Schone cosmetica, zonder milieuvervuilende stoffen en zonder schadelijkheid voor onze gezondheid

16:30 - 09:54
luistertijd 16:30 - leestijd 09:54

Clean beauty… Een paar jaar geleden had nog niemand van deze term gehoord. Inmiddels is clean beauty niet meer weg te denken uit de schappen van de parfumerie. Of uit de posts van influencers op social media. Clean beauty is here to stay en je mag het inmiddels gerust een movement noemen. Met trouwe aanhangers.

clean beauty

Wat is clean beauty eigenlijk?

Clean beauty wordt vaak geassocieerd met ‘natural beauty’ en ‘green beauty’. Eigenlijk met alle soorten beauty die op een duurzame, groene en gezonde manier afwijken van de gebruikelijke standaardnorm van beauty. Het is daarmee geen mainstream beauty. Althans, nog niet. Want als je het de clean beauty aanhangers vraagt, wordt clean beauty zo snel als mogelijk de nieuwe normaal.

Een wettelijke of officiële definitie ontbreekt

Hoewel je op basis van bovenstaande uitleg vast wel een idee hebt bij wat clean beauty is, ontbreekt een wettelijke of officiële definitie van clean beauty. De Amerikaanse FDA hanteert de term niet en ook de Europese Unie heeft nergens vastgelegd aan welke voorwaarden een merk of product moet voldoen om het stempel ‘clean’ te verdienen.

clean masker

Cosmeticamerken vullen clean beauty daarom naar eigen inzicht in 

Doordat duidelijke voorwaarden en kaders ontbreken, grijpen cosmeticamerken de ruimte die de wet ze biedt en vullen het begrip naar eigen inzicht in. Gevolg: wat exact clean is en wat niet, kan van merk tot merk verschillen. Toch zie je wel een rode draad ontstaan bij de verschillende merken wereldwijd.

Clean beauty producten zijn vrij van toxische werkstoffen

In de kern betekent clean beauty dat je een product kunt gebruiken, zonder dat hier gezondheidsrisico’s aan kleven. De INCI-lijst mag uitsluitend veilige en non-toxische ingrediënten bevatten. Ingrediënten die bijvoorbeeld hormoonverstorend of irriterend kunnen werken, horen niet thuis in clean beauty producten.

Clean beauty producten bevatten een transparante INCI

Een duidelijke INCI-lijst op de verpakking van een product is natuurlijk een goede eerste stap richting transparantie. Helaas valt op die INCI-lijst nog wel wat af te dingen… Een goed voorbeeld van gebrekkige transparantie is het gebruik van het woord ‘fragrance’ op de INCI. Dit is strikt genomen geen ingrediënt. Maar omdat duidelijke afspraken hierover ontbreken, plaatsen veel fabrikanten toch het woord ‘fragrance’ op de INCI, als een soort containerbegrip. Welke ingrediënten er dan exact in deze ‘fragrance’ zitten en hoe veilig of onveilig ze zijn, kom je niet te weten.

ingredienten

Greenwashing met buzzwords

Eveneens misleidend voor de consument is het gebruik van buzzwords op de verpakking. Hoe vaak zie je tegenwoordig niet claims als natuurlijk, eco, duurzaam, terwijl vervolgens iedere uitleg ontbreekt over het waarom. In marketingtermen noem je dat ‘greenwashing’… merken spelen in op het duurzame, groene bewustzijn van de consument en aannames daarbij: “Als er eco staat, dan is het vast beter dan zonder eco.”

Clean beauty producten bevatten geen geheime ingrediënten en ook geen mysterieuze claims. Clean beauty is eigenlijk heel overzichtelijk en eenvoudig.

Clean beauty is niet altijd 100% natuurlijk of vrij van conserveringsmiddelen 

Een misvatting over clean beauty is dat het 100% natuurlijk of organic is en vrij van conserveringsmiddelen. Je kunt in clean beauty producten dus zeker ook niet-natuurlijke (synthetische) ingrediënten aantreffen, zo lang deze maar veilig en non-toxisch zijn. Dit kunnen zelfs conserveringsmiddelen zijn. Immers, er bestaan vandaag de dag voldoende conserveringsmiddelen die veilig kunnen worden toegepast in verzorgingsproducten.

