Chemisch, mechanisch of enzymatisch?

09:30 - 05:42
luistertijd 09:30 - leestijd 05:42

Homepage Alpha-H Exfolieren

Alpha-H: Tips voor exfoliëren

Chemisch, mechanisch of enzymatisch?

Als we het hebben over exfoliëren bedoelen we het proces waarbij dode huidcellen worden verwijderd van het huidoppervlak, waardoor teint, textuur en het opnamevermogen van de huid verbeteren en de celvernieuwing wordt gestimuleerd. Maar er zijn verschillende vormen van exfoliatie, die we grofweg onderscheiden in chemisch, mechanisch en enzymatisch. Wat is het verschil precies? En belangrijker: hoe weet je welke manier van exfoliëren het beste past bij jouw huid? En welke Alpha-H producten passen daarbij? We zetten het in dit artikel voor je op een rij.

Mechanisch exfoliëren

Hierbij wordt gebruik gemaakt van kleine korrelige deeltjes (bijv. fijngemalen noten, suiker- of zoutkorrels) die over de huid worden gewreven. We noemen dit ook wel scrubben. Dit resulteert in een letterlijk fysieke afbraak van de ‘lijm’ die de dode huidcellen bijeen houdt. Door de wrijving wordt de huid als het ware gepolijst en worden de dode huidcellen verwijderd.

Enzymatisch exfoliëren

Het weghalen van dode huidcellen met producten op basis van enzymen, zoals bromelia (uit ananas) of paaien (uit papaja).

Chemisch exfoliëren

Het verwijderen van dode huidcellen met producten op basis van (fruit)zuren, veelal glycol- of salicylzuur.

Alpha-H Sfeerbeeld Exfolieren 2Chemisch en enzymatisch exfoliëren gebeurt, in tegenstelling tot mechanische exfoliatie, op een niet-fysieke manier (dus zonder wrijving): de lijm die de dode huidcellen bijeenhoudt, wordt niet afgebroken maar langzaamaan losgeweekt door de fruitzuren of enzymen.

Het voordeel van glycolzuur ten opzichte van scrubs of enzymen

Glycolzuur heeft niet alleen het vermogen om de huid te exfoliëren en verdunnen, maar helpt haar – in tegenstelling tot scrubs en enzymen – tegelijkertijd weer opbouwen en verdikken. Dit komt omdat glycolzuur een ontstekingsreactie veroorzaakt in de dermale huidlaag; waardoor de huid het signaal krijgt om te gaan ‘repareren’.

Als gevolg hiervan verhoogt de huid automatisch de productie van collageen en elastine, waardoor de huid verdikt, en steviger en weerbaarder (minder gevoelig) wordt. Daarbij helpt glycolzuur de talgproductie reguleren en, mits in de juiste doseringen, pigmentvlekken verminderen en de huideigen hydratie verbeteren, omdat het water aantrekt en bindt. Alles over de werking van glycolzuur…

Regelmatig of zelfs dagelijks exfoliëren; kan dat kwaad?

Dagelijks exfoliëren kan in principe prima, mits enkele regels in acht worden genomen. Want zoals bij zoveel dingen geldt: alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed. En dat is precies het probleem… Omdat exfoliëren zulke mooie én snel zichtbare resultaten geeft, hebben veel mensen de neiging om te vaak te exfoliëren en/of te heftige producten te gebruiken. Over-exfoliëren tast de huideigen bescherming aan. Met als gevolg —indien niet op tijd wordt ingegrepen— een permanent (over)gevoelige huid, vroegtijdige veroudering en een heel scala aan andere problemen. Kenmerken van over-exfoliëren zijn:

Alpha-H Travel Essentials Future ProofBottom line: meer is dus niet altijd beter

Iedere huid is anders en reageert anders. Herken je jezelf in bovengenoemde kenmerken, breng dan de frequentie van exfoliëren naar beneden, kies mildere producten of ga even helemaal back to basics met uitsluitend Alpha-H Balancing Cleanser en Balancing Moisturizer & Gentle Exfoliant. Zij zetten het herstelproces in werking en herstellen de balans. Gebruik overdag uiteraard wel een dagcrème met hoge factor (Daily Essential Moisturizer SPF50+ of Protection Plus Daily SPF50+) omdat door het overmatige exfoliëren je huid ook flink gevoeliger is geworden voor de zon.

Voorzichtig beginnen

Is je huid weer hersteld, begin dan met een milde enzymatische exfoliant die geschikt is voor dagelijks gebruik, zoals Gentle Daily Exfoliant. Je kunt daarna langzaam overstappen op wat intensievere exfoliatie op basis van (fruit)zuren; zelfs als je een gevoelige huid hebt. Milde glycolzuurproducten of -peelings kunnen juist zeer goed zijn voor een gevoelige huid, omdat zij de huid op lange termijn veerkrachtiger en sterker maken. Glycolzuur maakt de bovenste huidlaag dan wel wat dunner; de huidlagen eronder maakt het juist dikker, sterker en steviger. Glycolzuur zorgt ervoor dat de huid meer vocht gaat vasthouden en de huidbarrière weer in balans komt en versterkt wordt.

En langzaam opbouwen

Als je huid nog niet gewend is aan (fruit)zuren, bouw het gebruik dan langzaam op. Een perfect product daarvoor is Liquid Gold. Dit product is zelfs geschikt om de gevoelige huid te behandelen met c.q. te laten wennen aan glycolzuur. Dat doe je simpelweg door Liquid Gold op te volgen met een serum en/of (nacht)crème; zo breng je de pH waarde van de huid snel weer omhoog en verdun/verzwak je de werking van glycolzuur, zodat je geleidelijk kunt opbouwen.

Afhankelijk van je huidtype kun je uiteindelijk elke dag een exfoliant gebruiken, mits je dan niet dagelijks al te heftige producten én bij jouw huidtype en -conditie passende producten gebruikt. Opteer je liever voor 1-2x per week (met evt. wat sterkere producten) dan is dat uiteraard ook prima; hieronder geven we per huidtype wat keuzehulp.

Alpha-H At Home Mini PeelVETTE, ONZUIVERE HUID / ACNE

Hoe: Liever niet mechanisch exfoliëren (scrubben), want dit stimuleert de talgproductie en vergroot de kans op verspreiding van bacteriën.

Productkeuze: Kies voor producten op basis van salicylzuur of een combinatie van salicyl-/glycolzuur/vitamine A, bijvoorbeeld:

Let wel: Als je gaat beginnen met producten op basis van glycol-/salicylzuur kan het zijn dat onzuiverheden eerst toenemen. Dat komt omdat de celdeling flink wordt geactiveerd en er tegelijkertijd versneld nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Als gevolg daarvan kan het zijn dat de huid onzuiverheden naar buiten gaat werken. Even doorbijten dus!

Homepage Alpha-H Acne

ROSACEA / COUPEROSE

Hoe: Ook hier liever niet scrubben; de korreltjes kunnen de huid of haarvaatjes extra irriteren. Kies voor een zeer milde manier van exfoliëren. Het liefst producten met enzymen en/of salicylzuur; vanwege de ontstekingsremmende werking en het feit dat de kans op irritatie bij salicylzuur wat kleiner is dan bij glycolzuur. Glycolzuur kan wel, maar bouw het in dat geval langzaam op door te beginnen met doseringen van 8% glycolzuur of lager.

Productkeuze:

RIJPERE HUID

Hoe: Producten met glycolzuur zijn hier een goede optie. Niet alleen omdat glycolzuur de vertraagde celvernieuwing optimaliseert, maar ook omdat glycolzuur (wetenschappelijk bewezen) anti-age eigenschappen heeft.

Productkeuze:

De gehele Liquid Gold lijn is effectief bij pigmentvlekken.

PIGMENTVLEKKEN / VALE TEINT

Hoe: Glycolzuur werkt pigment reducerend in doses vanaf 5% en als de pH van het product maar laag genoeg is.

Productkeuze:

GEVOELIGE HUID

Hoe: Een gevoelige huid nooit scrubben. Begin met enzymatisch exfoliëren en houd het daarbij, al naar gelang de (over)gevoeligheid. Heeft je huid behoefte aan wat meer ‘power’ kijk dan eens naar producten met salicylzuur; dit is iets milder dan glycolzuur. Toch kan glycolzuur wél nuttig zijn bij een gevoelige huid: op de lange termijn helpt het namelijk de huid verdikken en het huideigen beschermingsmechanisme (huidbarrière) verbeteren; kortom minder gevoelig te maken.

Alpha-H Instant FacialLaat in dit geval de huid wennen aan glycolzuur, kies niet meteen voor de meest hoog gedoseerde producten en bouw de frequentie langzaam op. Is de huid eraan gewend, kun je gaandeweg wat sterkere glycolzuurproducten gebruiken en/of de frequentie opvoeren.

Productkeuze: 

VOCHTARME HUID

Hoe: Kies, afhankelijk van de gevoeligheid van de huid, voor producten met glycolzuur omdat dit naast exfoliërend ook sterk vochtbindend werkt.

Productkeuze: 

Het meest optimale resultaat is te behalen als je producten voor thuisgebruik combineert met professionele behandelingen/peelings. Vraag daarom liefst altijd (zeker in geval van een gevoelige huid) een Alpha-H huidexpert om advies of neem voor aanvullend advies contact met ons op via ons contactformulier.

 

Alpha-H

Alpha-H is in Nederland en België te verkrijgen via de Alpha-H beauty professionals en online via o.a. www.alpha-h.nl en www.skinnovators.com

Deze informatie behoort tot het merkdossier van Alpha-H op BeautyJournaal en wordt je rechtstreeks aangeboden, zonder tussenkomst van de redactie.

Lees ook