Herken de kleur kringen en wat je kan doen bij wallen

07:02 - 04:13
luistertijd 07:02 - leestijd 04:13

De huid onder de ogen is extreem dun

We streven ernaar om er energiek, jeugdig en fris uit te zien, maar een van de eerste plaatsen waar tekenen van veroudering zichtbaar zijn, is de huid rondom de ogen. De gevoelige huid in dit gebied is extreem dun, slechts 0.05 mm dik en bevat weinig talgklieren en onderhuids vetweefsel.

Oorzaken van rimpels

Tijdens veroudering delen de huidcellen langzamer en wordt de lederhuid waarin het bindweefsel en de collagene vezels liggen, dunner. We verliezen de elastische- en collageenvezels, waardoor er steun- en elasticiteitverlies optreedt.

De huid wordt steeds minder goed in staat om vocht vast te houden. Hij wordt hierdoor doffer en droger. Dit tezamen draagt bij aan de ontwikkeling van rimpels.

Weinig talgklieren rond de ogen betekent sneller rimpelvorming

De hoeveelheid talgklieren rond de ogen is lager dan op de overige delen van het gezicht. Een Japanse studie toonde een relatie aan tussen de hoeveelheid talgklieren en rimpeldiepte. Hierdoor zijn er relatief meer diepere lijnen rond de ogen.

Oorzaken van wallen

Wallen onder de ogenkunnen door vetuitstulping, vochtophoping of volumeverlies ontstaan.

Vetuitstulping komt door een zwakkere m. orbicularis oculi spier (kringspier om de oog) hierdoor stulpt er door scheurtjes vet vanuit de achtergelegen vet compartiment. Vaak hebben er meerdere familieleden hier last van.

Vochtophoping onder de onderste oogleden ontstaan door verstoorde lymfeafvoer, teveel zout in dieet, stress of onvoldoende nachtrust.

Volumeverlies ontstaat doordat als gevolg van het ouder worden de overgang van het onderooglid naar de wang groter wordt. De traangoot, ook wel de tear through genoemd, wordt dieper.

Het volumeverlies ontstaat in de botten onder de ogen en in de steunstructuren van de huid. Hierdoor verplaatsen de oppervlakkig gelegen vetcompartimentjes naar beneden, en zo ontstaat de ‘groeve’.

Oorzaken van kringen

Donkere kringen onder de onderste oogleden is ook een uitdagende cosmetisch probleem. De combinatie van rimpels en donkere kringen wekken vaak de indruk dat je verdrietig en vermoeid eruit ziet.

Donkere kringen komen zowel bij mannen als vrouwen voor, verschillende leeftijden en ethnische achtergronden.

Oorzaken van donkere kringen zijn divers:

Bruine, blauwe of blauw-grijze of paarse kringen

Verschillende kleurtinten suggereren de oorzaak van de donkere kringen.

Dermale pigment afzetting (zonlicht, naevus van Ota, medicatie, melasma) in onderooglid geven een bruine, grijze of blauw-grijze verkleuring.

De onderooglid spier, musculus orbiculairs oculi, ligt vlak onder de huid. Door de oppervlakkig gelegen bloedvaten en een dunnere huid kan er een blauw-paarse onscherpe verkleuring ontstaan, met name aan de binnenkant van de ooghoek.

Wat zijn de oplossingen?

Veel mensen denken aan een chirurgische ingreep tegen deze kwalen en vaak schrikt dit af. Soms is een verandering van lifestyle al effectief. Voldoende rust, water, thee, sapjes. Beperk alchoholische dranken en stop met roken.

Cosmeceutics & camouflage

Er zijn veel producten op de markt die tot op een bepaalde hoogte iets tegen donkere kringen, wallen en rimpels kunnen doen.

Tretinoine/vitamine A

En bekend anti-aging ingrediënt. Goed tegen fijne lijntjes, huidverkleuring en voor verbetering van je huidtextuur. Het grootste nadeel van het gebruik is huidirritatie zoals roodheid, branderigheid en schilferingen. HIerdoor is er vaak terughoudendheid in het gebruik van vitamine A rond de ogen.

Antioxidanten zoals vitamine C en E

Antioxidanten neutraliseren de reactive oxygen species (ROS). ROS zijn instabiele en reactieve moleculen in de huid die onder invloed van ultraviolet licht, roken en overmatig alcoholgebruik kunnen ontstaan. Deze ROS moleculen beschadigen cellen in het lichaam.

Vitamine C speelt ook een belangrijke rol in de biostimulatie van collageen in de huid, anti-inflammatoire werking en heeft een huidblekende werking door tyrosinase (een stof die betrokken is bij pigmentvorming) te remmen.

Vitamine E is een lipofiele antioxidant. Een studie toonde een verbetering van de rimpels rond de ogen en vermindering van UV schade na 4 maanden. De combinatie vitamine C en E hebben een synergistische werking, een andere studie toonde een verdubbelde fotoprotectie van de gecombineerde vitamine C en E door de toevoeging van een planthormoon feruline zuur.

Vitamine B3 (niacinamide) heeft een brede werking op de huid. Het stimuleert de aanmaak van ceramide en vrije vetzuren nodig om de barriere functie van de huid te versterken, daarnaast heeft het anti-inflammatoire en vanaf 4% pigmentverminderende eigenschappen.

Hyaluronzuur en ceramiden zitten van nature in de huid. Naarmate we ouder worden vermindert de productie waardoor de huid droger en rimpeliger wordt. Zowel hyaluronzuur en ceramiden zorgen voor hydratatie, behoudt van je huidbarrière waardoor er minder transepidermaal waterverlies is.

Injectables

Een volumeverlies of -tekort geeft een schaduw onder de ogen. Dit is niet weg te werken met crèmes en camouflage. et is wel mogelijk om het op te vullen met een filler behandeling.

Filler is een heldere gel op basis van een afbreekbaar hyaluronzuur. Met een fijn naaldje wordt het in de huid gespoten om rimpels en plooien te verminderen. De resultaten zijn langdurig maar niet permanent, omdat het hyaluronzuur langzaam door het lichaam wordt afgebroken. Een andere optie is het opvullen met lichaamseigen vet.

Gefractioneerde CO2 laser

Deze laser kan ingezet worden om verslapte oogleden te verstevigen door het bindweefsel selectief tot een bepaalde diepte te verdampen. Echter komen niet alle hangende oogleden voor laser in aanmerking. In dit geval kan een chirurigische correctie van de onder- en bovenoogleden uitgevoerd worden.

Voor donkere pigmentvlekken zijn pigmentlasers zoals Q-switched ruby, alexandrite en Nd-YAG laser geschikt.

Bij gecombineerde pigmentvlekken met fijne bloedvaten is een pulsed dye laser een mogelijkheid.

 

Dr. Francis Wu is dermatoloog en mede-oprichter van Iconic Elements gezichtsverzorging.

Francis-WuDermatoloog Francis Wu is werkzaam bij Dermatologisch Centrum Amstel en Vechtstreek met zijn praktijk Shape Aesthetics. Lees hier meer.

Lees ook