Hoe geleide fantasie je helpt bij je diepere emoties te komen en het zelfhelend vermogen aan te spreken

10:24 - 06:14
luistertijd 10:24 - leestijd 06:14

Als je tegenwoordig niet aan mindfulness doet, wordt dat bijna als een zonde beschouwd. Mindfulness helpt om je gedachtestroom tot rust te brengen, waardoor je je beter kan concentreren op het hier en nu.

hypnotherapeut linda de ruiterMindfulness is fijn, maar niet zaligmakend

Mindfulness is overal, zelfs op de werkvloer. Talloze apps helpen je door de dag heen. Maar inmiddels zijn daar ook al de eerste kritische geluiden: de trucs zouden je wel tot rust brengen, maar door je gedachten te parkeren doorleef je ze niet. Hierdoor zou het je niet tot inzicht kunnen brengen en kunnen aanzetten tot een wellicht nuttige gedragsverandering of kijk of op het leven, en de kwaliteit van je leven verbeteren. Daar zit wat in.

Inzicht krijgen

Er is nog een andere methode die je heel erg veel rust, kracht en dus wel inzicht kan geven: hypnotherapie. Een methode waarbij je in trance gaat en vanuit die state of mind tot inzichten komt die je verder op weg helpen bij het probleem dat je ondervindt.

Contact met je onderbewuste

Hypnotherapeut Linda de Ruiter van HypnoseWorld vertelt: ‘Vanuit hypnose wordt er contact gemaakt met je onderbewuste, waar diepere emoties zitten die vaak verborgen blijven maar wel van invloed zijn op je gedrag, en keuzes die je maakt, maar je wellicht ook inzicht over ziekte kan geven. Je onderbewuste staat altijd ‘aan’, maar wordt vaak overruled door je bewustzijn. Wie in trance gaat, ervaart een diepe ontspanning, maar zal het ook lukken om contact te maken met diepe emoties en deze vrij baan te geven.’

Ruimte voor emoties

Linda de Ruiter werkt al meer dan tien jaar met de methode. Ze werkte ooit als vrachtwagenmonteur in het Nederlandse leger en op uitzending raakte ze in de ban van het boek Onbewust Leren, van Milton Erickson. Toen ze uittrad, besloot ze eerst de vierjarige opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren te volgen en daarna deed ze nog vier jaar de beroepsopleiding tot Hypnotherapeut.

Prestatieverbetering of afslanken?

Ze begeleidt topsporters, zakenlui, kinderen, mensen die ziek zijn, mensen die in rouw zijn, in een burn-out zitten, obese zijn. Bedenk het maar…iedereen die kan er baat bij hebben. Hypnotherapie wordt in de aanvullende verzekering vergoed. Het heeft erkenning dus.

Hypnose in het ziekenhuishypnotherapeut linda de ruiter

Ook in reguliere ziekenhuizen wordt hypnotherapie steeds vaker aangeboden als complementaire zorg, om bij te dragen aan de (in eerste instantie) geestelijke gezondheid van een patiënt die zware lichamelijke behandelingen moet doorstaan. In de krant NRC werd er in 2016 een mooi artikel over geschreven.

Maar het is ook een bijzondere benadering voor aandoeningen waarvan de ziekteoorsprong niet direct kan worden gevonden, en er mogelijk een psychische component aanwezig is. In dit krantenartikel wordt onder meer beschreven door een kinderarts uit het AMC dat 85% van zijn patiënten met onverklaarbare buikpijn na zes sessies hypnotherapie van hun pijn af zijn. Terwijl dat bij zijn reguliere zorg maar 25% was.

Hoe werkt hypnose eigenlijk?

Linda: ‘Bij hypnose is er sprake van geleide visualisaties. Terwijl je in diepe ontspanning bent gebracht, een soort trance – ook wel vergelijkbaar met de ontspannen toestand tijdens meditatie, praat ik tegen jou (tegen je onderbewuste) en vraag je dingen te doen.

Zelfhelend vermogen

‘Vaak gaat het om het voorstellen van zaken: een mooie plek, een gevoel in je lichaam, een vraag om te beantwoorden….om zo dichterbij je doel te komen, maar ook om inzicht te krijgen waarom je je zo rot of angstig voelt. Er kan ook gewerkt worden met andere technieken. Met hypnotherapie doen we een beroep op ons zelfhelend vermogen. Een soort innerlijke kracht die je lichaam en geest zo gezond mogelijk probeert te houden.’

Hoe dieper in trance, hoe krachtiger je visualisaties zijn

‘Je bent onder hypnose bezig met het opvolgen van suggestie,’ vervolgt ze. ‘Hoe dieper in trance je bent, hoe meer je kan loslaten, hoe krachtiger je visualisaties worden. Ze kunnen zelfs zo krachtig worden dat je het ook fysiek kan voelen. Bij mindfulness zoek je de ontspanning, bij hypnotherapie ga je echt een veranderproces in. Je gaat doelgericht aan een klacht of prestatiebehoefte werken.’

Geen toneelhypnose fratsen

‘Ik begeleid je om naar binnen te kijken. Je zintuigelijke ervaringen worden ook anders. Oh nee….vergelijk het niet met de hypnose van TV – wie kent Rasti Rostelli niet? Dat noem ik toneelhypnose. Die mensen die eraan deelnemen krijgen instructies. ‘Wil je afvallen dan moet je doen wat ik zeg.’ Hij belooft mensen iets, en hoe sterker men dat wil en er meer voor over heeft, hoe gekker je ze dus kan laten springen en dansen. Dat gebeurt in de serieuze hypnotherapiepraktijk echt niet.

hypnotherapeut linda de ruiterJe slaapt niet

‘Ken je het gevoel in een flow te zitten, tijdens het lezen van een boek, het kijken van een film, wellicht zelfs tijdens autorijden? En dan kijk je uit het raam en je denkt: ben ik hier al?? Ook dat is een soort trance…Je slaapt niet tijdens een hypnose. Het kan soms zijn dat je inderdaad even weg bent, dan hoor je mijn stem even niet meer. Maar meestal hoor je alles hoor. Dan zegt een cliënt: ik was niet in hypnose want ik heb alles gehoord…;-)

Ruimte voor gevoel

‘Je maakt het bewustzijn ontspannen zodat er ruimte komt om het gevoel uit het onderbewustzijn er uit te laten. Vergelijk het ook maar met alles dat je automatisch doet: autorijden, een deur openmaken…doe je allemaal vanuit je onderbewustzijn.’

Hoe belangrijk is dat onderbewustzijn?

‘Ik zie het als een deel van je zelf dat ook continu luistert naar je bewustzijn. Als er een probleem is, is er vaak sprake van een conflict tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn. Ik vergelijk het onderbewustzijn wel eens met een computerprogrammaatje dat oeverloos hetzelfde blijft doen/vertellen. en dat moet je dan herprogrammeren om weer een heldere kijk op je eigen zaak te krijgen.

Als je gepest wordt

Ik had een jonge cliënt met een zenuwtrekje, een piepje in zijn stem, dat hij ook maakte als hij zijn mond dicht had. Het begon toen zijn moeder overleed. Met zijn bewustzijn wilde hij dat niet, hij werd ermee gepest. Ik heb hem mogen begeleiden om ermee te stoppen. Zoals ik al zei staat je onderbewuste altijd aan, zelfs als je slaapt. Het heeft ook zeker het beste met jou voor. Ook al is het iets raars, zoals dat je jongetje met zijn piepgeluiden. Het piepje leidde het jongetje af van zijn emotionele problemen. Het was een bliksemafleider.

De rol van fantasie

Het gekke is dat alles suggestie is. Je wordt geleid naar mooie plekken, om handelingen voor te stellen. Je bent behoorlijk actief bezig. Je bent met fantasierijke voorstellingen bezig. Maar het is ook bekend dat er zich soms dingen kunnen afspelen die zich geheel autonoom voor doen.

De wereld van beelden en kleuren

Je ziet ineens dingen gebeuren die niet bij het verhaal horen. Je kan ineens in een ander leven zitten, entiteiten (noem ze engelen) zien, je kan ervaren dat je lichaam wordt behandeld als je ziek bent. Alsof je ontvankelijk bent voor een ‘andere’ wereld, maar je brein fantaseert dat allemaal bij elkaar. Linda knikt: ‘ Als je kind kon je dat eindeloos doen, vergeet het niet. Je leert jezelf ervan af te sluiten naarmate je ouder wordt. Doordat elk mens anders is, ervaart iedereen hypnose ook op zijn eigen manier. De een ziet beelden, de ander kleuren of zit meer in het gevoel.’

Hoe kan het zo krachtig zijn dat het je aanzet tot verandering? Is er bij hypnose sprake van beïnvloeding?

‘Nee, je wordt geleid naar het antwoord dat in je zelf zit. Ben je daar eenmaal, dan is alles klip en klaar. Dan kun je weer verder.’

Wat is het verschil met psychotherapie?

‘Daar praat je, vanuit je bewustzijn. Dat is precies het tegenover gestelde. Bij hypnose reageer je vanuit ontspannen toestand. Je kunt contact maken met de diepere primaire lagen in je brein.’

Hoeveel sessies doen mensen?

‘Soms maar 1 bij bijvoorbeeld een spinnenfobie of vliegangst, bij andere issues zijn er meerdere sessies nodig van 5 tot soms tien. Het is maar net waar je je lekker bij voelt. Het is in principe gericht op korte trajecten of, als om het als onderhoud gaat, eens in de zoveel tijd.

hypnotherapeut linda de ruiter

Is het lekker?

‘Ja! En het mooiste is dat je uiteindelijk ook jezelf in hypnose kan leren gaan. Sommige mensen hebben drugs nodig om in die deeltjes van hun brein te komen waar het leven er anders uitziet, waar ze rust en vreugde vinden. Maar je kunt jezelf dit ook leren, zonder hallucinerende middelen.’

Onlangs hoorde ik een mooi woord: brein boetseren. Als je leert dat er nog een andere wereld is, die je in je brein kan beleven, is dat erg fijn. Brein reizen, dat is het eigenlijk.

Linda: ‘Je hoeft niet bang te zijn. Je krijgt inzichten, maar je hebt altijd de vrije keuze of je er iets mee wilt doen of niet.’

 

Lees meer over je psyche in deze rubriek op BeautyJournaal:

Lees ook