Brands we love Droge huid Expertadvies Gezicht Grove porien hannah Huidzorg Rimpels en slapte Schone huid Vette huid Voor hem

Marielle antwoordt: Welke peeling doe je in welk jaargetijde?

Marielle Eggenkamp
Geschreven door Marielle Eggenkamp

Stel je ‘peel-plan’ samen!

Onlangs van kwam van een van onze lezeressen de volgende vraag binnen voor onze expert en hannah huidcoach Marielle Eggenkamp:

Ik ben fervent hannah gebruiker, maar worstel met welke dingen ik in welk seizoen extra aandacht moet geven. Zo weet ik dat Vitamin Complex extraatje is in de zomer. Maar wanneer moet je nou wel peelen en wanneer niet? Wanneer moet je met de zuren aan de gang en wanneer niet. Kortom is er een product/behandelingskalender?

Marielle EggenkampMarielle geeft hierop uitgebreid antwoord:

Wat leuk om te horen dat je een hannah liefhebber bent. Dat hebben we in ieder geval gemeen! In principe worden er geen peelings (of alleen oppervlakkig) uitgevoerd in het voorjaar, de zomer en het begin van het najaar. Het voorjaar is een overgangsseizoen waarin de huid weer opgebouwd kan worden in dikte, zodat ze in de zomer weer goed in staat is om onze levende cellen te beschermen. Het late najaar en de winter, dat is het zogenaamde “peelingseizoen”. Ik zal het nader toelichten.

Mei t/m september

In deze maanden schijnt (als we geluk hebben) de zon volop. De zon is fantastisch voor ons, maar zorgt wel voor snellere veroudering (UVA) en we kunnen er ook door verbranden (UVB). Wil je dat voorkomen, dan doe je er goed aan om je dagelijks te beschermen met een product met een hoge SPF. Denk hierbij aan de Juvi Protect SPF 30. Smeer regelmatig met een ruime hoeveelheid bij of stapel met verschillende beschermers.

ook stapelen van uv filters werkt

Omdat we meestal een te kleine hoeveelheid product gebruiken om de bescherming te geven die we eigenlijk nodig hebben, zal stapelen van meerdere SPF’s over elkaar in kleinere hoeveelheden ons uiteindelijk een hogere bescherming geven. Zelfs make-up met een (lage) SPF kan hier aan bijdragen, maar make–up alleen geeft niet genoeg bescherming! Denk er ook aan dat UVA door glas heen kan komen en ook op bewolkte dagen aanwezig is.

Heb je last van hyperpigmentatie? Bescherm je dan extra zorgvuldig en weet dat UVA de huid weliswaar niet bruint, maar wel een rol speelt in het pigmentatieproces. Dus ook als de zon niet schijnt dien je je huid te beschermen. Het liefst het hele jaar door om pigmentatie geen (of in ieder geval zo min mogelijk) kans te geven.

Liever geen zuren in de zomermaanden

De zon zorgt er ook voor dat onze hoornlaag zich verdikt. Deze verdikking heeft een beschermende functie, omdat daardoor met name UVA met zijn lange golflengte, minder diep de huid binnen kan dringen. Daardoor ontstaat er minder DNA-schade aan de dieper liggende cellen. Minder DNA-schade geeft op de lange termijn minder verouderingsverschijnselen. Dat is ook de belangrijkste reden dat ik afraad om ook in de zomermaanden fruitzuren of bijvoorbeeld vitamine A zuur te gebruiken.

De doelstelling van deze behandelingen zijn huidverbetering en het tegengaan van verouderingsverschijnselen, maar in combinatie met zon werkt het uiteindelijk contraproductief. Zijn er toch redenen om in deze maanden dit soort behandelingen te ondergaan, neem dan uitgebreide maatregelen om je huid zo goed mogelijk uit de zon te houden en te allen tijde te blijven beschermen.

