De anti-age eigenschappen van Iconic Elements voor zelfs de meest gevoelige huid

07:38 - 04:35
luistertijd 07:38 - leestijd 04:35

Bijna twee jaar geleden introduceerde de Nederlandse dermatoloog Francis Wu zijn eigen huidverzorgingslijn Iconic Elements. Gericht op verzorging, op het reduceren huidverouderingskenmerken en op het minimaliseren van huidovergevoeligheden.

Sinds anderhalf jaar is Francis Wu ook de dermatoloog in het BeautyJournaal expertteam en beantwoordt hij lezersvragen en schrijft hij achtergrondartikelen over nieuwe inzichten rond huidverzorging en huidaandoeningen. Monique stelde hem een aantal vragen over zijn productlijn Iconic Elements. Lees hier meer artikel met de huidarts en ook reviews over de producten.

De veelzijdige samenstelling van natuurlijke ingrediënten is synthetisch niet te evenaren.

Wat was de reden om met een eigen skincare lijn te willen komen?

Patiënten vragen mij vaak welke crème de huid goed verzorgt, welke ingrediënten kunnen irriteren of eczeem veroorzaken, et cetera. Ruim 5 jaar geleden ben ik actief gaan zoeken naar verschillende stoffen die veilige en biologische actieve effecten hebben in de huid. Ik ben niet tegen synthetische stoffen maar de  voorkeur gaat uit naar ‘natuurlijke’ ingrediënten, zoals bepaalde etherische oliën, vanwege de gunstigere effecten op de huid. Deze veelzijdige samenstelling van natuurlijke ingrediënten is synthetisch niet te evenaren.

Was je ontevreden over bestaande producten?

Er zijn heel veel producten op de markt. Ondanks de enorme hoeveelheid mis ik soms toch bepaalde ingrediënten in een crème, zou ik er juist bepaalde stoffen uit laten of had ik het liefst enkele stoffen van twee verschillende crèmes in één willen hebben. Mijn streven is om huidverzorgingsproducten te hebben waarbij je uiteenlopende ingrediënten (die veilig en werkzaam in de huid zijn) verzamelt om een ‘ideale’ crème te maken.

Ga hier naar de website van Iconic Elements (ook samples).

Hoe lang heb je erover gedaan om Iconic Elements te ontwikkelen?

Tijdens mijn promotie-onderzoek in het jaar 2000, was ik al gefascineerd door hoe lichaamscellen met elkaar communiceren door middel van cytokines en welke effecten deze op de huid en wondgenezing hadden.

De afgelopen 5 jaar ben actief bezig geweest met de ontwikkeling en tussen 2014 -2015 heb ik verschillende crème samenstellingen getest op vrienden en vrijwilligers. Het is belangrijk je te realiseren dat het uitvoeringsproces en de Wet van Murphy hand in hand gaan. Je moet telkens weer terug naar de tekentafel als de crème niet werkt, niet lekker smeert of ruikt of als het irriteert.

Ik ben nu op het punt gekomen dat ik mijn crème continu kan blijven ontwikkelen en verbeteren.

Inmiddels werk ik samen met een cosmeticaproducent die veel ervaring heeft in de vervaardiging van crèmes, waarmee het klikt en die dezelfde filosofie heeft als ik. Ik ben nu op het punt gekomen dat ik mijn crème continu kan blijven ontwikkelen en verbeteren. Met voortschrijdend inzicht verander ik van geurstof, en verwijder ik stoffen die er echt niet toe doen.

Ga hier naar de website van Iconic Elements.

Hoe bepaalde je welke producten je wilde maken? Keek je naar consumententrends, naar marktontwikkelingen, naar de wensen in je praktijk?

Ik let niet zozeer op de trends maar kijk naar de werkzaamheid en praktische kanten. Neem bijvoorbeeld onze dagcrème met UVA bescherming:  UVA stralen zijn het hele jaar door aanwezig.

