Het ware geheim over goed formuleren met glycolzuur

11:38 - 06:59
luistertijd 11:38 - leestijd 06:59

Monique ontmoet goeroe Michelle Doherty van Alpha-H

TweeFullSizeRender weken geleden had ik een ontzettend leuke en boeiende ontmoeting met de Australische oprichtster van het geweldige huidverbeteringsmerk Alpha-H: Michelle Doherty (53). Ze was een paar dagen overgekomen naar Amsterdam tijdens haar toer door Europa. Lees mijn interview en maak meteen gebruik van de speciale kortingsactie onderaan het artikel!

De beste skincare goeroes zijn vrouwen

Michelle komt uit Australië. Ik vind haar een echte goeroe, van het niveau van Paula Begoun (hoewel Paula het aanvankelijk meer in de schriftelijke educatie zocht en Michelle meteen is gaan produceren), en haar evangelisatie is van gelijke kracht. Alpha-H verovert langzaam maar de wereld gestaag.

Geen marketingproduct maar een bedrijf uit een noodzaak ontstaan

Ik ontmoette Michelle niet alleen. Ook onze tester Gerti was mee omdat ze groot fan is van het merk, en natuurlijk was de distributeur Caroline den Hollander erbij en de Engelse pr-manager. Ik wilde Michelle dolgraag interviewen. Ik krijg altijd een warm gevoel van bevlogen ondernemers die hun hart volgen en die van hun passie een waar succes weten te maken. Zo geschiedde ook met Michelle en haar merk Alpha-H.

Het idee voor Alpha-H kwam niet uit de lucht vallen, zo leerde ik al snel in ons gesprek. Zo gaat dat eigenlijk nooit. Er is altijd een boeiende aanleiding, en vaak ook een persoonlijke, en dat maakt dit soort merken in de niche van de markt ook meteen superaantrekkelijk. Het zijn geen marketingproducten, verkocht door marketeers die de beurscijfers hoog moeten houden. Het zijn producten die uit het hart gegrepen zijn en met een speciale persoonlijke missie ontworpen zijn.

Zware acne, en niets hielp…tot dat….

Michelle vertelde ons tijdens de ontmoeting in cafe De Keijzer naast het Concertgebouw in Amsterdam, dat ze vroeger last had van zware acne, echt met pustels. Niets hielp, behalve zware medicatie. Tot ze lucht kreeg van een stof, die in die tijd, we praten over de begin jaren negentig, nog heel mondjesmaat werd gebruikt: fruitzuren. Ze ontdekte dat haar huidconditie er enorm op vooruit ging als ze haar huid ermee behandelde.

Het wonder dat glycolzuur heet

‘We startten 25 jaar geleden met twee cleansingproducten. De formuleringen had ik uit Amerika gehaald. Het ging heel specifiek om glycolzuur. Mijn man had had in die tijd een cosmeticafabriek in Nieuw Zeeland, dus we hadden makkelijker toegang tot de formuleringswereld.

Lees- en besteltip! Alles over de beste exfolieermethoden en welke wat doet

FullSizeRender

vlnr Caroline, Michelle, de Engelse pr manager, Gerti en Monique

‘Eng was het wel,’ vertelt ze verder, ‘iedereen rilde bij de gedachte dat je met zuren op je huid ging werken. Je kreeg het ook echt niet makkelijk verkocht. Ik bezocht de winkels met mijn persoonlijke acne-verhaal om retailers te overtuigen.

Wat we toen niet wisten, maar nu wel…

‘Ik had veertien jaar lang met zware acne geleefd. Dankzij de glycolzuur veranderde mijn leven compleet. Ik slikte zware anticonceptiepillen en antibiotica, maar ik was nooit gevrijwaard van een break-out. Het hielp gewoon niet. Ik leid ook aan het polycisteus syndroom aan de eileiders. Er is een verband met mijn acne. Nu weten we dat, toen helemaal niet.

