Topkapper Mark van Westerop geeft inzicht in de structuur van krullend haar

03:56 - 02:22
luistertijd 03:56 - leestijd 02:22
krul haar

Het model op deze foto heeft niets met het verhaal te maken.

Een lezeres stuurde ons een brandbrief waarin ze vertelde dat ze sinds ze het in haar puberteit eens kort had laat knippen, hele mooie krulletjes ervoor terug kreeg in de plaats. Ze was er trots op.

Een tijd geleden besloot ze het te willen laten kleuren van blond naar kastanje bruin, maar dat ging helemaal fout. De kleur pakte niet en vervolgens in het vier keer gekleurd waarbij er teruggegaan is naar blond.

Sindsdien is ze haar prachtige krullen grotendeels kwijt. Het haar is dun geworden en wil niet voller worden. De schaar zou erin moeten, maar ze durft het niet. Bang dat ze dan voor eeuwig haar krullen kwijt is. Ook heeft haar vertrouwen in de kapper een deuk op gelopen. Hoe kan topkapper Mark van Westerop haar helpen?

BeautyJournaal’s expert Mark van Westerop vertelt:

Deze jonge vrouw heeft topsport met haar haar beoefend, en dan druk ik me niet zacht uit hoor. Haar krullende haar heeft een heel fijne structuur.

De impact van vier keer achter elkaar kleuren

Als je dit haar vervolgens vier keer kleurt in een redelijk korte tijd, krijgt het ongelofelijk veel te verduren. Ik vergelijk het met een fijne zijden doek (= het fijne krullende haar van jou) die je net iets te vaak wast op een hogere temperatuur: het verpietert, terwijl een stevige katoenen (= dik krullend haar) handdoek daar wel tegen kan.

Geef haar hersteltijd

mark van westerop

kapper Mark van Westerop van Pro-Solo uit Alkmaar

Haar heeft überhaupt tijd nodig om te herstellen na een kleuring, anders beschadig je het en kost het veel tijd en moeite om het er weer gezond uit te laten zien, en fijn haar al helemaal dat ook nog krult. Als je een grote transformatie van je haar verlangt, moet je echt goed voorgelicht worden.

Haarstructuur verandert elke 7 jaar

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je haar elke zeven jaar in een nieuwe fase terechtkomt. Je ziet heel vaak dat rond de puberteit het haar verandert van structuur, de krullen gaan eruit, het wordt steiler. Bij deze vrouw kwam er juist krul in.

De schaar erin

Deze krul is nu niet mooi door de vele behandelingen, maar ze hoeft niet per definitie bang te zijn dat hij verdwijnt. Juist als je nu het haar korter knipt, krijgt de krul de veerkracht terug omdat het kortere haar minder zwaar is.

Boetserend knippen

Ik adviseer wel om dit krullende haar boetserend te knippen, en absoluut droog te knippen. Pas dan kun je zien wat er gebeurt als je het knipt, hoe het valt en weer opveert. In nat haar kun je dat echt niet goed zien.

Krulhaar is kwetsbaar

Tot slot wil ik nog aangeven dat bij vrouwen ook hormonen een rol kunnen spelen. De puberteit, de overgang, het slikken van hormoonproducten zoals de Pil. Het kan de structuur, dikte en dichtheid van het haar veranderen. Krullend haar heeft van nature een kwetsbaardere, onrustige structuur. Oplichten van de haarkleur kan ingrijpend zijn.

Hartelijke groet, Mark van Westerop

 

 

Heb jij ook een vraag op haargebied? Stuur hem via het contactformulier, je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Ben jij benieuwd naar het werk van Mark Westerop en zijn team van Pro-Solo in Alkmaar. Ga hier naar de website en boek een afspraak!

Lees ook