Brands we love Expertadvies Gezicht hannah Huidzorg Make-up Make-up Schone huid

Huidcoach Marielle: Is make-up slecht voor je huid?

Marielle Eggenkamp
Geschreven door Marielle Eggenkamp

Wat je moet weten over gezond make-up gebruik en je huidconditie

Marielle_praktijk_huidcoach_hannahDeze vraag, waarvan ik in eerste instantie dacht dat ik daar een kort antwoord op zou kunnen geven, bleek toch een stuk ingewikkelder te zijn. Ik ben tot de conclusie gekomen dat make-up slecht KAN zijn.

Dat heb je voornamelijk zelf in de hand met je eigen verzorgingsritueel (met name het reinigen), door je huid te kennen (hoe gevoelig ben je) en het ligt toch ook wel aan welke make-up je gebruikt. Voor het laatste heb ik advies gevraagd aan 2 visagisten die het onderwerp make-up heel wat beter kennen dan ik. Roxanne en Patricia, bedankt voor jullie input!

Er is geen slechte make-up, maar er zijn wel slechte reinigingsrituelen

Volgens de dames is er tegenwoordig geen echt slechte make-up meer op de markt. Dat is ook logisch, want er worden hoge eisen gesteld voordat iets op de markt gebracht mag worden. Dat wil niet zeggen dat er geen grote kwaliteitsverschillen zijn. Meestal uit dat zich erin dat make-up niet mooi is, niet goed uitsmeert of verdeelt. Het kan ook zijn dat je een overgevoeligheidsreactie krijgt. Dan heb je een product uitgekozen met een of meer ingrediënten waar je niet tegen kan. Het is dus een kwestie van “ken je huid” en kijk welke producten meer irriterende stoffen bevatten dan andere.

Pas foundation aan, aan je huidtype

Je hebt bijvoorbeeld gewone vloeibare foundation, foundation op poederbasis en op basis van siliconen. Van deze drie heeft vloeibare foundation de meeste bewaarstoffen en geeft dus de meeste kans op een overgevoeligheidsreactie. Een poederbasis bevat minder bewaarstoffen en is dan een betere keuze. Is je huid ook erg droog? Dan is een poederbasis niet mooi, daar het snel gaat schilferen. Ook voor een huid met veel kleine rimpels is dat niet fraai, want daar gaat het snel in ophopen. Dan blijft de siliconenbasis over. Deze bevat minder bewaarstoffen dan de vloeibare foundation, smeert mooi uit en trekt niet in fijne lijntjes.

Vette huid?

Heb je een vette huid en snel puistjes? Dan is echt dekkende foundation niet goed. Zo’n foundation“pancakelaag” is om te beginnen niet mooi en ten tweede verstopt het je huid. En omdat goed reinigen vaak te wensen overlaat en men vaak geen geld overheeft voor een goede, milde reiniging gaat het daar vaak mis. Daar kom ik zo op terug.

Let op met gekleurde eyeliners

Ook in eyeliners is er een verschil. Vloeibare eyeliners geven sneller irritatie dan kohlpotloden. Kohlpotloden met een kleurtje geven sneller een reactie dan zwarte potloden. En bij oogschaduw geven de lichte linten minder snel irritatie dan donkerder kleuren.

Wees voorzichtig met latex sponsjes

Ben je allergisch voor latex? Blijf dan weg bij toneel make-up en let ook goed op je applicatiemiddelen. Ook deze bevatten vaak latex. Met name sponsjes om je foundation mee aan te brengen. Pas ook op met test make-up in de winkel. Uit recent onderzoek kwam naar voren dat 100% van de testers besmet waren met E.coli (jawel, dit zit in poep!), stafylokok en streptokokbacterie. Bron: Dailymail.

Ik kwam er ook nog achter dat in veel make-up nog met enige regelmaat toxische stoffen zoals lood, arsenicum, nikkel, cadmium en beryllium teruggevonden worden. Ook in merken die gewoon in Nederland verkocht worden. Dit is wel in zulke kleine hoeveelheden dat het geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Maar toch, is het echt nodig dat het erin zit?

Must have: minerale make-up!

Dan is er nog minerale make-up dat erg in opkomst is. Dit wordt gemaakt van puur gemalen mineraalgesteente. Het zit prachtig op je huid zonder dat je de make-up op je huid voelt zitten. Het zorgt voor een natuurlijke zonbescherming en bevat (als je de goede hebt) geen andere ingrediënten dan de pure verbrijzelde mineralen. Je zult hierdoor ook minder snel allergische reacties krijgen.

Prime je huid met Touch of Silk

Tevens is het verstandig eerst een goede primer op je huid aan te brengen voordat je make-up aanbrengt. Deze zorgt dat make-up lang mooi blijft zitten en beschermt je huid. Een geweldige primer die door veel visagisten wordt gebruikt, en ook nog eens veel voor je huid doet, is onze eigen Touch of Silk.

Let op de houdbaarheid

De grootste problemen met make-up komen echter als mensen er niet op een goede manier mee omgaan. Denk daarbij aan hygiëne of de houdbaarheidsdatum van make-up. Als je de volgende richtlijnen aanhoudt ( en je hebt een normale probleemloze huid) zal je weinig problemen ondervinden.

De juiste gezichtsreinigers

1. Verwijder ALTIJD je make-up voor het slapen gaan. Ook na het stappen!
Klik op deze link en je kunt zien wat er gebeurt als je een maand lang naar bed gaat zonder je make-up te verwijderen. Een foto zegt meer als duizend woorden….

