Behandelen en camoufleren gaan hand in hand

12:09 - 07:17
luistertijd 12:09 - leestijd 07:17

Complex huidprobleem

Rosacea is een uitermate complex huidprobleem. Het kenmerkt zich door chronische en ongecontroleerde ontsteking van de gezichtshuid. Je kunt er behoorlijk last van hebben, ook mentaal. Wetenschappers tasten nog in het duister als het gaat om het precieze ontstaan van dit huidprobleem.

Oorzaken

Wel is duidelijk dat erfelijke aanleg, hormonale schommelingen en een overtollige talgproductie factoren zijn die bijdragen aan rosacea.

Tussen 30 en 50 jaar

Meestal ontstaat rosacea tussen je dertigste en vijftigste levensjaar. Het begint dan met lichte roodheid op wangen, kin, neus en voorhoofd.

Pas op huidstructuurverandering

Als rosacea in dit beginstadium niet op de juiste wijze wordt behandeld, resulteert dit geleidelijk in meer roodheid met puistjes, gesprongen vaatjes en een ruwe huid. Zelfs je huidstructuur kan erdoor veranderen.

helon

Het tijdig behandelen van rosacea is dus een must

Maar hoe weet je of je rosacea hebt en geen andere vorm van roodheid? Of simpelweg een gevoelige huid? En hoe behandel je rosacea?

Ik sprak erover met Susan Baake. Susan is een van de zeven huidtherapeuten bij ZGT Helon Huid- en laserkliniek, met vestigingen in Hengelo en Almelo.

Expertisecentrum in rosacea

Helon bestaat ruim 20 jaar en heeft de afgelopen twee decennia een indrukwekkende expertise opgebouwd in het behandelen van rosacea met de vaatlaser V-Beam Prima, in combinatie met de huidverbeteringsprotocollen van ZO Skin Health en camouflage van Colorescience.

Susan Baake

Huidtherapeute Susan Baake

Susan zelf zit 13 jaar in het vak. Met heel veel passie. Susan: “Als puber wist ik al dat ik in de gezondheidszorg wilde werken. Ook was ik geïnteresseerd in uiterlijke verzorging. De opleiding tot huidtherapie was een combinatie van beide en daarmee voor mij een logische keuze.”

Een gezonde en stralende huid geeft zelfvertrouwen

Volgens Susan wordt de impact van een huidprobleem nog vaak onderschat: “Je begrijpt het pas goed als je zelf wordt geconfronteerd met een huidprobleem. Als puber had ik last van acne, waarvoor ik onder behandeling was bij een huidtherapeute.

“Zij heeft me geholpen om mijn acne onder controle te krijgen. Ik weet dus uit ervaring hoe je door de juiste behandeling en de juiste producten niet alleen een mooie, gezonde en stralende huid terugkrijgt, maar ook je zelfvertrouwen.”

helon

Ook bij rosacea: tijdig behandelen voorkomt een vicieuze cirkel

Susan vertelt me dat rosacea vaker voorkomt dan je denkt. “Veel mensen weten niet eens dat ze rosacea hebben. Ze klagen over rood- en droogheid, gesprongen vaatjes, last van puistjes, een verdikte en ruwe huid, maar weten zich hier vaak geen raad mee. Of ze proberen van alles uit, maar vinden niet de zorg die hun huid nodig heeft. Raadpleeg bij twijfel daarom altijd een expert en voorkom dat je rosacea erger wordt.”

Doorlopende ontstekingsreactie

Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Susan legt uit: “Door stuwing in de bloedvaatjes en de demodexmijt die smult van overtollige talgproductie, is er een continue ontstekingsreactie, waardoor de huidbarrière aangetast raakt. Met droogheid en branderigheid tot gevolg. De rosaceahuid is dan nog gevoeliger voor ontstekingen en wordt nog roder.”

zo skin health

Bij Helon begint iedere rosaceabehandeling met ZO Skin Health

Het zal je dan ook niet verbazen dat een goed functionerende huidbarrière een belangrijke rol speelt bij de behandeling van rosacea. En daarvoor is ZO Skin Health onmisbaar, aldus Susan: “ZO Skin Health remt ontstekingen en de talgproductie, herstelt de huidbarrière en het vochtniveau, en verbetert de huidstructuur.

