Iconic Elements Bodycreme is jouw route naar een gekalmeerde huid, zonder jeuk!

07:25 - 04:27
luistertijd 07:25 - leestijd 04:27

Wat is de ideale moisturizer en wat is een droge huid?

De ideale moisturizer is de beste mix van stoffen die geschikt is voor alle huid. Die de ’transepidermal waterloss’ (vochtverlies) vermindert en verhindert, die de lipide (=vet) barrière herstelt, hypo-allergeen en non-comedogeen is, die snel absorbeert en niet plakt.

Zo! En dan gaat de dermatoloog nu vertellen wat een droge huid is, en hoe deze ontstaat….

De oorzaken die van buitenaf komen

De oorzaken van een droge huid zijn gure weersomstandigheden, lage luchtvochtigheid ten gevolge van airconditioning of verwarming, frequent douchen en zeepgebruik.

De oorzaken door ziekte

Daarnaast kunnen verschillende lichamelijke condities zoals nierfunctieproblemen, vertraagde schildklier, erfelijkheid (zoals atopie en ichthyosis vulgaris) en bepaalde medicatie voor acne zoals isotretinoine (vitamine A zuur) de huid droger maken.

 

Zo ziet de droge huid eruit

In een milde vorm is er vaak alleen schilferigheid zonder klachten, maar je kan naast schilferingen ook roodheid, een trekkerig gevoel en zelfs eczeem (asteatotisch eczeem) ontwikkelen.

Hoe de huid zich van nature beschermt

Onze natuurlijke bescherming is de epidermis, de bovenste huidlaag, die bestaat uit keratinocyten. Daar tussen bevinden zich vulstoffen zoals lipiden (vetten) en eiwitten. Het lipide-deel van de epidermis helpt bij het voorkomen van vochtverlies en bestaat uit ceramiden, cholesterol en essentiële vetzuren.

Shop Iconic Elements Body Cream hier online

 

Deze vocht aantrekkende stoffen zitten al in je huid

Natural moisturizing factoren (NMF) zijn onze natuurlijke wateraantrekkende stoffen die zich exclusief in het stratum corneum van de bovenste huidlaag bevinden (het allerbuitenste huidlaagje). Deze stoffen bestaan uit 2-pyrrolidone-5-carboxylic acid (PCA), urocaan zuur (UCA) en zouten zoals magnesium, calcium, lactaat en ureum.

De invloed van douchen op je huid

Het zorgt ervoor dat het water aangetrokken en gebonden wordt, zelfs in een omgeving met een lage (< 50%) vochtigheidsgraad. De invloed van een hoge zuurgraad (pH), zoals douchen en zeepgebruik, heeft een negatieve invloed op de vorming van een huideigen NMF.

We drogen langzaam uit

De talgklier speelt ook een rol; de gevormde talg zorgt als het ware voor een coating op onze huid en haren om onder andere vocht in je huid vast te houden. Echter vermindert onze eigen huidtalgproductie vanaf onze twintigste levensjaar met 23% per tien jaar! We drogen langzaam uit.

Shop Iconic Elements Body Cream hier online

 

De huidbarrière is bij 34 weken al gevormd

Onderzoek wijst uit dat de huidbarrière in de baarmoeder na de vierendertigste zwangerschapsweek is gevormd. Na de geboorte is de babyhuid in de eerste maand droger en gedurende een periode van twee jaar neemt het watergehalte in de huid toe.

Eerst ruwer, dan gladder

Aanvankelijk is de stratum corneum (bovenste huidlaag) van een baby ruwer en wordt hij geleidelijk gladder.

Minder huidvet, langzamere celdeling, keratine verandert

Naarmate we ouder worden krijgen we meer te maken met een drogere huid door afname van onze huidlipiden zoals ceramide, vertraagde epidermale celvernieuwing en verandering in de huidkeratine, een onoplosbaar eiwit dat ons tegen de buitenwereld beschermt. Keratine maakt onze huid taaier en waterafstotend.