Gebruik bij voorkeur een hydrofiele cleanser die je met water kunt naspoelen, zodat er geen restjes make-up en cleanser achterblijven. Denk bijvoorbeeld aan de Cleansing Milk of – Oil. Gebruik je een stevige laag foundation, eventueel nog met poeder en blush, dan zal je eerst met cleanser op een wattenschijfje flink moeten poetsen om het meeste weg te halen. Zolang je make-up op je watje ziet, ga je door. Pak wel telkens een schoon wattenschijfje. Gebruik daarna nog de cleanser zoals deze bedoeld is, dus aanbrengen op het gezicht, nat maken met water, goed emulgeren en afspoelen met warm water. Ook lekker om nog een washand of gastendoek, die je ongeveer 30 seconden hebt verwarmd in de magnetron, over je gezicht te halen. Daarna nog goed nareinigen met een milde lotion, zoals de Sensitive Skin Lotion. Dan kan je controleren of je echt alle make-up verwijderd hebt.

Cleansing Oil voor waterproof make-up

2. Let op met waterproof producten. Om deze goed te kunnen verwijderen, heb je over het algemeen sterkere reinigers nodig. Behalve je make-up verwijderen ze ook je huid barrière. Het gevolg is een droge schrale huid. Daarentegen is waterproof mascara prima te verwijderen met de Cleansing Oil van hannah.

3. Let op de houdbaarheidsdatum. Voor oogschaduw is dat vaak een jaar tot twee jaar. Voor foundations een jaar en voor mascara maximaal 6 maanden en vaak nog minder! Als je iets dagelijks gebruikt, lukt het waarschijnlijk wel om het product op te maken voor de houdbaarheidsdatum is verstreken is. Echter bij gelegenheidsgebruikers is het oppassen geblazen. Veel van de irritaties die mensen krijgen van make-up ontstaan doordat de houdbaarheidsdatum ver overschreden is. Een goede tip is om als je een product gekocht hebt, de aankoopdatum op het product te schrijven.

Werk met schone kwasten en sponsjes

4. Gebruik schone materialen om je make-up aan te brengen. Reinig regelmatig je kwasten met een speciale shampoo voor kwasten. Wel goed uitspoelen met schoon water en liggend laten drogen. Als advies wordt aangegeven 1x per week je kwasten te reinigen! En vergeet ook je sponsjes niet. Vervang ze regelmatig. Deze materialen worden echt een bron van bacteriën.

Make-up die je huid laat ademen? Wat een onzin…

Dan wil ik als laatste nog een fabeltje uit de wereld helpen. Er wordt vaak gesproken over make-up die huid laat ademen. Dat moet je dan maar vooral metaforisch opvatten, want mensen ademen niet door hun huid. De huid krijgt zuurstof via de onderkant, het bloed, niet via de buitenkant. Make-up kan wel je huid verstoppen doordat je huidvet zich niet goed kan verdelen over het oppervlak, maar ademen….nee.

Heb jij ook een vraag aan BeautyJournaal’s huidexpert Marielle Eggenkamp van hannah? Stuur hem dan via het contactformulier.

Zoek je een huidcoach bij jou in de buurt? Kijk dan hier.  hannah geeft nu ook een App, in de App store (HannahApp) of Google Play (Huidcoach) voor een adres in de buurt. In deze App staan ook vele huidvragen!

hannah logo

Over deze schrijver

Marielle Eggenkamp

Marielle Eggenkamp

Marielle heeft veel ervaring in het behandelen van diverse huidproblemen zoals eczeem, rosacea en acne, maar ook het behandelen van littekens, rimpels en couperose. Naast het werken in de praktijk geeft Marielle les in de hannah bindweefselmassage en de vergevorderde opleiding Rimpel- en Littekenreductie Therapie, alsmede een uitgebreid scala aan theoretische – én praktische workshops.

4 reacties

  • Hoi Elly, Marielle zit als hannah huidcoach in ons expertteam, dus heeft zij, vinden wij, het volste recht om hannah producten te noemen, net zoals jij het volste recht hebt om in reacties jouw eigen aanvullingen te geven:-) ik zou zeggen: brand los, wat vind jij goede producten?

  • Alleen maar Hannah produkten zie ik aanbevolen worden. Wat een onzin; er zijn wel meer goede produkten!

  • Goed artikel. Graag wil ik nog aanvullen dat in minerale make-up geen talk, zetmeel en parfumstoffen zitten. Met de uitspraak dat minerale make-up je huid laat ademen is de uitleg anders inderdaad metaforisch. Hiermee wordt bedoeld dat deze make-up de huid niet afsluit wat de meeste conventionele makeup wel doet. Make-up die de huid afsluit verstoort het huidmetabolisme waardoor vroegtijdige huidveroudering en bij gevoeligheid puistjes tot gevolg:-) Overigens beschikt een goede kwalitatieve minerale makeup ook ontstekingsremmende mineralen zodat deze ook goed gebruikt kan worden op een acnehuid. Je kunt dan zelfs spreken van huidverbeterende makeup. Ook is de poeder foundation juist heel geschikt voor de oudere huid doordat het rimpeltjes verzacht en juist niet in de lijntjes gaat zitten. Heel anders dus dan de poeders van gewone make-up. Maar let op! Laat je goed informeren want er zijn vele makeup merken die zich ook al mineraal noemen doordat er 1 soort in zit. Kies voor een 100% minerale makeup bestaande uit een complete formule mineralen. Zeker als je goede huidverzorgingsproducten gebruikt zoals Hannah. Dan is het zonde om je huid dicht te smeren na een mooie behandeling en een goede verzorging:-)

  • Het artikel uit de Daily Mail m.b.t. wat er met de huid gebeurt wanneer je een maand lang je make up niet verwijdert voor de nacht is overdreven. De VOOR foto is duidelijk MET make-up genomen en de NA foto ZONDER, waardoor de impact groter lijkt. Natuurlijk is een schone huid noodzakelijk voor een gezonde huid.

Reageren