Enzymatische peeling in de zomer

Oppervlakkig peelen met bijvoorbeeld met een milde, effectieve peelingcrème zonder korrel of een milde scrub met een hele fijne korrel is geen probleem. De hannah Enzymatic Skin Peeling is een peeling zonder korrel en de Cacao Peeling Cream van Juliette Armand eentje met een fijne korrel. Doe ze ’s zomers niet te vaak in verband met de opbouwende dikte van je hoornlaag, maar houd het op 1x per 2 weken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebruik hoge concentraties anti-oxidanten

In de dagelijkse verzorging is het verstandig om onder je SPF een product te gebruiken met een hoge concentratie antioxidanten. Deze zullen zo effectief mogelijk de schade dat veroorzaakt hannah vitamin spraywordt door vrije radicalen (die door blootstelling aan de zon vrijkomen) tegengaan.

Hydraterende vitamine spray

Een hydraterende spray zoals het Vitamin Complex helpt hierbij en zorgt er ook voor dat de verzorgende crèmes beter in de huid opgenomen kunnen worden. De dikkere hoornlaag belemmert namelijk wel het transport. Bijkomend voordeel van zo’n spray: je hebt dan ook minder crème nodig!

Serum met 20% vitamine C

Verder is het Opulence Serum met 20% vitamine C hannah opulence serumeen prachtige antioxidant. Daarnaast bevat dit serum het ingrediënt Wonderlight dat in combinatie met de vitamine C oplichtend werkt op hyperpigmentatie. Nog beter is het als er antioxidanten in je SPF zitten zoals bijvoorbeeld in de Juvi Protect. Deze levert naast een UVA en UVB bescherming ook vitamine E, vitamine C, Macadamia olie en Aloë Vera.

Oktober t/m (begin) februari

De huid heeft zich verdikt

De dagen zijn kort, het is koud, het regent en waait dus… we blijven liever binnen. Dan is dus het peelingseizoen aangebroken. De huid heeft zich behoorlijk verdikt de afgelopen maanden en dat is te zien aan de grauwe, doffe huid en de wat grovere huidstructuur. Het is heerlijk om dit lekker op te gaan knappen en dat lukt het beste met peelende producten.

Hannah Enzymatic Skin PeelingAls je van nature een niet al te dikke opperhuid hebt, is de Enzymatic Skin Peeling al voldoende. Dat mag dan wel wat intensiever dan in de zomermaanden. Een week iedere dag de peeling uitvoeren en desnoods helemaal afrubbelen, daar knapt je huid van op! Dit moet je wel bijhouden natuurlijk.

Bij dikke opperhuid, hogere concentratie zuur

Heb je wat meer nodig, dan kunnen fruitzuren een aanvulling zijn. Ze zijn in een lage concentratie thuis te gebruiken zoals de Glycolic Gel 6% en in een hogere concentratie bij een hannah Glycolic 6% 30mlhuidcoach en/of specialist. Dit kan in de vorm van een kuur of eens in de 4-6 weken. Stop op tijd (een paar weken van te voren) voor een eventuele wintersportvakantie of een trip naar de zon. Hetzelfde geldt voor microdermabrasie.

In sommige gevallen helpen zelfs bovenstaande maatregelen niet voldoende en dan kan de Phytopeeling van Juliette Armand een uitkomst zijn. Dit is een medium deep peeling van gemalen zoetwatersponzen die de huid echt flink kan laten vervellen. Dit kun je een keer per seizoen toepassen of in een kuur van 1x per 2 weken. Dit is afhankelijk van wat je huid nodig heeft.

Leestip! Lees hier het verslag van Sabine die de Phytopeeling onderging.

Als het weer in eind februari nog niet echt mee zit, kun je nog wel wat langer doorgaan met dit soort behandelingen. Houd te allen tijde het weerbericht wel goed in de gaten. Met name de huid die behandeld wordt met fruitzuren heeft een aantal weken nodig waarin de glycolics niet meer gebruikt mogen worden voordat de huid weer in de zon mag komen.

Maart en april

Afbouwen…..

Maart en april zijn echt van die overgangsmaanden. Het weer kan al echt fantastisch zijn, maar voor hetzelfde geld zitten we nog in de winterjassen en regenlaarzen. Mocht het weer ineens omslaan, dan heeft de zon vaak al best wel veel kracht en dan willen we er natuurlijk het liefst volop van genieten. Niet fijn als je dan eigenlijk nog niet mag, omdat je nog in de staart van een behandelkuur met glycolics zit. Dus nogmaals, op tijd afbouwen en stoppen.

Dit is de behandelkalender wat betreft de peelings. Met het najaar in zicht kun je vast een mooie ”peelplanning” maken met je huidcoach. Dan is er toch nog een goede reden om uit te kijken naar de herfst!

Over deze schrijver

Marielle Eggenkamp

Marielle Eggenkamp

Marielle heeft veel ervaring in het behandelen van diverse huidproblemen zoals eczeem, rosacea en acne, maar ook het behandelen van littekens, rimpels en couperose. Naast het werken in de praktijk geeft Marielle les in de hannah bindweefselmassage en de vergevorderde opleiding Rimpel- en Littekenreductie Therapie, alsmede een uitgebreid scala aan theoretische – én praktische workshops.

5 reacties

 • Hoi Marielle, hartelijk dank voor je uitgebreide reactie! Als mijn huid prikt door transpiratievocht, stop ik direct met alles wat kan irriteren. Daarvoor is mijn huid me te kostbaar :).
  Ik heb geen prikkeling gemerkt met reinigers. Heel soms met crèmes met spf. Die smeer ik altijd! Zon of geen zon. Ik maakte me wel wat zorgen omdat ik in de zon er alles af zweet, maar ik ben totaal niet verbrand. Regelmatig smeren werkt.
  Verder merk ik dat ik in Nederland, als ik gewoon aan het werk ben, veel minder last heb van dergelijke irritaties. Waarschijnlijk omdat ik dan ondanks hoge temperaturen minder transpireer. Ik werk in een kantoor met airco.
  Eigenlijk komt het neer dat je goed op reacties van je huid moet letten. Als je irritatie voelt, stoppen met peelings en retinol (daar ben ik tijdens vakantie mee gestopt). Zo’n rustpauze lijkt me sowieso goed voor je huid. Soms zit ik dan wel met de vraag, wat moet ik nu gebruiken. Vooral omdat meningen over hydrateren nogal uiteenlopen. Ik hou het dan meestal simpel. ’s Ochtends vitamine c, spf en ’s avonds een peptide crème.
  Groeten, Gerti

 • Beste Gerti, in mijn artikel heb je al kunnen lezen hoe ik denk over peelings in combinatie met de zon. Natuurlijk is het zo dat de medium deep peelings veel meer schade kunnen aanrichten dan de low peelings zoals de Liquid Gold. Dit product bevat 5% glycolzuur met een pH van 2,5. Dit maakt het een heel geschikt product voor dagelijks gebruik of voor enkele keren per week. Deze lage pH zorgt voor een hoge indringdiepte in de huid, waardoor deze effectief op de fibroblasten in de papillaire dermis kan werken.
  Het feit dat jij je huid erg voelt prikken als je transpireert, betekent dat de barrièrefunctie van je huid is verminderd. Jij voelt met name je eigen zweet, maar vergelijkbare reacties hoor je ook op reinigingsproducten of crèmes. Hoe intensiever de gebruikte peeling, hoe meer de betreffende persoon de producten op de huid voelt prikken. Het feit dat regelmatig gebruik van een product met een op zich lage dosering na verloop van tijd dat effect op je huid heeft, sterkt mij in mijn mening dat ook deze low peelings de epidermis dus meer verdunnen dan verdikken. (Dit in tegenstelling tot de dermis die wel tot 7% dikker kan worden met gebruik van fruitzuren en dus heel mooi het volume van de huid in stand houdt.) Niet na één of twee keer, maar wel na maanden achtereen gebruik.
  Daarnaast heb ik zelf gemerkt dat met langdurig achtereen gebruik van glycolics op de huid, de zuurgraad van de huid juist basischer kan worden. Met name met acne behandelingen is mij dat opgevallen. Glycolzuur zal normaal gesproken de huid zuurder maken. Een iets zuurdere huid (pH 4.5 tot 5.5) is niet aantrekkelijk voor bacteriën. Stafylococcen en streptococcen vinden het heerlijk op een basische huid en ze zoeken altijd naar een manier om de huid binnen te dringen. Nu zal dat in een gezonde huid niet in zo’n vaart gaan. We hebben genoeg verdedigingsmechanismen om dat verder te voorkomen. Het nadeel is echter ook dat meer bacteriën voor meer vrije radicalen schade op de huid zorgen. Waar regelmatig, maar niet dagelijks, het gebruik van zuren de pH van de huid wat zuurder maakt, heb ik gemerkt dat met langere tijd dagelijks gebruik de pH juist omhoog gaat. Niet bij iedereen, maar bij genoeg mensen om er verwonderd over te zijn. Pas na een periode van stoppen met de zuren, normaliseerde de pH van de huid zich weer. Alsof de huid er gewoon even klaar mee was.
  Wat betreft de peelings in Australië. Ik heb een familielid in Nieuw-Zeeland, dat qua weertype aardig overeenkomt met Australië. Zij verkoopt als consulente huidverzorgingsproducten en spreekt dus heel wat mensen over huidverzorging c.q. -verbetering. Ik heb haar mening gevraagd over wat zij zoal tegenkomt op dit gebied. Ook hier wordt inderdaad veel gepeeld, zeker in allerlei producten voor thuisgebruik. Er zitten AHA’s in reinigingsproducten tot in crèmes. Deze producten worden veel online verkocht. Het is een groot land, mensen wonen erg verspreid en niet iedereen heeft een salon op de hoek. Er wordt heel nadrukkelijk gesproken over je huid beschermen in de zon en veel crèmes bevatten dan ook een hoge SPF. Het geeft mooie resultaten bij acne en voor versteviging van de huid maar…..ook veel problemen met hyperpigmentatie. Dan kan je de schuld geven aan de klant, zij hebben niet goed gesmeerd met een hoge SPF. Maar alles in ogenschouw genomen denk ik toch dat even stoppen in de warmste maanden van het jaar de huid alleen maar ten goede kan komen. Zowel in het effect van de peelings, als in het voorkomen van hyperpigmentatie. Mvg, Marielle Eggenkamp

