Lekker in je vel zitten, betekent leven vanuit je huid. Je kunt haar workshops volgen….

09:03 - 05:25
luistertijd 09:03 - leestijd 05:25

Jantine van ’t Klooster kennen we sinds enkele jaren als bestuursvoorzitter van de ANBOS, en ze was geruime tijd ook directeur-bestuurder van het Huidfonds. Inmiddels heeft ze die functie opgegeven, en is ze naast haar werk voor o.a. ANBOS ook trainer geworden, in mindfulness. En dan in het bijzonder met een link naar de huid. Jantine komt uit een nest van schoonheidsspecialisten, en studeerde zelf af als schoonheidsspecialist én huidtherapeut. Als kind van negen ging ze al met haar moeder mee naar de Beautybeurs (die toen nog een andere naam had)….

Stress na haar masterstudie

De belangstelling voor een aandachtsvolle leefwijze heeft ze al veel langer. Zeven jaar geleden deed ze een Mindfulness Based Stress Reduction training, als cadeautje aan zichzelf omdat ze een masterstudie Innovatie in Zorg & Welzijn had afgerond en veel stress had gehad. Deze training was voor haar de aanzet om er dagelijks mee bezig te gaan.

Leven vanuit je huid

‘Gaandeweg zag ik ook steeds meer raakvlakken met hoe je lekker in je vel kunt zitten, en je als het ware vanuit je huid kan leven. Ook wetende dat stress een belangrijke component is bij huidproblemen, besefte ik dat er veel potentie in zit om deze gebieden met elkaar te verbinden. Ik merk ook dat ik alles met veel meer aandacht doe, sinds ik mindfulness geïntegreerd heb in mijn dagelijks leven.

Geïnspireerd door boeddhisme

Het leven vanuit het hart en een bepaalde gevoelsstaat ontdekte ze op haar 19e. ‘Het boeddhisme heeft me bijvoorbeeld altijd aangesproken. Voor mij is dit geen religie, het is een leefwijze. Toen ik 19 was, ging ik voor het eerst naar een Zen meditatiecursus. De meesten waren een stuk ouder dan ik. Ook al was ik eigenlijk nog te jong om het te doorleven, meditatie heeft altijd mijn aandacht gehouden.

Het vergt veel training, maar je wordt beloond

‘De rust die ik ervaar als ik mediteer en wanneer ik stilsta bij zaken, vind ik fantastisch. Dat leerde ik toen al, en dat vergt veel training. Contact maken met wat er in het moment gaande is, en vanuit deze kern leven. Toch lukte het pas zeven jaar geleden, om mindfulness, mediatie en yoga een definitieve plek in mijn dagelijks leven te geven. Het leven met aandacht, in het ‘nu’ zijn.’

Leven in het nu

Niet afdwalen, piekeren over morgen of het verleden. Het is een ware kunst, die je echt moet trainen. Als je niet traint om te genieten van het moment waar je in zit, dan mis je de afspraak met je leven. Het leven gaat aan je voorbij. Thich Nhat Hanh, een beroemde Vietnamese zenmonnik, is een van Jantine’s inspiratoren geweest.

No mud, no Lotus

Jantine: ‘Hij was een van de eersten die de mindfulness vaardigheden op een begrijpelijke manier naar het Westen bracht. Hij zegt echt prachtige dingen in de vele boeken die hij schreef. Hij is inmiddels 95. Een van mijn favoriete uitspraken van hem is ‘no mud, no lotus’. Want ja, het leven is lijden, maar vanuit dat lijden kunnen weer hele mooie ervaringen ontstaan.’ Zonder modder, kan een lotusbloem niet groeien.

De tomeloze energie van Jantine

We kennen Jantine vanuit haar zakelijke kant als een vrouw met een tomeloze energie. Altijd geïnspireerd, snel kunnen schakelen, veel kunnen doen. Hoe doe je dat?  ‘De reden dat ik zoveel energie heb, veel projecten tegelijk kan doen, is omdat ik contact maak met mezelf en het moment in het nu. Hierdoor kan ik veel beter luisteren naar wat ik nodig heb, of me gefocust bezighouden met een taak. Mijn relatie met tijd is veranderd sinds ik iedere dag mediteer. Een uur kan voor mij als twee uur aanvoelen. Handig toch? Ineens heb je dubbel zoveel tijd 🙂

Fotograaf Madeleine Sars

Keuzes maken en dan focussen

‘Omdat ik duidelijk kies waarop ik me wil richten, ben ik efficiënter bezig. En het leuke is dat ik daarbij ook veel beter voor mezelf zorg. Ik lijk voor de buitenwereld misschien druk, maar ik pak mijn flow’s waardoor de energie beter stroomt. Ik maak  minstens evenveel tijd vrij om om te chillen en bij te tanken. Van yoga, tot lekker Netflixen en knuffelen met mijn zoon.’

Huh? Jij bent toch niet zweverig?

Het was wennen voor Jantine om zich aan de wereld te gaan presenteren als mindfulnesstrainer. Ze richtte daarvoor haar bedrijf inmijnhuid mindfulness op. Toch was haar drang om het te gaan doen groter dan het ongemak over eventuele oordelen vanuit de buitenwereld. ‘Oh ja, reacties als ‘Huh? Jij? Jij bent toch helemaal niet zo’n zweverig type?! Ha, zei ik dan, er is helemaal niets zweverigs aan mindfulness! Dat is echt één van de grootste vooroordelen.’

Workshops voor het zakenleven, maar óók voor patiënten

Jantine is van mening dat er te veel aannames over mindfulness bestaan, simpelweg omdat het nog relatief onbekend is bij het grote publiek. Jantine begeleidt mensen in de beoefening van mindfulness op een praktische, niet wollige manier. Van particulieren tot het bedrijfsleven, maar geeft ook workshops aan patiënten, zoals via de Brandwonden Stichting. Zowel privé, als in groepsverband, persoonlijk of online. In de zomer van 2022 zal ook haar boek uitkomen over de huid, stress en mindfulness.

Normen en waarden, ook dat is mindfulness – luisteren naar wie je bent

Ze traint (nog) geen schoonheidsspecialisten maar ze geeft wel trainingen in ethiek via de ANBOS Academy. Ze ziet daar overigens wel een overlap in. ‘Ethisch handelen gaat ook over wat voor mens je wilt zijn. Je normen en waarden. En dat kun je pas echt goed doorvoelen als je ook stilstaat en luistert naar jezelf. Luisteren gaat het beste vanuit stilte en ruimte in je hoofd.

De kracht van aanraking – het vak van de huidexpert

Ons gesprek komt ook op de waardevolheid van de aanraking, juist datgene waarin schoonheidsspecialisten zo bijzonder zijn. Energie-uitwisseling. De harde jaren van de huidverbetering liggen nog vers in ons geheugen, en wij zien beide een kentering komen. De behoefte aan huidcontact, de ontspanning. Zonder die conditieverbetering uit het oog te verliezen.

Leefstijl georiënteerde wellness behandelingen

Jantine: ‘Ik spreek steeds meer schoonheidsspecialisten die leefstijl georiënteerde wellness behandelingen aanbieden, dus ook mentaal gericht – mentale veerkracht. Ik zie dat overigens ook bij huidtherapeuten. De aandacht voor voeding neemt ook enorm toe.

De impact van Corona

‘Corona is natuurlijk ook wel een trigger geweest: fit en gezond zijn, is belangrijker dan ooit. We worden erg op onszelf teruggeworpen. In het verlengde hiervan neemt de vraag naar begeleiding bij mindfulness beoefening ook toe. Overigens is dit ook interessant voor huidexperts: als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor een ander zorgen, met jouw helende handen.

Jantine schrijft een boek….

Mindfulness en de huid, ik vind het een prachtig raakvlak, zegt Jantine. ‘Ja, mijn boek zal hierover gaan. Over de relatie tussen huid, stress en mindfulness. Ik zal hierover in mijn boek meer inzicht geven. Ik richt me hiermee op een algemeen publiek, en ik begin dus ook echt bij de basis.

‘Ik wil in mijn boek handvatten geven om je lekkerder in je vel te gaan voelen. Het is geen doel op zich om jou een mooiere, gezondere huid te gaan geven hierdoor, maar je kan je huid wel als fijner gaan ervaren, als je meer ontspannen in het hier en nu leeft.

We besluiten dit gesprek met een gedeeld inzicht. Je lichaam en geest horen bij elkaar. En je huid is jouw grens tussen je binnen- en je buitenwereld.

 

Lees ook:

Lees ook