Met een kijkje in het pop up House of Clarins!

11:36 - 06:57
luistertijd 11:36 - leestijd 06:57

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar je woont. Overal ter wereld brengt luchtvervuiling in meer of mindere mate ernstige risico’s voor je gezondheid met zich mee. Er zijn zelfs wetenschappelijke onderzoeken die suggereren dat luchtvervuiling net zo slecht voor je huid is als onbeschermde blootstelling aan de zon.

De noodzaak om je huid niet alleen te beschermen tegen UV, maar ook tegen luchtvervuiling, is nu belangrijker dan ooit tevoren. Dat komt doordat luchtvervuiling vandaag de dag ook groter is dan ooit tevoren. En deze bescherming van je huid begint met de juiste verzorging. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Wat verstaan we eigenlijk onder luchtvervuiling?

De term luchtvervuiling verwijst naar alle gassen of deeltjes in de lucht, die zijn afgegeven door menselijke activiteiten. Denk daarbij aan gassen en deeltjes die vrijkomen bij wegverkeer, productieprocessen, chemische- en aardolieraffinaderijen, sigaretten.

roken

Dringt luchtvervuiling door in je huid?

De meeste verontreinigende deeltjes in de lucht dringen in eerste instantie niet meteen door in je huid. In plaats daarvan beschadigen ze het huidoppervlak zodanig, dat het uiteindelijk makkelijker voor  verontreinigende stoffen wordt om toch de huid binnen te dringen.

Echter… er bestaan deeltjes zo klein dat ze wel doordringen in de poriën

Hoewel de meeste deeltjes in luchtverontreiniging dus niet meteen in je huid of lichaam terechtkomen, bestaat er één type verontreinigende stof die daartoe wel in staat is. Fijnstof.

Fijnstofdeeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer en daarmee klein genoeg om daadwerkelijk door te dringen in je poriën, waar ze vervolgens vast komen te zitten. Wanneer de deeltjes kleiner zijn dan 2,5 micrometer, dan noemen we over ultrafijnstof.

Als fijnstofdeeltjes eenmaal in je poriën zitten, is het gewoon wassen van je gezicht onvoldoende om ze weer te verwijderen. Zo lang deze fijnstofdeeltjes in je huid zitten, verhogen ze de kans op ontstekingen en daarmee acné. In het Engels wordt dit ook wel ‘chemical- or pollution-induced acne’ genoemd.

smog

Nog een probleem: luchtvervuiling houdt zich niet aan grenzen

Hoewel luchtvervuiling natuurlijk erger is in grote steden, betekent een leven op het platteland niet dat je gevrijwaard bent van risico’s. Alle vormen van luchtvervuiling bewegen door de atmosfeer, komen terecht in het water en kunnen zich nestelen in de aarde. Hierdoor kan luchtvervuiling gemakkelijk reizen buiten de grenzen van geïndustrialiseerde steden.

Luchtvervuiling en het effect op de gezondheid van je huid

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dagelijkse blootstelling aan luchtvervuiling een groot effect heeft op de gezondheid en het uiterlijk van je huid.

De vijf soorten luchtverontreiniging die de meeste schade aanrichten zijn:

In het volgende filmpje van Clarins, opgenomen in Singapore, kan je goed zien wat UV en luchtvervuiling doet met je huid:

https://www.youtube.com/watch?v=61rENJXJoqU

Vrije radicalen breken alles af wat de huid nodig heeft om gezond te blijven

Bij alle vormen van luchtverontreiniging komen vrije radicalen vrij, die schade aan de huid teweegbrengen. Vooral smog is op dit gebied een bijzonder schadelijke bron. De vrije radicalen breken alles af wat de huid nodig heeft om gezond te blijven en om tekenen van huidveroudering tegen te gaan.

Luchtvervuiling verstoort ook het microbioom van de huid

Vervuiling verstoort ook de bacteriële samenstelling van de huid. Deze samenstelling van zowel goede als slechte bacteriën noemen we ook wel microbioom. Wetenschappers komen meer en meer tot het inzicht dat een evenwichtig microbioom belangrijker is dan voorheen werd aangenomen.

smog

Wanneer het microbioom van je huid uit balans raakt, gaat de natuurlijke beschermingskracht van je huid verloren. Dit verergert de effecten van luchtvervuiling. De lijst van huidproblemen die door luchtvervuiling kunnen worden veroorzaakt, vormt een niet al te mooi plaatje (… zacht uitgedrukt):

Hoe bescherm je je huid tegen luchtvervuiling?

Laat ik beginnen met een pijnlijke waarheid… Volledige bescherming van je huid tegen de effecten van luchtvervuiling is simpelweg onmogelijk. Zoals ik eerder al schreef, zijn de meeste deeltjes in luchtverontreiniging niet meteen in staat door te dringen in je poriën (met fijnstof als uitzondering). Wel tasten ze de huidbarrière aan, waardoor ze uiteindelijk toch de gelegenheid krijgen om in je huid door te dringen. Daarom is het gezond en intact houden van de huidbarrière van essentieel belang.

