Deze stof wordt veel gebruik hiervoor, zou het dan toch werken? Een onderzoek.

06:28 - 03:53
luistertijd 06:28 - leestijd 03:53

Volgens een artikel op PopSugar kun je van cellulite afkomen door je bovenbenen te scrubben met een mengsel van gemalen koffie, suiker en kokosolie. Door je benen te masseren met het mengsel en het vervolgens af te spoelen zou de cellulite minder zichtbaar zijn. Dat zou komen door de in de koffie aanwezige cafeïne.

Maar kan dat? Kan cafeïne cellulite verminderen?

Ja, dat kan. Het is een ingewikkeld chemisch proces dat lastig uit te leggen is, maar het is mogelijk. Om van cellulite af te komen, is het nodig om de lipolyse, oftewel de vetverbranding, te stimuleren.

Lipolyse wordt gestuurd door een enzym dat HSL (Hormoongevoelige Lipase) heet. HSL wordt geactiveerd door een stofje dat PKA (Proteïne kinase A) heet. Je kunt de hoeveelheid beschikbaar PNA vermeerderen door de hoeveelheid cAMP (Cyclisch adenosinemonofosfaat) te vermeerderen.

Echter, een enzym dat PDE (Fosfodiësterase) heet, breekt het cAMP af. Om van cellulite af te komen moet je dus van PDE afkomen. En jawel, cafeïne doet dat, het is een PDE inhibitor. Theoretisch vermindert cafeïne PDE, waardoor je meer cAMP hebt, waardoor je meer PKA hebt, hetgeen meer HSL activeert waardoor er meer cellulitis wordt afgebroken.

Kan cafeïne doordringen in de huid?

Ja! Er zijn zo’n vijftig onderzoeken die bewijzen dat cafeïne kan doordringen in de huid. Het is op verschillende manieren onderzocht:

Het staat vast dat cafeïne doordringt in de huid, maar hoe snel, hoe veel en hoe diep varieert door de manier waarop het gebeurt en de oplossing. Kleine hoeveelheden die in alcohol zijn opgelost, dringen binnen vijf minuten in de huid. Grote hoeveelheden in gel doen er zes uur over. Dat is dus een groot verschil.

Zijn er onderzoeken die bewijzen dat cafeïne effect heeft als het op de huid wordt gesmeerd?

Nee. Maar er zijn enkele in vivo onderzoeken die het waard zijn om genoemd te worden.

Onderzoek 1:

Er werden 18 mensen getest, de omtrek van de dij werd gemeten nadat er 30 dagen lang een ‘Afslankcomplex’, dat bestond uit ingekapselde cafeïne, levocarnitine en wat ander spul, op één dij was gemasseerd en niks op de andere dij. De omtrek van de behandelde dij was met 0 tot 10 mm verminderd.

Er zijn twee nadelen aan dit onderzoek. Er werd een mix van cafeïne en andere ingrediënten getest, dus het zegt niks over alleen cafeïne. Ten tweede was er geen controle. De huid masseren kan een afslankend effect hebben, dus het is niet duidelijk of het afslankende effect werd veroorzaakt door de crème of door de massage.

Onderzoek 2:

In dit onderzoek werd een groep mensen behandeld met een mengsel van cafeïne, retinol en ruscogenine. Een andere groep werd behandeld met een placebo. Nadeel aan dit onderzoek: opnieuw werd er een mengsel onderzocht, dus niet alleen cafeïne. Het onderzoek liet ook geen duidelijke verbeteringen zien.

Onderzoek 3:

Het enige onderzoek waarbij alleen cafeïne was gebruikt, was een in vivo onderzoek waarbij gebruik werd gemaakt van varkenshuid. Er was alleen een positief resultaat als er ook ultrasoon geluid werd gebruikt. Alleen cafeïne had geen resultaat.

Er zijn dus geen deugdelijke onderzoeken – voor zover we weten – waaruit blijkt dat cafeïne effectief is bij het bestrijden van cellulitis.

Bevat gemalen koffie wel genoeg cafeïne?

Hoeveel cafeïne zit er in gemalen koffie? Zo’n 5 procent. Dat is op zich genoeg, maar het zit opgesloten in het koffiepoeder en kan niet doordringen in de huid. Gebruikte, natte gemalen koffie bevat genoeg vocht om de cafeïne vrij te geven, maar in de regel zit er in natte gemalen koffie nog maar 0,5 procent cafeïne. Hoe dan ook, gemalen koffie gebruiken om de huid te voorzien van cafeïne is zeer ineffectief.

Kan de eerder genoemde scrub voldoende cafeïne in de huid laten doordringen?

Cafeïne is oplosbaar in water. Door de koffie te mengen met kokosolie zorg je er voor dat de cafeïne niet uit de koffie kan komen. Het duurt lang voordat cafeïne doordringt in de huid. Het duurt zo’n twee uur voordat er genoeg cafeïne in de huid zit. Niemand laat een scrub zo lang zitten.

Het kan werken als:

Lees hier meer over de stof cafeine in ons woordenboek.

Dán zou je dij ongeveer een centimeter slanker zijn. Denk je dat je dat ziet?! Geen zin om elke dag met koffiedik te smeren, onderstaande crèmes kun je ook gebruiken!

Shop the look!

1. Shiseido Advanced Body Creator is een lichtgewicht en verkwikkende bodylotion die cellulite helpt verminderen. Shop hier met 20% korting.
2. Nivea Goodbye Cellulite met lotusextract die de ontwikkeling van nieuwe vetcellen vermindert. Ook stimuleert de crème het afbreken van vet tot kleinere deeltjes. Shop hier het voordeligst.
3. Biotherm Celluli Laser met plantenextracten wingerd, sericoside en ruscus én cafeine (daar heb je het weer!) die afslankend werken. Shop hier meet 25% korting.
4. Collistar Reshaping Body Slimming Treatment is actief tegen vetcellen en het vasthouden van vocht. Shop hier het voordeligst.
5. Qiriness Le Body Wrap Hydra Fraicheur met een extract uit Chaparral (woestijnplant) die de celdeling vermindert door het celmetabolisme te vertragen. Shop hier met korting.

Deze anti-cellulite producten bevatten (ook) cafeïne:

 

Lees ook