HEMA, Foamie, Ethique, HiBAR, Ivy, Guhl

19:48 - 11:53
luistertijd 19:48 - leestijd 11:53

Ken jij de shampoo bar al? Het is een grote hype in cosmeticaland. De shampoo komt in vaste vorm en lijkt eigenlijk een beetje op een blok zeep. Er is dan ook geen verpakkingsmateriaal voor dit product nodig. Een milieubewuste keuze dus!

Geen water

Shampoo bars bevatten geen water en gaan daardoor net zo lang mee als vloeibare shampoo. De werking is echter wel een stuk anders. Het BeautyJournaal testpanel heeft diverse shampoo bars van verschillende merken getest en zijn daarmee tot interessante inzichten gekomen. Lees snel!

harrietHarriet test HEMA Shampoo Bars

Ook de Hema doet mee aan de ‘bar’ (zeepblok) trend in cosmeticaland. Minder of geen water, gaat veel langer mee, geen plastic, duurzamer transport (lager gewicht en minder volume) – dat is precies zoals je het eigenlijk hebben wil. Maar een shampoo in ‘zeep’ vorm, is dat niet lastig in gebruik? We gaan het zien.

hema shampoo bar

Volume en smooth

De shampoo bar komt in twee versies: de volume shampoo bar met coconut oil & rice protein (roze verpakking), of de shampoo bar smooth met apricot oil & prebiulin (oranje verpakking).  De kartonnen verpakking dient gelijk als bewaardoosje om de shampoo weer in te laten drogen na gebruik.

Dit doe je dan wel buiten de douche, want anders raakt het karton doorweekt, maar verder wel handig bedacht. De shampoos zijn gevormd in een ronde schijf (weer eens wat anders) in lichtroze of perzik kleur. Beiden zijn 70 gram. De producten zijn vrij van microplastics, parabenen en minerale oliën.

De Volume Shampoo Bar

“Een shampoo bar met kokosnootolie en rijstproteïne, zonder SLS en sulfaat voor een milde reiniging van het haar. De toegevoegde rijstproteïne geeft fijn en futloos haar zichtbaar meer volume en glans. Het helpt de flexibiliteit en sterkte van de haarconditie te verbeteren en hydrateert de hoofdhuid”.

De INCI lijst is verfrissend kort: twee zeer milde reinigende/schuimende middelen, water, plantaardige olie, glycerine, twee klei mineralen, een plantaardig meng/oplosmiddel en parfum.

Romig schuim, maar ook squeeky clean

In de douche wrijf ik simpelweg met de bar over mijn natte haar. Even later ontstaat een romig schuim en kan ik mijn haar wassen alsof ik een gewone shampoo heb gebruikt. Helaas reinigt deze shampoo bar mij net iets te sterk, het bevat niet genoeg moisturizers voor mijn droge haar. Na het afspoelen voelt het ruw en squeeky clean aan.

Ik moet het wel doorkambaar maken

Ik gebruik mijn normale conditioner en styling lotion erna. Van de lotion moet ik meer gebruiken om mijn haar doorkambaar en minder pluizig te maken. Nu zijn volume shampoo’s meestal niet geschikt voor droog pluizig haar omdat deze vaak wat sterker reinigen om het haar luchtig en fluffy (=volume) te maken. Dus heb je fijn en steil haar en zoek je volume? Gewoon proberen zou ik zeggen.

hema shampoo bar

De Smooth shampoo bar

 “Een shampoo bar met abrikoos en prebiulin, zonder SLS en sulfaat voor een milde reiniging van het haar. De ingrediënt prebiulin helpt tegen statisch haar en zorgt voor gevoed en glanzend haar”’

De INCI lijst bevat dezelfde ingrediënten als de Volume bar, maar met extra toevoegingen om het haar glad, zacht en gehydrateerd te maken, zoals inuline en fructose, en meerdere geurstoffen.

Makkelijk uit te spoelen

De shampoo geeft een romig schuim, reinigt mild, maakt mijn haar zacht en is makkelijk uit te spoelen. Ik gebruik daarna een conditioner en een stylinglotion. Resultaat: zacht, schoon haar dat gewoon goed in model valt! Deze shampoo blijft in mijn douche: ik heb in de Ekoplaza een zeepzakje van touw gevonden zodat ik de shampoobar kan ophangen.

Harriet’s Conclusie

Als je een shampoo bar vindt die geschikt is voor jouw haar, is er eigenlijk geen reden om nog plastic flessen te kopen. De juiste shampoo bar werkt prima, is voordelig in gebruik en net zo makkelijk als een fles. Alleen voor het bewaren moet je een voor jou geschikte manier vinden. In de verpakking, op een zeepschaaltje, in een zakje, in een zeepdoosje – allemaal mogelijkheden.

Shop hier online

Make-up artist Lydia: Foamie Shampoo & Conditioning Bar Coloured Hair

Het idee van een zeep shampoo, dus minder plastic en verspilling vind ik super. Ik test de Foamie Shampoo & Conditioning Bar Coloured Hair. Ik heb lang en gekleurd haar met een spoeling, geen verf.

De verpakking heeft een felle kleur, het is een beetje druk en ziet er naar mijn mening wat goedkoop uit. Nou is het product ook niet prijzig, dus dat scheelt wel. Het zeepje zelf ziet er leuk uit en komt aan een handig koordje.

foamie shampoo bar

Een beetje stug te verdelen

Ik wrijf het zeepje tussen natte handen, dit geeft een licht schuimende textuur. Het ruikt wel sterk naar framboos. Doet me denken aan snoepjes. Het schuim wrijf ik in mijn natte haren. Dat gaat een beetje stug, maar ik krijg het wel verdeeld. Het uitspoelen doe ik extra lang om zeker te zijn dat alles er uit is. De Conditioning Bar breng ik op dezelfde manier in de onderkant van mijn lange haar aan. Deze heb ik ook extra goed uitgespoeld. Het prikt in mijn ogen…

Geen lekkere flow in het haar

Ik heb de bars twee keer gebruikt. Na het wassen laat het zich makkelijk door kammen. De eerste keer heb ik het aan de lucht laten drogen en bovenop mijn hoofd staan de korte afgebroken haren omhoog. Dat is normaal nooit. Het voelt stug, zwaar en bovenop zelfs een beetje vettig, restjes zeep misschien?

Vlassig resultaat

Ik heb het toch echt meerdere keren gespoeld. Het is vlassig en droog naar de uiteinden toe. Het valt gewoon niet lekker. Normaal zit er flow in mijn haar en nu hangt het maar. Het doet echt niets voor mijn haar.

De tweede keer heb ik nog langer gespoeld. En dit keer heb ik mijn haar ook geföhnd na het wassen, maar het effect is een beetje hetzelfde. Het idee vind ik echt top, maar helaas is het niets voor mij.

Shop hier online

Model Mandy: Ethique Hair Sampler

Voor BeautyJournaal test ik de shampoo & conditioner bars van het milieuvriendelijke merk Ethique. Ik de Hair Sampler ontvangen waarin mini verpakkingen zitten van drie verschillende soorten shampoos en twee conditioners.

ethique shampoo bar

100% ethisch verantwoorde productie

Alle producten van Ethique worden 100% ethisch verantwoord geproduceerd, bevatten geen palmolie en zijn vegan. De producten zitten vol natuurlijke ingrediënten en etherische oliën.

Geconcentreerd, dus 5x langer mee?

Omdat de producten zo geconcentreerd zijn, kunnen ze tot wel 5 keer langer meegaan dan de beautyproducten die in plastic verpakkingen verkocht worden. Een bar staat gelijk aan 3 flesjes shampoos. In veel shampoos zit 75-90% water, dat is toch zonde! Leuk weetje: Ethique doneert jaarlijks 20% van hun winst aan goede doelen.

