vetten en eiwitten

De aandacht voor vetten en eiwitten wordt wel aangetipt in haar boek, maar het verdient meer uitleg waarom deze stoffen zo belangrijk zijn, maar ook waarom je geen overdosis ervan moet gaan eten:

Het is goed te weten dat vetten een beperkte invloed op de bloedsuikerspiegel hebben. Ze vertragen de opname van koolhydraten in de bloedbaan, waardoor de stijging van de bloedsuikerspiegel minder snel is en de daling van de bloedsuikerspiegel minder snel is. Let erop dat het om gezonde, plantaardige vetten gaat en zeker geen transvetten in koek en gebak, en dergelijke.

Eiwitten hebben ook een beperkte invloed op de bloedsuikerspiegel. Ze kunnen de opname van koolhydraten vertragen, maar hebben ook invloed op de productie van insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Te veel eiwit kan echter ook tot nadelige effecten leiden, zoals verminderde nierfunctie.

De nieren moeten de afvalproducten van het eiwit verwijderen. Bij gezonde mensen werken de nieren op een efficiënte manier om deze afvalproducten te verwijderen. Als er te veel eiwit in de voeding zit, kunnen de nieren overbelast raken en de afvalproducten niet goed wegwerken.

Thuis je glucose testen, zo gepiept

Het meest leerzame uit haar boek vond ik dus de volgorde van eten, te weten dat je gaat afvallen als je bloedsuikerspiegel onder controle komt, en dat je jezelf kan monitoren met een prik-setje dat je voor nog geen 15 euro online kan bestellen. Het is echt inzichtelijk om dat eens te doen een paar dagen.

Slimme tip van internist Sypkema

Internist Sijpkens vertelde in zijn webinar dat je een heel simpel systeem kunt volgen: zakt je glucosewaarde rond de 5 dan is het tijd om te eten, zolang het hoger blijft, denk richting de 7, dan moet je eigenlijk nog niet gaan eten. Let wel: dit is een hele slimme tip als je nog geen diabetes hebt, maar bijvoorbeeld in een pre-diabetes stadium verkeert.

Omdat ik anders ben gaan eten vanaf voorjaar 2022, merkte ik al heel snel dat mijn energie enorm toenam, mijn hersenmist afnam en ook niet meer de hele dag honger had. Ik had niet de indruk dat ik suikerdips heb nu, toch was het leuk om te testen (ik gebruik deze test er voor). In de ochtend wakker worden met 5.2 (ja, ik moet ’s ochtends ontbijten, dat weet ik al mijn hele leven;-)) en na bijvoorbeeld de lunch een 6.6 of 6.7. Prima scores dus, maar meten = weten en dat is alleen maar goed.

Diabetes patiënten dienen zich altijd onder controle te stellen van de huisarts en wellicht een specialist.

De leukste opstekers uit het boek vind ik:

Scroll even door al onze artikelen over voeding en gezondheid heen. De moeite waard!

Lees ook