Bevriezen van vetcellen kan leiden tot gewichtstoename, aldus onderzoek

04:01 - 02:24
luistertijd 04:01 - leestijd 02:24

Kan cryolipolyse uiteindelijk zelfs dikker maker?!

Cryolipolyse is tijden lang geroemd als een droombehandeling. Een geen-naalden, geen-scalpels, geen-littekens alternatief voor chirurgische methoden om vet kwijt te raken. Echter lijkt het er nu op dat deze razend populaire ‘flab-busting’ behandeling, waarbij vetcellen bij extreem lage temperaturen worden bevroren, een nogal bizarre en ongewenste bijwerking heeft. Onderzoek toont namelijk aan dat sommige patiënten na de behandeling juist in gewicht toenemen.

Liposuctie zonder naalden

Cryolipolyse is de non-invasieve variant op liposuctie. In de volgende animatie wordt uitgelegd hoe cryolipolyse werkt.

Hoewel het bevriezen van vet onder meer wordt aangeprezen door Christina Aguilera en vele Britse televisie presentatoren, wordt de methode nu gelinkt aan 473 gevallen van paradoxical adipose hyperplasia (PAH), een aandoening waarbij zich een grote en nieuwe vetmassa ontwikkelt in het behandelde gebied. Het merendeel van gevallen doet zich voor bij mannen, aldus de onderzoekers.

Eerste aanwijzingen al in 2014 bekend…

In 2014 verscheen een rapport, waarin werd beschreven hoe een 41-jarige man eenmalig een cryolipolyse behandeling van zijn onderbuik onderging. De behandeling zelf verliep zonder problemen en de patiënt vertoonde initieel ook inderdaad een afname van zijn vetpercentage. Drie maanden later constateerde de patiënt in kwestie echter een toename van weefsel. Precies daar waar de cryolipolyse behandeling had plaatsgevonden. Dit weefsel was beduidend steviger dan het omliggende weefsel. Andere patiënten namen tot wel zes maanden na de behandeling een vergelijkbare verharding waar.

Eerder werd aangenomen dat slechts bij 1 op de 4000 cryolipolyse behandeling resulteert in PAH. Nieuw onderzoek toont echter aan dat dit getal wel eens veel hoger zou kunnen liggen.

Onderzoek door Miami Plastic Surgery (MPS) Medispa

In een periode van drie jaar ondergingen 693 patiënten een cryolipolyse behandeling in Medispa in Miami. Hiervan deed zich bij 6 patiënten PAH voor. Dit is bijna 1 op de 100, in plaats van de eerder gestelde 1 op de 4000. Deze patiënten waren tussen de 20 en 53 jaar oud, 8 van de 10 van het mannelijke geslacht. En dan ook nog eens voornamelijk Latino. Geen van de patiënten had last van lichamelijke kwalen, die wellicht de PAH kunnen triggeren. Bovendien werd door niemand medicatie gebruikt.

Patiënten zijn terecht bezorgd

Hoofdonderzoeker en plastisch chirurg Dr. Michael Kelly licht toe: “De patiënten die dit overkomt, zijn natuurlijk terecht erg bezorgd. Alles wijst erop dat de procedure – om redenen waarover we tot op heden alleen nog maar kunnen speculeren – ervoor zorgt dat er nieuwe vetcellen in het behandelde gebied ontstaan. Dit in tegenstelling tot het laten verdwijnen van de vetcellen. Het eigenlijke doel van de procedure.” De meeste patiënten hebben inmiddels het nieuwe vetweefsel laten verwijderen middels liposuctie. Dit vetweefsel is vervolgens nader onderzocht, maar ziet er volkomen normaal uit.

Ligt de oorzaak dan soms bij de vacuum applicator?

“De grote rechthoekige vacuum applicator zou iets te maken kunnen hebben met de PAH gevallen,” voegt Dr. Kelly toe. “We gebruiken inmiddels een applicator die het te behandelen gebied minder ver naar binnen zuigt. Sindsdien hebben we geen nieuwe gevallen van PAH waargenomen.”

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Plastisch chirurg Nigel Mercer, voorzitter van de British Association of Plastic and Reconstructive Surgeons: “Tegenwoordig is het verplicht dat artsen hun patiënten wijzen op de mogelijke complicaties van een behandeling. Patiënten oriënteren zich namelijk steeds beter en hebben bovendien via het internet toegang tot uitvoerige informatiebronnen die in het verleden niet beschikbaar waren. Het is daarom nodig een volledig beeld te scheppen door alle complicaties met ze te bespreken, zelfs als deze zeldzaam zijn.”

Bron

beautyjournaal shop banner

 

Lees ook:

Lees ook