Hieronder licht ik een voor een de producten toe die ik heb ontvangen in de Hair Sampler. Heel leuk detail, ze zijn allemaal in de vorm van een hartje.

ethique

Frizz Wrangler – Coconut, coconut and more coconut. Perfect voor droog of pluizig haar.

Met een heerlijke kokosgeur, ik ben van van kokos. Als je zelf vaak de stijltang, haardroger of ontkleuring gebruikt, dan is deze shampoo bar een goede voor jou. Het werkt verzachtend zonder je haar te verzwaren, waardoor je haar zijdezacht wordt en eenvoudig te stylen is. Laat ik nu vaak mijn steampod gebruiken en mijn haar vaker kleuren, dus dit product is ideaal voor mij!

Heali Kiwi – Kiwifruit, neem & karanja oils. Voor een gevoelige hoofdhuid.

Speciaal voor mensen met hoofdhuidproblemen, zoals gevoeligheid en jeuk. Met kokosolie, neemolie, havermout en karanja olie. Hier heb ik geen last, maar ik vind het een fijn stuk haarzeep. De geur is neutraal.

ST Clements – Orange & lime oils to cleanse & refresh. Voor vettig haar.

Als je last hebt van vettig haar, dan is St.Clemens iets voor jou. Er zit castorolie in om te reinigen, met limoen- en sinaasappel oliën om je haar mee op te frissen. Bij deze shampoo bar ruik je lichtjes de sinaasappel geur. Heerlijk!

Handig:  je hebt geen conditioner nodig, omdat vochtinbrengers in deze bar je haar hydrateren, zonder dat er olie gebruikt is. Perfect!

The Guardian – Coconut, Cocao butter, and crushed limes. Voor droog en pluizend haar.

Speciaal voor droog, beschadigd, pluizend haar. Het bevat veel cacaoboter, kokosolie, vitamine B5 en limoenolie. Het temt mijn pluizige haar en het ziet er weer gladder uit. Handig: deze bar kan je ook gebruiken als scheer bar of douchegel. De kokosgeur is heerlijk!

Favoriet!!

Deze is by far mijn favoriet! Vooral omdat ik echt droog en pluizig haar heb en het fijn vind dat ik er tegelijkertijd mijn lichaam mee kan wassen en nog kan scheren ook. Mijn haar voelt na gebruikt echt zacht aan en wat minder pluizig. Ik ben zelf veel onderweg, dus hoef niet te sjouwen met een hoop producten, plus ik ben nog eens goed bezig voor het milieu: win win!

Wonderbar – Made with coconut & cocoa butter. Voor de gevoelige hoofdhuid.

Wat een mooie naam de ‘’Wonderbar’’ ;).  Deze bar is voor mensen met een gevoelige hoofdhuid en gaat tot vijf maanden mee. Je kan er ook mee scheren en je lichaam mee wassen, handig 3 in 1 product. Deze bar ruikt ook weer heerlijk naar kokos.

Bekijk hierondr een video hoe je de shampoo bar gebruikt:

Mijn ervaring

Ik was benieuwd of mijn haar echt goed schoon zou worden met zo’n bar en of het handig in gebruik zou zijn. Nadat ik het over mijn haar heb laten strijken en het inmasseer gaat het schuimen en reinigt het mijn haar goed. Ik ben zeer enthousiast en sta helemaal achter het idee minder plastic te gebruiken.

ethique shampoo bar

Mijn favorieten

Mijn favoriet zijn de Frizz Wrangler shampoo bar en The Guardian bar als conditioner. Ze hebben nog veel meer producten dus ik ga ook eventjes kijken voor reiniging van mijn gezicht. Helemaal mijn ding dit. Happy me!

dianMake-up liefhebber Dian: HiBAR Moisturize Shampoo & Conditioner

Toen Monique een voorstel deed voor een shampoo bar test op BeautyJournaal werd ik niet meteen enthousiast. Een shampoo bar, dat werkt toch helemaal niet op lang en dik haar? Maar goed, een uitdaging ga ik nooit uit de weg. Ik heb de Moisturize Shampoo Bar en Conditioner Bar van HiBAR getest.

hibar shampoo bar

HiBAR is een cruelty-free en milieuvriendelijk merk voor het wassen en verzorgen van het haar. Er zijn totaal drie lijnen: Moisturize, Volumize en Maintain, allemaal zijn ze overigens Curly Girl Method goedgekeurd. De bars komen in een leuke kartonnen verpakkingen en hebben zelf ook een interessante kegel (?) vorm met vrolijke kleurtjes.

Geschikt voor vol en droog haar

De Moisturize formule herstelt het vochtbalans van het haar en maakt het beter handelbaar. Aan de formule zijn kokosolie en rijst-proteïne toegevoegd om het haar te hydrateren en verzorgen. Deze bars zijn voornamelijk geschikt voor vol en droog haar, of voor haar dat nét iets meer verzorging nodig heeft. Nou, dat kan mijn gekleurde haar wel gebruiken.

De routine, geen schuim?

Goh, daar sta ik dan in de douche met een vaste shampoo bar in mijn hand. Ik maak geen grap als ik zeg dat mijn douche routine minstens een kwartier langer duurde dan normaal. De bar schuimde heel moeilijk op en het duurde echt even voordat mijn haar voorzien was van een goede laag shampoo. Hij glipte intussen ook twee keer uit mijn handen, oops.

hibar hair

Ik ben wel een groot voorstander van minder plastic verbruik, zo’n bar neemt ook veel minder ruimte in in de badkamer. De shampoo bars roken beide ook best neutraal, lekker natuurlijk en niets te overheersend. Ondanks de glibberigheid lag de bar best lekker in de hand.

Conclusie, het insoppen was een klus;-)

Hoewel het proces van aanbrengen, insoppen en uitspoelen nogal een klus was, vind ik het resultaat wel prima. Mijn haar was na gebruik van zowel de shampoo als de conditioner heerlijk zacht en ook minder pluizig.

Ik denk dat het qua resultaat zeker wel een goed team was, maar de uitvoering is voor mijn dikke en lange haren wat minder geschikt. Agh, misschien is het gewoon nog even wennen. Ik ga het zeker nog wat langer gebruiken.


karmelitaSchoonheidsspecialiste Karmelita
: Ivy Shampoo Bar Kokos

Shampoo bars zijn populair en terecht. Zelf vind ik de bars veel gebruiksvriendelijker omdat ze makkelijker te doseren zijn dan shampoos in flessen. Wanneer er net iets te veel uit een fles komt krijg je die hele dot shampoo op je hoofd die je dan vervolgens nog maar moeilijk verder kan verdelen. Ook voor kinderen is een bar daarom veel makkelijker te gebruiken.

Je moet goed zoeken naar jouw ideale bar

Natuurlijk komt daar ook nog het milieu aspect bij, geen plastic meer (soms wel papier voor de verpakking, maar zolang dat recycled papier is zit dat wel goed). Maar eerlijk is eerlijk dat is niet de reden dat ik voor bars ben. Het is wel even zoeken alvorens je jouw ideale bar hebt gevonden. Of ze zijn sneller op dan gezegd, of ze schuimen niet (wat ik soms wel weer fijn vind).

ivy hair shampoo bar

Past precies

De Ivy Shampoo Bar Kokos schuimt wel, heel fijn! Maar wat nog veel fijner is, is de vorm. De Ivy bar is rond en past precies in je hand. De bar is niet te hoog en is aan één kant plat en aan de andere kant afgewerkt met ronde hoeken. De bar ligt met haar platte kant heel stabiel in je hand.

Deze ligt heerlijk in de hand!

Opschuimen doe je met de andere hand over de kant met ronde rand zonder dat je de bar echt moet bewegen. De bar valt dus echt nooit op de grond (vind ik zelf altijd heel vervelend). Ik vind dat echt een +++ waard. Na drie wasbeurten zie ik wel scheuren in de bar, lang zal dit ‘precies-in-de-hand-passen’ niet duren, maar tegen die tijd is de bar al wat ruwer en minder groot.

ivy shampoo bar

Ultieme test; schoon!

Opschuimen gaat dus super en de verdeling over het haar gaat nu veel makkelijker dan bij een vloeibare variant. Voor de eerste wasbeurt had ik mijn haar lang niet gewassen, de ultieme test voor een shampoo. Ivy maakt mijn haar al in één wasbeurt volledig schoon.

De geur is minder

De kokos geur vond ik wat teleurstellend, maar dat is niet helemaal eerlijk omdat ik een tropische geur-metamorfose had verwacht en die bleef uit. Ivy heeft een kokosgeur, maar dus is dus niet zo overweldigend als gehoopt. Er is ook een oceaan geur.

Geen schuim maar melkachtige vloeistof 

Ook opvallend is dat er bij het uitspoelen geen schuim in de afvoer loopt, maar een melkachtige vloeistof. Verrassend want meestal is het schuim in en schuim uit, maar niet bij deze van Ivy.

ivy hair care

Mijn mooie krul blijft behouden

Alle ingrediënten zijn overigens natuurlijk en van Nederlandse bodem, bovendien zijn de bars van Ivy geschikt voor iedere haartype. Zelfs voor krullend haar en de Curly Girl methode. Er zitten geen uitdrogende en/of verzwarende ingrediënten in of stoffen die een mooie natuurlijke krul niet kan verdragen.

Ik ben echt nieuwsgierig geworden naar alle producten van Ivy

De Ivy Shampoo Bar is slechts één product uit het assortiment van Ivy Haircare. Testen met de Ivy Shampoo bar én een kijkje op de website heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar de overige producten.

Shop de Ivy bar hier online

patricia verheijenSchoonheidsspecialiste Patricia: Guhl Shampoo Bars

Shampoo in de vorm van een zeepje, ik kan me niet meer heugen wanneer ik voor het laatst een zeepje heb gebruikt. Dus leuk, we gaan ze testen. Het lijkt me wel wat, zo’n zeepje in een doosje in plaats van in een plastic fles. Afhankelijk van de haarlengte en het gebruik, gaat het zeepje tot wel 38 haarwassingen mee.

guhl shampoo bar

Nature Repair Shampoo Bar

De Nature Repair Shampoo Bar van Guhl bevat biologische borage olie, herstelt beschadigd haar, geeft het haar hydratatie en biedt een gezonde glans en souplesse.

De geur is echt heerlijk en het valt me op dat het goed schuimt nadat ik met het zeepje mijn haar insmeer. De 2e keer wassen geeft het zelfs nog meer schuim. Bij het uitspoelen voelt mijn haar al direct schoon en glad aan, maar niet zacht genoeg om mijn conditioner weg te laten, dus die blijf ik gebruiken. Als mijn haar opdroogt is het echt wel mooi glad, geen pluis en na het föhnen blijft het ook prima in model.

guhl shampoo bar

Langdurig Volume Shampoo Bar

Ook deze schuimt weer heerlijk en de geur is zalig, je ruikt hem zelfs al in het doosje. Na het wassen voelt mijn haar ook weer glad en schoon aan, maar toch ook weer de conditioner nodig als afsluiter.

Meer volume? Ik weet het niet…

De grip en voelbaar + zichtbaar meer volume zijn de claims, ik kan nu niet echt zeggen dat ik meer volume heb dan normaal, maar mijn coupe blijft gedurende de dag wel goed in model. Of dit door de shampoo bar komt of door mijn styling producten durf ik niet te zeggen.

Shop de shampoo bars van Guhl hier online

Lees ook:

Lees ook