Corine deelt haar favoriete minerale zonbeschermers

08:36 - 05:09
luistertijd 08:36 - leestijd 05:09

Zomer. Het jaargetijde van oneindige zonneschijn, lekker naar buiten en dagjes strand. Goede zonbescherming is dan heel erg belangrijk. Hoewel we deze zomer door de Coronapandemie te maken hebben met diverse beperkingen en voorzorgsmaatregelen, ligt de tijd van thuisquarantaine en verplicht binnen blijven gelukkig achter ons. We mogen weer naar buiten voor die broodnodige dosis vitamine D van de zon.

strand

Zonbeschermingsverbod

Voordat je nu je strandtas pakt of een strandvakantie boekt, is het raadzaam om te checken of op je bestemming een zonbeschermingsverbod van kracht is. “He wat?!” hoor ik je denken… “Een zonbeschermingsverbod! Ik moet toch juist smeren om mijn huid te beschermen?”

Dat klopt en je moet inderdaad goed smeren. Het verbod geldt namelijk niet voor zonbescherming in zijn algemeenheid, maar voor zonbescherming met specifieke ingrediënten. Meer en meer landen hebben inmiddels een dergelijk verbod ingesteld, zoals Aruba, Bonaire en Australië. In dit artikel leg ik je uit waarom.

Chemische filters slecht voor het milieu

Het zijn vooral de chemische zonnefilters die veel schade aanrichten aan de onderwaterwereld, wanneer ze in de zee of de oceaan terechtkomen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken, zoals deze studie uit het Archives of Environmental Contamination and Toxicology, hebben aangetoond dat de actieve werkstoffen uit chemische zonnefilters zelfs onherstelbare schade aanrichten aan koraal.

koraal

Een wereldwijd probleem

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is al bijna 90% van de koraalriffen in het Caribisch gebied verwoest, volgens bovengenoemde studie. Het is een wereldwijd probleem, omdat alle wateren met elkaar verbonden zijn. Van Hawaii tot de Florida Keys, van Azië tot Polynesië. Van het IJsselmeer tot het strand van Scheveningen.

De verwoesting van de koraalriffen wordt veroorzaakt door ‘coral bleaching’, ofwel het verbleken van koraal. Wetenschappers schatten dat in 2030 meer dan 90% van al het koraal wereldwijd een risico loopt en naar verwachting 100% in 2050.

Koraal is meer dan een prachtige habitat voor kleurrijke vissen

Vergeet niet dat koraal veel meer is dan alleen een prachtige habitat, de verblijfplaats van kleurrijke vissen. Koraalrif is een hotspot aan biodiversiteit, vergelijkbaar met het regenwoud. Volgens natuurorganisatie Coral Guardian, leggen koraalriffen de basis voor andere ecosystemen op aarde en zijn daarmee net zo belangrijk voor het leven boven water als het leven onder water.

koraal

Coral bleaching vertragen

Coral bleaching heeft ook andere oorzaken, zoals schommelingen in de watertemperatuur en klimaatverandering. We kunnen het verbleken van het koraal dus niet volledig tegengaan. Wat we wel kunnen doen, is het proces vertragen door planet friendly zonbescherming te gebruiken.

Welke ingrediënten in zonbescherming zijn dan zo slecht?

De Amerikaanse Environmental Working Group (EWG) heeft een lijst opgesteld met problematische ingrediënten in zonbescherming. Verreweg het meest problematische ingrediënt is oxybenzone.

Oxybenzone is een chemisch UV-filter dat je wereldwijd in meer dan 3500 zonbeschermingsformules aantreft. Het is zeer schadelijk voor koraal, omdat het in staat is de DNA-structuur van koraal te muteren. Bij babykoraal heeft dit tot gevolg dat het koraal zijn eigen skelet omhult en uiteindelijk afsterft. Bij volwassen koraal treedt coral bleaching op, waardoor koraal vatbaarder is voor ziektes en uiteindelijk ook afsterft.

Volgens een krantenartikel uit The Guardian, komt ieder jaar zo tussen de 6.000 en 14.000 ton aan zonbescherming in de koraalriffen over de hele wereld terecht. Veel van deze zonbescherming bevat oxybenzone. En dan te bedenken dat één druppel oxybenzone in een zwembad met het formaat van een Olympisch wedstrijdbad al dodelijk is voor koraal.

strand

Maar er is meer… oxybenzone is ook schadelijk voor de mens

Als oxybenzone in staat is het DNA van koraal te veranderen, zal het je vast niet verbazen dat deze zonnefilter ook schadelijk is voor de mens. Uit onderzoek van EWG blijkt dat oxybenzone, zodra het de huidbarrière is gepasseerd, in je bloed terechtkomt. Daar heeft het een hormoon verstorende werking, kan het celschade aanrichten en zorgt het voor groeiproblemen. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is oxybenzone zeker uit den boze; het ingrediënt is zelfs in moedermelk aangetroffen.