Na goede huidverzorging, ook laseren

“Pas als de algehele huidconditie is verbeterd, beginnen we bij Helon met het laseren van vaatjes om roodheid te verminderen. Eerder heeft meestal geen zin. Als de huid nog ontstoken is en de laser geeft warmte af aan de huid, dan maak je de rosacea alleen maar erger. Gemiddeld zijn twee tot drie laserbehandelingen nodig voor een optimaal resultaat.”

rosacea protocol

ZO Skin Health voor rosacea: een uitgebalanceerd protocol

Susan vertelt me dat het behandelprotocol bij rosacea bestaat uit het voorbereiden van de huid met Gentle Cleanser, Exfoliating Polish en Oil Control Pads. Getting Skin Ready, zo noemt ZO Skin Health dat. Monique schreef er al eerder over. Susan: “Getting Skin Ready is de eerste stap op weg naar een gezonde huid. De producten versterken elkaar, normaliseren de huidfuncties en optimaliseren de effectiviteit van de producten die je daarna aanbrengt.”

Wat doet Rozatrol?

Na Getting Skin Ready volgen Daily Power Defense en Rozatrol. Susan: “Rozatrol normaliseert de rode en reactieve rosaceahuid door overtollig talg te minimaliseren dat kan leiden tot ontstekingen. Rozatrol bevat bovendien een milde enzymatische exfoliator, terwijl aminozuren de doorbloeding van de huid verbeteren.”

Rozatrol

Uiteraard mag een zonbeschermer niet ontbreken. Susan adviseert Sunscreen + Primer: “Dit product camoufleert ook een klein beetje, wat alvast de ergste roodheid verzacht.”

Geen producten voor thuis, maar een thuisbehandeling

Susan noemt dit ZO Skin Health protocol “geen producten voor thuis, maar een thuisbehandeling.” Susan licht toe: “Dat klinkt als misschien als een woordspeling of een nuanceverschil, maar het is veel meer dan dat. ZO Skin Health zet je huid écht aan het werk, zoals een behandeling in de kliniek dat ook doet. De behandeling in de kliniek en de behandeling thuis vullen elkaar aan, voor een optimaal en duurzaam resultaat.”

Glycol- en melkzuur

Bovengenoemd protocol kan na zes weken worden uitgebreid met Exfoliation Accelerator en met Wrinkle and Texture Repair. Exfoliation Accelarator bevat een complex van glycol- en melkzuur dat bijdraagt aan de verwijdering van dode huidcellen. Het is rijk aan antioxidanten, terwijl verzachtende aloë, groene thee en kamille de huid kalmeren en voeden. Wrinke and Texture Repair, waar ik onlangs nog over schreef, bevat 0,5% retinol dat het huidvernieuwingsproces heractiveert.

Tegen hardnekkige ontstekingen

Susan: “Vooral bij ernstige rosacea doen we dat. Die huiden hebben een steviger aanpak nodig. Deze twee producten werken sterk tegen hardnekkige ontstekingen en verbeteren de huidtextuur aanzienlijk. Ze geven een ruwe, rode rosaceahuid weer een fijne textuur met een gezonde glans.”

De behandeling van rosacea met ZO Skin Health is er dus op gericht de huid in gezonde conditie te krijgen en te houden. En dat kan, getuige de prachtige voor- en nafoto’s die Susan me laat zien:

rosacea

rosacea

rosacea

rosacea

Behandelen en camoufleren gaan hand in hand, althans… met de juiste producten

Zoals bij de behandeling van ieder huidprobleem is geduld een schone zaak. Verwacht geen onmiddellijke resultaten. Dat kan ook niet, wanneer je je bedenkt dat de huid alleen al een paar weken nodig heeft om zich te vernieuwen. Voor wie geen geduld heeft en toch graag meteen van roodheid af wil, adviseert Susan om te camoufleren met de 100% minerale make-up van Colorescience.

Beschermen met mineralen, lees waarom…

“Mineralen leggen een beschermend schildje op je huid en houden zo je huid schoon. Mineralen zijn gezond voor de huid en meteen te gebruiken na een behandeling, ook na het laseren van vaatjes. Vooral bij rosacea is het belangrijk dat de camouflage niet in je huid trekt, omdat dit reacties kan geven. Daarnaast zijn veel ‘gewone’ foundations meestal wat vettig en daar is de eveneens vettige rosaceahuid niet bij gebaat,” legt Susan uit.

Langhoudende foundation

“De foundations van Colorescience zijn matterend en gaan in de loop van de dag niet aan de wandel op je huid. Dat weet ik uit ervaring. Vóór Colorescience veranderde ik halverwege de dag in een heuse glimworm, nu blijft mijn make-up de hele dag mooi,” voegt ze daar lachend aan toe.

colorescience

Colorescience All Calm Clinical Redness Corrector is de favoriet van Susan en haar patiënten met rosacea: “Dit product camoufleert roodheid door groene ondertonen in de formule, kalmeert en beschermt tegen SPF50. Voor nog meer dekking gebruik je daarna Natural Finish Pressed Foundation, in de juiste huidtint.

Mooi dekkend resultaat

Het resultaat is zeer dekkend en toch natuurlijk. Klanten zijn vaak aangenaam verrast wanneer ik ze voor de eerste keer opmaak met Colorescience. Hun roodheid verdwijnt als sneeuw voor de zon en ook de camouflage versmelt met de huid. Alsof ze geen make-up dragen.”

Bekijk ook het volgende informatieve filmpje uit de Product Education Series van Colorescience, met uitgebreide uitleg over All Calm:

Tip van Susan: Blijf ver weg van roodtinten op je wangen als je last hebt van rosaceamorning glow

Susan: “Roodtinten wil je bij rosacea juist verdoezelen, niet benadrukken. Gebruik dus geen blush met roodtinten. Morning Glow Illuminator van Colorescience is een fijn alternatief. Het geeft een glansje en een sunkissed kleurtje aan je huid, maar bevat geen rood.”

Toch even de verwachtingen managen: rosacea blijft altijd aanwezig

Susan doet bij haar patiënten en in dit interview graag aan verwachtingenmanagement: “Rosacea blijft altijd op de achtergrond aanwezig, het verdwijnt nooit helemaal. Als je stopt met de thuisbehandeling, dan kan het terugkomen. Ik adviseer mijn patiënten dan ook altijd om het basisprotocol van ZO Skin Health te blijven volgen, bij wijze van onderhoud.”

Let daarnaast op uitlokkende factoren

Naast de juiste praktijk- en thuisbehandeling zijn er nog enkele uitlokkende factoren, die rosacea kunnen verergeren. Denk daarbij aan blootstelling aan UV-straling, extreme temperatuurwisselingen (vermijd dus de sauna), stress, alcohol, pittig en histaminerijk voedsel.

Susan: “De lijst met uitlokkende voedingsmiddelen is best lang en niet iedereen reageert overal op. Dat moet je proefondervindelijk ontdekken. Vaak hebben mensen het zelf ook wel door. Dan vertellen ze me bijvoorbeeld: als ik tomaten eet, wordt het erger.”

zo skin health

Ga niet ‘rommelen’ met skin care

Daar waar je met uitlokkende voedingsmiddelen nog een klein beetje kunt experimenteren als het om rosacea gaat, is het verstandiger om dat met skin care niet te doen. Susan: “Biologische en natuurlijke skin care is een enorme trend tegenwoordig. Mensen doen daarbij de aanname dat het automatisch goed is voor een gevoelige huid, zoals de huid met rosacea, en proberen het eens uit. Met alle gevolgen van dien, zoals overgevoeligheid en allergische reacties.”

Natuurlijke ingrediënten zijn dus niet per se beter of veiliger. Ook natuurlijke ingrediënten kunnen agressief zijn voor de huid. “Bij Helon werken we alleen met ingrediënten die wetenschappelijk bewezen, effectief en veilig zijn. Dat kan natuurlijk zijn, maar ook chemisch.

Daarom kiezen we voor ZO Skin Health en Colorescience. Onze patiënten hoeven we inmiddels niet meer te overtuigen. Als je eenmaal zelf de resultaten hebt ervaren, zeker bij rosacea en andere huidproblemen, is de kans vrij groot dat je voor de rest van je leven fan bent van beide merken.

Voor een gericht advies en producten die aansluiten bij jouw huidbehoefte, laat je je uiteraard adviseren. Maak een afspraak bij Helon, of bij een andere ZO Skin Health expert. Ben je beauty professional en wil je weten wat ZO Skin Health en Colorescience kunnen betekenen voor jouw salon of kliniek? Neem dan contact op met JC Imp B.V. 

Lees ook:

Lees ook