Alphahydroxyzuur Betahydroxyzuur Cosmeticaclaims Cosmetische dermatologie Dermatologie Droge huid Expertadvies Gevoelige huid Gezicht Glycolzuur Huidzorg Rimpels en slapte Schone huid Vette huid Voor hem Werkstof dossiers

Dermatoloog Francis Wu over de juiste zuurgraad van je huid

dr. Francis Wu
Geschreven door dr. Francis Wu

Een lagere pH waarde verhoogt hydratatie en vermindert rimpels

Belang van de juiste zuurgraad van je huid

Vele van ons douchen dagelijks en smeren diverse huidproducten, maar welke gevolgen heeft het voor onze natuurlijke huidbarrière?

De huidbarrière beschermt ons tegen invloeden van buitenaf, zoals schadelijke micro-organismen, ultraviolette straling en uitdroging. De huidbarrière bestaat uit een hoornlaag en een dun huidfilmpje opgebouwd uit een mix van 25% cholesterol en 15% vrije vetzuren en 50% ceramiden. De laatsten zijn lipiden-moleculen die vetverbindingen vormen en ze zijn deels verantwoordelijk voor de structuur en het functioneren van de huid.

Bekijk de beste huidverzorgingsproducten van dr Wu

 

Het laagje zorgt ervoor dat de ‘normale’ huid zuurder wordt: een huid zuur mantel.

Maar wat betekent dit? pH is de maat van zuurtegraad van een waterige oplossing. De zuurtegraad loopt van 0 (zuur) tot 14 (basisch). pH neutraal heeft een waarde van 7.  Zo heeft citroen (zuur) een pH waarde van 2 en vloeibare zeep (alkalisch) een pH waarde van 10. Uit onderzoek is gebleken dat voor de huid de ‘ideale’ pH 4.7 is. Dit in tegenstelling tot de algemene veronderstelling dat de huidoppervlakte pH tussen 5,0 en 6,0 zou liggen.

Wat veroorzaakt pH veranderingen? 

Zowel interne als externe factoren kunnen pH schommelingen van de huid teweeg brengen.

Naarmate we ouder worden stijgt de pH waarde van de huid. De huid kan zich minder goed herstellen en vermindert de buffercapaciteit.  Ook weersveranderingen kunnen de pH uit balans brengen.

Bekijk de beste huidverzorgingsproducten van dr Wu

 

pH van de huid niet overal het zelfde

Niet overal op ons lichaam is de pH hetzelfde. Afhankelijk van de huidlocatie is de pH hoger in de ruimte tussen de tenen/vingers, oksels, liezen en onder de borsten. Met name in de oksels leidt een hogere pH waarde tot kolonisatie van bepaalde geurproducerende bacteriën zoals Propionibacterie en Staphylococcus. Deodorant met citraten (citroenzuur) verlagen de pH en hebben een bacterieremmende werking. Naast bacteriën houden Candida schimmels ook van een hoge pH omgeving. Daarnaast beïnvloedt de talglaag, hydratie en zweten de pH waarden van de huid.

skin_barrier

Douchen verhoogt de pH waarde van de huid – het duurt 6 uur voordat dit hersteld is

Waar we zelf enigszins invloed op hebben, zijn de factoren van buitenaf. Ons kraanwater in Europa ligt gemiddeld rond pH 8,0. Na een douchesessie verhoogt onze huid pH zodanig dat het 6 uur duurt om de natuurlijke pH terug te brengen tot het ideale 4.7 pH. Daarnaast kunnen ook cosmetische producten, waaronder zepen, de pH waarden verhogen.

Wat gebeurt er in de huid door de pH veranderingen?

De bovenste laag van de opperhuid, oftewel het stratum corneum, wordt beïnvloed door de wisselende pH. Hoe alkalischer de huid, hoe meer minder de integriteit, minder binding en meer schilferingen. Een lage huid pH draagt bij aan een hydraterende werking van de huid.