Gezonde alternatieven voor mens en milieu: win-win

Gelukkig bestaan er gezonde en verantwoorde alternatieven voor mens en milieu. De minerale zonnefilters zinkoxide en titaniumdioxide zijn een verstandige keuze. Ze dringen niet door de huidbarrière heen, maar leggen een beschermend laagje op de huid, dat de zonnestralen reflecteert.

Minerale zonnefilters zijn door de Amerikaanse FDA als volledig veilig beoordeeld en hebben geen nadelige effecten op je gezondheid. De FDA gaat zelfs nog een stapje verder en beschouwt zinkoxide en titaniumdioxide als de enige twee actieve werkstoffen in zonbescherming die “generally recognized as safe and effective” zijn. Daar komt bij dat minerale zonnefilters gemaakt zijn van organisch, uit de natuur afkomstig, materiaal en daarmee niet schadelijk zijn voor het milieu. Win-win dus.

zee koraal

Mijn favoriete minerale zonbeschermers: Colorescience

Sinds mijn allereerste kennismaking met dit minerale make-up merk een paar jaar geleden, ben ik verliefd op Colorescience. In tegenstelling tot sommige andere minerale zonbeschermers, laten de producten van Colorescience geen witte waas achter, hebben ze een licht en luchtige textuur en versmelten ze prachtig met de huid. Geen zichtbare dikke laag zonbescherming, of cakey look.

colorescience

Het resultaat is uitermate naturel, terwijl je tegelijkertijd altijd goed beschermd bent tegen de schadelijke effecten van de zon, blauw licht, infrarood en luchtverontreiniging. En wat voor mij persoonlijk, vanwege mijn melasma, een grote pré is… Colorescience heeft een hele fijne zonbeschermer in het assortiment die ook hyperpigmentatie aanpakt.

Hieronder deel ik mijn 1-2-3 stappenplan voor een zonbeschermde huid.

Stap 1: Colorescience Even-Up Clinical Pigment Corrector met SPF 50 

Corrigeert, beschermt en verheldert, en is ook nog eens een perfecte primer voor je (minerale) make-up. Ik ben iedere keer weer aangenaam verrast hoe goed mijn poeders pakken na het aanbrengen van Even-Up. De lichte en universele tint van de formule werkt direct egaliserend op pigmentatie en verkleuring, terwijl zinkoxide en titaandioxide beschermen tegen UVA/UVB-straling en andere externe invloeden.

even up

En wat tot slot een mooie added bonus is, is het feit dat Even-Up ook op termijn teint verhelderend werkt door toevoeging van het zogenaamde Lumira complex. Dit complex bestaat uit onder meer fosfaten, fermenten en antioxidanten. Ook mag je Even-Up gebruiken in combinatie met niet-ablatieve behandelingen, zoals IPL en chemische peelings.

Stap 2: Colorescience Sunforgettable Brush-on Sunscreen SPF 50

Hoewel Even-Up mijn huid al prachtig matteert, maak ik altijd mijn look af met Sunforgettable Brush-on Sunscreen SPF 50, voor een laagje extra bescherming. Dit minerale poeder is ook perfect om elke twee uur je make-up én je zonbescherming bij te werken.

sunforgettable

Niet voor niets is het ook de favoriet van Colorescience Product Expert Anouk. Onlangs vertelde ze mij in een interview wat dit product zo bijzonder maakt: “Dat zijn allereerst de werkstoffen. Zinkoxide en titaniumdioxide zijn effectieve minerale zonnefilters, die UV-straling en blauw licht weerkaatsen zodat het niet in de huid terecht komt.

Vitachelox is een krachtig trio van antioxidanten dat uit groene thee en extracten van druivenpit en eikenhout. Het beschermt de huid tegen vrije radicalen en luchtverontreiniging. En naast dit trio is er ook nog Infraguard. Dit is een combinatie van tannine en zonnebloemkiemen die de huid beschermt tegen infraroodstraling.”

colorescience

Stap 3: Colorescience Hydrating Mist

Deze spray fixeert je make-up, terwijl de hydraterende bestanddelen kamille en ylang ylang een droge huid tegengaan. Je kunt deze mist zo vaak gebruiken als je wilt. Ook heerlijk verfrissend om je huid mee te verkoelen op een warme zomerdag.

hydrating mist

Shoptip: Colorescience Even-Up Corrective Kit

Je vindt bovengenoemde drie favorieten in de Colorescience Even-Up Corrective Kit. Een mooie geschenkset, die je natuurlijk ook aan jezelf cadeau kunt doen. Je huid en het koraal zal je dankbaar zijn!

corrective kit

Meer weten over Colorescience?

Voor een gericht advies en producten die aansluiten bij jouw huidbehoefte, laat je je uiteraard adviseren door een Colorescience expert. Ben je beauty professional en wil je weten wat Colorescience kan betekenen voor jouw salon? Neem dan contact op met JC Imp B.V. 

Lees ook