Pareltjes van producten die soms helemaal clean zijn, en soms nog een tikje 'grijs' maar ach.....

07:18 - 04:22
luistertijd 07:18 - leestijd 04:22

Ik ben alerter geworden op stoffen die irriterend zijn voor mens en milieu. Daar heeft de wereld waarin we leven, en hoe we met de ecosystemen van alles dat leeft, omgaan, alles mee te maken. Elke producent heeft wat mij betreft de plicht om veilige producten te ontwikkelen. Of het nou om cosmetica, voeding, gebruiksvoorwerpen gaat.

Europese cosmeticawetgeving is streng, maar zeker niet statisch, dus….

Natuurlijk, om ons te beschermen bestaat er wetgeving. Maar wetgeving is niet statisch, en onderhevig aan telkens nieuwe inzichten. De cosmetica industrie heeft de afgelopen jaren al heel grote stappen gemaakt, en de EU wetgeving voor persoonlijke verzorgingsproducten is serieus strenger dan die in de USA bijvoorbeeld.

Bijdragen aan bewustwording

Ook al zitten de percentages nu in een veilige marge, het is niet gezegd dat onze INCI-lijstjes op cosmetica producten er over tien jaar toch weer anders uitziet.

Wat vind ik clean?

Liever geen siliconen, vooral geen hormoonverstorende stoffen (waaronder zonnefilters), geen stoffen die de huidbarrière onnodig compromitteren, geen parfumstoffen die allergene componenten hebben, geen irriterende wasactieve stoffen….

Hier komen nieuwe favorieten!

Physalis Zoete Amandel olie

Ik ben zo’n tiep dat jarenlang haar gezichtshuid verzorgde en het lichaam vergat. Tot ik van de zomer door mijn Russische vriendin op Kreta eens goed onder handen genomen werd: gemasseerd. Een wake-up call. Want ik zag ook meteen hoe goed het mijn lichaamshuid deed, vooral die combi met olie. Bovendien blijft je zongekuste teint mooier en hou je de overgangs-droogte onder controle.

Deze heerlijke amandelolie is heel voedend en hydraterend. Speciaal voor de droge en gevoelige huid. Ideaal voor je ledematen. Ik smeer mijn huid er elke avond voor het slapengaan mee in, en bij mooi weer ook ’s ochtends op de blote benen en armen. Als je wil, kun je er nog een druppel etherische olie van Physalis doorheen doen voor een lekkere geur. Maar ik vind geurloos helemaal prima.

De ingrediëntenlijst bestaat uit niet meer dan 2 stoffen: amandel olie en een extract rozemarijn.

SHOP HIER ONLINE

IK Skin Perfection C Glow serum

Dit vitamine C serum kun je combineren met andere serums uit het assortiment van IK Skin Perfection, een mooi Nederlands en heel clean beauty merk. Als C ingredient is gekozen voor het derivaat sodium ascorbyl phosphate. Van deze variant weten wij het volgende:

Wat doet deze vorm van vitamine C

Als je meer wilt lezen over de verschillende vormen van C en hun werkzaamheid, pak dan nog eens dit artikel erbij.

Je kunt met de serums van IK perfect ‘layeren’. Zo kun je je vitamine C serum na het Hyaluron serum aanbrengen, en daar tussenin nog het Prered serum aanbrengen. Ter bescherming tegen roodheid van je huid.

Het vitamine C serum heeft de naam glow meegekregen omdat er inderdaad een glinstertje in zit, in de vorm van titanium dioxide.

SHOP HIER DE SPECIALE LAYERINGSETS en lees hier meer uitleg over welke volgorde van layering je voor de serums moet aanhouden

Weleda Skin Food Voedende nachtcrème

Hoe leuk is dit! In de mooie serie Skinfood heeft Weleda nu ook een nachtcrème uitgebracht, een dagcrème en een reinigingsmelk. Ik beperk me even tot de nachtcreme.

Hij is er voor de normale tot droge huid. Weleda belooft tot 24% betere celvernieuwing. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van het driekleurig viooltje, van calendula en van inchi olie. In ons team zijn vrouwen al jaren fan van de Skinfood. Ook make-up artist Lydia le Loux die het een prachtige basis vindt onder make-up voor haar modellen tijdens fashionshows.

Ik vind de inchi olie in deze crème mooi gevonden. Ook het merk Prescription heeft een product dat helemaal gericht is op inchi olie. Het is voedend maar niet te vet. Inchi olie is ook heel geschikt om te combineren met producten waarin vitamine A-derivaten zitten zoals retinol of backuchiol.

Zoals je van Weleda mag verwachten wordt er alleen van plantaardige stoffen gebruik gemaakt. Echter is het wel zo dat in het organic segment ook van geurstoffen gebruik gemaakt die bij sommige mensen allergie kunnen geven. Limonene, Linalool bijvoorbeeld. Benzyl Benzoate wordt ook genoemd en het is een stof met een niet zo goede reputatie. Echter is er een verschil in het gebruik als geïsoleerde (synthetische) geurstof en als natuurlijk bestanddeel van de natuurlijke etherische oliën die gebruikt worden. Benzyl benzoate zit van nature o.a. in rozenhout, ylang ylang, benzoëhars, sinaasappelolie en rozemarijnolie.

Bij Skin Food Voedende Nachtcrème zit de geurstof benzyl benzoate van nature in etherische olie van zoete sinaasappelolie en benzoëhars die beiden in de geurcompositie van dit product zitten. Op de inci-lijst staat het apart vermeld, omdat de wetgeving dit verlangt, maar dat betekent niet dat het dus als geïsoleerde stof gebruikt wordt.

SHOP WELEDA SKIN FOOD NACHTCREME HIER ONLINE

Clarins Cryo-Flash Cream Mask

Fantastisch weer, wat Clarins introduceert: een gezichtsmasker dat instant wat versteviging geeft en een mooie glow! Hoe heerlijk is dit, in een tijd dat we allemaal naar een glow verlangen.

Het masker zit zo in elkaar dat calcium in de cellen activeert, en dit gebeurt in een split second na het aanbrengen. Calcium stimuleren, helpt bij de celvernieuwing. De koude die het masker teweeg brengt dankzij een menthol derivaat, veroorzaakt dit. Het masker koelt de huid razendsnel af naar 4 graden Celsius: je krijgt dan een calcium flash. Een extract van teunisbloem helpt om de calciumopname te verbeteren.

Natuurlijk zorgt de koude ook voor een mooie gloed op je huid. Het masker brengt lekker romig aan, met een lichtblauwe kleur op je huid. Binnen 15 seconden voel je de koude intreden op je huid. Het is geen onprettig gevoel. Je laat het tien minuten intrekken. Na afloop heb je inderdaad een frisse glow en een lekkere gevoede huid. Het koude gevoel werkt nog wel even door, daar moet je van houden.

Ondanks het menthol derivaat dat irriterend kan werken valt het niet onder potentieel schadelijke stoffen. De enige stof die we wel vinden is disodium edta. Het is een stof waarmee je mineralen als calcium en magnesium kan insluiten. In het milieu kan dit wel een probleem zijn, omdat ze ook zware metalen kunnen binden. De stof kan ook allergie opwekken. Is je huid gevoelig, dan is dit niet jouw product.

SHOP CLARINS CRYO MASK HIER ONLINE

Lees ook