Zomer toppers van ILIA, delilah, Clarins, Dior en Perricone!

12:23 - 07:26
luistertijd 12:23 - leestijd 07:26

Tijd is kostbaar. Om je make-up regiem verder te stroomlijnen en versnellen komen veel cosmeticamerken daarom met hybride, multifunctionele producten. Met zowel huidverzorgende als cosmetische voorbeeld. Een goed voorbeeld daarvan is serumfoundation. Een populair product in de skincare-meets-cosmetics markt. En ook nog eens erg fijn in de zomer, wanneer je geen dikke laag traditionele foundation wilt dragen. Want serumfoundations zijn verrassend luchtig.

foundation

Liever glowy dan cakey

Een gezonde, glowy huid in. Een dikke, geplamuurde en cakey laag foundation is uit. Deze trend begon natuurlijk enkele jaren geleden al met tinted moisturizers en BB creams. Serumfoundations gaan nog net een stap verder, door de werkstoffen van een serum te verwerken in een foundation.

“Cosmeticamerken spelen met serumfoundations in op de ontwikkeling dat de zware foundation looks, die op Instagram jarenlang de boventoon voerden, steeds minder populair zijn,” vertelt make-up artist Katey Denno. “Merken zijn er bovendien in geslaagd om producten op de markt te brengen die een geweldige textuur, een goede houdbaarheid gedurende de dag en spot-on color-matching combineren met zachte en fluïde formules die ook nog eens goed zijn voor je huid.”

foundation textuur

Wat zijn serumfoundations precies?

Het spectrum aan serumfoundations is vrij breed. Sommige serumfoundations zijn rechttoe rechtaan huidoliën met actieve werkstoffen (zoals lipiden die je huidbarrière beschermen, antioxidanten en vitaminen), waar een tintje aan is toegevoegd voor een lichte dekking. Andere serumfoundations komen meer in de buurt van je gebruikelijke serum op waterbasis, met daaraan toegevoegd siliconen die dienen als ingebouwde primer voor een fluweelzacht huidgevoel. In het serum tref je dan werkstoffen aan als hyaluronzuur, niacinamide en SPF.

“Het grote voordeel van serumfoundations is de multifunctionaliteit,” zegt dermatoloog Hadley King. “Met één product kan je de huid hydrateren, beschermen, herstellen en voorzien van een tintje.”

make up

No-make-up make-up

Je zou kunnen stellen dat serumfoundations hun oorsprong vinden in de no-make make-up look, waarbij less is morehet devies is. Waarbij onzuiverheden en imperfecties worden verdoezeld, maar sproeten en moedervlekjes niets iets zijn om je voor te schamen. “De no-make-up make-up look is misschien wel de look die ik het meeste maak tegenwoordig,” zegt Denno.

Zet je huid in de spotlight

In plaats van je huid te verstoppen onder een dikke laag foundation, mag deze worden gezien. Serumfoundations zetten je huid in de spotlight en brengen een gezonde glow aan, die de illusie wekt van een prachtige huid (… mocht je die niet van nature hebben).

foundation

Wanneer gebruik je een serumfoundation?

Dit hangt vooral samen met de door jou gewenste dekkingsgraad. “Serumfoundations zien er prachtig dewey uit op je huid, maar geven geen volledige dekking,” legt dermatoloog Lily Talakoub uit. Ze vervolgt: “Traditionele foundations hebben een grotere pigmentdichtheid en geven daardoor meer dekking, maar kunnen zwaar aanvoelen op je huid.”

Heb jij van nature een droge huid? Dan is de kans vrij groot dat je serumfoundations weet te waarderen vanwege hun hydraterende werking. Ook bij schilferen en vervellen, bijvoorbeeld door het gebruik van retinol in hoge dosering of na een peeling, zijn serumfoundations een slimmere keuze dan gewone foundations, aldus huidarts Renée Rouleau. “Serumfoundations zorgen ervoor dat je huid minder droog en dof oogt en het licht reflecteert, waardoor je huid weer straalt,” legt ze uit.

glowing skin

Ook niet onbelangrijk… wanneer gebruik je beter geen serumfoundation?

