Met nuttige tips voor huidverzorgende stoffen die niet belastend zijn

05:09 - 03:05
luistertijd 05:09 - leestijd 03:05

In de bladen, op televisie en op social media zien en lezen we diverse huidverzorgingsproducten die ons kleinere huidporiën beloven. Soms beloven ze zelfs een compleet porie-vrije huid. Maar kunnen peelings, serums, poriënstrips, maskers en cleansers je poriën echt verkleinen?

porien

Poriën kun je niet elimineren

Je voelt het al aan, huidverzorgingsproducten kunnen je poriën niet verkleinen tot een onzichtbare grootte. Nog belangrijker, je wilt en kan je poriën helemaal niet ‘elimineren’, ze spelen een essentiële rol bij het handhaven van je huidbarrière en de gezondheid van je huid.

Openingen van haarzakjes

Poriën zijn eigenlijk openingen van haarzakjes. Poriën bevatten eigen talgklieren die talg (ookwel sebum genoemd) produceren. Talg zorgt voor de bescherming van je huid, huidhydratatie en de huidzuurgraad. Verstoring van je talgbalans kan leiden tot een droge huid, zeker als de balans te laag is. Teveel aan talg kan juist weer puistjes veroorzaken.

porien

Koekig en vlokkig make-up effect

Je genen bepalen de grofheid van je poriën. Het is soms schrikken als je je grote poriën in een vergrotende spiegel ziet. Op zich is er dermatologisch niets mis met grove poriën. Cosmetisch daarentegen kan de huid er door de onregelmatige poriën grofheid onverzorgd en oud uitzien. Een praktisch probleem is wanneer make-up in de vergrootte poriën terecht komt en bij een bepaalde lichtinval het huidgebied als het ware ‘koekig’ en vlokkerig uitziet.

Wat zijn de oorzaken van grove poriën?

Mogelijke oorzakelijke factoren van grove gezichtsporiën zijn invloeden van buitenaf en binnenuit. Factoren zoals geslacht, genetische aanleg, ouder worden, chronisch blootstelling aan ultraviolet licht, comedogene cosmetica (= cosmetica die de poriën afsluiten en acne veroorzaken) en acne. Maar ook te veel talgafscheiding (ook wel seborroe genoemd), waardoor puistjes en mee-eters ontstaan. Make-up resten, luchtvervuiling die in de poriën terecht komen en ze verstoppen en tenslotte dode huidcellen die zich ophopen in de poriën.

make up verwijderen

Onderzoek naar de grootte van poriën

Bij vrouwen zijn de poriën aanzienlijk groter dan dat bij mannen. In een ander onderzoek die mannen en vrouwen vergeleek, hadden mannen een groter aantal zichtbare huidporiën en meer mee-eters. Een interessante studie is de relatie tussen etniciteit en vergrootte poriën. Bij 2585 vrouwen van 18-80 jaar oud en verschillende etniciteiten (Chinees, Japans, Indiërs, Brazilianen en Franse vrouwen) werden huidporiën in het gelaat gemeten. Een aantal interessante bevindingen werden gevonden. Brazilianen hadden 6 x meer grove poriën dan Chinezen. Leeftijd en grove poriën werden vaker bij Indiërs en Brazilianen gezien, terwijl bij Japanse, Chinese en Franse vrouwen de hoeveelheid grove poriën in het gelaat vanaf de 50ste levensjaar stabiliseerde.

vrouwen

Welke dermatologische tricks kunnen je poriën beïnvloeden?

Sommige huidverzorging ingrediënten kunnen je helpen de poriën te minimaliseren. Producten met daarin retinol, salicylzuur, glycolzuur en fruitzuren zorgen ervoor dat de dode huidcellen en overtollige talg verwijderd wordt.

Vitamine B3, ook wel Niacinamide genoemd, kan de talgproductie verminderen waardoor de poriën kleiner worden en de huid minder glimt. Lees hier meer over Niacinamide.

chemische peeling

Behandeling met laser is ook een mogelijkheid. Naast een huidverjongend effect kunnen de poriën na een laserbehandeling zichtbaar verkleint zijn. Microdermabrasie is een methode om de bovenste dode huidlaag te verwijderen. Het is een soort mechanische peeling met behulp van fijne kristallen onder vacuümdruk. Hierdoor wordt de huid lokaal gezandstraald met als doel de poriën te verkleinen. Overige methoden zijn chemische peelings en dermapen microneedling.

Adviezen

Moisturizers, crèmes, zonnebrandmiddelen en andere huidverzorgingsproducten moeten de huid niet afsluiten, niet-comedogeen zijn en olie met alleen een lichte samenstelling bevatten.

Kies voor een minerale zonnebrandcrèmes (met deze twee ingrediënten: Titaniumdioxide en Zinkoxide, voor een brede ultraviolet A en B dekking), hyaluronzuur serums en lichte oliën zoals bijvoorbeeld druiven, zonnebloem, amandel en CBD olie. Maar ook shea butter, argan, saffloer, rose hip, granaatappel olie zijn goed.

Dagelijks je make-up, luchtverontreiniging partikels en overmatige talg verwijderen door je huid te reinigen met een milde reiniger helpt bij het ‘openen’ van je poriën.

Francis Wu

Dermatoloog Francis Wu

Francis Wu is werkzaam in het Dermatologisch Centrum Maarssen en Vechtstreek, eigenaar van Shape Aesthetics BV voor cosmetische dermatologische anti-aging consultatie & behandeling en mede-oprichter Cosmeceutics BV voor zijn huidverzorgingslijn Iconic Elements.

Lees ook:

Lees ook