Huidcoach Marielle over gefotoshopte neuzen, olie, zuur en klei

07:24 - 04:26
luistertijd 07:24 - leestijd 04:26

Ik wil van de grote poriën op mijn neus af

 

“Ik heb vergrote poriën op mijn neus, en daar is de huid ook wat vetter. Eens in de zoveel tijd maak ik de poriën ‘schoon’ (uitknijpen) voor zover dat gaat. Een paar dagen later zit alles weer vol. Wat maakt dat de poriën weer zo snel verstopt raken en waarmee? Ik gebruik af en toe 2% bha, maar daar gaat mijn neushuid erg van schilferen.”

Huidcoack Marielle Eggenkamp legt uit:

Iedere huid bevat poriën, ze zijn bedoeld om de talg die in de talgklieren wordt geproduceerd via de haarschacht naar het huidoppervlak te brengen. Daar houdt de talg de huid soepel en werkt het beschermend tegen binnendringen van bacteriën en schimmels. Erg nuttig dus. Je kunt je voorstellen dat mensen die veel talg produceren grotere poriën hebben dan mensen die weinig talg produceren. Voordeel van een lage talgproductie is een mooie fijne poriestructuur. Nadelen zijn er echter ook, namelijk een droge huid.

Deze producten werken erg goed bij grove porien

 

Grotere poriën in het middengezicht heel normaal

Als je goed naar de huid kijkt van de mensen om je heen, zie je meestal dat de poriën in het midden van het gezicht groter zijn en dus meer zichtbaar dan de rest van de huid. Dit betekent niet dat je een gemengde huid hebt, maar een normale huid. Zo hoort het namelijk ook te zijn.

Het huidgebied van het voorhoofd, de neus en de kin -de zogenaamde T-zone- bevat grotere talgklieren dan de rest van het gezicht. Ze produceren dus meer talg en dan zijn de poriën daar groter. Natuurlijk zijn er mensen genoeg die ook in dit gebied een vrijwel porieloos aanzien hebben, maar dat zijn meestal gortdroge velletjes met zo hun eigen nadelen.

Het verschil tussen een verstopte porie en een mee-eter

De neushuid is vaak een bron van irritatie, omdat deze er snel verstopt uit kan zien. Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen een verstopte porie en een black head, of een mee-eter. Een black head is donkerbruin of zwart van kleur en ligt een beetje boven het huidoppervlak.

Als je eroverheen strijkt met je vingertop voel je een klein bobbeltje. Als je deze uitdrukt, zie je meestal nog het gaatje waar de talgprop in zat. Dit gaatje zal zich uiteindelijk wel weer opvullen met een nieuwe mee-eter, maar dat kan even duren.

Deze producten werken erg goed bij grove porien

 

Elke fotograaf en vormgever poetst ze weg

Verstopte poriën echter voelen gewoon glad aan en zijn ook lang zo donker niet. Ze ontstaan door een opeenhoping van dode huidcellen en talg. Als je deze uitdrukt komt daar talg uit. Afhankelijk van de huid varieert dat van een minimale hoeveelheid tot een behoorlijke sliert talg. Deze schone porie blijft echter maar kort, want de talgproductie gaat gewoon door en de porie vloeit al snel weer vol. Soms de volgende dag al.

Dit betekent dat je huid naar behoren functioneert, al ben je er dan niet altijd zo blij mee. Probeer van je af te zetten dat je poriën “te groot” zijn. Zichtbare poriën zijn normaal! Op foto’s in magazines worden ze gewoon weggepoetst, waardoor we denken dat ze er niet horen te zitten. Ook blijft een zichtbare porie altijd zichtbaar. Althans zolang er talg door blijft vloeien, en je mag hopen dat-ie dat blijft doen.

De porie heeft geen kringspier

Hiermee kan ik ook meteen een hardnekkige mythe de wereld uithelpen dat er producten zijn die de poriën kunnen samentrekken of “openen en sluiten”. Om te kunnen samentrekken zou er een kringspier moeten zijn en dat bevat een porie niet. Het is wel zo dat als je de huid goed reinigt, je de ophoping van huidcellen en talg verminderd die ervoor kunnen zorgen dat de wanden van de porie oprekt en daardoor groter wordt dan nodig is.

Lees hier meer recent nieuws over ‘grove porien’

 

Reinig een vette huid met olie

Graag geef ik wat tips voor een goede reiniging. Gebruik een milde, hydrofiele (met water vermengbaar) reiniging. Dit kan een milk zijn of een reinigingsolie. Ik gebruik voor de vette(re) huid liefst de Cleansing Oil. Vet lost vet op. Het klinkt tegenstrijdig, maar het werkt. Verwijder je reinigingsproduct niet met watjes of tissues. Hiermee duw je het vuil alleen maar verder de huid in. Ook blijft er op deze manier resten van je reiniging achter op de huid en daar knappen je poriën niet van op…

Peelen helpt

Voor de dode huidcellen kan een paar keer per week peelen goed helpen. De BHA peeling die je gebruikt is op zich prima, daar deze salicylzuur bevat en dus ook echt op de talgproductie werkt. Helaas reageer je er niet goed op, dus kun je beter een iets milder product gebruiken. De Enzymatic Skin Peeling is dan een prima keuze. Deze kan je zowel dagelijks (lokaal) gebruiken tot en paar keer per week, net wat je zelf prettig vind. Zelf vind ik ook altijd als ik deze een dag of 3 achter elkaar gebruik dat mijn huid meteen gladder voelt en er ook zo uitziet.

Klei onttrekt

Ook een goede optie, voor een paar keer per week, is de Cleansing Clay. Dit is een mild reinigend masker op basis van kaolin en bentoniet. Het werkt als een soort detox op de huid. Het trekt vuil uit de huid doordat het een tegengestelde lading heeft als het vuil zelf. En als laatste, denk niet dat uitdrogen van de huid voor minder talgproductie zal zorgen. Juist als de huid uitgedroogd wordt, zal ze meer talg gaan produceren. Gebruik een crème met een talgregulerende werking zoals de Clearity Cream of de Personal Choice.

Deze producten werken erg goed bij grove porien

 

 

Lees ook