We hebben de nieuwste inzichten op een rij gezet!

06:04 - 03:38
luistertijd 06:04 - leestijd 03:38

Ik weet het nog, in de jaren tachtig. Dior kwam met Svelte, een gel met heel veel cafeïne, het wondermiddel tegen cellulite. Het was een enorme hit, wereldwijd. De flacons waren niet aan te slepen. Ik meen me zelfs te herinneren dat de formuerling uiteindelijk aangepast moest worden, het was net iets te geconcentreerd, het moest wat minder. Ik was zelf ook grootverbruikster. Als je in de twintig bent is er nog veel winst te behalen aan je cellulite, nu ik 56 ben, heb ik het volledig losgelaten.

cellfina-UA-nafthaly

Cellfina….

Toch ben ik niet negatief gestemd over cellulite behandelingen. Twee jaar geleden heb ik nog een wonder mogen aanschouwen bij ons voormalig testteam lid Esther. De Cellfina behandeling waarbij vlak onder de huid bindweefselschotjes worden doorgeknipt. Deze schotjes knellen rond te zeer gevulde vetcellen en dat wordt zichtbaar als putjes en bobbels. Het werkt echt, het is wonderbaarlijk. Maar zeker niet pijnloos.

Onlangs las ik in een internationaal vakblad een overzicht van nieuwe wetenschappelijke literatuur naar cellulite behandelingen. De vraag naar anti-cellulite behandelingen neemt nog altijd toe.

 

Enlight390

Microneedling + serum

Waar Cellfina werkt met mesjes om schotjes door te snijden, kun je ook met microneedling en een toegespitst serum de vetcelstofwisseling meer activeren aldus dit onderzoek. 

Dit onderzoek werd uitgevoerd op, hoe men dat noemt, een dierlijk model (cavia), en hierbij werden extracten van vitex agnus castus gebruikt en tamarindus indica. De werkzame stoffen zouden de oxidatieve staat van de cellen en de verhoogde ontstekingswaarden afremmen. De onderzoekers meldden dat hun tamarindus extract door de huid heen kan bijdragen aan vermindering van cellulite en dat microneedling daartoe een heel effectief transportsysteem is. Dit is op zich een waardevol gegeven omdat heel veel stoffen nauwelijks door de huid heen komen, tenzij het elektromagnetisch veld op de huid doorbroken kan worden. Met behulp van onder meer ultrasound en radiofrequentie.

Gaan we er meer over horen? Wie weet. Microneedling wordt natuurlijk al op grote schaal toegepast. Wellicht zijn de toegepaste stoffen een interessant gegeven. Producent van werkzame stoffen, Mibelle, zit er in ieder geval al bovenop.

Een mooi onderzoeksartikel naar alle gangbare methoden om cellulite te bestrijden is ook hier te lezen (inlog vereist).

IMG_0944

Mechanische massage

In mei 2020 werd een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd over de werking van mechanische vibrerende massage over een periode van 24 weken op cellulite. Hiervoor werd een redelijk eenvoudig trillend apparatuur voor thuisgebruik gebruikt: de Beurer Cellulite Releazer.

cellulite massage

Er werd een groep van 40 gezonde vrouwen geselecteerd. Duidelijk werd dat zij die na verloop van tijd, als onderdeel van de proef, niet doorgingen met de behandeling hun cellulite al snel weer zagen terug vallen in de oude conditie.

Uit het onderzoek blijkt dat er met name rond de dijen na 12 weken duidelijke verbeteringen zichtbaar waren in vergelijk met het dijbeen dat niet behandeld was. Ook ervaarden de deelnemers aan deze langdurige test dat hun huid er mooier uitzag en ook zachter en gladder aanvoelde.

Leuk! Dat zo’n apparaat is uitgetest en er wel degelijk werking in zit. Maar dat wisten we natuurlijk al wel. Net zo goed als we weten dat je hier lifetime mee door moet gaan om effect te behouden.

beurer cellulite massage

Injecteerbare vetoplossende stoffen

En verder vernamen we dat Allergan, het grote bedrijf achter de uitvinding Botox, een patent heeft aangevraagd op een prostacycline receptor agonist voor vermindering van lichaamsvet. Wat Allergan hiermee wil doen gaan we zeker nog horen!

Lipostabiel – dat werd verboden

In het verleden werd Lipostabiel gebruikt om in te spuiten in vetcellen en hiermee vetcellen als het ware leeg te laten lopen. Maar toen hier kwalijke ongelukken mee gebeurden, zoals celdood en weefselafbraak, werd dit verboden. De beruchte stof heet phosphatidylcholine. We schreven er al eens een artikel over. 

Belkyra

Ook Kybella (in Nederland heet het Belkyra) is een bekende injecteerbare methode. Hiervoor wordt de stof deoxycholzuur gebruikt. Vooral geliefd om de onderkin als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Ook in ons land wordt het bij klinieken toegepast, echter horen we er weinig over.

cellulite

Quo

In september maakten wij ook al melding van nog een nieuwe injectable tegen cellulite, die FDA goedkeuring had gekregen en in 2021 op de markt komt. Collagenase clostridium histolyticum (CCH) voor matige tot ernstige cellulite op de billen.

Producent Endo Aesthetics stelt dat, wanneer collagenase clostridium histolyticum wordt geïnjecteerd in het te behandelen gebied, Qwo zo is ‘geprogrammeerd’ dat het zich specifiek richt op type 1 en 3 collageen. Dit resulteert in een gladdere huid en laat cellulite vervagen. Lees hier ons complete artikel erover.

Bevriezing met Cryolipolyse

Een andere veel gebruikte methode momenteel is cryolipolyse. Vetcellen bevriezen. Dit kan een heel mooi effect geven, echter is het niet zonder bijwerkingen. Er zijn gevallen bekend waarbij men juist dikker werd in plaats van slanker.

De behandelde vetcellen worden geleidelijk, over een periode van vier tot zes maanden, door het lichaam afgebroken. De vetophoping slinkt in die periode tot wel 20%.  Deze methode wordt geschikt geacht om vetophopingen te verwijderen die met sporten en diëten niet weg te krijgen zijn. Heb je echter een erg losse huid of heb je aan koude gerelateerde klachten, zoals cryoglobuline, koude-urticaria of PCH, dan is deze methode niet geschikt.

 

Lees ook