Ze gaan ook door bewolking en ramen heen. UVA stralen kunnen naast rimpels, ook pigmentvlekken en huidkanker veroorzaken doordat zij diep in de dermis dringen en Reactive Oxygen Species (ROS) oftewel vrije radicalen op gang brengen. UVB daarentegen is seizoensgebonden en is gedurende de maanden september tot april minder sterk. Een gunstig effect van UVB is vitamine D aanmaak, maar teveel UVB kan huidverbranding en op termijn ook huidkanker veroorzaken.

Bescherming tegen UVA stralen is nog belangrijker dan tegen UVB

UVA-bescherming is nog belangrijker dan UVB-bescherming

Toch heb ik ervoor gekozen om de gezichtscrème een UVA bescherming mee te geven, omdat deze er het hele jaar is. In de zomermaanden kun je nog een UVB-bescherming erover heen doen. Indachtig had ik ook het feit dat inmiddels 30% van de Europeanen een te laag vitamine D gehalte heeft. UVB-filters houden de aanmaak ook tegen.

Ga hier naar de website van Iconic Elements (ook samples).

Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat UVA straling in combinatie met milieuverontreinigende stoffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen uit kolen, brandstof, aanbranden van eten (barbecueën) en sigarettenrook huidveroudering kan veroorzaken.

Niacinamide is een van de mooiste stoffen om in te zetten tegen pigmentvlekken

Toch volg je wel de trends: je Spotreducer is een product tegen pigmentvlekken….

Pigmentvlekken zijn inderdaad een aandachtspunt. Mijn Spotreducer bevat hooggeconcentreerde niacinamide, vitamine B3. Niacinamide verhindert het transport van pigmenthoudende cellen: melanosomen naar de keratinocyten (huidcellen). Het is geschikt voor melasma, ondiepe pigmentvlekken  en pasgevormde pigmentvlekken op het lichaam. Na 2 maanden zie je verschillen, dan is de huid minimaal 1 keer vernieuwd, mits je de juiste zonbescherming gebruikt.

Als mijn crèmes verdraagzaam zijn voor mijn patiënten, zijn ze dat ook voor een bredere doelgroep

Er zijn veel producten in de markt waaraan veel te hoog gegrepen claims zijn gekoppeld. Als dermatoloog luistert je geloofwaardighuid nog nauwer…

Mijn primaire doel is om een effectieve crème te ontwikkelen die geschikt is voor een uitdagende doelgroep in de huidverzorging: de patiënten in mijn praktijk. Als het daar werkzaam is, dan kan ik er van uit gaan dat de crème ook effectief is voor een bredere doelgroep.

Omdat ik praktiserend dermatoloog ben, voel ik me zeker verantwoordelijk om producten samen te stellen waarvan de werkzaamheid bewezen is. Deze drive en passie maakt onze producten uniek.

Ga hier naar de website van Iconic Elements.

Gebruik je de producten zelf ook?

Ik heb atopisch eczeem en in combinatie met mijn Aziatische huid ontstaan er bij mij sneller pigmentvlekken. Ook is mijn huid gevoeliger. Het is lastig een geschikt product te vinden. Ik ontving altijd veel samples van fabrikanten om uit te proberen, maar veel kan ik uiteindelijk toch niet verdragen.

Voor mij heeft een goede crème de hoogst haalbare verdraagzaamheid voor de huid en een geschikte pH-waarde. Voor de industrie blijkt dit helemaal niet zo’n prioriteit

Bij de formulering van mijn producten is er naar de samenstelling van werkzame stoffen gekeken, maar ook rekening gehouden met de algehele eigenschappen van de huid: gevoeligheid, mogelijke huidreacties op crèmes en de geschikte pH-waarde voor de huid. Voor mij zijn dit vanzelfsprekende zaken, maar gek genoeg is dat in de cosmetica industrie helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Je raadt het al: ik gebruik mijn eigen producten.De dagcreme met UVA-bescherming en de Spotreducer zijn mijn favorieten.

 

Dr. Francis Wu is dermatoloog en mede-oprichter van Iconic Elements gezichtsverzorging. Alle Iconic Elements producten hebben een pH tussen de 4.5 en 5. Ga hier naar de website van Iconic Elements.

Lees ook