Gewoon collageen slikken is niet zo zinvol, zegt Mardge Pascaud. ‘Je moet de piepkleine bouwsteentjes innemen, waaruit collageen is opgebouwd. Die worden beter opgenomen.’

08:09 - 04:53
luistertijd 08:09 - leestijd 04:53

Vorig jaar vertelden we jullie al dat beauty innovator en huidexpert Mardge Pascaud bezig was met de ontwikkeling van een collageen supplement 2.0.Voorbij de standaard collageendeeltjes, maar opgebouwd uit de aminozuren, de bouwsteentjes waaruit collageen zélf is opgebouwd. De opname en werkzaamheid hiervan zou veel hoger zijn, vertelde Mardge toen. Haar supplement Firmness is nu uitgekomen en ik sprak met haar erover tijdens een gezellige lunch aan de Amstel in het Amsterdamse buitengebied.

Zoals je weet is collageen van essentieel belang voor een goede conditie van je huid, van je haar, en zelfs van je spieren en gewrichten. Vanaf je 25ste neemt het vermogen om collageen op alle niveaus goed te blijven af, stukje bij beetje af.

Wat is collageen?

Collageenvezels zijn belangrijke eiwitten in het lichaam. Collageen zorgt primair voor structuur, samenhang en stevigheid van de verschillende soorten bindweefsel, waaronder kraakbeen, botten, pezen, gewrichtsbanden, huid en bloedvaten.

In de huid kun je collageen zien als de matras van de huid; het zorgt voor vorm, stevigheid en volume. Er bestaan wel 28 typen collageen waarvan type 1 t/m 4 het meeste voorkomen in het menselijk lichaam. Als collageen niet van mensen afkomstig is van mensen dan kan het zijn van vis, runderen, varkens of planten.

Collageen is een heel groot eiwit. De bouwstenen van eiwitten zijn aminozuren. Het collageen molecuul is een tripel helix. Dit zijn drie lange strengen van aminozuren die rond elkaar zijn gedraaid.

Kunnen we verloren collageen weer opbouwen?

Ja, zegt Mardge volmondig. ‘ Maar niet door collageen op te smeren of te slikken. We moeten het lichaam de juiste collageen bouwstenen aanreiken en dan het lichaam de juiste stimulus geven om hieruit collageen uit op te gaan bouwen.’

Niet het collageen, maar de bouwstenen ervan

Tijdens het onderzoek naar haar supplement verbaasde het Mardge dat bijna alle collageendranken niet gebaseerd zijn exacte aminozuursamenstelling van collageen. Ze vertelt: ‘Er wordt wel gewerkt met aminozuren maar de juiste verhouding van de verschillende aminozuren werd nergens bereikt.

Lysine en proline

‘Heel belangrijk zijn de aminozuren glycine en proline. Deze laatste wordt eerst omgezet naar hydroxyproline voordat het wordt opgenomen tot het collageen. Hydroxyproline wordt haast nooit gebruikt. Meestal gaat het om gehydroliseerd collageen, maar dat heeft bij lange na niet dezelfde werking. Of het wordt versterkt met peptiden. Maar ik ben met mijn formulering naar nog kleinere, goed opneembare bouwsteentjes gegaan. Hydroxyproline, proline en glycine maken voor 80% deel uit van het collageen.

Betere opneembaarheid in darmen

‘Collageen is een groot molecuul, dat niet makkelijk opgenomen wordt, ook niet via de darmwand. Vandaar ik voor deze kleine bouwsteentjes heb gekozen. Deze worden wel goed opgenomen. Dit maakt een supplement wel kostbaarder overigens. Kant-en-klare gehydroliseerde collageenpoeders zijn goedkoper.

‘Ik ga altijd terug naar de basis, om dan te kijken wat erin zit en op welke wijze ik zo zuiver mogelijk daarmee kan werken. Van elk aminozuur heb ik 500 mg in elk sachet verwerkt. Elk sachet bevat 3,7 gram aan werkzame stoffen.