Niet ieder huidtype is gebaat bij een serumfoundation. Wanneer je last hebt van gistpuistjes (Pityrosporon folliculitis), dan is beter om huidverzorgingsproducten met olie te vermijden, aangezien de gistbacterie (Malassezia genaamd) smult van olie. Dus ook van serumfoundations op oliebasis. Gistpuistjes herken je aan vleeskleurige bultjes langs je kaaklijn en op je wangen en voorhoofd.

Oppassen bij het combineren met een zonbeschermer!

Renée Rouleau adviseert om voorzichtig te zijn bij het combineren van serumfoundations op oliebasis met een zonbeschermer. “Producten met olie, zelfs als deze producten na het aanbrengen op de huid niet vettig aanvoelen, kunnen je zonbescherming verdunnen of zelfs oplossen. Hierdoor loopt de SPF in waarde terug,” waarschuwt ze. “Dit effect treedt zelfs al op door de natuurlijke vetten die je huid gedurende de dag produceert en een product met olie versterkt dit effect des te meer.”

cleanser

Goed reinigen, vooral bij formules met siliconen of dimethiconen

Lily Talakoub adviseert tot slot om je huid in de avond goed te reinigen: “Dit is extra belangrijk bij serumfoundations met siliconen of dimethiconen, aangezien deze stoffen je poriën kunnen verstoppen en zo onzuiverheden en zelfs acne kunnen veroorzaken.” Draag een serumfoundation ook niet tijdens het sporten of een saunabezoek. Talakoub: “Je poriën staan dan wagenwijd open en nemen alles op.”

Hoe breng je een serumfoundation aan?

Make-up artist Katey Denno: “Laat je moisturizer eerst goed drogen en breng daarna je serumfoundation aan met een kwast, een beauty blender of simpelweg met je vingertoppen. Bouw de dekking in laagjes op en bedenk je dat je – indien nodig – vlekjes en plekjes altijd nog kunt bijwerken met een beetje concealer.”

Enthousiast geworden? Ik selecteerde mijn favorieten voor je.

Perricone MD No Make-up Foundation Serum SPF20

perricone md

Perricone ken je vast wel van de ‘no make up make up’ lijn. Aan die lijn is recent een serumfoundation toegevoegd. No Foundation Serum is een vederlichte vloeibare foundation met verzorgende werkstoffen. En met vloeibaar is niets teveel gezegd… de foundation is zeer fluïde. Het pipetje maakt zorgvuldig doseren mogelijk. Het product is vrijwel geurloos en trekt razendsnel in mijn huid, als een… jawel…  serum. Het geeft direct een fluweelzachte, semi-matte finish. Je hebt al voldoende aan drie tot vier druppeltjes. Voor meer dekking breng je een tweede laagje aan.

perricone

Niet alleen egaliseert Foundation Serum de huid en verdoezelt het oneffenheden, ook maakt het lijntjes, rimpels en poriën minder zichtbaar. De minerale zonnefilter SPF 20 biedt bovendien bescherming tegen UVA- en UVB-straling.

perricone foundation tinten

Verder vind je in dit product neuropeptiden. Dit zijn proteïne-achtige bouwstenen die je huidcellen stimuleren om optimaal te functioneren, met minder lijntjes en rimpels tot gevolg. Daisy Flower Extract is een milde huidverhelderaar en Bisabolol geeft glow aan de huid door het natuurlijk herstellend vermogen te stimuleren.

Shop hier online

 

delilah Alibi Foundation

delilah alibi fouundation

Deze foundation is volgens Juliet White, co-founder van delilah, ontwikkeld voor carrièrevrouwen, moeders en alle andere drukbezette vrouwen die geen tijd en zin hebben om gedurende de dag over hun make-up na te denken: “Dit is de nieuwe generatie lichtgewicht foundation die de grote gevestigde namen met gemak verslaat op het gebied van draagcomfort, gemak en formulering.” Dat is een dappere claim. Voeg daar nog aan toe: vegan, parabenen- en dierproefvrij, zweet- en waterproof, blijft tot 24 uur onberispelijk zitten… en dan weet je dat je een veelbelovend product in handen hebt.

delilah brush

Alibi versmelt met mijn huid en zorgt voor een gewichtsloze dekking. Light blurring pigmenten zorgen voor een mooie en naturelle, ietwat matte finish. Je kunt de foundation aanbrengen met je vingertoppen. Voor meer dekking gebruik je de nieuwe delilah Full-Coverage Foundation Brush.

