Stel je 'peel-plan' samen!

08:22 - 05:01
luistertijd 08:22 - leestijd 05:01

Onlangs van kwam van een van onze lezeressen de volgende vraag binnen voor onze expert en hannah huidcoach Marielle Eggenkamp:

Ik ben fervent hannah gebruiker, maar worstel met welke dingen ik in welk seizoen extra aandacht moet geven. Zo weet ik dat Vitamin Complex extraatje is in de zomer. Maar wanneer moet je nou wel peelen en wanneer niet? Wanneer moet je met de zuren aan de gang en wanneer niet. Kortom is er een product/behandelingskalender?

Marielle EggenkampMarielle geeft hierop uitgebreid antwoord:

Wat leuk om te horen dat je een hannah liefhebber bent. Dat hebben we in ieder geval gemeen! In principe worden er geen peelings (of alleen oppervlakkig) uitgevoerd in het voorjaar, de zomer en het begin van het najaar. Het voorjaar is een overgangsseizoen waarin de huid weer opgebouwd kan worden in dikte, zodat ze in de zomer weer goed in staat is om onze levende cellen te beschermen. Het late najaar en de winter, dat is het zogenaamde “peelingseizoen”. Ik zal het nader toelichten.

Mei t/m september

In deze maanden schijnt (als we geluk hebben) de zon volop. De zon is fantastisch voor ons, maar zorgt wel voor snellere veroudering (UVA) en we kunnen er ook door verbranden (UVB). Wil je dat voorkomen, dan doe je er goed aan om je dagelijks te beschermen met een product met een hoge SPF. Denk hierbij aan de Juvi Protect SPF 30. Smeer regelmatig met een ruime hoeveelheid bij of stapel met verschillende beschermers.

ook stapelen van uv filters werkt

Omdat we meestal een te kleine hoeveelheid product gebruiken om de bescherming te geven die we eigenlijk nodig hebben, zal stapelen van meerdere SPF’s over elkaar in kleinere hoeveelheden ons uiteindelijk een hogere bescherming geven. Zelfs make-up met een (lage) SPF kan hier aan bijdragen, maar make–up alleen geeft niet genoeg bescherming! Denk er ook aan dat UVA door glas heen kan komen en ook op bewolkte dagen aanwezig is.

Heb je last van hyperpigmentatie? Bescherm je dan extra zorgvuldig en weet dat UVA de huid weliswaar niet bruint, maar wel een rol speelt in het pigmentatieproces. Dus ook als de zon niet schijnt dien je je huid te beschermen. Het liefst het hele jaar door om pigmentatie geen (of in ieder geval zo min mogelijk) kans te geven.

Liever geen zuren in de zomermaanden

De zon zorgt er ook voor dat onze hoornlaag zich verdikt. Deze verdikking heeft een beschermende functie, omdat daardoor met name UVA met zijn lange golflengte, minder diep de huid binnen kan dringen. Daardoor ontstaat er minder DNA-schade aan de dieper liggende cellen. Minder DNA-schade geeft op de lange termijn minder verouderingsverschijnselen. Dat is ook de belangrijkste reden dat ik afraad om ook in de zomermaanden fruitzuren of bijvoorbeeld vitamine A zuur te gebruiken.

De doelstelling van deze behandelingen zijn huidverbetering en het tegengaan van verouderingsverschijnselen, maar in combinatie met zon werkt het uiteindelijk contraproductief. Zijn er toch redenen om in deze maanden dit soort behandelingen te ondergaan, neem dan uitgebreide maatregelen om je huid zo goed mogelijk uit de zon te houden en te allen tijde te blijven beschermen.

Enzymatische peeling in de zomer

Oppervlakkig peelen met bijvoorbeeld met een milde, effectieve peelingcrème zonder korrel of een milde scrub met een hele fijne korrel is geen probleem. De hannah Enzymatic Skin Peeling is een peeling zonder korrel en de Cacao Peeling Cream van Juliette Armand eentje met een fijne korrel. Doe ze ’s zomers niet te vaak in verband met de opbouwende dikte van je hoornlaag, maar houd het op 1x per 2 weken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebruik hoge concentraties anti-oxidanten

In de dagelijkse verzorging is het verstandig om onder je SPF een product te gebruiken met een hoge concentratie antioxidanten. Deze zullen zo effectief mogelijk de schade dat veroorzaakt hannah vitamin spraywordt door vrije radicalen (die door blootstelling aan de zon vrijkomen) tegengaan.