Na vier dagen al zichtbaar resultaat

‘Al na vier dagen glycolzuur-gebruik zag ik een enorme verbetering. Dat had ik in veertien jaar niet meegemaakt met medicatie. Mijn huid ging minder talg produceren, de structuur werd veel verfijnder. Ik produceerde dikke talg, afkomstig van de androgene (mannelijke) hormonen. De vrouwenhuid heeft van nature fijnere poriën. Mijn huid was altijd vettig en had zo’n gelige gloed. Door de glycolzuur nam dat zienderogen af. Het leek wel of ik dermabrasie had gehad. Mijn huid werd prachtig.

Onze Gerti is ook groot fan van glycolzuur, vertelt ze. ‘De poriën verkleinen, de huid oogt veel frisser. Pigmentvlekjes verbleken ook. De huid wordt er rustig van, en op een rustige huid vallen vlekjes ook minder op.’

Lees- en besteltip! Alpha-H supercleanser met 12% glycolzuur

Relatie tussen pigmentvlekken en hormonen

Michelle vertelt dat pigmentvlekken nauw verband houden met onze hormoonproductie. ‘Zodra oestrogeen eind veertig, begin vijftig gaat afnemen, komen de pigmentvlekken meer op. Ze staan onder invloed van androgenen.’

Lees- en besteltip! Alpha-H in de menopauze

FullSizeRender

Het wonder dat Liquid Gold heet

Dan komt het gesprek op de producten. De Liquid Gold oefent invloed uit op die op hol geslagen pigmentproductie, vertelt Michelle. ‘We proberen de natuurlijke huidvetten intact te laten omdat ze de cellen beschermen. En die vetten nemen ook af naarmate je ouder wordt. We zien uit klinische studies dat het vetgehalte omhoog gaat met 23%. De huid wordt ook 18% minder ruwheid.’

Brutaal formuleren

‘Het is zo simpel en zo prachtig geformuleerd om verouderingsklachten aan te pakken,’ zegt ze trots, en we zijn brutaal,’ vervolgt ze. ‘Er zit ook alcohol in. Hoe zeer consumenten daar ook bang voor zijn. maar het werkt ongelofelijk goed om de huid een beetje open te zetten, zodat de stoffen uit Liquid Gold beter opgenomen worden.’ Ook wordt de huid er iets minder vet van. Maar ze benadrukt wel dat ze nooit alle vetten wil weghalen, omdat ze ook als buffer nodig zijn tegen de zuren. Het gaat om een verfijnde balans.

Skin Clinic

In Australie heeft Michelle een prachtige skin clinic opgezet, hier worden de nieuwste salonbehandelingen bedacht en uitgevoerd. Ze vertelt dat er voor in de salon ook speciale producten zijn, met name peelings in hogere concentraties. Michelle gelooft dat de peeling (na het zonnefilter) de beste anti-aging remedie is. ‘De huid is erbij gebaat om geshockeerd te worden en daarna gekalmeerd, zo verbeter je de conditie van de huid.’

Hoeveel zuren kan een huid hebben? De wijsheid achter de ‘ buffer’ 

Gerti vraagt haar of je huid geen overdosis glycolzuur te verdragen krijgt als het zowel in je cleanser, je serum als je crèmes zit. Michelle legt daartoe uit wat het verschil tussen gebufferde en ongebufferde zuren is. ‘Gebufferd betekent dat je er nog een aantal extra stoffen aan toevoegt waardoor de pH waarde hoger wordt en dus de het zuur minder krachtig is. Om bijvoorbeeld in de Liquid Gold de 5% glycolzuur te behouden, moesten we 7% toevoegen. Hoe meer andere ingrediënten je toevoegt aan de glycolzuur hoe meer gebufferd hij wordt. Omdat je dus niet alleen ongebufferde zuren gebruikt in je regime, is het geen probleem.

Veel merken hebben ‘zuren’, maar weinigen doen iets met pH-waarde

Hoe blijf je je merk onderscheidend houden nu er vandaag de dag zoveel merken zijn met zuren, peptiden en vitaminen? Toen Alpha-H startte 25 jaar geleden was het echt een innovatie. Michelle legt uit dat ze met Alpha-H nog altijd aan de top staat omdat ze met een lage pH-waarde durft te werken, in tegenstelling tot alle grote merken. ‘Wij gebruiken ook voor anti-oxidanten en peptiden de hoogst mogelijke doseringen, toegestaan binnen de wetgeving. We doen geen concessies. En we zijn er ook heel open over, we hebben niets te verbergen. De zurenconcentraties hoeven niet altijd hoog te zijn, als je pH-waarde maar laag genoeg is. Maar daar hebben andere merken het niet over met je. Wij wel. Onze vitaminen worden ook ingekapseld om ze te beschermen tegen de lage pH-waarde in de formulering.’