Een boosterkuur van drie maanden

‘Ik adviseer de eerste maand drie sachets per dag te gebruiken, de tweede maand twee stuks en de derde maand 1 sachet per dag. In totaal drie boxen voor drie maanden. Dan krijg je echt een aminozuren-boost. Mocht je al aminozuren slikken voor een energieboost, dat kun je SkinFirmness er prima naast slikken.

Het werkt….ook voor je spieren en gewrichten

Mardge benadrukt dat je gaat echt merken dat je huid beter gehydrateerd wordt en je bewegingen soepeler worden. Persoonlijk heb ik dit ook aan den lijve kunnen ondervinden. Ik ben onder de indruk van hetgeen je met collageensuppletie kunt bereiken.

Maar hoe zit het dan met huidstevigheid? Lukt dat via een drankje?

‘Nee, zegt Mardge, niet alleen. Je moet het echt langer gebruiken, minstens drie maanden, en bijvoorkeur combineren met doelgerichte lichaamsbehandelingen die meer stevigheid gaan geven, een impulsbehandeling. Zoals onze apparatuur Pascaud Contour en Pascaud Wave. Alles met radiofrequentie ondersteund. Ook onze Passage massage, de bindweefselmassage werkt goed ondersteunend.

Huidzones een prikkel geven met radiofrequentie

We weten van voedingssuppletie dat het juist daar in het lichaam gebruikt wordt, waar het ook het hardst nodig is. Dus voordat je het terug gaat zien in de stevigheid van je huid, ben je een tijdje verder. Denk maar eens aan zones als je wangen, je onderkin, de hals, de achterkant van je armen. Vandaar we impulsbehandelingen adviseren, in combinatie met een stevige kuur, zoals ik al eerder omschreef. Denk maar eens aan zones als je wangen, je onderkin, de achterkant van je armen.

Bindweefselopbouw en gezondere bloedvaten

‘Mijn collageensuppletie helpt echt het bindweefsel op te bouwen. Je kunt er echt meer spankracht van het weefsel mee opbouwen. Het komt ook de elasticiteit van je bloedvaten ten goede.

Ook het DNA testadvies geeft goed inzicht

Mardge adviseert ook om naar het DNA van de huid te kijken. Zij heeft daar een hele mooie test voor ontwikkeld, waarmee je meteen kan zien waar iemand in aanleg gevoelig voor is, en dat leg je naast de huidige conditie van de huid.

my skincaud

Zwakke punten in de huid zeggen ook iets over zwakke punten in het lichaam zelf

‘Zo weet je zeker dat je het beste advies geeft. Je kunt meteen preventief werken, met de aanleg indachtig. Dit gaat overigens verder dan de huid hoor. Want als uit de test komt dat je ontstekingsgevoelig bent, hoeft dat niet tot uiting te komen in acne of rosacea, het kan ook in je gewrichten gaan zitten. Of neem glycatie. Dat kan zich uiten in een slappe huid, maar het kan ook problemen aan de bloedvaten geven in je lichaam, want de bloedvatwand bevat veel elastine.  Denk aan een van verhoogde bloeddruk of spataders tot een verhoogd risico op een infarct van hart of hersens.

Cellulite

Mardge adviseert Firmness overigens niet voor cellulite, daarvoor heeft ze drainerende supplementen, zoals SKIN-XDR. Het zorgt voor een betere doorbloeding tot in de kleinste vaatjes en dat het weefsel ook beter gedraineerd wordt. En, niet onbelangrijk, dat het vethuishouding op orde komt door gebruik van een goede balans tussen omega-vetzuren.

Beauty wordt steeds meer gezondheidgerelateerd

Gezondheidgerelateerde beauty wordt steeds belangrijker. We worden ouder, maar we leven daardoor ook langer met chronische ziekten. We willen er mooi uit blijven zien van buiten, maar ons vooral ook gezond blijven voelen van binnen. Want dat straal je uit en geeft je schoonheid vleugels, concluderen Mardge en ik.

De Pascaud Beauty Triangle

‘We hebben de afgelopen jaren een hele straffe focus op huidverbetering gehad. Nu komt wellness en wellbeing weer naar voren. Het is ook de derde poot van mijn beauty triangle.’

Lees ook:

Bekijk het uitgebreide video interview van Monique met Mardge over trends en angsten in de beauty industrie….

Lees ook