‘Het was een mega-klus om te vertalen. Maar wat een inzicht geeft dit boek. En een ongekend resultaat. Blijvend!’

05:48 - 03:28
luistertijd 05:48 - leestijd 03:28

Sinds eind mei ligt het in de winkels: het Brein Body Dieet van Sara Gottfried. Niet het zoveelste dat-kan-ik-ook-schrijven-dieetboek, maar het eerste dieetboek dat de oorzaken aanpakt waardoor vrouwen zwaarder worden, niet kunnen afvallen, of hun moeizaam verloren gewicht weer terugkrijgen.

Vertaalster Anna van Wittenberghe

De oorzaken worden helder benoemd

Het is ook het eerste boek dat de oorzaken benoemt waardoor vrouwen zich niet goed voelen, niet gelukkig, gestrest, angstig, en waardoor je brein en je lichaam ervoor zorgen dat dit alles uiteindelijk tot gewichtstoename leidt.

Shop het boek hier online

 

Waarom dit boek alleen voor vrouwen is

Het Brein Body Dieet is alleen voor vrouwen. Vrouwen zijn immers geen kleine versies van mannen. Wij reageren anders op vrijwel alle vlakken die met gewicht en gezondheid te maken hebben. Want de samenhang tussen je gewicht, gezondheid en omgeving, gaat veel en veel verder dan wij tot nu toe wisten.

Waarom daalt dat gewicht toch niet….

Sara Gottfried, arts Vrouwengeneeskunde en bestsellerauteur, deed jarenlang onderzoek naar wat er speelt bij vrouwen waardoor ze zich niet gezond en gelukkig voelen en naar hoe het komt dat veel vrouwen blijven aankomen, elk jaar weer wat meer. En waarom dat gewicht niet daalt, ondanks alle beperkingen die wij onszelf opleggen.

Het geheim van de zeven beschadigden

Dan kun je diëten wat je wilt, het werkt nooit voor de lange termijn. Of, zoals Sara Gottfried zegt: ‘Weer aankomen nadat je bent afgevallen, heeft minder met terugvallen in oude gewoontes te maken dan met je lichaam zelf!’ Sara Gottfried achterhaalde de oorzaken, en noemt die De Beschadigde Zeven: toxinen (gifstoffen), lichaamsgewichtsetpoint (je natuurlijke gewicht), breinmist, verslaving, angst, depressie, geheugen.

Shop het boek hier online

Brein en body in balans

Deze beschadigde zeven zorgen ervoor dat je brein en je body niet in balans zijn. En als je brein en body niet in balans zijn, zit jij niet lekker in je vel, ontwikkel je breinmist, krijg je te maken met aandoeningen waardoor je niet eens meer blij kunt zijn, krijg je last van je darmen, raak je verslaafd (niet zonder suiker, wijn, vette voedingsmiddelen, meelproducten en buitensporige lichaamsbeweging kunnen, vallen daar ook onder), kun je uiteindelijk niet meer op woorden komen en vergeet je steeds vaker dingen.

Nee, het is niet de overgang….

En elk jaar zie je de cijfers op de weegschaal toenemen. De kans is groot dat jij dan denkt dat dit alles komt doordat je ouder wordt. Dat het er nu eenmaal bij hoort.

Niet dus. Wanneer jij je brein-body weer in balans krijgt, val je af, wordt je hoofd weer helder, voel je je kalmer, gelukkiger en, nog maar een keer: je valt af.

Reset jezelf

Je lichaamsgewichtsetpoint is geen statisch gegeven, want door de protocollen in dit boek die je aan het eind van de hoofdstukken over de beschadigde zeven vindt, kun jij jouw lichaamsgewichtsetpoint resetten. Bijstellen naar beneden. Mooier wordt het niet. En gemakkelijker ook niet, omdat er maar weinig dingen zijn die je niet mag. Je moet alleen weten waardoor je aankomt, waardoor je je zo voelt, en wat je daar precies aan kunt doen.

Intermittant fasting

Ook ‘wanneer’ is een belangrijke factor, omdat intermittent fasting een rol speelt in blijvend gewichtsverlies. Tijdens de 24-urige dag en nacht, eet je binnen een tijdframe 3 maaltijden, en buiten dat tijdframe niets. Ideaal is de verhouding 8/16. Dus binnen het tijdframe van 8 uur eten, en 16 uur niets. Je mag wel water, thee of koffie (zonder suiker/zoetstof).

Hieronder een kort overzicht van de protocollen om de beschadigde zeven te herstellen, en te voorkomen dat ze beschadigd raken:

Protocol 1: toxinen uit je lichaam verwijderen

Protocol 2: je lichaamsgewichtsetpoint verlagen

Protocol 3: breinmist opruimen

Protocol 4: beloningstekortsyndroom en verslaving genezen

Protocol 5: angst kalmeren

Protocol 6: uit je depressie komen

Protocol 7: je geheugen herstellen

‘16 kilo vloog eraf, en ik voel me top’

Afhankelijk van of je met één van de beschadigde zeven te maken hebt of met meerdere, volg je de protocollen die op jou van toepassing zijn. 40 dagen. Over het algemeen merk je al binnen één tot twee weken verandering. En dat is geen wishful thinking, maar ervaring. Van Sara Gottfried zelf, en inmiddels van duizenden vrouwen in haar praktijk. En ook van mijzelf: 16 kilo lichter in 3 maanden tijd. Bonus: die kilo’s blijven ervan af, ik zit supergoed in m’n vel, én ik heb nog nooit zo veel geleerd tijdens het vertalen.

Anna van Wittenberghe

Shop het boek hier online

Lees ook