Bekijk de beste huidverzorgingsproducten van dr Wu

 

Een lagere pH waarde geeft een betere hydratatie

Een Koreaanse studie onderzocht de invloed van pH en rimpel diepte bij 300 vrijwillige vrouwen uit Korea, Singapore en Vietnam. Hieruit werd geconcludeerd dat factoren zoals hydratatie, melanine (pigment), transepidermaal waterverlies (TEWL), talg en huidtemperatuur de pH waarde beïnvloedt.  De vorming van rimpels nam significant af als de huid pH zuurder werd.

AGx40Hi

Minder rimpels bij een lagere pH waarde

De normale huidflora is het meest gebaat in een zure omgeving terwijl schadelijke Staphylococcus Aureus (veroorzaker van steenpuisten, krentenbaard en verergering van eczeem) het liefst in een neutraal milieu bevindt.

Huidaandoeningen en pH invloeden:

Bij mensen met eczeem ligt de pH waarde hoger dan bij mensen zonder eczeem. Oorzaken zijn een verlaagde hoeveelheid vrije aminozuren en urocaanzuur in het stratum corneum (bovenste huidlaag), ook lactaatzuur in zweet is bij mensen met eczeem verlaagd, waardoor de huid dus alkalischer is.

Bekijk de beste huidverzorgingsproducten van dr Wu

 

Te hoge pH kan leiden tot bacteriële infecties van de huid

Door deze verstoorde huidbarrière, gedijt de Staphylococcus Aureus bacterie in een neutrale pH omgeving bij eczeem patiënten. Hierdoor zijn mensen met eczeem gevoeliger voor bacteriële infecties. Des te belangrijker is het voor eczeempatiënten om een juiste leefstijl te hebben om de huidbarrière zo optimaal mogelijk te houden.

Luiereczeem en schimmelinfecties

Verschillende factoren spelen een rol bij luiereczeem, elementen zoals urine, ontlasting, broeien, verandering van de huidflora en huid pH waarden. Door blootstelling aan urine en ontlasting wordt meer ammonia gevormd, hierdoor ontstaat er een alkaline (hoge) pH omgeving. Bepaalde ontlastingenzymen worden door de hoge pH waarde geactiveerd en verstoren de huidbarrière. De eerder genoemde Candida (schimmel) infectie is ook gevoelig voor een hoge pH omgeving. Luiereczeem en schimmelinfectie worden vaak samen gezien.

Bekijk de beste huidverzorgingsproducten van dr Wu

 

Was je vagina niet met zeep

Zeep is niet altijd gewenst om de huid schoon te houden, zo ook niet voor de intieme zones zoals de genitale regio. Zeep met een gemiddelde pH waarde van 7-9, kan zelfs de pH waarde van de vagina ernstig uit balans brengen wat kan leiden tot infecties. Geadviseerd wordt dan ook om de vagina alleen met water te wassen.

Je menstruatie verhoogt de pH van de vagina

Een interessant weetje: de vaginale pH bij gezonde en pre-menstruele vrouwen ligt tussen de 3.5-4.5. Onder invloed van menstruatiebloed (7,4 pH) wordt de vagina alkalischer. Met als gevolg meer gevoeligheid voor schimmelinfecties.

1958-secret-key

Advertentie van Max Factor uit 1958 waarin het een lotion op basis van zuren aanraadt voor een gezonde huid.

Acne huid wassen met zuurdere producten

In een studie gebruikten een deel van de mensen met acne vier weken lang een alkalische zeep met hoge pH waarde versus een zure zeep met lage pH waarde. De hoeveelheid huidontstekingen waren significant hoger bij mensen die de alkalische zeep gebruikten in tegenstelling tot de zure zeep.

De kracht van zuur: hydrateren, rimpel afremmend, bacterie afremmend

We weten nu dat een lagere zuurtegraad micro-organismen en rimpels tegengaat maar daarnaast ook hydraterend werkt. Door middel van de juiste huidverzorgingsproducten en huidbehandeling kun je de pH waarde van de huid (tijdelijk) wat zuurder maken en zo profiteren van de voordelen van een lagere pH. Laat je altijd goed adviseren door een dermatoloog,  huidtherapeute of schoonheidsspecialisten met specialisaties in acne bijvoorbeeld, over de behandeling die bij jouw huid past.

Bekijk de beste huidverzorgingsproducten van dr Wu

 

Samenvattend

Het belang van de juiste pH van de huid is een onderbelicht item en er zijn vele factoren die hier van invloed zijn. Het is belangrijk om goede cosmetische producten te gebruiken die een lage pH waarden hebben om je huid goed te hydrateren, te beschermen en die daarnaast mogelijk ook een anti-aging effect hebben. Jammer genoeg zie je dat vaak niet terug op de verpakking.

iconic elements skincare assortiment

Dr. Francis Wu is dermatoloog en mede-oprichter van Iconic Elements gezichtsverzorging. Alle Iconic Elements producten hebben een pH tussen de 4.5 en 5. Ga hier naar de website van Iconic Elements.

Francis-WuDermatoloog Francis Wu is werkzaam bij Dermatologisch Centrum Amstel en Vechtstreek met zijn praktijk Shape Aesthetics. Lees hier meer.

Heb jij een vraag aan Francis Wu over je huid? Stuur hem naar het contactformulier van BeautyJournaal ovv Francis. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

dr. Francis Wu

dr. Francis Wu

In 2004 is dermatoloog Francis Wu gepromoveerd op chirurgisch gebied en wondgenezing en sinds 2008 is hij dermatoloog.
Naast algemene en oncologische dermatologie is hij ook actief in de esthetische dermatologie. De stap naar huidverbetering is heel klein. Voor hem is de esthetische dermatologie een interessant en dynamisch gebied, daarnaast is het een verlenging van het vak dermatologie.
‘Mijn streven is om een gebalanceerde en natuurlijke uitstraling te creëren bij al mijn behandelingen. De nieuwe veranderingen moeten bij iemand passen.’

7 reacties

 • Beste Vincent,

  Lastige vraag omdat een dermatoloog eerder een gezonde huid bij je heeft geconstateerd. Mogelijk dat er sprake is van een hyperseborrhea, je kan dit eventueel laten meten door middel van een sebum meter bij een schoonheidsspecialist of huidtherapeute. Voor behandeling van een ‘vette’ huid kan vitamine A creme ( retinol, tretinoine) of niacinamide creme op de huid aanbrengen.
  groet,
  Francis

 • Beste Connie,
  Douchen verstoord je huid pH ( wordt meer basisch) en het kan vele uren duren voordat het weer herstelt. Frequent douchen 2x pd ( ochtend en avond) en gebruik van douchegel/zeep verstoord het nog meer. Naarmate we ouder worden, wordt onze huid minder zuur, dit heeft oa effect op de huidhydratatie. Een bodycreme helpt beter tegen een droge huid dan een lotion.

 • Beste dr Wu,

  Ik heb al enige tijd last van een zeer vette huid en het plakt ook.
  Het is met name in mijn gezicht,nek en keel,dit is zeer vervelend omdat ik constant mijn handen was als ik dit gebied aanraak.
  Ook als ik met mijn tong langs mijn lippen ga geeft dit een wat branderig gevoel.

  Volgend mijn dermatoloog heb ik een gezonde huid maar ik ben hier niet gerust op.
  Wat zou dit zijn en hoe zou dit komen.

  Mvg Vincent

 • Mevrouw,
  Dagelijks douchen is niet slecht. Fijn en fris voor de huid.
  Als u dagelijks doucht hoeft u niet dagelijks zeep te gebruiken.
  Het gebruik van een goede bodylotion na het douchen is juist prima. De huid is nl basisch na het douchen = hoge zuurgraad en herstelt zich pas na 6 uur.
  Een goede bodylotion herstelt de zuurgraad van de huid direct.
  Probeer wel een bodylotion die niet al teveel geparfumeerd is.

  Tip voor bij een droge huid:
  Houdt de huid iets vochtig na het douchen en smeer goed in met een hydrofiele olie bijvoorbeeld druivenpitolie.
  Het beste hiervoor is echte Arganolie .

 • Beste Dr Wu,
  Uit bovenstaande informatie concludeer ik dat mensen teveel douchen wat slecht is oor PH waarde. Zelf douche ik ook dagelijks en gebruik daarna ook dagelijks bodylotion. Verstandiger om dat te minderen?
  Alvast dank voor uw hopenlijke reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Connie Hamburger

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.