Is clean beauty dan gelijk aan green beauty?

Daarmee is iets vergelijkbaars aan de hand. Green beauty associëren we vaak met:

Hoewel deze criteria heel goed klinken, kan het toch gebeuren dat een product aan alle criteria voldoet en nog steeds niet clean is, omdat het onveilige ingrediënten bevat. Omgekeerd kan je product volledig veilig zijn, maar dierlijke ingrediënten bevatten, zoals honing of bijenwas. En dan is het weer niet vegan.

clean beauty

Clean beauty is vooral bewust smeren

De Clean Beauty Movement wil de consument, jou dus, vooral ook bewust maken van wat je op huid en haar smeert. Omdat duidelijke regelgeving ontbreekt, is het goed dat de consument niet volledig leunt op de fabrikanten. Wees kritisch op je beauty producten, leer INCI-lijsten ontcijferen en laat je niet verleiden door buzzwords en greenwashing.

The Good Face Project

Een interessante website op het gebied van bewust smeren is The Good Face Project. Op de site valt te lezen: “We are on a mission to make cosmetic ingredient transparency a standard for the beauty industry. We think it’s time for all of us as consumers to demand safer and more efficacious products, and we are not alone.”

The Good Face Project legt beauty producten langs een meetlat van clean tot toxisch (de zogenaamde Good Face Index) en biedt bovendien een handige lijst van schadelijke ingrediënten die je beter kunt vermijden, met een duidelijke uitleg waarom. Neem zeker eens een kijkje op deze website.

Clean beauty zomerfavorieten van Corine

Omdat ik me voor dit artikel de afgelopen weken heb verdiept in clean beauty, belandden er ook een paar pareltjes van producten in mijn badkamerkastje. Het zal je niet verbazen dat dit typische zomerproducten zijn, aangezien we tropische temperaturen achter de rug hebben. Ik deel ze graag met je.

ilia skin tint

ILIA Super Serum Skin Tint SPF 30: bescherming met een tintje

Jammer genoeg is het ILIA Beauty nog relatief onbekend in Nederland, maar het verhaal achter het merk is prachtig en het levende bewijs van nut en noodzaak van clean beauty. Oprichtster Sasha Plavsic groeide op met een jonger broertje dat zijn leven lang gebukt ging onder acute astma en verschillende allergieën. Haar moeder wist dit onder controle te krijgen met behulp van homeopathie en een organisch dieet en zo kwam Sasha in aanraking met een gezonde leefstijl.

Toen Sasha’s moeder op een dag Sasha uitdaagde om de INCI-lijst van haar favoriete lippenbalsem eens onder de loep te nemen, schrok Sasha zich rot en nam zij zich voor een clean alternatief te ontwikkelen. Hiermee was de basis voor ILIA Beauty gelegd. Bekijk ook het volgende filmpje:

Mijn favoriete ILIA product voor de zomer is Super Serum Skin Tint. Een ware alleskunner, want het geeft je huid voeding, zonbescherming én een tintje. ILIA Super Serum Skin Tint is vrij van siliconen, parfum en nano-deeltjes. Het serum beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van de zon dankzij het minerale zonnefilter zinkoxide. Maar liefst 12% en daarmee vergelijkbaar met een ‘gewone’ minerale zonbeschermer.

