Een heuse huidtransformatie!

13:33 - 08:08
luistertijd 13:33 - leestijd 08:08

Enige tijd geleden lanceerde ZO Skin Health een nieuw product: ZO Skin Health Firming Serum. Speciaal ontwikkeld voor de ouder wordende huid. Corine heeft hem uitgetest, en meegenomen in het uitgebreide protocol met andere Zo Skin Health producten die ze momenteel gebruikt omdat ze met stevig antipigmentbehandelings regime bezig is bij cosmetisch arts Stephan Marks. Ze vertelt erover.

Maar eerst het nieuwe serum, waar staat het voor?

“De formule versterkt de huidstructuur en verbetert de gezondheid en hydratatie van de huid. Collageen en elastine worden gestimuleerd, met als resultaat een strakkere gezichtscontour,” aldus het persbericht bij de prachtige flacon van het Firming Serum. Bekijk ook het filmpje:

Wat is eigenlijk een gezonde huid?

Alle skin care van ZO Skin Health richt zich op herstel van een gezonde huid. Maar wat is eigenlijk een gezonde huid? Dr. Zein Obagi, het brein achter ZO Skin Health, definieerde een gezonde huid jaren geleden al als “sterk, stevig, met egale teint, gehydrateerd en vrij van huidaandoeningen.”

Vandaag de dag zou je deze definitie niet meer zo baanbrekend noemen, maar destijds was het een revolutionaire kijk op de huid. Het resulteerde in een omwenteling bij dermatologen en huidartsen. De focus lag niet langer op het behandelen van een specifiek huidprobleem, maar op het bereiken en behouden van een gezonde huid.

Zet je huid aan het werk

Een gezonde huid is een huid waarin alle processen op celniveau optimaal functioneren. Om dit te bereiken, moet je je huid aan het werk zetten. Veel huiden zijn ‘ingedut’ door een overvloed aan volle en rijke crèmes. Hoe weldadig ook… door deze crèmes vergeet je huid om huid te zijn. Of zoals Dr. Zein Obagi mij uitlegde tijdens een interview: “Roken is ongezond, veel skincare is dat ook.”

Een gezonde huid begint bij de dermis

Collageen en elastine zijn twee belangrijke eiwitten in de dermis (lederhuid) die eraan bijdragen dat de huid haar vorm en kracht kan vasthouden. Terwijl collageen de huid stevigheid geeft, houdt elastine de huid veerkrachtig.

sfeerbeeld

Het belang van sterke fibrillen

Een gezonde dermis voorziet de epidermis (opperhuid) van de voedingsstoffen die nodig zijn voor het goed functioneren van de huidbarrière en een optimaal herstel. De dermis staat in contact met de epidermis via een dermale-epidermale verbinding aan de hand van een netwerk van verankerende fibrillen.

Deze verbinding is van vitaal belang voor de overdracht van voedingsstoffen tussen de huidlagen en voor de mechanische stabiliteit en de weerstand van de huid tegen schokken en externe belasting. Denk daarbij aan stoten, vallen, vastpakken, knijpen. Met voldoende mechanische verankering en ondersteuning van voedingsstoffen is de epidermis structureel stabiel, optimaal aangevuld en in staat zichzelf te vernieuwen.

Een verouderde huid raakt haar stevigheid en vorm kwijt

Naast het indutten van huidcellen door rijke crèmes, heb je ook te maken met het ouder worden van huidcellen. Vitale functies, zoals de aanmaak van collageen en elastine vertragen, waardoor de huid moeite krijgt haar vorm en stevigheid vast te houden.

Naarmate je ouder wordt raken de verankerende fibrillen tussen de dermis en de epidermis aangetast. Hierdoor vlakt de dermale-epidermale verbinding langzaam af. Met een slechtere overdracht van voedingsstoffen tussen de huidlagen tot gevolg. De epidermis is niet langer in staat schokken van buitenaf op te vangen, wordt slapper en verliest haar vorm.

zo skin health

Firming Serum werkt in synergie met je huid

Firming Serum werkt samen met het herstellend vermogen van de huid en ondersteunt de activiteit van de fibroblasten, de ‘fabriekjes’ van collageen en elastine. Ook ondersteunt Firming Serum de verankerende fibrillen voor een stevige dermale-epidermale verbinding en goede uitwisseling van voedingsstoffen tussen de huidlagen.

Je gebruikt Firming Serum als aanvulling op je bestaande ZO Skin Health anti-aging huidverzorgingsregime.

firming serum

Innovatieve werkstoffen en aflevertechnieken

In het volgende video-interview vertelt Rick Woodin, Chief Scientist bij ZO Skin Health, over de innovatieve werkstoffen en aflevertechnieken van het Firming Serum.

