Over chocolade, make-up en hormonen.

03:27 - 02:04
luistertijd 03:27 - leestijd 02:04

Logo Aoptheek&Beauty

Apotheek&Beauty: Feiten en fabels over acne

In dit artikel bespreekt apotheker Joost Roth acht feiten en fabels over het voorkomen en behandelen van acne. Uiteraard geeft hij ook shoptips voor de acnegevoelige huid.

  1. Chocolade en vet eten verergeren acne

Fabel. Wetenschappelijk onderzoek heeft niet aangetoond dat het eten van varkensvlees, chocolade en ander vet eten puistjes veroorzaakt. Acne ontstaat meestal omdat je huid onder invloed is van hormonen. Je talgklieren worden dan groter en maken meer talg aan. Hierdoor kunnen ze verstopt raken en het resultaat is een mee-eter. Bacteriën in de talgklieren zetten talg om in vetzuren. In combinatie met de opgehoopte talg zorgt dit voor irritatie. De klier zet uit en scheurt uiteindelijk, met als resultaat een puist.

Lycogel2. Make-up veroorzaakt acne

Feit. Sommige oliehoudende cosmetica, foundation en blush verstoppen de talgklieren, waardoor acne ontstaat. Gebruik daarom niet te veel make-up en gebruik bij voorkeur make-up op waterbasis. Verwijder make-up ook altijd met water. Gebruik bij voorkeur een camouflage product van Lycogel om de acne te camoufleren, verkrijgbaar in tien verschillende kleurtinten.

SHOP Lycogel hier.

3. Acne is besmettelijk

Fabel. Acne is geen infectieziekte en kan daarom ook niet worden overgedragen. Acne wordt veroorzaakt door bacteriën in de talgklieren en deze worden niet overgedragen op andere mensen.

4. Zuivelproducten kunnen acne verergeren

Feit. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat melkproducten acne kunnen verergeren (Adebamowo et al., 2008). Dit komt omdat melk afkomstig is van een zwangere koe en dus bloot wordt gesteld aan haar hormonen. Deze hormonen triggeren een lichamelijke hormonale reactie, waardoor er meer talg wordt geproduceerd.

5. Medicijnen verergeren acne

Feit. Medicijngebruik kan acne veroorzaken of verergeren. Prednison, middelen tegen tuberculose en epilepsie geven mogelijk aanleiding tot het ontstaan of erger worden van acne. Wil jij weten of acne verergerd wordt door jouw medicijnen? Neem dan contact met ons op.

6. Acne ontstaat door gebrek aan hygiëne

Fabel. Veel mensen denken dat acne ontstaat door gebrek aan hygiëne. Hier is echter geen bewijs voor. Te vaak reinigen met zeep kan daarentegen wel leiden tot acne. Reinig je huid dus altijd met lauw water of gebruik speciale verzorgingsproducten voor de onzuivere huid, zoals DermaClear van DermaQuest

DermaClear

SHOP producten van Dermaquest hier online.

7. Zonnen vermindert acne

Fabel. Bij sommige mensen is de zon juist de oorzaak van het ontstaan of verergeren van acne. Veel zon kan de huid uitdrogen en irriteren, waardoor de acne juist erger kan worden. Je huid wordt bruiner, waardoor roodheid en acne minder opvallen. Zonlicht kan puistjes ook uitdrogen. Het is echter wel zo, dat de acne weer net zo hard terugkeert als je eenmaal niet meer zoveel zonlicht ziet. Smeer wel de huid altijd goed in met zonnecosmetica met een hoge UV-factor.

SHOP de zonneproducten hier online.

8. Van puistjes uitknijpen krijg je littekens

Feit. Knijp puistjes, pukkels en mee-eters nooit uit! Door het uitknijpen ontstaan er extra ontstekingen en kunnen er littekens overblijven. Kun je er toch niet van af blijven? Maak dan een afspraak met onze huidtherapeute voor een acnebehandeling.

Meer over Apotheek&Beauty vind je op YouTube:

Lees ook