Onderzoek uit China wijst nu al uit dat je huidklachten krijgt

06:36 - 03:57
luistertijd 06:36 - leestijd 03:57

Veel medisch professionals hebben aan het einde van een lange werkdag puistjes, huiduitslag en irritatie van de huid. Veroorzaakt door het dragen van mondkapjes en gezichtsbeschermingsmaskers.

Nu sinds 11 mei de salons weer open zijn en ook veel beauty professionals de hele dag door mondkapjes of maskers dragen, ligt ook voor hen een onrustige huid op de loer. In dit artikel geven we daarom tips voor het verzorgen van je huid als je regelmatig mondkapjes of maskers draagt.

Richtlijnen van de overheid

De nieuwste richtlijn van het Amerikaanse Center of Disease Control and Prevention (CDC) adviseert Amerikanen om gezichtsbedekking te dragen in openbare ruimtes waar het lastig is om anderhalve meter afstand te houden, om zo het risico op overdracht van het coronavirus te verkleinen.

En ook in Nederland lijken we niet te ontkomen aan het gebruik van mondkapjes en maskers, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en bij het uitoefenen van contactberoepen. Zelfs als wordt nut en noodzaak van mondkapjes door veel experts betwist.

Voor veel van ons zal het de eerste keer zijn…

Medewerkers in de zogenaamde ‘niet-cruciale beroepen’ kopen en gebruiken waarschijnlijk voor het eerst in hun leven mondkapjes en maskers. Eerstelijnszorgmedewerkers daarentegen dragen sinds de uitbraak van het coronavirus al weken of maanden iedere dag urenlang persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Het gebruik van handschoenen en maskers is een preventieve maatregel die medisch personeel beschermt tegen het virus.

Huidbeschadiging door persoonlijke beschermingsmiddelen, dit zijn de cijfers uit onderzoek

Een studie gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology meldt een schokkend hoog percentage huidbeschadigingen van 97 procent bij eerstelijnsmedewerkers in Hubei, China. Iets meer dan 70 procent van de werknemers gaf aan een droge huid te hebben gekregen, 57 procent had te maken met een gevoelige huid en 53 procent voelde een jeukende huid. Meer dan 60 procent merkte een schilferende huid op, 50 procent had last van roodheid (door gesprongen bloedvaten) en 33 procent had puistjes gekregen. De neusbrug, waar een gezichtsmasker op rust, was het meest voorkomende irritatiegebied.

Strakke pasvorm veroorzaakt wrijving

“De zogenaamde professionele N95-maskers hebben een bijzonder hoog risico op verwonding, vanwege de strakke pasvorm”, zegt Bruce Brod, dermatoloog en partner van de American Academy of Dermatology. “Letsel kan optreden als gevolg van wrijving en ophoping van vocht onder het masker.”

Volgens dermatoloog Carrie Kovarik vallen veel huidproblemen toe te schrijven aan het dragen van een masker. Deze problemen, zoals acne, worden veroorzaakt doordat maskers op de huid drukken en er vocht ophoopt onder het masker. Hetzelfde fenomeen treedt op bij het (te) strak dragen van een mondkapje.

Andere huidproblemen zijn: contactdermatitis door het materiaal van de beschermingsmiddelen, irritatie bij drukpunten zoals neus en oren, of vochtgerelateerde problemen rond de mond, door ophoping van adem en speeksel.

BeautyJournaal Shoptips voor een optimale huidconditie:

Tips van dermatologen

Gelukkig kan je irritatie en huidproblemen voorkomen of verzachten door enkele aanpassingen te doen in je huidverzorgingsroutine.

Begin met een simpele en doeltreffende huidverzorgingsroutine

“Het belangrijkste dat je kunt doen om irritatie en puistjes te voorkomen, is je huid schoon en goed gehydrateerd houden”, zegt dermatoloog Brod. “Was je gezicht voorzichtig, maar grondig met een pH-gebalanceerde reiniger voor én na het dragen van een masker of mondkapje om olie, vuil en bacteriën te verwijderen. Breng onmiddellijk na het wassen een vochtinbrengende crème aan. Zorg ervoor dat zowel je reiniger als vochtinbrengende crème geurvrij en niet-comedogeen zijn en dat ze je huid niet irriteren.”

Hulp nodig bij het vinden van zachte huidverzorgingsopties? Neem eens een kijkje bij de reviews door ons testteam.

Bescherm je vochtbarrière

De vochtbarrière van de huid doet precies wat de naam al doet vermoeden: het helpt de huid vocht vast te houden. Dermatoloog Dhaval Bhanusali adviseert het gebruik van een product dat de barrièrefunctie kan ondersteunen, zoals Desitin, in de volksmond beter bekend als luieruitslagcrème. “Het bevat een flinke dosis zink, wat wonderen doet voor de bescherming van de huidbarrière,” zegt hij.

Laat je make-up achterwege

Dermatoloog Brod raadt aan om “make-up, zoals foundations en concealers, voorlopig achterwege te laten, evenals andere huidverzorgingsproducten die kunnen leiden tot irritatie.” Als make-up niet-comedogeen is, kan het de poriën kunnen verstoppen en leiden tot pukkeltjes en puistjes. Ook het uittesten van een nieuwe crème of het experimenteren met zuren, kan je beter nog even uitstellen.

Brod vervolgt: “Het masker of mondkapje bedekt je gezicht grotendeels. Als je toch de behoefte voelt om make-up te gebruiken, doe dat dan op de delen van je gezicht die niet bedekt zijn door het masker.” Een leuke eyeliner of oogschaduw bijvoorbeeld.

Voor onmiddellijke verlichting

Voor onmiddellijke verlichting van irritatie of puistjes, wanneer je na een lange dag je masker of mondkapje afzet, raadt dermatoloog Bhanusali “dikke vochtinbrengende crèmes” aan. Denk daarbij aan Aquaphor of Vaseline, die je over je gezichtscrème aanbrengt.

Ontstekingsremmende werkstoffen

Voor wie last krijgt van acne of dermatitis rond de mond, adviseert Bhanusali producten met ontstekingsremmende werkstoffen, zoals niacinamide, kurkuma of azelaïnezuur.

BeautyJournaal Shoptips voor een optimale huidconditie:

Lees meer experttips over niacinamide in huidverzorging. En over azelaïnezuur bij acné en puistjes.

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook