Na jarenlang van alles te hebben geprobeerd...

07:40 - 04:36
luistertijd 07:40 - leestijd 04:36

Fabienne vertelt openhartig over haar Roaccutane ervaring

Als puber had ik al problemen met mijn huid, zoals veel meisjes in die periode. Vaak wordt de anticonceptiepil voorgeschreven tegen dit soort problemen. Helaas hielp die bij mij niet. De pil, Diane 35, kwam uiteindelijk volop in het nieuws vanwege een verhoogde kans op trombose. De overstap naar een andere pil zorgde er ook niet voor dat mijn acne weg ging. Uiteindelijk bleek Roaccutane dé oplossing te zijn. Maar daar heb ik wel lang over getwijfeld.

Honderd verschillende anti-acne producten

Van Benzoylperoxide tot Differin gel en van Eryacne gel tot honderd verschillende anti-acne producten, niets hielp. Jarenlang probeerde ik verschillende producten uit, maar zonder resultaat.

Ik was er klaar mee

Na jarenlang met mijn acne geworsteld te hebben, was ik klaar met het feit dat mijn huid maar niet mooi egaal werd. Ondertussen was ik 20 jaar en wilde ik net als anderen, een egale huid. Op advies van dermatoloog Aleida Dijkstra ben ik vorig jaar begonnen met Roaccutane, ook wel Isotretinoïne. En ik moet zeggen: het was de beste keuze ooit!

Bang voor Roaccutane

Bij mij was het altijd mijn gezicht dat last had van acne. Ik denk dat ik er ongeveer 7 jaar last van heb gehad. Ik was altijd ‘bang’ om aan Roaccutane te beginnen. Dit omdat het gezien wordt als ‘het laatste redmiddel’, maar wel iets dat écht werkt. Na een goed gesprek met Aleida Dijkstra ben ik er gewoon mee gestart. En nu, achteraf bekeken, had ik deze keuze al veel eerder moeten maken.

Wat is het en hoe werkt het?

Isotretinoïne maakt de buitenste laag van de huid losser, zodat de huidschilfers sneller loslaten. De poriën in de huid raken zo minder snel verstopt. Verder vermindert Isotretinoïne de hoeveelheid talg en remt het ontstekingen in de huid. Ook gaat het de groei van de acne-bacterie tegen.

Op zoek naar de juiste dosis

Op 20 maart 2017 begon ik met Roaccutane. Ik begon met 20 mg/dag. Na een maand is dit verhoogd naar 30 mg/dag. Het aantal milligram per dag heeft te maken met je gewicht. Om ervoor te zorgen dat de acne weg blijft, moet je een bepaald aantal milligram per kilo lichaamsgewicht slikken. 30 mg/dag was de goede hoeveelheid voor mij. Ook heb ik een tijdje 40 mg/dag geslikt, maar dit was te veel.

Even doorzetten

De eerste maanden merkte ik dat Roaccutane echt even de tijd nodig had om zijn werk te doen. Mijn acne werd zelfs erger in deze tijd. Na een paar maanden is mijn huid zeer egaal geworden. Soms moet je met Roaccutane even doorzetten in verband met de bijwerkingen, maar het is het meer dan waard!

Wat voor bijwerkingen had ik?

Roaccutane staat bekend om de vele bijwerkingen; lees ook dit artikel. De belangrijkste is dat je niet zwanger mag worden gedurende de kuur. Dit in verband met kans op miskraam of ernstige afwijkingen bij het kindje. Ook kun je je wat depressief voelen tijdens het gebruik.

Droge lippen, huid en ogen

Ik had zelf met name erg last van droge lippen gedurende de hele kuur. De laatste paar maanden verminderde dit wel iets, maar in de eerste paar maanden waren mijn lippen aan alle kanten gescheurd. Een droge huid had ik vooral in de eerste paar maanden. Ook kon ik vaak geen lenzen dragen vanwege droge ogen. Uiteindelijk heb ik in de vakantie wel lenzen gedragen, maar had ik altijd oogdruppels mee.

—————————–

———————————–

Oppassen in de zon en bij behandelingen

Ook moest ik zeer goed oppassen in de zon. Je verbrandt erg snel met Roaccutane en ik ging naar Thailand op vakantie. Ik heb dagelijks meerdere malen met factor 50 gesmeerd en zat niet in de directe zon. Ook het dragen van een pet hielp als extra afdekking voor mijn gezicht.

Daarnaast had ik last van haaruitval, maar ook dat heb ik voor lief genomen. Mijn haar komt wel weer terug. Verder mag je bijvoorbeeld geen laserbehandelingen of waxbehandelingen ondergaan.

Welke producten gebruikte ik daarnaast?

Ik vond het heel moeilijk om met Roaccutane de juiste gezichtsverzorging te bepalen. Eigenlijk had ik dus een vette/gecombineerde huid, maar door de Roaccutane werd mijn huid droog. Dus waar moet je je producten dan op afstemmen? Ik gebruikte voordat ik begon met Roaccutane altijd de La Roche Posay Effaclar lijn. Deze was speciaal ontwikkeld voor acne huiden. Als reiniger gebruikte ik de Effaclar Zuiverende Gel.

Een reiniger speciaal voor anti-acne behandelingen

Na een beetje onderzoek bleek deze lijn van La Roche Posay ook een reiniger te hebben die speciaal ontwikkeld is voor huiden die behandeld worden met anti-acne behandelingen! Hier valt Roaccutane ook onder. Perfect dus!

De betreffende reiniger, Effaclar H Reinigingscrème, is zeer mild. Ik gebruikte daarnaast de Micellair Water Ultra, voor de gevoelige huid, die de gezichtsmake-up verwijdert voordat je de huid reinigt met de Effaclar H Reinigingscrème. Tot slot sloot ik mijn routine af met de Effaclar H Crème.

Shop Effaclar hier online

 

Hoe is mijn huid nu?

Ik ben net klaar met mijn kuur. Om ervoor te zorgen dat mijn acne echt weg zou blijven, heb ik 8 maanden lang gemiddeld 30 mg/dag geslikt. Daarna heb ik nog een maand 20 mg/dag geslikt om het af te bouwen.

De bovenste foto is gemaakt op 21 februari (een maand voordat ik startte) en de onderste foto is gemaakt op 23 november.

Ik ben nu twee weken geleden gestopt met het dagelijks slikken van Roaccutane. Mijn huid is nog steeds even egaal als dat hij was toen ik stopte. Ik hoop natuurlijk dat de acne voor altijd weg blijft! Ik had eigenlijk, achteraf gezien, deze keuze al veel eerder moeten maken. Ik ben enorm blij met het resultaat.

Mijn tips voor anderen

Als iemand me nu vraagt of ik Roaccutane zou aanbevelen, absoluut! De bijwerkingen moet je even voor lief nemen en achteraf gezien gingen die maanden supersnel voorbij. Ik heb al maanden geen nieuwe ontstekingen gezien op mijn huid en na 7 jaar een onrustige huid te hebben gehad, ben ik nu zeer blij dat dit verleden tijd is.

Meer lezen over dit onderwerp?

Lees ook