Tips van experts in Singapore

Vorig jaar was ik in Singapore. Een stad die bekend staat als super schone stad (kauwgom kauwen is er bijvoorbeeld verboden en op het niet doorspoelen van het toilet staat een fikse boete). Tegelijkertijd heeft Singapore te kampen met bovengemiddeld veel luchtverontreiniging. Singapore doet zijn best hier iets aan te doen… zo is roken op straat in veel gebieden al verboden. Met eveneens een bijbehorende fikse boete.

stop roken

Mijn BreezoMeter app gaf alarmerende waarden aan…

Op mijn iPhone heb ik de app BreezoMeter geïnstalleerd. Deze app toont je de actuele luchtkwaliteit op je locatie. Bij verontreinigingen geeft de app ook aan, waar deze verontreinigingen uit bestaan en welke gevolgen ze hebben op je lichaam. Kort na de landing in Singapore gaf mijn BreezoMeter app alarmerende waarden aan. De luchtkwaliteit stond in het rood, voornamelijk veroorzaakt door ultrafijnstof.

breezometer

Vlak bij mijn hotel popte op de tweede dag van mijn reis het pop-up House of Clarins op. Een schattig en rustiek gebouwtje in Franse stijl, waar bezoekers in verschillende Beauty Rooms kennis konden maken met Clarins en meer te weten konden komen over skin care en luchtvervuiling. Het was er dringen geblazen, want Aziaten zijn dol op Clarins.

clarins house

clarins beauty rooms

Waar veel andere merken pas de afgelopen paar jaar zogenaamde ‘city skin’ producten lanceerden, voegt Clarins al sinds 1991 een anti-pollution complex toe aan haar skin care. Dat mag je gerust pionieren noemen en die pioniersgeest slaat aan, zeker in Singapore.

clarins garden

Werkstoffen uit de Clarins Garden

Het anti-pollution complex is volledig op plantenbasis en bestaat uit krachtige antioxidanten. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen en onderbreken het ‘vervuilingsproces’ op je huid:

werkstoffen

De strijd tegen luchtvervuiling vergt uiteraard meer dan alleen antioxidanten. Ook een grondige reiniging maakt een wereld van verschil. Een effectief product is Extra-Comfort Anti-Pollution Cleansing Cream van Clarins, zo ontdekte ik in de Laundry Room van het House of Clarins. Je vindt in deze reiniger om te beginnen Moringa, maar ook verzachtende bestanddelen als shea butter en mango. Voor extra comfort bij een beschadigde huid en herstel van de barrièrefunctie.

clarins

Wist je dat Clarins een speciale methodiek heeft ontwikkeld om je huid te reinigen? Je hebt hiervoor geen water nodig. Met speciale handbewegingen creëer je een aanzuigende werking, waardoor onzuiverheden als het ware uit je poriën worden getrokken. Bekijk ook de volgende how-to. En kijk hier wat de meest favoriete cleanser is hiervoor, van Clarins.

https://www.youtube.com/watch?v=5GXqPQDrLEA

Exfolianten helpen om verontreinigende deeltjes uit je poriën te verwijderen

Exfolianten helpen nog eens een handje extra om verontreinigende deeltjes, die vast zijn komen te zitten in je poriën, weer los te maken. Gebruik een scrub, of kies producten met AHA en BHA. Regelmatig een peeling laten uitvoeren bij de schoonheidssalon of huidkliniek is ook aan te bevelen.

clarins team

Leg een beschermend laagje aan

Je zag het al in het filmpje hierboven… je kunt schadelijke deeltjes weren van je huid door een beschermend laagje aan te leggen. Bijvoorbeeld met Clarins UV Plus Anti-Pollution, dat uiteraard het anti-pollution complex bevat. Een SPF50 zonbeschermingscrème met een olievrije formule die bestand is tegen schadelijke invloeden van luchtvervuiling.

clarins uv plus

Clarins UV Plus Anti-Pollution heeft een ultra-fijne textuur, die er ook nog eens voor zorgt dat je make-up beter pakt en langer blijft zitten. Topproduct dus!

Mijn all-time favorite van Clarins: Double Serum

Wist je dat het Double Serum is al sinds 1985 op de markt is? Je moest het serum in de beginjaren nog zelf mengen uit twee aparte flacons. Maar ook innovaties op verpakkingsgebied stonden niet stil en in de jaren negentig verscheen het Double Serum in één flacon. Dit was wereldwijd de allereerste twee-fase-flacon ooit.

clarins double serum

En ook sindsdien hebben de wetenschappers van Clarins voortdurend aan de formule gesleuteld om deze beter en beter te maken. Zo heeft het serum in 2017 weer een ‘upgrade’ ondergaan en is kurkuma aan de formule toegevoegd. Kurkuma zorgt er namelijk voor – simpel gezegd – dat de huidcellen beter naar elkaar ‘luisteren’ en daardoor beter samenwerken. Samen met zeventien andere plantenextracten zorgt het serum voor het optimaal functioneren van je vitale huidfuncties, waardoor je huid beter in staat is luchtvervuiling het hoofd te bieden.

clarins expert

Bekijk ook het volgende filmpje over het Double Serum, waarin mijn Clarins skin expert die ik in het House of Clarins leerde kennen (Grace, rechts in beeld) samen met een collega uitlegt, waarom dit serum al jaren bestselling is en hoe je het aanbrengt met een ‘top secret application technique’. Echt even kijken, al is het alleen maar voor de hartverwarmende manier waarop beide dames je te woord staan:

Ook dit is typisch Singapore

Tot slot, wellicht ietwat off topic, deel ik graag nog een paar foto’s. Ook dit is typisch Singapore… een snoepautomaat, niet gevuld met Marsen en Snickers, maar met zonbescherming. Nooit meer een excuus om niet te smeren!

spf automaat

Bronnen en referenties

Lees ook