En vertelt over verschillende soorten melanine

07:27 - 04:28
luistertijd 07:27 - leestijd 04:28

Dermatoloog Francis Wu helpt je van pigmentproblemen af
Francis-WuBeautyJournaal heeft een hele fijne dermatoloog in haar expertteam: Francis Wu. Je kunt hem altijd vragen stellen, we zorgen dat je antwoord krijgt. Ook informeert hij je over huidzaken die veel vragen oproepen: deze keer gaat het over pigmentproblemen.

Melanine zorgt voor pigment

Vlekjes of hyperpigmentatie is meestal een onschuldige aandoening waarbij plekken op de huid donkerder van kleur worden dan de normale omringende huid. Hyperpigmentatie wordt in de huid veroorzaakt door overproductie van een pigment, bekend als melanine.

Twee typen melanine

Er zijn 2 typen melanine: eumelanin en pheomelanin. Eumelanin is bruin-zwart en het beschermt ons tegen ultraviolete licht (foto-protectief). Pheomelanin is geel-rood, foto-reactief en beschermt niet tegen ultraviolete straling.

 

Huidtype Kenmerk Huidverbranding Huidkanker risico
1 Lichte ogen, rossig haar, sproeten Altijd Grootste risico
2 Lichte huid en ogen, blond haar Snel Hoog risico
3 Licht getinte huid, donkere ogen Zelden Hoog risico
4 Getinte huid, donkere ogen en donker haar (Mediterraan) Bijna nooit, bruint zeer goed Matig risico
5 Donker getinte huid (Aziatisch) Zeer goed bestand tegen zon Komt weinig voor, wel hoog risico op vitamine D gebrek
6 Zeer donkere huid (Negroïde) Zeer goed bestand tegen zon Komt weinig voor, wel hoog risico op vitamine D gebrek

Zo wordt melanine gevormd in je huid

Melanine wordt door melanocyten gemaakt met behulp van het aminozuur tyrosine in de onderste basale laag van de opperhuid (epidermis). Tyrosine wordt door het enzym tyrosinase geklieft, ofwel door midden ‘gehakt’ en afhankelijk van je huidtype vormt er dan eumelanin en pheomelanin. Samen noemen we dit melanine.

Ingenieus transport naar de buitenste huidlaag

De melanine wordt vervolgens ingepakt terwijl het zich nog in de melanocyten bevindt. Er vormen zich speciale transportbolletjes die melanosomen worden genoemd.

Via uitstulpingen in een melanocyt verlaten de volgepakte melanosomen naar keratinocyten (een enkele melanocyt is ruwweg ‘verbonden’ met 40 keratinocyten). De verplaatsing van keratinocyten van de onderste gedeelte van de epidermis naar het oppervlak, resulteert in een donkere tint. Ofwel een zongebruinde huid.

skintones

Waarom zoveel verschillende soorten ‘bruin’?

Hoewel bijna iedereen evenveel melanocyten heeft, verschillen de hoeveelheid, de grootte van melanosomen en melanine deeltjes enorm, wat resulteert in verschillende huidskleuren.

Mensen met een lichte huidskleur huidtype 1 & 2 produceren meer pheomelanin en verbranden sneller in de zon. Donkere huidtypen 3-6 hebben voornamelijk eumelanin en zijn goed bestand tegen de zon.

Huidfeitje: mensen met een donkere huidtype hebben een SPF12 waarde van zichzelf en een zongebruinde huidtype 2 (lichte huid en blond haar) heeft slechts SPF 4 bescherming.

De oorzaken van over-pigmentatie

Hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door:

Pigmentvlekken kan op elk deel van het lichaam voorkomen maar het vaakst in het gezicht, op de handen en in de nek en is om cosmetische redenen ongewenst.

uv penetratie in de huid

Wat is eraan te doen?

Preventie door bescherming

Allerbelangrijkst is preventie door de huid te beschermen tegen de zon. We kennen 3 verschillende ultraviolete straling (UVA, UVB en UVC). UVC  wordt door de ozonlaag tegen gehouden en bereikt de aarde niet. Ultraviolette straling (UVA en UVB) de belangrijkste. De UVA-stralen kunnen oplopen tot 95 procent van alle UV stralen die het aardoppervlak raken.

UV-A is het hele jaar door aanwezig

Ze zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen.  De intensiteit van UVB hangt af van het seizoen, de locatie in de wereld en de tijd van de dag. Hoewel UVA-stralen minder intens zijn dan UVB, komen UVA-stralen 30 tot 50 keer vaker voor.

Zowel UVA als UVB kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Het is raadzaam om in de lente en zomer een goede SPF factor (20-30) met UVA-bescherming te gebruiken. In het najaar en winterperiode speelt UVB in Nederland bijna geen rol, maar daarentegen is UVA-bescherming zeer zinvol.

pigment in de huid gemeten 26 mei

Andere mogelijkheden om donkere vlekken te behandelen of te verminderen

Bleken, of plantaardige stoffen die het splitsen van tyrosine voorkomen:

Op 3 verschillende wijzen zijn pigmentvermindering aan te pakken. Er zijn ingrediënten zoals hydrochinon, plantaardige stoffen als arbutin/deoxyarbutin (zit in bessen, cranberry, peren), kojic zuur, azelaïnezuur, aloesin (Aloe Vera), vitamine C (L-Ascorbic Acid) & E (Tocopherol) die het klieven van de aminozuur tyrosine (tyrosinase) verhinderen.

Verhinderen van het melanosomen transport:

Een andere mogelijkheid is het transport van melanosomen naar keratinocyten transport verhinderen, waarbij vitamine B3 (Niacinamide) een bekend voorbeeld is.

De celdeling versnellen:

Tenslotte, door het versnellen van je epidermale turnover oftewel je oppervlakkige hoornlaag sneller vernieuwen, wordt de donkere tint vermindert. Ingrediënten die dat ondersteunen zijn vitamine A (Tretinoine), α-hydroxyacids (AHA-fruitzuur) en een plant hormoon salicylzuur.

Stoffen die worden gebruikt zijn trichloorazijnzuur (TCA), fenol en glycolzuur (AHA, alpha hydroxyzuren). De huid wordt eerst ontvet en vervolgens wordt TCA, AHA of fenol met behulp van een wattenstok of gaas op de huid aangebracht. Een nadeel is de kans op pigmentverschuiving in de huid, vaak is dit tijdelijk.

iconic elements skincare assortiment

De Spot Reducer van Iconic Elements

Iconic Elements Spot Reducer (30 ml) richt zich op het reduceren van ongewenste pigmentvlekken in het gezicht. Niacinamide (Vitamine B3) corrigeert en vermindert donkere vlekken en een natuurlijke cell protector ondersteunt de herstelmechanismen tegen UV-schade. De crème is geschikt voor een normale en gemengde huid. Deze crème heeft in Hong Kong, de Grand Prix de la Beauté 2015-2016 gewonnen.

Lees meer en shop de Iconic Elements producten hier online.

 

Francis-WuDermatoloog Francis Wu is werkzaam bij Dermatologisch Centrum Amstel en Vechtstreek met zijn praktijk Shape Aesthetics. Lees hier meer.

Heb jij een vraag aan Francis Wu over je huid? Stuur hem naar het contactformulier van BeautyJournaal ovv Francis. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook