Expertadvies voor de verouderende, nog altijd vette huid

07:35 - 04:33
luistertijd 07:35 - leestijd 04:33

Een lezeres mailt ons het volgende over haar huid: ‘Mijn huid is vet en wordt steeds grover, terwijl ik ouder word…’
Al vanaf mijn 12e jaar heb ik problemen met mijn huid zoals acne, grove poriën en een kleddervette, blinkende huid. Aanvankelijk begin je met puber-verzorgingsmerken, maar al gauw ging ik over op medische lotions met heftige bijwerkingen en antibiotica. Toen ik de Diana pil ging slikken werd mijn huid pas rustiger. Inmiddels ben ik in de vijftig en is mijn huid nog steeds onrustig. Wellicht is het ook een hormoonkwestie (traag werkende schildklier en overgang), maar omdat mijn huid ook verslapt, wordt het oppervlak niet echt mooier, de porien worden bijvoorbeeld alleen maar grover.

Ik weet op dit moment niet meer hoe ik mijn huid het beste kan verzorgen.

Marielle_praktijk_huidcoach_hannahHuidcoach en docent Marielle Eggenkamp adviseert:

Dank je wel voor je vraag en je heldere omschrijving van het probleem.

Voor iedere huid geldt in ieder geval: mild reinigen! Dat houdt in dat je een hydrofiele reiniging gebruikt die niet schuimt. Schuimende producten reinigen wel heel goed, maar tasten de zuurgraad van de huid aan en drogen uit waardoor je huid alleen maar meer talg gaat produceren.

Reinigen met olie

Als je een vette huid hebt, kan je het beste reinigen met een olie. Dat lijkt misschien gek omdat deze ook wat vettig aanvoelt, maar olie lost olie op en maakt de huid dus juist minder vet. Om eventuele restjes goed weg te krijgen kan je de huid nog nareinigen met een lotion. Omdat je de huid 2x per dag, iedere dag, reinigt is het echt heel belangrijk dat het producten zijn die lief zijn voor je huid.

Verder zijn er nog een aantal dingen die kunt doen om onzuiverheden onder controle te houden, en om de veroudering (een beetje) tegen te gaan.

Peelings

Een peeling staat daarbij met stip bovenaan. Als je de huid peelt, wordt de hoornlaag (de allerlaatste laag van je huid, de laag die we zien en voelen) een heel klein beetje dunner. Hierdoor zal de afvoergang van de talgklieren minder snel verstopt raken en de talg makkelijker naar buiten kunnen komen, zonder verstoppingen en als gevolg daarvan weer ontstekingen te veroorzaken.

Snellere opname creme

Verder zorgt het dunner maken van de hoornlaag ervoor dat de huid crème beter kan opnemen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat als de hoornlaag minder dik is dat de crème dan door minder huidlagen heen hoeft te worstelen om bij actievere dieper gelegen huidlagen te komen en daar zijn werk te gaan doen.

Stimulatie celdeling

Ook zorgt regelmatig peelen ervoor dat de celdeling wordt gestimuleerd. Ook heel fijn als je iets ouder wordt – de celdeling wordt immers alleen maar trager.

Ook hier geldt weer: gebruik een mild product wat het liefst geen korreltjes bevat. Mijn voorkeur gaat uit naar een enzymatische peeling. Deze kan je ook rond de ogen aanbrengen.
In jouw geval zal regelmatig peelen er ook voor zorgen dat je poriën minder groot worden. Al naar gelang je behoefte kan je een milde peeling een poosje dagelijks doen als een klein kuurtje en daarna 1 tot 2x per week.

Doorbloeding stimuleren

Het tweede wat ik adviseer is de doorbloeding van de huid stimuleren. Een goede doorbloeding zorgt voor afvoer van afvalstoffen en aanvoer van voedingsstoffen. Het zorgt ervoor dat plekjes die achterblijven na een ontsteking snellen wegtrekken en dat de werkstoffen uit een crème beter worden opgenomen. En last but not least, het geeft je huid een frisse, stralende look!

De juiste huidverzorging

En dan als laatste de verzorging van je huid met crèmes. Je geeft aan dat je huid leeftijd-technisch gezien zou moeten vragen om een vollere crème, maar dat dit voor jou helemaal niet geschikt is.

De reden dat mensen op een gegeven moment een vollere crème gaan gebruiken is omdat de huid te droog wordt ten gevolge van vermindering van de oestrogene hormonen. Maar de volheid van een crème zegt niets over de inhoud.

Voorzichtig met vette crème

Er zijn bijzonder goede crèmes met alle juiste ingrediënten voor de ouder wordende huid die dun(ner) qua emulsie zijn. Dus als jouw huid voldoende vetten van zichzelf heeft, zelfs zodanig dat je dat liever wat minder ziet, dan is het niet logisch om een crème met een volle structuur te gebruiken.

Ik zie in jouw geval 2 crèmes voor me. Een die de talgafscheiding reguleert en een met werkstoffen voor de ouder wordende huid.

Je ziet dat er veel mogelijkheden zijn. Het lastigste wordt nog om eruit te kiezen! Qua producten hebben we dan het volgende lijstje aan hannah producten:

Dat is dan natuurlijk meteen een hele lijst, maar daar hoeft je niet allemaal direct mee te starten. Wanneer je begint met de reiniging, de peeling en de crème die jouw het meest aanspreekt, dan heb je een heel goed begin. Van daaruit kun je eventueel langzaam uitbreiden.

Voedingstip
Als laatste nog een extra aanvulling op het gebied van voeding: vermijdt voeding met een hoge glycemische index. Dit zijn voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Daardoor moet je lichaam insuline aan maken om je suikerspiegel naar beneden te brengen en dit werkt weer stimulerend op acne vorming.

Balans tussen omega 3- en 6 vetten
Zorg dat je balans tussen omega 3 en omega 6 in orde is. Omega 3 is ontstekingsremmend en omega 6 ontstekingsbevorderend. Helaas krijgen de meeste mensen van het laatste meer omega 3binnen.

Omega 3 zit natuurlijk in de vette vis, maar ook in veel plantaardige producten zoals lijnzaad. Omega 6 vind je in o.a. koek, chips, bak- en braadproducten, margarine voor op brood en dergelijke. Vervang dit laatste bijvoorbeeld met kokosolie en/of roomboter en vul eventueel omega 3 aan middels suppletie.

Vitamine A en D
Zorg verder voor ruim voldoende vitamine D en vitamine A. Ook deze zullen remmend werken op de talgproductie. Antioxidanten zijn belangrijk om schadelijke cellen in je lichaam uit te schakelen, deze bevorderen onder andere het verouderingsproces.

Denk dan bijvoorbeeld aan vitamine A, C, E, Q10 en selenium. Vitamine C neemt hierin een bijzondere plaats in, want de cel in ons lichaam die collageen aan maakt heeft voldoende vitamine C nodig om goed te kunnen functioneren.

Zoek je een huidcoach bij jou in de buurt? Kijk dan hier.

Heb jij ook een vraag aan BeautyJournaal’s huidexpert Marielle Eggenkamp? Stuur hem dan via het contactformulier. Je krijgt altijd antwoord.

Lees ook