Je vindt in dit superserum een flinke dosis werkstoffen die je huid voeden en verzorgen, waaronder Niacinamide (verfijnt de huidtextuur… bye bye, grove poriën), Squalaan (brengt de olie- en talgproductie in balans en zorgt voor een soepele huid), Hyaluronzuur met kleine en grote moleculen (ondersteunt de vochtbalans op verschillende niveaus in de huid) en Bisabolol (gaat ontstekingen tegen, verzacht en is bovendien antibacterieel). Super Serum Skin Tint bevat ook Esters van Shea Butter: een clean en veilig alternatief voor siliconen. Deze esters zorgen ervoor dat het serum makkelijker over je huid glijdt en daardoor makkelijker aanbrengt.

ilia foundation

De vederlichte formule met serumtextuur (gewoon lekker met je vingers aanbrengen, zoals je met een serum doet) laat zich mooi opbouwen naar een lichte tot medium dekking met een natuurlijke, dewy finish. En ook heel fijn: Super Serum Skin Tint is verkrijgbaar in vele tinten, van heel licht tot heel donker.

Shop Ilia serum hier online

 

Pestle & Mortar Vitamin C 2 Phase Serum: anti-oxidanten in de zomer een must

Het eigentijdse en hippe Pestle & Mortar is sinds kort in Nederland verkrijgbaar bij COSMANIA en De Bijenkorf. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik dat hoorde, want ik ben dol op dit merk (dat ik voorheen vaak in Amerika kocht). Alle producten van Pestle & Mortar zijn vrij van agressieve chemicaliën of schadelijke ingrediënten.

pestle and mortar

Omdat anti-oxidanten in de zomer een must zijn om af te rekenen met de vrije radicalen die het gevolg zijn van bloostelling aan de zon, kan ik je het onlangs gelanceerde Vitamin C 2 Phase Serum van Pestle & Mortar absoluut aanraden. Dit lichtgewicht serum combineert drie soorten hoogwaardige Vitamine C (in totaal maar liefst 16%) voor een stevige huid met een heldere en egale teint. Doordat de Vitamine C is ingekapseld, wordt het langzaam aan de huid afgegeven en voorkom je huidirritatie. Bekijk ook het volgende filmpje:

Ook vrij uniek voor een Vitamine C serum is de formule die uit twee fasen bestaat: een waterfase met verhelderend Vitamine C en Tamarinde Extract, en een oliefase met verzachtend Squalaan en Primrose Olie. Het slimme pompsysteem mengt pas bij gebruik de waterfase met de oliefase. Zo is je serum altijd vers en de Vitamine C stabiel. Door de oliefase zou je wellicht verwachten dat het serum vettig aanvoelt, of een vettig laagje achterlaat op je huid. Dat is niet het geval. Vitamin C 2 Phase Serum wordt razendsnel door de huid opgenomen.

Shop hier online

 

Verkoelende tip… Balance Facial Spritz

Ook van Pestle & Mortar en heerlijk verkoelend in de zomer is de Balance Facial Spritz. Een heerlijke spray met een blend van Ierse magnesium (stimuleert celprocessen), aminozuren (herstellen de vochtbalans), groene thee (brengt de talgproductie weer in balans en vermindert irritatie) en Niacinamide (gaat huidveroudering tegen). Balance Facial Spritz verfrist, hydrateert en voorkomt dat luchtvervuiling in de huid kan dringen. Naast zon is luchtvervuiling een belangrijke huidbeschadiger, waar ik onlangs over schreef op BeautyJournaal.

balance spritz

Shop hier online

 

Annemarie Börlind Sun Cream SPF 50: met anti-aging complex

Anti-Aging Sun Cream SPF 50 biedt hoge bescherming tegen de zon en verzorgt bovendien de huid. Naast UV-filters vind je in dit product namelijk een anti-aging complex met onder meer vitamine E, dat beschermt tegen vroegtijdig verouderen van de huid. Panthenol levert vocht aan de (door de zon) drogere huid. Sun Cream SPF 50 is een volle, rijke crème. Mocht je de voorkeur geven aan iets luchtigers, kies dan voor de Sun Fluid SPF 30.

annemarie borlind

Leuk weetje is dat de oprichtster van het merk, Annemarie Linder, een pionier is op het gebied van natuurlijke cosmetica uit het Zwarte Woud. Je zou kunnen stellen dat dit uit nood geboren was. Annemarie kon namelijk geen producten vinden die haar eigen huidproblemen oplosten. Inmiddels, ruim 70 jaar later en 60 awards rijker, helpt het natuurlijke merk klanten wereldwijd aan een gezonde huid. Alle producten van Annemarie Börlind zijn vrij van siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en dierlijke extracten.

