Het belang van een goede haarconditie

03:06 - 01:51
luistertijd 03:06 - leestijd 01:51

Vrouwen zijn dol op het verven van hun haar. Een ander kleurtje, gewoon ‘even’ iemand anders kunnen zijn. We weten al dat het kleuren van je haar niet ideaal is voor de haarconditie, daarom zijn er ook heel veel nieuwe verzorgingsproducten uitgekomen om het leed – vooral bij het oplichten – te verzachten, maar vergroot het ook de kans op haaruitval? Het Amerikaanse Dermatology Times schreef erover.

Verven kan leiden tot een toename van haarverlies

Verven van het haar verhindert de haargroei niet, maar het kan wel leiden tot haaruitval. Het haar dat onder de hoofdhuid zit (en dus nog niet is opgekomen) kan niet door de verf worden bereikt waardoor haarverf in principe geen haarverlies kan veroorzaken, maar haaruitval kan wel toenemen door het verven van je haar.

Beschadiging van de haarschachten

Het beschadigen van de haarschachten door bijvoorbeeld wrijven en kammen in combinatie met gekleurd haar, kan ervoor zorgen dat je haarzakjes losser komen te zitten. De kans is dan groter dat de haren uitvallen. Daarnaast bevatten veel haarverven nog altijd zowel ammoniak als waterstofperoxide – hoewel er tegenwoordig ook veel mildere kleuringen zijn (maak je keuze!), wat er ook voor zorgt dat haren sneller loslaten. Tot slot kan haarverf ervoor zorgen dat de haarschachten verzwakken en afbreken, die toenemende breuk zorgt dan weer voor haarverlies.

Van bruin naar blond

De meest voorkomende vorm van haaruitval (in verband met het verven van je haar) is de fysieke verzwakking van de haarschacht door verstoring van het eiwit. Haarkleurstoffen die de natuurlijke haarkleur lichter maken zijn de meest verstorende, aangezien zij grote hoeveelheden peroxide bevatten. Peroxide is noodzakelijk om de melanine pigmenten uit de haarschacht te verwijderen en te vervangen door blonde kleuren. Veel mensen die hun haar van bruin naar blond hebben geverfd zullen merken dat ze het haar uiteindelijk korter willen knippen. Dit komt door de breuk aan de uiteinden van de haren, de gespleten haarpunten.

Toch maar terug naar bruin..

Wanneer het haar van een zeer donkere naar een zeer lichte kleur gebleekt is kan de conditie van het haar verzwakken. De haarbreuken die ontstaan kunnen uiteindelijk resulteren in alopecia (een haaraandoening waarbij een persoon vrij plotseling gedeeltelijk kaal wordt). De alopecia is natuurlijk tijdelijk totdat het haar weer opnieuw begint te groeien. De behandeling voor alopecia is gelukkig redelijk simpel. Je kan dan namelijk het beste je haar weer bruin verven om de haarconditie te versterken.

In het kort: Het verven van haar kan tijdelijk haarverlies veroorzaken door breuk in de haarschachten. Bron

Lees ook:

Lees ook