‘In ons vak behandelen we de mens, en eigenlijk niet de huidplekken’

08:06 - 04:52
luistertijd 08:06 - leestijd 04:52

Eenvoudig was het niet voor Marieke. Ze had al sinds de puberteit flinke acne-opvlammingen in haar gezicht. Als je dan zelf als trainer werkzaam bent in de cosmetica-industrie, kan dit je extra onzeker maken. ‘Wat voor voorbeeld ben ik, ’dacht ze vaak.

Vertrouwen

Dermatoloog Marco van Coevorden zag niet alleen het probleem, hij voelde ook hoe het aan haar vrat. Marco gaf haar anderhalf jaar lang alle ruimte om haar eigen behandelprotocol te volgen – onder zijn toezicht. Met een paardenmiddel: isotretinoine – voorheen bekend als Roaccutane. Marieke was vast besloten. Lees over de waardevolle band tussen een dokter die snapt dat je door open en eerlijke communicatie en echt luisteren vertrouwen kweekt bij een patiënt. Hierdoor bereikte Marieke haar doel: een zuivere huid.

marieke boots

Wat een fantastische arts

Toen ik Marieke onlangs bij een presentatie ontmoette, vertelde ze me: ‘Jij hebt zo’n fantastische dermatoloog in je expertteam op BeautyJournaal. Ik had me geen betere arts kunnen wensen om mij te helpen met mijn acne. Die man luistert tenminste, denkt met je mee!’

‘Bewaak altijd je autonomie bij de dokter, en zoek naar een arts die open staat voor jou’

Ziekte wordt technisch benaderd

In een wereld die bol staat van de protocollen en een zeer technische benadering van ziekte, is het een verademing om artsen te ontmoeten die ook rekening houden met de mens en zijn psyche. Marco van Coevorden omschrijft het mooi: ‘Ik hecht waarde aan eerlijke en open communicatie waarbij ik eerlijk ben over effect en bijwerkingen. Met het delen van die kennis, kan je samen een beslissing nemen en op maat een behandeling instellen.

‘Ik zeg altijd: ‘Een behandeling moet passen bij je leven, je waarden, je verwachtingen. Ik probeer me de daarvoor open te stellen.’

acne marieke

De acne van Marieke voor behandeling op haar kin

Wakker worden met angst

Marieke hield haar hart vast toen ze anderhalf jaar geleden naar de huisarts ging. Ze was het helemaal zat. Allerlei medicinale en gewone crèmes geprobeerd, langdurig antibiotica geslikt, niets hielp. Vaak ‘s ochtends wakker worden en als eerste aan je huid voelen, met pijn als gevolg van onderhuidse ontstekingen. Camoufleren om het niet te hoeven zien…

Zou de arts willen luisteren?

‘Ik wist nog maar 1 ding: ik wil Roaccutane (vitamine A zuur pillen, tegenwoordig Isotretinoine genoemd), en ik neem alle bijwerkingen voor lief. Gelukkig had de huisarts begrip, ik was ook erg overtuigd van mijn besluit, maar wat voor dermatoloog zou ik treffen? Zou hij mijn probleem snappen?

‘Als ik maar niet zo’n ouderwets type zou treffen die zou zeggen ‘Mevrouw, zo erg is het niet. Dit is een te zwaar middel voor uw huidprobleem’. Zo’n dokter die voor jou denkt, heel paternalistisch. Ik ging echt met een compleet voorgekauwde monoloog in mijn hoofd naar de praktijk van Marco van Coevorden in het Gelre ziekenhuis. Ik kende deze arts (nog) niet.

marieke boots

Bijwerkingen

‘Ik hou van controle, heb ook bijna altijd alles onder controle…maar die acne…dat lukte maar niet.  Marco was verrast dat ik zo vastbesloten zijn spreekkamer in liep en vertelde dat ik echt alles al wist over de werking en bijwerking: droge neus, droge ogen, droge lippen, spier- en gewrichtspijn bij het sporten, niet zwanger worden.

Vastbesloten

‘Ik ben een fanatiek hardloopster, ja verslaafd aan de endorfine rush, en oh, wat heb ik een pijn gehad aan mijn spieren en gewrichten. Maar ik had het ervoor over. Deze keer moest ik van mijn acne af. Ik heb er ook pigmentvlekken aan over gehouden in mijn gezicht, helaas. Maar dat zie ik niet. Ik zie nu na een jaar en acht maanden alleen maar een mooie, gave, gladde, strakke huid. Als ik ’s ochtends wakker wordt, mijn huid voel en daarna in de spiegel kijk, ben ik enorm tevreden. Zo’n mooie huid. Het maakt me zo blij.’

Een jaar en acht maanden

acne marieke

De acne van Marieke voor haar behandeling

‘Ja, het is een lange tijd, klopt. Gemiddeld staat er zo’n half jaar voor. Na twee maanden zag ik al resultaat, maar ik was er nog niet aan toe om te stoppen. Zo bang dat het terug zou komen. Marco heeft op een goede manier mij de ruimte en autonomie gegeven, onder zijn controle, door mij telkens minder te laten slikken, zodat ik op het laatst nog 1 pil per week nam. Hij beantwoordde mijn hulpvraag en bood maatwerk. Zo bouwde ik vertrouwen in mijn huid op.

Draai het om: wat wil je?

Marco van Coevorden heeft op BeautyJournaal al eerder verteld dat hij zeer begaan is met zijn patiënten: hoe zij hun probleem ervaren, wat zij willen en verwachten van een behandeling. Hij draait het om, luistert en stelt op basis daarvan een plan voor.

Wellness dokter

Hij noemt zichzelf vaak gekscherend een wellness dokter, maar ik snap dat. Bij de behandeling van huidziekten heb je een lange adem nodig en de producten, smeersels en pillen, zijn niet altijd even comfortabel. Motivatie is dus erg belangrijk. Hij vertelde al eens: ‘Het gaat er niet altijd om wat ik als arts de beste oplossing vindt, het gaat om de motivatie van mijn patiënt.

Op basis van de klinische ernst zou hij Isotretinoine niet zo snel gegeven hebben, maar hij zag hoe vastbesloten Marieke was haar doel te bereiken.

marco van coevorden

Behandel de mens

Marieke: ‘Ik ben heel blij met deze arts. Hij staat open voor je gevoel, zo belangrijk. Hij zei ook tegen mij: ‘In ons vak behandelen we de mens, en eigenlijk niet de plekken. Deze arts vraagt ook: wat kan ik voor je doen, wat wil je zelf?

 Wederzijds respect

Je wilt een oprechte connectie hebben, dat vind ik belangrijk bij een arts. Ik wil serieus genomen worden. Ik wist waar ik over sprak. Ik had een arts nodig die mij steunde in het bereiken van mijn doel en mijn vastbeslotenheid respecteerde.

Isotretinoine werkt genezend

‘Ik ben me er terdege van bewust dat het middel in een negatief daglicht staat, maar als je je zo klaar bent met een onzuivere huid…Isotretinoine is geen lapmiddel, het werkt genezend. Een deel van het talgklier complex in je huid verdwijnt echt, verschrompeld. Dat effect is vaak blijvend. Je kunt voor 90% van je probleem afkomen.

Slecht voor de lever?

‘Er wordt altijd gezegd dat het slecht is voor je lever, maar ik leerde van Marco van Coevorden dat uit onderzoek én uit zijn eigen praktijkervaring blijkt dat de lever nauwelijks beïnvloed wordt. Het is maar een klein risico dat je er niet van hoeft te weerhouden deze behandeling te doen. Serieuze klachten aan de lever komen nauwelijks voor. Natuurlijk heeft hij mijn leverwaarden wel gecheckt.

Acne erger dan pigmentvlekken

‘Mijn huid is wel veel droger gebleven, dus ik smeer tegenwoordig flink bij met krachtiger crèmes en olie. Maar vitamine A zuur heeft ook een anti-aging effect. Ik heb nu veel minder lijntjes rond mijn ogen en een steviger huid. Tsja, pigmentvlekken, die heb ik nu wel, en die vielen Marco meer op nu dan de acne destijds, maar joh, die camoufleer ik echt niet. Ik ben zo trots op mijn huid nu!

 

Lees ook:

Lees ook