Komt Ghita echt van haar acne af?

06:16 - 03:45
luistertijd 06:16 - leestijd 03:45

Ghita gaat de strijd aan tegen haar acne met RoaccutaneHoe alles begon? Als puber had ik al problemen met mijn huid maar zoals vele vrouwen kunnen beamen, verdwenen de problemen als sneeuw voor de zon toen ik de anticonceptie pil voorgeschreven kreeg om bovenstaande reden. Deze slikte ik braaf twintig jaar lang tot ik op mijn 36ste acuut moest stoppen vanwege ernstige gezondheidsproblemen.

Ik was die “1 op de 10.000” uit de waarschuwing in de bijsluiter van de pil die een bloedpropje kreeg. Ik was 36 en had een herseninfarct gehad. De neuroloog sommeerde mij het gebruik van de pil per ommegaande te staken. Je huid is het minste van je problemen als je ,op dat moment, in een rolstoel zit.

Acne kwam weer terug

Toen mijn lijf en hormoonhuishouding zich wat begonnen te herstellen gebeurde hetgeen ik al die jaren zo gevreesd had; ik kreeg last van acne. Voornamelijk onderhuidse acne. Ik verklaarde de puisten de oorlog en begon een toegewijde strijd om er vanaf te raken.

Mijn vele pogingen ten spijt (peelings, micro dermabrasie, diverse crèmes uit de VS, diverse crèmes van de dermatoloog, vitaminekuren, alternatieve geneeskundigen, antibiotica, vitamine A zuur crème) leken niets te helpen.

De meeste remedies boden even soelaas maar de acne leek het altijd weer te winnen. Het leek wel steeds erger te worden; zelfs de haarzakjes van mijn wenkbrauwen waren regelmatig ontstoken, compleet met rode ontsteking.

Moe gestreden en vooral erg blut, liet ik vervolgens na ruim zeven jaar sappelen, afgelopen februari een recept uitschrijven voor het door mij zo gevreesde Roaccutane oftewel Isotretinoine

Ghita gaat de strijd aan tegen haar acne met RoaccutaneWat is acne en wat doet Roaccutane?

Bij acne zijn poriën in de huid van het gezicht, de rug, schouders of borst verstopt. De talgkliertjes die zich in de huid bevinden produceren talg, een vet waarmee de huid zichzelf beschermt. De verstopping ontstaat vaak door een overmatige groei van de buitenste huidlaag. Hierdoor hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters.

Soms raken de poriën geïnfecteerd met de acne-bacterie (Propionibacterium acnes). Door toedoen van deze bacterie barst de porie open, gaat de plek ontsteken en ontstaan pukkels en puistjes.

Isotretinoïne remt de groei van cellen in de buitenste huidlaag. De huidcellen laten makkelijker los en hopen zich niet op in de poriën. De poriën raken hierdoor minder snel verstopt. Verder maken de talgklieren door isotretinoïne minder talg aan. Bovendien remt het de groei van de acne-bacterie en remt het ontstekingen. isotretinoine is dus vitamina A zuur in capsule vorm.

Bijwerkingen

Natuurlijk had ik al lang uitgezocht welke bijwerkingen een eventuele Roaccutane kuur zou hebben en die waren bepaald niet mals. Zo veroorzaakt Roaccutane misvormingen aan de ongeboren vrucht. Je moet dan ook maatregelen treffen om niet zwanger te worden tijdens het gebruik van Roaccutane.

Daar het een vitamine A zuur is, betekent dit vooral vervellen van de huid, lippen incluis. Roaccutane trekt een wissel op je leverfunctie, deze moet dan ook dmv van bloedtesten elke 6 weken getest worden en men raadt aan het gebruik van alcohol in te perken tijdens de kuur. Gevoelens van depressiviteit kunnen ook optreden.

Verder kunnen alle slijmvliezen worden aangetast en de vreemdste vond ik dat het behalve gewrichtsklachten ook rugklachten kan veroorzaken.

De eerste paar weken

Na een kleine week beginnen de bijwerkingen zich te manifesteren; mijn gezicht is kurkdroog en vervelt, mijn lippen zijn gebarsten, ik heb bloedkorstjes in mijn neus, ik zie wazig, heb hoofdpijnen, kan me niet concentreren, heb zere knieën en vooral een enorm zeurende pijn in mijn rug. Ik kan wel janken en doe dit ook te pas en te onpas.

Ik schaf een moisturizing spray aan; Moisture surge van Clinique die ik over mijn make-up kan sprayen als ik aan het werk ben als stewardess. De droogte in een vliegtuig helpt ook niet bepaald maar een klodder sudocreme in de neus en de Moisture Surge stand-by helpt enorm.

Ik merk dat de ontstekingen verharden. De talg in de pukkels droogt uit en uitknijpen heeft geen effect meer. Mooi, blijf ik in ieder geval eens met mijn tengels van mijn gezicht….

Na drie weken

Na een week of drie begint mijn huid een prachtige glans te krijgen. Poriën zijn duidelijk kleiner en samengeknepen, acne littekentjes herstellen razendsnel door de snelle celregeneratie als gevolg van het vitamine A zuur, de rugklachten en huilbuien verdwijnen gelukkig ook.

Wat blijft zijn de klachten m.b.t mijn slijmvliezen. Gedurende de hele kuur heb ik last van mijn ogen; jeuk, wazig zien, rode ontstoken ogen. De voorgeschreven druppels en zalf helpen helaas niet.

Na een consult bij de dermatoloog, besluit ze de dosis Roaccutane daarom te halveren. Dit betekent helaas wel dat ik de Roaccutane nog tot november door zal moeten blijven slikken want je moet een minimum per kilo lichaamsgewicht in totaal binnen krijgen als je een blijvend resultaat wilt. Aangezien ik heel wat te verduren heb gehad met alle bijwerkingen hoop ik van ganser harte nu voor altijd van mijn huidproblemen af te zijn. Uiteraard houd ik jullie op de hoogte als er iets verandert.

GhitaGhita concludeert:

Raad ik Roaccutane aan? Ja, absoluut. De nare bijwerkingen ten spijt, begonnen mijn huidproblemen me op te vreten. Elke ochtend was het eerste wat ik deed naar de spiegel rennen om te checken of er niet weer een nare ontsteking bij was gekomen. Ik ben, hopelijk, voorgoed af van de vette talgrijke huid die mijn make-up altijd van mijn huid deed smelten.

Ik heb nu een gezonde gladde huid en hoef nooit meer de hele dag in de spiegel te kijken of mijn make-up niet in de plooien van mijn huid opgehoopt zit. Dit geeft zo’n onbeschrijfelijke rust dat is mij persoonlijk alles waard…

Lees ook