Bij het ouder worden nemen keratine K1 en K10 gelegen in de bovenste epidermale laag af. K5 en K14 die zich in de basale onderste laag bevinden nemen toe. Dit alles resulteert in vochtverlies in de huid, oftewel transepidermaal waterverlies (TEWL).

Minder dan 10% water in je bovenste huidlaag?

De huid heeft een watergehalte tussen de 10-15% nodig om soepel en intact te blijven. Onder de 10% watergehalte is een droge huid zichtbaar in de vorm van schilferigheid. En wanneer de bovenste huidlaag, stratum corneum, verder uitdroogt dan leidt dat tot schilferingen maar ook tot ruwheid en zelfs kleine barstjes.

Shop Iconic Elements Body Cream hier online

 

Er bestaan drie typen moisturizers

Er zijn veel moisturizers op de markt en kunnen eigenlijk in 3 verschillende categorieën onderverdeeld worden, elk met een eigen functie.

Dit zijn voornamelijk lipiden en oliën. Ze vullen de ruimte tussen de keratinocyten in de bovenste huidlagen op. Vergelijk het met cement tussen de bakstenen. Emollentia hebben ook een lichte barrièrefunctie om waterverlies in de huid tegen te gaan, waarbij het een soepele, gehydrateerde en zachtere huid geeft. Bekende voorbeelden hiervan zijn ceramide, squalene, canola, olijf-, palm- en kokosolie.

Onze natuurlijke ceramide en squalene spelen een belangrijke rol in de huidbarrière. Een onderzoek toonde aan dat door de toevoeging van een ceramide-houdende crème naast een sterke hormoonzalf de behandeling bij patiënten met eczeem de symptomen verminderden, ziekteduur verkortte en genezing versnelde.

Dit zijn stoffen die water aantrekken. Hierdoor verbetert de hydratatie van het stratum corneum, krijg je een betere cohesie van de keratinocyten en vermindering van schilferingen. Bekende humectants zijn glycerine, sorbitol, hyaluronzuur, ureum, honing en alpha hydroxy acids (AHA). Humectants onttrekken het vocht uit de huid en niet uit vocht van de omgeving. Dit kan bij sommigen meer droogheid en trekkerig gevoel in de huid geven.

Ze houden het vocht in de huid vast door het letterlijk te blokkeren. De TEWL wordt hierdoor tegengehouden. Voorbeelden van occlusieven zijn vaseline, lanoline, siliconen en wassen. 5% Vaseline vermindert de TEWL met 98% gevolgd door lanoline, minerale olie (paraffine) en siliconen dat slechts 20-30% TEWL reductie geeft. Op de huid kunnen occlusieven glimmen, zwaar en plakkerig aanvoelen.

Door het occlusief effect om vochtverlies uit de huid tegen te gaan, komt er nog een ander nadeel bij: het afsluiten van de poriën en afvoergang van talg. Met ontstekingen als gevolg, een fenomeen dat comedogeen wordt genoemd. Met name zijn cacaoboter, myristyl myristate, synthetisch lanoline, sodium lauryl sulfate en octyl stearate comedogeen.

Waarom heeft de ene huid meer last van vochtverlies dan de andere?

Verschillende huiden, diverse behoeften.

Droge huid kan bij alle mensen van verschillende rassen voorkomen maar de mate van droogheid verschilt. Veel onderzoeken hierover zijn er niet, maar er zijn wel aanwijzingen dat de Aziatische huid meer last heeft van TEWL dan mensen met een blanke huid. Het ceramidegehalte in de huid is het laagst bij een donkere huid in vergelijking met Aziaten.

Wat is de ideale moisturizer?

natural-moisturizer-cream-body-webshop2

Een ideale mix is geschikt voor alle huiden, vermindert en verhindert je TEWL, herstelt je lipide barrière, is hypo-allergeen, non-comedogeen, absorbeert snel en plakt niet.

Iconic Elements ontwikkelde een bodycream waarin al deze eigenschappen zijn opgenomen:

Shop Iconic Elements Body Cream hier online

 

Heb jij een vraag aan Francis Wu over je huid? Stuur hem naar het contactformulier van BeautyJournaal ovv Francis. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook