Alpha-H zet de feiten en fabels op een rij

12:02 - 07:13
luistertijd 12:02 - leestijd 07:13

Alpha-H Logo-RGB-Hi-res kopieImpact van acne

De meesten mensen komen, afgezien van de puistjes die er nu eenmaal bij horen, ongeschonden uit de puberteit. Helaas geldt dat niet voor iedereen. De minder gelukkigen hebben tijdens de puberjaren meestal flink geleden onder acne en dragen daar vaak jaren later de sporen nog van met zich mee. Anderen krijgen er weer, of pas voor het eerst, mee te maken in hun volwassen jaren: acne.

Michelle Doherty, oprichtster van Alpha-H, weet als geen ander wat een impact het kan hebben. Tijdens haar puberteit ontwikkelde ze cystische acne, waar ze tot halverwege de dertig zwaar onder gebukt ging. Lees hier haar verhaal. Michelle: “Acne laat niet alleen een spoor van vernieling achter op je huid, maar ook op je zelfvertrouwen.” Ze is echter ook hét voorbeeld dat je acne met de juiste aanpak niet alleen een halt kunt toeroepen, maar ook de opgelopen huidschade, zoals littekens en pigmentatie, kunt vervagen en herstellen.

Verschillende vormen, maar allemaal met dezelfde oorzaak

Hoewel acne veel verschillende verschijningsvormen en gradaties heeft, hebben alle vormen dezelfde oorzaak: (een teveel aan) talg. Dit hoopt zich op in de poriën, verstopt ze en sluit ze af. Deze talgophopingen zijn zichtbaar als witte, onderhuidse bolletjes of als zwarte puntjes (comedonen of mee-eters genoemd). Omdat dode huidcellen de porie uitgang blokkeren, kunnen de talgophopingen niet weg en neemt de druk op en in de poriën toe. Uiteindelijk breken ze open en komt de inhoud in de omliggende huid terecht, die daar vervolgens een ontsteking veroorzaakt (pukkels, puistjes). Gaat de ontsteking onverhoopt dieper de huid in, dan vormt zich daar harde, onderhuidse knobbels en abcessen.

Alpha-H Acne Sfeerbeeld 1Hoewel nooit wetenschappelijk bewezen, wordt acne heel vaak in verband gebracht met bepaalde (vette) voedingsmiddelen, een tekort aan vitaminen, roken of slechte persoonlijke hygiëne. Maar elke huid (ook een schone) bevat een bepaalde hoeveelheid en soort bacteriën. Het enige verschil is dat dit bij een vet(ter) huidtype sneller kan leiden tot een infectie.

Soms is het simpelweg een kwestie van pech… en van hormonen

In de ene familie komt nu eenmaal meer acne voor dan in de andere. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen of verkeerde huidverzorgingsproducten of make-up kan acne veroorzaken of verergeren. Hormoonschommelingen zijn echter in veruit de meeste gevallen de grootste boosdoener. Puberteit, menstruatie, zwangerschap, menopauze en stress zijn slechts enkele factoren die, ieder op hun eigen manier, resulteren in hormoonschommelingen en daarmee acne. We staan kort stil bij deze factoren

  1. PUBERTEIT

De talgproductie neemt onder invloed van (een verhoogde productie van) de geslachtshormonen flink toe, waardoor puistjes ontstaan. Het is overigens niet zozeer de hoeveelheid, maar meer het verstoorde evenwicht tussen de mannelijke en vrouwelijke hormonen onderling die deze vorm van acne (ook wel acne vulgaris genoemd) veroorzaakt. Vooral de mannelijke hormonen hebben hier invloed op, reden dat jongens in de puberteit vaker last hebben van acne dan meisjes.

TIP: de Clear Skin Kit bevat alles wat je nodig hebt om de puberteit door te komen!

Alpha-H Clear Skin Kit

  1. MENSTRUATIE

Heb je veelal rondom de menstruatie last van puistjes, dan is de schommeling in het oestrogeen/progesteron niveau daarvan vaak de oorzaak. Maar ook bepaalde anticonceptiepillen kunnen (in combinatie met die hormoonschommeling) acne uitlokken.

TIP: Droog opkomende puistjes uit met een speciaal hiervoor bestemd product: Clear Skin Blemish Control Gel, zodat ze zich niet onnodig verder kunnen ontwikkelen.

  1. ZWANGERSCHAP

Tijdens de zwangerschap stijgt de oestrogeenspiegel enorm en aangezien dit hormoon de talgklieren stimuleert, kan dat resulteren in puistjes. Tijdens zwangerschap is het extra opletten geblazen met wat je wel en niet gebruikt; zo moet je huidverzorging met vitamine A (retinol) vermijden. Daarentegen staan vitamine C, niacinamide (vitamine B3) en zoethout extract erom bekend dat ze effectief zijn bij acne én veilig tijdens zwangerschap.

TIP: Het Alpha-H vitamin C serum is aangevuld met zoethout extract. Goed voor de aanpak van evt. acne én onverhoopte (pigment)vlekjes die het gevolg kunnen zijn van de zwangerschapshormonen of acne littekentjes.

  1. Liquid Laser ProductlijnOVERGANG/MENOPAUZE

Tijdens de overgang daalt de oestrogeenproductie heel snel en daarna wordt er helemaal geen oestrogeen meer geproduceerd. Bij de een resulteert dat in een droge(re) huid, bij de ander juist in het tegenovergestelde: een vettere huid en onzuiverheden. Door de daling van de oestrogeenspiegels wordt de hoeveelheid testosteron verhoudingsgewijs groter, met als gevolg een verhoogde talgproductie.

TIP: De Liquid Laser lijn is specifiek ontwikkeld voor de huid die onder invloed van de menopauze ineens sterk verandert, en pakt óók het verschijnsel van een door de overgang ontstane vettere huid aan.

  1. STRESS

Onder invloed van stress produceert de bijnierschors meer androgenen (mannelijk hormoon), wat tot een verhoogde talgproductie en dus acne kan leiden. Tegelijkertijd stuurt het lichaam de bloed- en zuurstof toevoer naar gebieden die van belang zijn om de stress te lijf te kunnen gaan en onttrekt het zo van andere lichaamsdelen, waaronder de huid, die hierdoor minder voedingsstoffen en zuurstof krijgt geleverd. Als gevolg daarvan verzwakt de huideigen afweer waardoor de huid vatbaarder wordt voor bacteriën, en dus voor acne.

TIP: Zorg dat de huid voldoende voedingsstoffen krijgt, bijv. met de Skin Loving Vitamins Kit, hiermee voorzie je je huid van drie voor acne bestrijding en preventie enorm belangrijke vitaminen: vitamine A, C en E.

Hoe pak je acne aan? Tips van Alpha-H

Wat de oorzaak van je acne ook is, een succesvolle aanpak kost tijd en discipline. Kies niet meteen voor te heftige of sterk ontvettende producten, een beetje talg moet er namelijk wel op je huid achterblijven om te zorgen dat het huideigen beschermlaagje intact blijft. Anders raak je van de regen in de drup. Daarbij zal de huid, als ze te sterk ontvet wordt, ter compensatie juist meer talg aanmaken, omdat ze er nou eenmaal op gericht is om de vet- en vochtbalans intact te houden. Te sterk ontvettende producten kunnen de acne zo soms zelfs verergeren.

Overigens kan acne ook bij gebruik van de juiste producten in eerste instantie verergeren. Dat komt omdat veel acne producten ingrediënten bevatten die de celdeling en aanmaak van nieuwe huidcellen flink activeren (zoals salicylzuur). Als gevolg daarvan kan de huid onzuiverheden naar buiten gaan werken. Even doorbijten dus! Neem minstens 1 tot 1,5 maand in acht alvorens je verbetering kunt verwachten.

Alpha-H Acne Before and After

 

Dagelijkse Healthy Skin Routine

  1. REINIGEN

Goed reinigen is echt cruciaal. Reinig je huid ’s ochtends én ’s avonds, en liefst ’s avonds twee keer: de eerste keer om alle make-up te verwijderen, de tweede keer om de huid zelf schoon te maken. Lees ook: The Essential Double Cleanse….

Alpha-H Clear Skin Face WashHeb je een vette of snel glimmende huid met af en toe last van onzuiverheden dan is Triple Action Cleanser the one you want; het is een heerlijk frisse, zeepvrije gelreiniger met aloë vera en tijm (een natuurlijk antibacterieel) die helpen de talgproductie in bedwang te houden en acne uitbraak voorkomen. Heb je echt continu puistjes dan is Clear Skin Daily Face Wash je beste optie. Dit product is speciaal voor de onzuivere huid en bevat onder meer tea tree, salicylzuur, eucalyptus en tijm. Zij helpen bacteriën onschadelijk maken, de talgproductie in balans brengen, roodheid verminderen en de huid genezen.

Kies bij acne ten gevolge van menstruatie, zwangerschap of stress juist NIET voor een speciaal voor de vette of onzuivere huid geformuleerde reiniger. Een huid met acne is per definitie gevoelig, en tijdens de zwangerschap of stress nog eens extra. Producten speciaal voor de vette huid zijn dan vaak te heftig of sterk ontvettend. En bovendien is je huidtype niet ineens veranderd, alleen je huidconditie is tijdelijk even anders dan normaal. In geval van menstruatie trekken de puistjes tenslotte meestal al snel vanzelf weer weg. Kies dus liever een milde cleanser die past bij je huidtype. Hier vind je een handig overzicht welke Alpha-H cleanser het best past bij jouw huidtype.

  1. DAG-/NACHTVERZORGING

Ochtend: skip je dagcrème niet, ook al heb je het idee dat je huid er nog sneller van gaat glimmen. Op die manier ontzeg je je huid de broodnodige voedingsstoffen en vocht, en alleen al het vochttekort kan juist de talgproductie extra stimuleren. De Clear Skin Daily Hydrator Gel voorziet de huid van vocht, helpt bacteriën minimaliseren en de huid kalmeren en voeden met onder meer tea tree, eucalyptus, salicylzuur en katoenzaadextract. Volg op met Daily Essential Moisturizer SPF50+ voor vocht en zonbescherming. Ideaal voor de vette(re) huid.

Avond: Liquid Gold verwijdert overtollige dode huidcellen en voorkomt dat zij de poriën blokkeren en onzuiverheden veroorzaken. De formule met 5% glycolzuur reguleert niet alleen de talgproductie en helpt grove poriën minder zichtbaar maken, maar helpt tegelijkertijd fijne lijntjes, pigmentvlekjes en zonschade herstellen.

Liquid Gold gebruik je om de dag ’s avonds; zodat je op de andere avonden de huid kunt voorzien van een vitamine boost met het Vitamin A+E Serum. Een echt herstelserum op basis van een sterke concentratie antioxidanten uit vitamine A en E, dat de zonbeschadigde, verdikte, gepigmenteerde of door (acne)littekens ontsierde huid aanpakt.

Wekelijkse Healthy Skin Routine

  1. EXFOLIEER

Belangrijk, want het voorkomt dat dode huidcellen de poriën onnodig verstoppen; de nummer 1 oorzaak van onzuiverheden. Tegelijkertijd is scrubben, de meest toegepaste vorm van exfoliëren, een no-go bij acne omdat wrijving de talgproductie stimuleert. Bovendien is een huid met acne per definitie gevoelig (en tijdens zwangerschap nog eens extra) dus vermijd scrubs en kies in plaats daarvan voor een enzymatische exfoliant (bijv. Gentle Daily Exfoliant) of exfolianten op basis van glycol- en/of salicylzuur. In geval van zwangerschap: kies voor lage doses glycolzuur (<10%) zoals bijvoorbeeld Instant Facial of Liquid Gold.

  1. MASKER

Breng eens per week deze twee salon quality maskers na elkaar aan, ze zouden wel eens écht het verschil kunnen gaan maken: breng eerst het Liquid Gold Smoothing & Perfecting Mask aan. Dit is niet alleen een masker, maar meteen je at-home mini peeling. En door de basis van 15% glycolzuur, vitamine E en manuka honing ook nog eens een krachtige anti-ager. Multifunctioneel dus.

Breng hierna het Balancing & Pore Refining Mask aan. Witte klei absorbeert talg en afvalstoffen uit de poriën zonder de huid uit te drogen of strippen. Vitamine A werkt exfoliërend en daarnaast bevat dit romige masker nog een aantal werkstoffen die kleine (acne) wondjes aan huid helpen herstellen.

Pulken of krabben?!

Tot slot: hoe verleidelijk het ook is, ga niet pulken of krabben aan bultjes en pukkeltjes. Laat dat aan een huidspecialist over. Zij kan je huid grondig en diepgaand reinigen, en het knijpwerk voor je doen op een schone en dus veilige manier. En kun je het écht niet laten, gebruik dan 2 wattenschijfjes of wikkel tissues om je vingers, want nagels kunnen leiden tot littekentjes.

Alpha-H

Alpha-H is in Nederland en België te verkrijgen via de Alpha-H beauty professionals en online via o.a. www.alpha-h.nl en www.skinnovators.com

Deze informatie behoort tot het merkdossier van Alpha-H op BeautyJournaal en wordt je rechtstreeks aangeboden, zonder tussenkomst van de redactie.

Lees ook