 • Beste Yvonne, hartelijk dank voor je reactie en excuses dat ik niet eerder in de gelegenheid ben geweest om te reageren. Ik heb gehoord van je expertise op het gebied van peelings en heb je kennis erg hoog zitten. Ook ik werk al sinds de jaren negentig met allerlei soorten peelings waaronder AHA’s en BHA’s, kruidenpeelings, maar heb ik ook ervaring met fenol peelings (samen met een arts), TCA peelings, peelings met hydroquinone (niet meer natuurlijk) enzovoorts. Ik kom dus niet helemaal onbeslagen ten ijs.

  Je geeft aan dat peelings het huidniveau terugbrengen naar een normaal niveau. De vraag is dan, wat is een normaal niveau? Het niveau dat de huid in de winter heeft? Het stratum corneum is in de zomer dikker dan in de winter. Onze huid wil zich verdikken om het DNA te beschermen tegen de zon. Deze verdikking geeft een heel wat hogere bescherming dan een SPF 2. Dus zover ik het zie is een normaal niveau van de huid in de zomer dikker dan in de winter en is het dus niet verstandig om er (te veel) aan te tornen.

  Toch kan ik tot op zekere hoogte met je meegaan. Op het moment dat een peeling wordt uitgevoerd krijgt de huid een signaal dat ze dunner wordt en er komt een hogere celdeling op gang. Zolang het peelende effect ondergeschikt is aan de nieuwe aanmaak van keratinocyten zal de huid zich blijven verdikken. Maar dat is met het blote oog lastig te bepalen. Waarschijnlijk is dit met een lagere concentratie glycolics te doen. Maar hoe vaak dan toe te passen? En het blijft natuurlijk ook een individueel proces. De een is de ander niet. Daarnaast wordt de huid toch pigment gevoeliger en met consequent glycolic gebruik, thuis en/of professioneel, moeten mensen een langere periode meerdere malen per dag hun huid insmeren met een hoge SPF. Als jouw klanten dat altijd consequent doen, geef ik jou en je klanten een oprecht gemeend petje af. Ik durf het niet aan. Incidenteel durf ik het wel aan en doe ik dat ook zeker, maar niet in kuurverband. Dit had ik in mijn artikel wat meer kunnen nuanceren. Ik doe het niet in kuurverband vanwege het pigmentatie risico en omdat het wel zeker is dat met kuurbehandelingen met hogere percentages glycolics met een lage pH, de natuurlijke huidverdikking teniet wordt gedaan.

