Voortaan een cocktail darmbacteriën als medicijn bij somberheid?

03:12 - 01:55
luistertijd 03:12 - leestijd 01:55

Must-read! Hoe bacteriën je hersenen kunnen veranderen. De invloed bij depressie en Parkinson is onderzocht.

Er zijn aanwijzingen dat onze darmflora grote invloed heeft op onze geestelijke gezondheid en daarmee ook op depressie, autisme, Alzheimer en Parkinson. Darm bacteriën zouden dan ook ingezet kunnen worden om onze geestelijke gezondheid te verbeteren. Dat meldt de BBC.

Onderzoek met muizen

Uit Japans onderzoek bleek dat muizen die nooit in contact waren gekomen met stresssituaties twee keer zoveel stresshormonen aanmaken dan normale muizen, hetgeen deed vermoeden dat dit iets te maken had met de bacteriën die in de normale muizen leefden. Het was de eerste aanwijzing dat darmflora van invloed kan zijn op de hersenen. De bacterievrije muizen gedroegen zich anders en hadden zelfs een andere hersenstructuur dan normale muizen.

Darmflora en depressie

Een gezonde darmflora, oftewel microbioom, bestaat uit zeer veel verschillende soorten bacteriën. Uit een onderzoek naar de darmflora van depressieve mensen blijkt dat er veel minder soorten bacteriën in hun lichaam leven dan bij gezonde mensen. Dit zou een rol kunnen spelen in het ontstaan van depressie.

Om dit verder te onderzoeken werd darmflora van depressieve mensen ingebracht in gezonde ratten. De ratten gingen zich depressief gedragen. Ze verloren interesse in hun omgeving en negeerden voedsel waar ze eerst dol op waren. Een vergelijkbare test werd gedaan met mensen die lijden aan Parkinson. Ook zij blijken een dramatisch minder gevarieerde darmflora te hebben dan gezonde mensen. Muizen bij wie deze darmflora werd ingebracht bleken sterkere symptomen van Parkinson te ontwikkelen.

Cocktail van bacteriën als behandeling

Er wordt nu uitgezocht of ons microbioom kan worden ingezet als therapie bij diverse hersenziekten. De mogelijkheden zijn fascinerend. Stel dat het mogelijk wordt om door de darmflora te veranderen het verloop van Parkinson kan worden veranderd. Of dat psychiaters een cocktail van bacteriën voor kunnen schrijven om depressie te behandelen. Zover is het natuurlijk nog lang niet, maar de eerste aanwijzingen zijn erg veelbelovend, vooral omdat hersenziekten tot nu toe er moeilijk zijn te behandelen.

We weten al dat het microbioom invloed heeft op allergieën, overgewicht en darminfecties. Zo gek is het nog niet als het microbioom ook invloed heeft op onze hersenen en de ziekten die onze hersenen kunnen treffen. We zijn namelijk meer microbe dan mens. Slechts 43% van onze cellen zijn menselijk, de rest bestaat uit de bacteriën, virussen en schimmels die in ons lichaam leven. We hebben zo’n 20.000 menselijke genen. Maar ons microbioom heeft tussen de 2 en 20 miljoen genen.

Lees ook: Dermatoloog Bing Thio over darmflora en huidziekte.

Revolutie in de geneeskunde

Wellicht kunnen we in de nabije toekomst de samenstelling van ons microbioom kunnen inzetten om ziektes als kanker, Parkinson en nog vele andere kwalen te behandelen. Het zou een revolutie in de behandeling van ziekten kunnen worden. Gelukkig word er momenteel heel veel onderzoek naar gedaan.

Geschreven door journalist Hans Blommaert.

Lees ook