Ik moet de video een paar keer afspelen om de werkstoffen en aflevertechnieken goed te begrijpen. Wat een technisch hoogstandje! Stiekem ben ik blij dat we in een tijdperk leven waarin zoveel kennis is van huid en skincare. Dat zie je duidelijk terug bij ZO Skin Health.

Samengevat bevat de bioactieve formule van het Firming Serum de volgende actieve werkstoffen:

Rick Woodin: “Any good technology is only as good as how you deliver it”

Of anders gezegd: je kunt een serum boordevol effectieve werkstoffen ontwikkelen, maar als deze werkstoffen niet op de juiste plaats in de huid terechtkomen door een gebrekkige aflevertechniek, heb je er nog niets aan.

Firming Serum maakt gebruik van een microscopisch klein gelnetwerk dat de werkstoffen omsluit. Dit netwerk laat de werkstoffen pas los bij het aanbrengen. Rick: “When you apply the product, it breaks quickly and spreads. That’s the gel network breaking and releasing all of that moisture to the skin.”

Meten is weten

Klinisch onderzoek met 45 vrouwen, tussen 40 en 69 jaar oud, toont aan dat Firming Serum de elasticiteit en stevigheid van de huid zichtbaar verbetert. De volgende foto’s geven de resultaten weer na 12 weken gebruik van het serum, in combinatie met een milde reiniger en zonbescherming.

Beter nog… zelf smeren is weten

Daarom integreer ik op verzoek van exclusieve ZO Skin Health distributeur JC Imp B.V. het Firming Serum en de Anti-Aging Kit in het skin care protocol van mijn melasmabehandeling bij Stephan Marks, cosmetisch arts KNMG bij de Kliniek voor Esthetische Geneeskunde. Stephan werkt al jaren naar grote tevredenheid met de producten van ZO Skin Health. Stephan: “Het is simpelweg de beste skin care ter wereld.”

Shoptip: De Anti-Aging Kit bestaat uit Exfoliating Cleanser, Exfoliating Polish, Complexion Renewal Pads, Growth Factor Serum en Daily Power Defense in travel-size verpakkingen. Niet alleen handig voor op reis, ook fijn om kennis te maken met ZO Skin Health.

Getting Skin Ready (AM en PM*)

Voor een optimaal resultaat is de eerste stap in ieder ZO Skin Health protocol reinigen, exfoliëren en tonen. ‘Getting Skin Ready’ noemt ZO Skin Health dat. Monique schreef hierover eerder al een artikel.

ZO Skin Health Getting Skin Ready

NB: AM is gebruik in de ochtend, PM in de avond.

Exfoliating Cleanser

Een milde cleanser op gelbasis met exfoliërende bolletjes, geschikt voor de normale tot vette huid. Deze cleanser reinigt onzuiverheden, talg en make-up, reguleert talg en helpt ontstekingen te verminderen. Ik gebruik Exfoliating Cleanser ‘s ochtends en ’s avonds. Een minuut inmasseren om de ingrediënten de tijd te geven hun werk te doen.

Geef je de voorkeur aan een cleanser zonder exfoliërende bolletjes? Kies dan voor de Gentle Cleanser.

Exfoliating Polish

Ronde magnesiumkristallen exfoliëren dode huidcellen en zorgen voor een meer heldere, gladdere huid en een egalere huidtoon. Wanneer ik de polish zachtjes over mijn huid masseer, voel ik mijn huid inderdaad zachter en gladder worden.

De polish bevat bovendien vitamine A dat de collageenproductie stimuleert en vitamine C dat je huid beschermt tegen vrije radicalen. Je mag het dus gerust een polish+ noemen. Ik gebruik het naar behoefte, zo’n drie keer per week. Je hebt maar een klein beetje nodig, ter grootte van een erwt. De polish is zuinig in gebruik.

Heb je een vette of acnegevoelige huid, of geef je de voorkeur aan een iets intensievere scrub? Kies dan voor Dual Action Scrub, mijn persoonlijke favoriet. Deze scrub met tea tree oil gaat ook acne veroorzakende bacteriën te lijf.

Complexion Renewal Pads

De pads zijn gedrenkt in 2% salicylzuur om het talggehalte te normaliseren en dode huidcellen te exfoliëren. Botanische extracten kalmeren de huid. Ik gebruik één pad per keer en wrijf deze over mijn gezicht totdat de pad droog is. De wafelstructuur zorgt ervoor dat de laatste restjes vuil van mijn gezicht worden opgenomen. Het resultaat: een superschone huid. Goed doorbloed, met een mooie blos.

complexion renewal pads

Voor de vette of acnegevoelige huid gebruik je de Oil Control Pads. Zelf wissel ik hier mee af, zodra mijn huid onrustiger wordt.

