Acne mechanica, veroorzaakt door wrijving

04:32 - 02:43
luistertijd 04:32 - leestijd 02:43

Het dragen van een mondmasker ter preventie van het coronavirus is zinvol, echter kan hier een onverwachte huidaandoening bij komen kijken: maskne. De term maskne wordt gebruikt voor puistjes die veroorzaakt zijn door het langdurig dragen van een mondmasker.

shop

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen.

Lokale uitbraak van uitslag: acne mechanica

De echte term voor maskne is acne mechanica, een lokale uitbraak van uitslag als gevolg van lokale wrijving, druk en het strekken van de huid. De aandoening wordt voornamelijk geconstateerd bij sporters (strakke kledingstukken, voorhoofd zweetbanden, helmen, hockey/worstelaars gezichts- en hoofdbescherming ) en werk gerelateerde zaken (wrijving van de rug bij vrachtwagen, bus chauffeurs).

Pijnlijke en branderige puisten

In de literatuur kan acne mechanica op iedere plek van het lichaam voorkomen. Het wordt gekenmerkt door pijnlijke en branderige verhevenheden, puisten en verharde knobbeltjes. Ook ontstaan er voor het blote oog niet zichtbare microcomedonen (mee-eters). Het geneest uiteindelijk allemaal zonder littekens.

Verstoorde huidbarrière, groei van gisten en bacteriën

Een van de redenen waarom we maskne kunnen krijgen is omdat de huid door het mondmasker veel meer wrijving veroorzaakt dan normaal. De chronische wrijving verstoort je huidbarrière en de beschermende huidoliën en vetten worden door het masker geabsorbeerd. In combinatie met een vochtige omgeving ten gevolge van ademhaling ontstaat er een omgeving waarin bacteriën en gisten beter kunnen groeien.

Wat kun je er tegen doen?

Vermijd maskers die gemaakt zijn van polyester of van synthetische materialen, omdat deze slecht ademen. Katoenen maskers zijn beter. Als je masker wasbaar is, zorg dan dat je een reserve masker hebt zodat je het eerste masker kunt wassen met parfumvrije middelen. Spoel deze daarna goed uit. Hiermee houd je je masker fris en schoon.

Anti-acne middelen tegen maskne

Over de counter verkrijgbare anti-acne middelen kunnen helpen tegen maskne. Denk aan benzoyl peroxide, salicylzuur en fruitzuren (AHA, beta hydroxyl zuren). Gebruik deze middelen bij voorkeur in de avond omdat ze overdag meer huidirritaties kunnen veroorzaken doordat het mondmasker de huid afsluit.

iconic elements

Minerale zonnefilters voor minder irritatie

Gebruik dagelijks de juiste moisturizers. Ga voor een licht aanvoelende en niet comedogene huidcrème. Huidverzorging met nicotinamide, aloë vera en haverextracten (avena sativa) kunnen overdag gebruikt worden. Het is raadzaam om zonbescherming en minerale filters in combinatie met zinkoxide en titaniumdioxide te gebruiken. Minerale zonnefilters geven minder huidirritatie en hebben een brede UVA en UVB dekking. De witte waas zie je onder het masker niet.

Bacteriële infecties

Reinig je huid dagelijks met een milde cleanser met een pH rond de 5, dat geldt ook voor overige huidverzorgingsproducten. Daarnaast is het belangrijk om je gezichtshuid frequent te wassen, maar meer dan vier keer per dag kan het juist verergeren. Een te hoge pH (basisch) door te vaak en te lang douchen met zeep kan tot meer bacteriële en gist infecties leiden.

Let op! Er is een verschil tussen pH neutraal, wat de huid pH op dat moment niet veranderd, dus neutraal houdt en pH huid herstellend. Dit zorgt juist dat de natuurlijke pH van de huid verlaagd wordt.

Alle Iconic Elements producten hebben een pH van rond de 5. Neem gerust een kijkje op de site en ontdek de diverse producten.

francis wu

Blijf een masker dragen

Toevallig kreeg dermatoloog Francis Wu een aantal weken geleden zelf te maken met een uitbraak van pustels. Dagelijks heeft hij op het werk urenlang een mondmasker op. Het mag zeker niet zo zijn dat je géén masker meer draagt om maskne te voorkomen. Met de juiste verzorging en routine kun je het probleem verhelpen of verminderen. Het dragen van een mondmasker is de eerstelijns defensie tegen het coronavirus en hiermee bescherm je anderen en zij jou. Stay safe en voorkomen is altijd beter dan genezen!

Literatuur

Dreno B, Bettoli V, Perez M, Bouloc A, Ochsendorf F. Cutaneous lesions caused by mechanical injury. Eur J Dermatol. 2015;25(2):114-121.

Mills OH Jr, Kligman A. Acne mechanica. Arch Dermatol. 1975;111(4):481-483.

Lees ook:

Lees ook