  Wat betreft het gebruik van glycolics in warme landen. Ik woon in Nederland en ik vind hier al dat het aantal mensen met hyperpigmentatie klachten steeds meer lijkt te worden. Dit is nergens wetenschappelijk op gebaseerd, maar puur zoals ik het ervaar. Veel van de pigmentklachten zijn “spontaan” ontstaan, maar toch ook zeker een deel na een langdurig gebruik van exfolianten.

  In Azië, India en de Verenigde Emiraten zijn peelings inderdaad “hot and happening”. Ik ben nog niet zolang geleden in Oman op bezoek geweest bij een huidinstituut. Daar heb ik heel veel vrouwen gezien en gesproken met allerlei nationaliteiten, waaronder veel Omani’s en mensen uit de Filipijnen. Overal zie je daar huidklinieken waar peelings worden aangeprezen en veelvuldig worden uitgevoerd. Vrijwel iedereen die ik heb gesproken die peelings heeft ondergaan, heeft klachten die uiteenlopen van hyperpigmentatie tot gevoelige, geïrriteerde huiden die overgevoelig zijn gaan reageren op huidverzorging. Het zal je niet verrassen dat huidverzorging niet meer de belangrijkste wens van deze dames is. En deze mensen lopen echt niet in de zon en smeren zich goed in met SPF’s.

  Ik begrijp je standpunt, maar ik zie echt niet de meerwaarde van het hele jaar door peelen. Laten we onze huid alsjeblieft eens een momentje respijt geven en niet de hele tijd maar op haar donder geven. Onze huid is in de hele geschiedenis van de mensheid waarschijnlijk nog nooit zo dun geweest gezien de mate van hygiëne die we tegenwoordig hebben. Buiten dat, ben ik echt dol op peelings. Ik heb de prachtigste resultaten gezien en regelmatig onderhoud met glycolics onderhoudt huiden prachtig in de dikte van de dermis. Maar voor mij….niet in de zomer, tenzij incidenteel. Mvg, Marielle Eggenkamp

 • Ik had een vergelijkbare vraag als Yvonne. In warme landen wordt ook gepeeld. Over Liquid Gold is men in India en Dubai bijvoorbeeld heel enthousiast. het is een Australisch product en daar schijnt een groot gedeelte van het jaar de zon. Hoe zit dat?
  Mijn huid wordt niet direct gevoeliger voor de zon, maar ik gebruik zorgvuldig elke dag spf. Wel kan mijn huid minder goed tegen transpiratie vocht. Het zout irriteert. Daarom heb ik tijdens de ergste hittedagen mijn glycolzuur en retinol laten staan.

 • Ik ben het totaal niet eens met dit artikel. Het is al heel erg lang een misverstand dat er zomers niet ‘gepeeld’ mag worden. Complete onzin. Oppervlakkige peelings corrigeren de dikte van de epidermale laag terug naar een normaal niveau en verhogen zelfs de huid’s eigen SPF met 2. Zolang je je maar dagelijks beschermt met een goede zonnebescherming is er geen enkel negatief effect op de huid. Ook t gebruik van vitamine A producten kan gewoon doorgaan in de zomermaanden, mits s avonds aangebracht (maar dit is sowieso een voorwaarde bij vit. A).
  Medium diepe peelings waarbij de gehele epidermale laag wordt verwijderd, worden uit voorzorg niet in de zomermaanden uitgevoerd vanwege t feit dat klanten vaak slordig met SPF’s omgaan en niet zorgvuldig genoeg hun huid beschermen. Vanwege t feit dat in deze gevallen de huid wel kwetsbaar is voot pigmentverschuivingen (indien men niet consequent smeert met SPF).
  Maar afgezien daarvan zou je zelfs prima een medium diepe peel kunnen uitvoeren, zolang je maar zeker bent dat je klant zich aan strenge insmeer regels houdt.
  In warmere streken van de VS worden ook gewoon peelings uitgevoerd t hele jaar! Aangezien t daar altijd zonnig is, zou dat betekenen dat je nooit een peeling zou kunnen uitvoeren? Tuurlijk niet!
  Over peelen is uiteraard nooit verstandig, maar t jaargetij heeft echter niets met (milde) peelings te maken.
  (Schrijfster heeft Peel ervaring sinds 1995).

Reageren