Er wordt gestreefd naar een totaalverbod op stoffen die kankerverwekkend, mutageen of giftig voor onze voortplanting zijn. Het label neemt een voorsprong hierop.

02:22 - 01:25
luistertijd 02:22 - leestijd 01:25

Weet je dat ik er werkelijk geen notie van had, dat er een clean beauty label bestaat op Europees niveau. Een keurmerk dus. Ik kende alleen maar EcoCert, BDIH, Cosmos en Natrue. Dat waren ook de keurmerken die vanwege hun commercialiteit het meeste aan de weg timmerden. Er blijkt dus al jaren een EU Ecolabel te zijn. Van origine was de melding ervan alleen mogelijk op rinse-off, ofwel afspoelbare cosmetica, maar nu mag het ook op leave-on producten gebruikt worden.

Waar staat EU Ecolabel voor?

Nou, dat moest ik ook even doorlezen. Er zijn inmiddels al meer dan 83000 producten met dit label.

De EU-milieukeurcriteria helpen de milieueffecten van producten op water, bodem en biodiversiteit te verminderen en dragen bij aan een schone en circulaire economie en een gifvrij milieu. Voor producenten biedt EU Ecolabel een onafhankelijk, gecontroleerd bewijs dat hun producten écht milieuvriendelijker zijn. Want gecertificeerde producten moeten aantoonbaar voldoen aan de betrouwbare en duidelijke duurzaamheidseisen die het EU Ecolabel stelt. Let op het logo met de bloem!

EU Ecolabel garandeert:

  • Een lage toxiciteit voor in het water levende organismen
  • Biologisch afbreekbare ingrediënten
  • Beperkt gebruik van gevaarlijke stoffen
  • Een minimale hoeveelheid verpakkingsmateriaal en verpakkingen die gemakkelijk te recyclen zijn
  • Toepassing van hernieuwbare ingrediënten van duurzame oorsprong
  • Goede prestaties en niet getest op dieren

Lees ook: Waarom microplastics schadelijk zijn voor onze gezondheid…ze dringen binnen.

De doelstellingen zijn bijzonder ambitieus maar zeker niet onhaalbaar. Er wordt gestreefd naar een totaalverbod op stoffen die kankerverwekkend, mutageen of giftig voor onze voortplanting zijn. Dit gaat van nanomaterialen tot hormoonontregelende stoffen, tot ftalaten, perfluorcarbon en microplastics. Het betekent overigens niet dat de stoffen alleen maar plantaardig zijn, of van biologische teelt. Daarvoor zul je toch nog naar de andere keurmerken moeten kijken.

Lees ook:

 

Lees ook