Lees- en besteltip! De prachtige hooggeconcentreerde  vitamineserums

Uitstekende service van Nederlandse distributeur naar consumenten 

Gerti waardeert ook als trouwe fan de openheid van het merk. ‘ Er wordt nimmer geheimzinnig gedaan, en bovendien is de behulpzaamheid van de Nederlandse distributeur Caroline exceptioneel, zegt ze. ‘Ze maakt er echt werk van om je goed te informeren en je altijd van fijne extraatjes te voorzien.’FullSizeRender-6

Nieuwe inzichten mbt huidkanker

Michelle wil graag nog iets kwijt over de zuren met betrekking tot onrustige huidcellen. ‘Met een lage pH-waarde geef je de huid echt een schokje. De huid wil zich meteen weer normaliseren, en dat frist de boel op. Het is ook goed voor cellen die de neiging hebben om zich abnormaal te gedragen. Wist je dat dit nu ook bekend begint te worden van niacinamide? Er zijn aanwijzingen voor dat ze abnormaal gedragende cellen weer kunnen normaliseren. We gebruiken tot 5% niacinamide in Liquid Laser en Liquid Gold.

Unieke introductie: handcreme met spf 50

En tot slot vertelt ze super trots te zijn op haar nieuwste product: een handcreme met spf 50, iets wat we nog heel erg weinig zien in de markt gek genoeg. Je moet altijd een zonnebrandcreme gebruiken. Handcremes bevatten vaak niet meer dan spf 15 of hooguit een 30. Er zit synthetisch filter in, gecombineerd met natuurlijke filters als pycogenol, pommegranate, en vitamine C in combinatie met ectoine, om de zichtbare zonschade te minimaliseren.

Het kan niet anders, dan dat dit ook weer een groot succes wordt. Zowel Caroline als Michelle vertellen dat herhalingsaankopen hoog zijn onder consumenten, en dat betekent dat de gebruikstevredenheid super is.

Zeer goede prijs-kwaliteit verhouding

Hoogwerkzame producten tegen heel betaalbare prijzen. Hoe sterk kan je positie zijn? Sterk dus, zegt Michelle trots. Natuurlijk komt er echt wel eens een bedrijf langs om voorzichtig te polsen of Alpha-H niet te koop is. En hoewel Michelle en haar zestienkoppige personeel zich echt wel eens afvraagt hoe de groeispurt waarin ze verkeren (ze zijn nu ook in het Britse warenhuis Marks & Spencer te koop) in goede banen kunnen leiden, moeten ze niet aan verkoop denken.

Uit het hart gegrepen

Ooit….kreeg ze geld van haar vader om voor zichzelf een mooi cadeau te kopen. En geheel tegen de verwachting in kocht ze een kostbare crème, wat niet de bedoeling was. Maar de marketingbeloften waren onweerstaanbaar. Ze kwam bedrogen uit. Het deed niet wat het beloofde. Het veranderde haar mindset voorgoed. Ze wil mensen goed werkzame producten geven tegen een vriendelijke prijs. Gisteren, vandaag en morgen.

Lees- en besteltip! De PORE-perfecfection producten hebben topwerkstoffen

Michelle’s tip

Of ze nog een tip mag geven? Breng eerst vitamine e aan, voordat je de zonnebrandcreme op doet. Zo voorkom je dat de zonnebrandcreme teveel ind e huid trekt en krijgt de huid ook nog extra bescherming van de vitamine e tegen vrije radicalen.

We love Michelle.

SPECIALE KORTING VOOR ONZE LEZERESSEN!

Voor BJ lezeressen geeft Alpha-H 15% korting op de topproducten Liquid Gold en Liquid Laser Concentrate Serem. Deze actie is geldig t/m zondag 3 april. De korting is al verwerkt in de vermelde prijs in de webshop.

Ga hier naar de website en shop van Alpha-H, tevens vind je hier salonadressen.

Lees ook