Ook fijn is dat Alibi Foundation door de toevoeging van Peach Flower Extract je huid beschermt tegen omgevingsschade door bijvoorbeeld luchtverontreiniging. Ik schreef eerder al hoe belangrijk deze bescherming is.

Shop hier online

 

Clarins Everlasting Youth Fluid

clarins youth fluid

Het Skin Tone Optimizing Complex in deze serumfoundation van Clarins geeft je huid onmiddellijk een sprankelende teint. Extracten van cichorei verstevigen en verhelderen je huid, terwijl rode alg je huid elastischer en veerkrachtiger maakt.cichorei

Wist je trouwens dat cichorei veel genezende eigenschappen bezit? Ik niet en daarom zocht ik het voor je uit. cichorei is spijsvertering bevorderend, verkwikkend, ontgiftend, bloedzuiverend, kalmerend. Eeuwenlang wordt cichorei dan ook al als geneeskrachtig kruid gebruikt voor allerlei kwalen. Clarins ontdekte recent een actief bestanddeel van cichorei dat helpt de huid te verstevigen. Ook dit is dus een foundation met een plus.

foundation clarins

De foundation is iets dikker dan de het woord ‘fluid’ doet vermoeden. Maar voor een foundation nog steeds aan de serumachtige kant. Wie bekend is met de producten van Clarins herkent meteen de frisbloemige geur.

clarins everlasting concealer

Eventuele onzuiverheden kan je daarna nog verdoezelen met de Everlasting Concealer van Clarins. Ook deze heeft skin care benefits door onder meer escine van wilde kastanje, quinoa en haver. Ik gebruik de concealer in de lichtste kleur. Zeker bij de oogcontour geeft dat een frisse blik.

Shop hier online

 

Dior Nude Healthy Glow Ultra-fluid Serum Foundation

dior nude air

De talkvrije textuur van dit teintserum van Diorskin Nude Air bestaat uit vluchtige oliën en vormt een nauwelijks merkbaar foundationlaagje op je huid. Met het handige pipet kan je gemakkelijk de juiste dosering bepalen. De formule met verdoezelende bestanddelen en gecoate pigmenten egaliseert en verheldert je teint in een handomdraai. Met een gezonde glow en een natuurlijk resultaat.

dior nude air foundation
Deze serumfoundation bevat het zogenaamde Oxygen Activ complex van Dior. Dit is een combinatie van een geoxigeneerde olie, veenbesolie, vitaminen en mineralen. Hierdoor geeft Dior Nude Healthy Glow Ultra-fluid Serum Foundation je huid niet alleen kleur, maar ook verzorging.

dior foundation brush

Van mijn favorieten is dit wel de meest fluïde variant. Dior claimt dat natuurlijk zelf ook met de term ‘ultra-fluide’. Aanbrengen met je vingertoppen, of met een kwast. Hoe voller de kwast, hoe dekkender het effect. Voor de meest volledige dekking, gebruik je de Full Coverage Fluid Foundation Brush van Dior Backstage. Mijn persoonlijke favoriet. Deze brush bestaat uit twee verschillende soorten synthetische borstelharen, waardoor de kwast goed foundation ‘pakt’ en streepvrij aanbrengt.

Shop hier online

 

Bonustip: ILIA Liquid Light Serum Highlighter

ilia liquid light

Geen serumfoundation, maar serumhighlighter. De Liquid Light Serum Highlighter van ILIA is licht en fris en heeft een unieke gel-gebaseerde formule die de huid verheldert en de teint een natuurlijk stralende finish geeft. De mix van biologische en plantaardige ingrediënten zorgt ervoor dat de serum-achtige textuur perfect met mijn huid samensmelt. Mariene bestanddelen beschermen tegen UV-straling en luchtvervuiling, terwijl algenextracten je huid verzorgen.

ilia liquid light highlighter

Liquid Light Serum Highlighter van ILIA is een echte multitasker. Je kunt het mengen met je favoriete foundation voor een stralend effect, of puur als highlighter, om de hogere, van nature licht opvangende delen van je gezicht te accentueren. Wist je trouwens dat ILIA een onwijs gaaf clean make-up merk is? Ik schreef er al eerder over, toen ik vorig jaar mijn zomerfavorieten deelde.

Shop hier online

 

Lees ook:

beautyjournaal shop

 

Lees ook