Met zogenoemde energy based devices, of injecties

06:33 - 03:55
luistertijd 06:33 - leestijd 03:55

Liposuctie is een zeer effectieve manier om van ongewenst vet af te komen. Het is echter wel een operatieve ingreep. Maar er zijn ook methodes om zonder opereren vet te verwijderen. Ze verminderen het aantal vetcellen door middel van injecties, hitte of juist kou.

Alternatieve methodes

Deze methodes zijn weliswaar niet zo effectief als liposuctie maar ze zijn toch een goede optie voor mensen die geen operatie willen, of mensen bij wie dat niet mogelijk is. Er wordt gewerkt met ultrasoon geluid, radiofrequentie, infrarood licht, vacuüm massage en injecties. Verschillende methodes zijn cryolipolyse, injecties, radiofrequentie en laser. In dit artikel worden deze methoden verder toegelicht

Een waarschuwing: ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan kun je deze behandelingen niet doen.

Cryolipolyse 

Veel mensen kennen deze methode als CoolSculpting. Door middel van kou worden de vetcellen afgebroken. Vetcellen zijn veel gevoeliger voor kou dan andere lichaamscellen, waardoor alleen de vetcellen bevriezen en alle andere lichaamscellen intact blijven. Dit is één van de meest populaire niet-operatieve manier van vet verwijderen. Wereldwijd worden er jaarlijks 450.000 behandelingen uitgevoerd. De behandeling wordt zonder verdoving gedaan en duurt ongeveer een uur. Er kunnen meerdere behandelingen nodig zijn.

Vetophopingen verwijderen

Deze methode is erg geschikt om vetophopingen te verwijderen die met sporten en diëten niet weg te krijgen zijn. Heb je echter een erg losse huid of heb je aan koude gerelateerde klachten, zoals cryoglobuline, koude-urticaria of PCH, dan is deze methode niet geschikt.

Weinig risico’s, maar sommigen worden dikker

Deze behandeling kent verder weinig risico’s en de meeste mensen zijn er erg tevreden over. Er is een kleine kans op een asymmetrisch resultaat of een niet geheel gladde huid. Bij minder dan 1% van de mensen die deze behandeling doen ontstaat paradoxale vet hyperplasie, waarbij het aantal vetcellen toeneemt. Vooral mannen van Latijnse afkomst zijn hier gevoelig voor. Lees er hier een artikel over op BeautyJournaal.

Geen herstel nodig

Na een behandeling kun je meteen weer alles doen, je hoeft niet te herstellen. Sommige mensen hebben wat spierpijn, alsof ze stevig hebben gesport. Heb je toch pijn dan moet je meteen contact opnemen met de arts die je heeft behandeld.

Een vermindering van 20%

De behandelde vetcellen worden geleidelijk, over een periode van vier tot zes maanden, door het lichaam afgebroken. De vetophoping slinkt in die periode tot wel 20%.

Lipolyse door middel van injecties

Bij deze methode, die veel mensen kennen als Kybella, wordt deoxycholzuur geïnjecteerd in de te behandelen vetophoping. De vetcellen sterven daardoor af. Deze methode wordt vooral gebruikt bij mensen die van een zogenaamde ‘dubbele kin’ af willen komen. Deze behandeling wordt uitgevoerd met plaatselijke verdoving.

Zeer precieze injecties

Na het toebrengen van de verdoving wordt de gewenste plek behandelt met meerdere, zeer precieze injecties. Na ongeveer acht weken is het resultaat te zien. Mensen die deze behandeling ondergaan kunnen last hebben van wat zwelling, roodheid en een beetje pijn. Dit trekt snel weg. Complicaties zijn zeldzaam. In een enkel geval kan een zenuwbeschadiging ontstaan, hetgeen resulteert in een scheve glimlach of moeite met slikken. Heb je een erg losse huid dan is deze behandeling niet geschikt voor je.

Langer plezier met stabiel gewicht

Patiënten hebben vaak minimaal twee behandelingen nodig, met een tussenpose van zes tot acht weken, tot maximaal zes behandelingen. Als je gewicht stabiel blijft heb je erg lang plezier van deze methode.

Radiofrequentie lipolyse

Veel mensen kennen deze methode als Vanquish. Met behulp van een apparaatje dat radiofrequentiegolven uitzendt en dat ongeveer een centimeter van de huid wordt gehouden, wordt de vetcellen verhit. Andere cellen worden hierdoor niet aangetast. Deze methode is geschikt voor het verwijderen van kleine vetophopingen die ongevoelig zijn voor dieet of sport. Deze methode is zeer veilig maar is minder geschikt voor mensen met een erg losse huid.

Meerdere zones

Het kan nodig zijn om meerdere behandelingen op dezelfde zone te hebben, of om meerdere zones te behandelen. De behandeling wordt gedaan zonder verdoving en duurt ongeveer dertig minuten. Een eventuele vervolgbehandeling kan een week later plaatsvinden. Er is geen herstelperiode.

Vetafname van 5 centimeter

Mensen die deze behandeling op de buik hebben laten doen zien gemiddeld een vetafname van zo’n vijf centimeter, al hebben helaas niet alle mensen zichtbaar resultaat.

Laser lipolyse

Veel mensen kennen deze methode onder de naam SculpSure. Met behulp van een apparaatje verhitten laserstralen de vetcellen die daardoor afsterven. Andere cellen worden niet beschadigd. Deze methode is erg geschikt voor het verwijderen van vetophopingen op de buik en rond het middel. Deze methode is niet geschikt voor mensen met losse huid of vetafzettingen diep in de buik.

Geen herstelperiode

Een behandeling duurt ongeveer 25 minuten en wordt gedaan zonder verdoving. Tijdens een behandeling kun je een warm of prikkelend gevoel krijgen. Na afloop is er vaak roodheid en wat zwelling maar dit gaat snel weg. Er is geen herstelperiode.

Er kunnen meerder behandelingen nodig zijn, op dezelfde zone of op verschillende zones. De eerste resultaten zijn zichtbaar na zes weken en na drie maanden zie je het einderesultaat.

Laat je goed voorlichten!

Wil je een van deze behandelingen laten doen, laat je dan vooraf heel goed voorlichten. Kies altijd voor een betrouwbare, gediplomeerde arts. Vraag tijdens een kennismakingsgesprek goed door over alle bijkomende kosten, risico’s en te verwachten resultaten, en wees eerlijk en duidelijk over je medische geschiedenis, want onvoorziene complicaties kunnen op de loer liggen als je ziekte en medicatie verzwijgt. Wees daarnaast realistisch in je verwachtingen, geen enkele arts kan toveren.

Bron

Lees ook:

Lees ook