Hydraterende vitamine spray

Een hydraterende spray zoals het Vitamin Complex helpt hierbij en zorgt er ook voor dat de verzorgende crèmes beter in de huid opgenomen kunnen worden. De dikkere hoornlaag belemmert namelijk wel het transport. Bijkomend voordeel van zo’n spray: je hebt dan ook minder crème nodig!

Serum met 20% vitamine C

Verder is het Opulence Serum met 20% vitamine C hannah opulence serumeen prachtige antioxidant. Daarnaast bevat dit serum het ingrediënt Wonderlight dat in combinatie met de vitamine C oplichtend werkt op hyperpigmentatie. Nog beter is het als er antioxidanten in je SPF zitten zoals bijvoorbeeld in de Juvi Protect. Deze levert naast een UVA en UVB bescherming ook vitamine E, vitamine C, Macadamia olie en Aloë Vera.

Oktober t/m (begin) februari

De huid heeft zich verdikt

De dagen zijn kort, het is koud, het regent en waait dus… we blijven liever binnen. Dan is dus het peelingseizoen aangebroken. De huid heeft zich behoorlijk verdikt de afgelopen maanden en dat is te zien aan de grauwe, doffe huid en de wat grovere huidstructuur. Het is heerlijk om dit lekker op te gaan knappen en dat lukt het beste met peelende producten.

Hannah Enzymatic Skin PeelingAls je van nature een niet al te dikke opperhuid hebt, is de Enzymatic Skin Peeling al voldoende. Dat mag dan wel wat intensiever dan in de zomermaanden. Een week iedere dag de peeling uitvoeren en desnoods helemaal afrubbelen, daar knapt je huid van op! Dit moet je wel bijhouden natuurlijk.

Bij dikke opperhuid, hogere concentratie zuur

Heb je wat meer nodig, dan kunnen fruitzuren een aanvulling zijn. Ze zijn in een lage concentratie thuis te gebruiken zoals de Glycolic Gel 6% en in een hogere concentratie bij een hannah Glycolic 6% 30mlhuidcoach en/of specialist. Dit kan in de vorm van een kuur of eens in de 4-6 weken. Stop op tijd (een paar weken van te voren) voor een eventuele wintersportvakantie of een trip naar de zon. Hetzelfde geldt voor microdermabrasie.

In sommige gevallen helpen zelfs bovenstaande maatregelen niet voldoende en dan kan de Phytopeeling van Juliette Armand een uitkomst zijn. Dit is een medium deep peeling van gemalen zoetwatersponzen die de huid echt flink kan laten vervellen. Dit kun je een keer per seizoen toepassen of in een kuur van 1x per 2 weken. Dit is afhankelijk van wat je huid nodig heeft.

Leestip! Lees hier het verslag van Sabine die de Phytopeeling onderging.

Als het weer in eind februari nog niet echt mee zit, kun je nog wel wat langer doorgaan met dit soort behandelingen. Houd te allen tijde het weerbericht wel goed in de gaten. Met name de huid die behandeld wordt met fruitzuren heeft een aantal weken nodig waarin de glycolics niet meer gebruikt mogen worden voordat de huid weer in de zon mag komen.

Maart en april

Afbouwen…..

Maart en april zijn echt van die overgangsmaanden. Het weer kan al echt fantastisch zijn, maar voor hetzelfde geld zitten we nog in de winterjassen en regenlaarzen. Mocht het weer ineens omslaan, dan heeft de zon vaak al best wel veel kracht en dan willen we er natuurlijk het liefst volop van genieten. Niet fijn als je dan eigenlijk nog niet mag, omdat je nog in de staart van een behandelkuur met glycolics zit. Dus nogmaals, op tijd afbouwen en stoppen.

Dit is de behandelkalender wat betreft de peelings. Met het najaar in zicht kun je vast een mooie ”peelplanning” maken met je huidcoach. Dan is er toch nog een goede reden om uit te kijken naar de herfst!

Lees ook