Shop hier online

 

So’Bio étic Hydra Aloe Vera SOS Soothing Mask: heerlijk verkoelend voor de gevoelige huid

SO’BiO étic Hydra Aloe Vera SOS Hydrating & Soothing Mask is een heerlijk kalmerend en verzachtend masker voor de gevoelige en reactieve huid. Overigens kan je dit SOS-masker ook uitstekend gebruiken met een ‘normale’ huid, na een dagje (te)veel zon. Het masker hydrateert je huid en gaat het vervelende gevoel van een strakke, droge huid tegen.

Clean So'Bio

Evenals de andere producten uit de Hydra Aloë Vera lijn van SO’BiO étic heeft het masker als belangrijkste ingrediënt puur en biologisch sap van aloë vera. Rozenwater en Bisabolol laten je gehydrateerde huid herstellen en regenereren. Monique testte eerder al producten uit deze lijn, in combinatie met andere SO’Bio producten.

sobio aloe vera

Een wel heel bijzonder sap

Aloë vera staat natuurlijk bekend om zijn hydraterende eigenschappen en vermogen om de huid te beschermen en kalmeren. Ik schreef er al eerder over op BeautyJournaal. SO’BiO étic heeft een sap geselecteerd dat rechtstreeks uit het hart van de verse bladeren van Aloë Barbadensis wordt verkregen. Hierdoor blijven alle actieve bestanddelen (maar liefst 55 in totaal!) van het sap intact.

Breng 1 tot 2 keer per week, of vaker naar behoefte, een royale laag van het masker aan op een droge en schone huid. Een minuut of tien laten inwerken en daarna afspoelen met water. Voor een extra verkoelend effect bewaar je het masker in de koelkast.

aloe vera

SO’BiO étic Hydra Aloe Vera SOS Hydrating & Soothing Mask is hypoallergeen, vegan, dierproefvrij en Cosmebio/Ecocert gecertificeerd. 99% van de totale ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong. 21% is van biologische oorsprong.

Shop hier online

 

Laboratoire du Haute-Ségala Organic Certified Sun Lotion SPF 50: voor jou en je kindje

Laboratoire du Haut-Ségala vind je in het Franse dorpje Rieupeyroux. In het laboratorium werken de productontwikkelaars van het merk continu aan het ontrafelen van de geheimen van de natuur, zodat ze deze kunnen toepassen in natuurlijke, organic en ecofriendly beauty producten. Alle producten van Laboratoire du Haut-Ségala hebben het Ecocert certificaat.

Het volgende filmpje biedt een mooi kijkje in de keuken van het Franse merk:

Veilig voor je huid en voor de planeet

Mijn favorite is de Organic Certified Face and Body Sun Lotion SPF 50. Dit hypoallergene product met minerale zonnefilters is special ontwikkeld voor de (zon-) gevoelige huid, of de tere huid van je kindje.

body spf50

De waterbestendige formule heeft een vederlichte textuur, die snel intrekt en niet vettig aanvoelt. Aloe vera en Jojoba hydrateren de huid. Doordat de formule volledig organic is en geen chemische zonnefilters bevat, is deze zonbeschermer ook veilig voor de planeet en dan vooral voor de onderwaterwereld in zeeën en oceanen. Ik schreef er al eerder over.

Tip van Corine: Houd bij het gebruik van deze zonbeschermer wel rekening met een wittig waasje, zeker bij royaal smeren. Op mijn lichaam vind ik dat niet bezwaarlijk. Op mijn gezicht smeer ik daarom dun en breng ik nog een laagje zonnepoeder aan. Het waasje verdwijnt als sneeuw voor de zon. Voor je kindje is een wit waasje natuurlijk ook minder erg, zeker als dit een top zonbescherming oplevert.

Shop in de BeautyJournaal shop

 

Lees ook:

Lees ook