Stimuleren en voeden

Firming Serum (AM en PM) en Growth Factor Serum (PM)

Beide serums hebben een lichte, transparante en fluweelzachte formule, die geschikt is voor alle huidtypen. Het Firming Serum is iets meer fluïde dan het Growth Factor Serum. Over laatstgenoemd anti-aging serum schreven we eerder al op BeautyJournaal. Ook fijn: je hoeft de oogcontour niet te vermijden met deze serums.

growth factor serum

Daily Power Defense (AM)

Dit zou je kunnen zien als de dagcrème van ZO Skin Health. Maar dan wel dagcrème+, met retinol, enzymen en antioxidanten. Ik gebruik deze dagcrème alleen in de ochtend.

ZO Skin Health Daily Power Defense

Corrigeren en verhelderen

Voor mijn melasma gebruik ik enkele corrigerende en verhelderende producten van ZO Skin Health.

Brightalive Non-Retinol Skin Brightener (AM en PM)

Next up is Brightalive. Dit product bevat hexylresorcinol, soja en zoethoutwortel. Eveneens voor een egalere huidtoon. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat het géén retinol.

ZO Skin Health Brightalive

Retinol Skin Brightener (AM)

Retinol Skin Brightener reguleert het natuurlijke pigment. Het bevat 1,0% retinol, melanineremmers, vitamine C en antioxidanten om de huid te egaliseren.

Het is met 1,0% retinol een pittig product. In het begin resulteert dat bij mij in velletjes op mijn kin. Deze verdwijnen zodra mijn huid gewend is aan retinol, een kleine week later. Je kunt overigens ook kiezen voor mildere versies met 0,5% of 0,25% retinol.

ZO Skin Health Retinol Brightener

10% Vitamin C (PM)

Dit powerserum bevat ascorbinezuur, de meest pure vorm van vitamine C, en tetrahexyldecyl ascorbaat, een vitamine C ester. Beiden dragen bij aan een egalere huidtoon. Doordat de formule watervrij is, voelt hij eerst ietwat pasteus. Bij het inmasseren transformeert dat in een fluweelzachte emulsie.

Zonbescherming met Sunscreen + Primer SPF 30 (AM)

Zonbescherming is een absolute must. Sunscreen + Primer biedt zonbescherming over het volledige UVA-, UVB- en IR-spectrum. Gefractioneerde melanine beschermt bovendien tegen de verouderende effecten van HEV-licht.

Deze zonbescherming heeft een zijdezachte en prachtig matte finish, die uitstekend werkt als basis voor minerale poederfoundation. Mijn make-up blijft de hele dag onberispelijke zitten.

sfeerbeeld

Van protocol naar tweede natuur op weg naar een gezonde huid

In het begin is het even wennen om de verschillende producten in de juiste volgorde te gebruiken. Bewust smeren (kop erbij!) helpt, evenals een spiekbriefje in de badkamer. Na een paar dagen heb ik het onder de knie en wordt mijn protocol een tweede natuur, die ik in een paar minuutjes doorloop.

Wat me ook blijft verrassen, elke dag weer, is hoe goed alle producten door de huid worden opgenomen. De verschillende laagjes skin care verdwijnen in mijn huid en zorgen voor een tintelend gevoel. Ik voel dat mijn huid – geheel conform de filosofie van Dr. Zein Obagi – aan het werk wordt gezet. Van fibroblasten tot fibrillen… ik blijf onder de indruk van de technieken die ZO Skin Health in de producten verwerkt en begrijp nu ook de uitspraak van Stephan: “Het is simpelweg de beste skin care ter wereld.”

ZO Skin Health doet wat het belooft

Door de weken heen zie ik mijn huid transformeren naar een gezonde huid. Egaler, soepeler, steviger. Strakker zelfs, met een fijne huidtextuur en een gezonde kleur. Na 12 weken testen begint het ook mijn omgeving op te vallen en krijg ik meer en meer complimenten over mijn huid.

Binnenkort blik ik op BeautyJournaal terug op mijn gehele behandeltraject bij Stephan, inclusief het gebruik van de supplementen Heliocare, het medicijn tranexaminezuur, hydrochinon en drie maal de 3-Step Peel van ZO Skin Health.

In dat artikel deel ik ook de voor- en nafoto’s die met het digitale huidanalyseapparaat Visia zijn gemaakt. Nu alvast – bij wijze van sneak preview – een foto met mijn eigen camera. Want soms zegt één foto meer dan duizend woorden.

huidverzorging

Meer weten over ZO Skin Health?

Voor een gericht advies en producten die aansluiten bij jouw huidbehoefte, laat je je uiteraard adviseren door een ZO Skin Health expert. Ben je beauty professional en wil je weten wat ZO Skin Health kan betekenen voor jouw salon? Neem dan contact op met JC Imp B.V.

Dit artikel is onderdeel van het Brands We Love dossier van JC Imp B.V. op BeautyJournaal.

Lees ook