Pak je producten er maar vast bij!

05:00 - 03:00
luistertijd 05:00 - leestijd 03:00

Huidspecialisten adviseren vaak een goede huidverzorgingsroutine. Het concept van zo’n routine wordt vaak gepromoot door de gehele cosmetische skincare branche. De gedachte hierachter is het herstel en verbetering van de dagelijkse ‘wear and tear’ van je huid. Je huid wordt door verschillende factoren van buitenaf en binnenuit (voeding, hormonaal, stress, slaapgebrek) beïnvloed. Recentelijk is er een onderzoek gepubliceerd over wat de beste huidverzorgingsroutine is: simpel of uitgebreid?

creme

Zoveel routines en keuzes

Er zijn zoveel verschillende producten en huidverzorgingsroutines. Denk aan nieuwe trends op social media, de ‘ik-heb-het-van-mijn moeder geleerd’ routine en de ‘smeer-maar-vaseline’ routine van je dermatoloog. Wat moet ik nu doen, hou ik het simpel of is een uitgebreider ritueel beter? Gelukkig is er onderzoek naar gedaan.

Zweeds onderzoek

In een in 2020 gepubliceerd onderzoek probeerde Zweedse onderzoekers deze vraag te beantwoorden. Negenenveertig vrouwen met de leeftijd tussen 25-55 jaar jong werden verdeeld in twee groepen. Groep 1 (AR), geavanceerde huidverzorging 5-stap routine: cleanser/toner/oogcrème/serum/dag- of nachtcrème, in de ochtend en avond. Groep 2 (SR), simpele routine: een keer per dag een cleanser en een dagcrème.

Bij aanvang van het onderzoek en na 4 weken werden verschillende parameters gedocumenteerd, oppervlakkige en diepe huid hydratatie, pigment, rimpels (kraaienpoten en nasolabiale gezichtsplooien) en huidporiën grootte.

skincare

Conclusie van het onderzoek

Het onderzoek onderzocht verschillende huidroutines. Waarbij de vraag was gesteld: is er een verschil tussen een geavanceerde huidverzorgingsroutine en een simpele routine?  De resultaten lieten zien dat een uitgebreide huidverzorging (2 x per dag routine) beter was dan een simpele verzorging.

Huidhydratatie

Huidhydratatie was in de geavanceerde (AR) groep met 92%, versus 16% in de simpele (SR) groep, verbeterd. Pigmentvlekken vermindering was -11.7% in de AR groep en -2.7% in de SR groep.

huidverzorging

Rimpels

Dan kijken we naar de rimpels (kraaienpoten en nasolabiale plooien). In de AR groep had 7.3% minder plooien versus 2.5% meer rimpels in de SR groep. Nasolabiale plooien verminderde in beide groepen, -10.7% in de AR groep en -8.3% in de SR simpele routine groep.

Ruwheid en poriën

Tenslotte bespreken we de ruwheid van de huid en de grootte van de poriën. In de AR groep was de huid 9.1% minder ruw en waren de poriën 14.4% minder groot. In de SR groep waren de verschillen minder groot, -1.7% minder ruwe huid en -1.2% minder grote poriën.

De studie toonde een huidverbetering op alle punten als je de huid intensiever verzorgt. De vrouwen in groep 1 waren ook meer tevreden met hun huid dan groep 2. Een uitgebreide routine is dus beter dan een simpele huidverzorging.

skincare

Kanttekening van dr. Francis Wu

Francis Wu

Dermatoloog Francis Wu

Deze studie geeft meer inzicht over huidverbetering als je de huid intenser behandeld door de routine uit te breiden. Er zijn niet veel studies die dit hebben onderzocht. Echter zijn er enkele kanttekeningen.

De studie groepen waren klein, slechts 49 personen in totaal. Ik ben ook benieuwd wat de resultaten zullen zijn als de periode langer was geweest, bijvoorbeeld na 3 maanden in plaats van 4 weken. De collageen stimulatie in de huid begint dan ook beter op gang te komen.

huidresultaten

Ingrediënten

Het ene cosmetisch ingrediënt is de andere niet. De vraag is of de resultaten anders waren als je andere huidverzorgings ingrediënten had onderzocht. Siliconen geven een instante vermindering van je rimpels door de oppervlakkige (epidermale) huidrimpels op te vullen. Terwijl je het liefst een collagene stimulatie in de lederhuid wilt hebben. Een meetcamera op de huid kan dit verschil niet maken. Een invasieve huidbiopt daarentegen wel, maar dat geeft weer cosmetische bezwaren.

Heterogene groep

En persoonlijk zou ik naast een grotere groep ook een heterogene vrouwen groep willen includeren. Een Aziatische vrouw heeft andere huideigenschappen en wensen dan een blanke vrouw. Dat geldt ook voor vrouwen uit het Midden-Oosten of vrouwen met een donkere huid.

Heb jij een vraag aan Francis Wu over je huid? Stuur hem naar het contactformulier van BeautyJournaal ovv Francis. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook:

Lees ook