Passen en meten om uit te zoeken hoe rosacea verlicht kan worden

10:21 - 06:12
luistertijd 10:21 - leestijd 06:12

rosaceaEen lezers schrijft ons het volgende: Ik heb met belangstelling het stukje over couperose gelezen van Marielle, echter ze geeft aan dat er een wezenlijk verschil is met rosacea. Na een behandeling van Melissa bij hannah in Voorthuizen is mijn huid enorm opgeknapt. Trouw gebruik ik de aanbevolen producten. De puistjes en schilfers zijn stukken minder, maar de knalrode wangen en neus blijven. Ik heb zelfs al een laserbehandeling overwogen. Toch los ik het liever met hannah op omdat mijn huid zoveel verbeterd is.

Huidcoach Marielle Eggenkamp antwoordt:

Rosacea is een chronische huidaandoening. Chronisch houdt in dat het een aandoening is die lange tijd aanhoudt en waar meestal wel middelen voor zijn om de symptomen te verlichten, maar niet volledig te genezen is. Bij rosacea is er een ontstekingsreactie in de huid aanwezig en dat betekent dat de aandoening soms opvlamt (exacerbatie) en soms rustig is (remissie). De aandoening komt tot uiting in het gelaat en wordt overwegend gekenmerkt door een rode kleur van de huid. Rosacea betekent dan ook letterlijk: zo rood als een roos.

Vrouwen met licht huidtype

Het komt het meest voor bij vrouwen met een licht huidtype in de leeftijd tussen de 30 en 50 jaar. Deze roodheid uit zich vaak vlindervormig, dus op het voorhoofd, de neus en wangen en de kin. In iets ernstiger gevallen zien we daarbij ook bultjes en pukkeltjes. Deze symptomen zijn al vervelend genoeg, maar het kan nog erger. Er kan ook zwelling optreden. Dat kan van vocht zijn, dan noemen we het oedeem, maar ook zwelling door bindweefseltoename. De bekendste hiervan is Rhinophyma. Dit ontstaat door toename van het bindweefsel en de talgklieren van de neus. Dit wordt ook wel een drankneus genoemd, echter heeft het in dit geval er niets mee te maken.

Rosacea is een aandoening die geleidelijk ontstaat. Je kunt de ontwikkeling grofweg in 3 stadia samenvatten:

Stadium 1:
• Blozende wangen, de roodheid houdt soms uren aan;
• De aanwezigheid van teleangiëctastieën (verwijde haarvaatjes);
• Prikkende, soms pijnlijke sensaties in het gezicht bij blootstelling aan wind, matige of ernstige kou of na het wassen van het gezicht.

Stadium 2:
• Er ontstaan pukkeltjes en puistjes, vooral op de wangen, neus en kin maar soms over het hele gelaat;
• De poriën worden beter zichtbaar.

Stadium 3:
• Er ontstaan grotere pustels en dikke rode schijven (infiltraten) in de huid;
• De huid verruwt, ook de gezichtscontouren veranderen;
• Uiteindelijk kan door combinatie van een aantal processen de huid dik en pasteus worden. Dit wordt Phyma genoemd, waarvan Rhinophyma de bekendste is.

Lang niet iedereen doorloopt alle drie de stadia. Veel mensen komen nooit verder dan Marielle_praktijk_huidcoach_hannahstadium 1 of 2. In stadium 1 is de huid dus alleen rood en bevat verwijde haarvaten, ook wel couperose genoemd. Dit betekent dat iedereen met couperose kans heeft dat het niet alleen couperose is, maar het 1e stadium van rosacea. Onderscheid kan je misschien maken door te kijken of je ook last hebt van de andere symptomen die bij stadium 1 genoemd worden.

Ook oogklachten bij rosacea

Verder is het niet ongebruikelijk dat mensen met rosacea oogklachten hebben. Deze klachten komen bij 6 tot 18% van de rosacea patiënten voor. Dat kan variëren van het gevoel dat er een zandkorrel in het oog zit, branderigheid, steken en tranende ogen tot oogontstekingen zoals blefaritis (ontsteking van de oogleden) en conjunctivitis (ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies).

Ook migraine komt relatief veel voor bij rosacea patiënten. Zelf vind ik dat veel mensen erg snel met rosacea gediagnosticeerd worden. Soms zijn er enkel een paar verwijde haarvaatjes en BOEM, je hebt rosacea. Er komt duidelijk iets meer bij kijken.

Bacterie? Huidmijt?

Waarom sommige mensen rosacea ontwikkelen blijft een ingewikkeld en onduidelijk verhaal. Vaak wordt aangegeven dat de bacterie Staphylococcus Aureus verantwoordelijk is voor de klachten maar daar is niet iedereen het over eens. Ook blijkt regelmatig dat behandeling gericht tegen deze specifieke bacterie ook geen effect te hebben op een verbetering in de klachten wat deze mening dus onderschrijft. En dan is er nog de Demodex Folliculorum.

Deze huidmijt leeft bij iedereen op de huid in met name de talgklieren. Een aantal jaren geleden is er uit een Iers onderzoek naar voren gekomen dat deze huidmijt, als hij sterft, bacteriën afkomstig uit zijn darmkanaal achterlaat op de huid (Bacillus Oleronius). Deze “lekken” dan in de omgeving en veroorzaken een ontstekingsreactie. Hoe meer mijten hoe meer bacteriën. Deze bacterie blijkt ook gevoelig te zijn voor antibiotica, dus misschien is het wel de B. Oleronius die onbedoeld wordt aangepakt met antibiotica. Maar waarom werkt het dan niet bij iedereen? Geen idee, als u het weet mag u het zeggen…

Er zijn ook factoren die rosacea kunnen verergeren:
• Alcohol
• Hete dranken
• Sterk gekruid eten
• Overmatige fysieke inspanning
• Huidirriterende middelen zoals zeep, shampoo, scrubs etc.
• Stress
• Hormonen (klachten verergeren vaak rondom de menopauze)
• Klimaat (in de winter vaak erger )
• Sauna, hete douches of baden
• Geneesmiddelen die vaatverwijdend werken en corticosteroïden (hormoonzalven)

Antibiotica

Over het algemeen wordt rosacea behandeld door middel van lokale antibiotica in crème of gel vorm die metronidazol bevat (bijv. rozex) of systemische antibiotica in pil vorm, vaak doxycycline. Dit wordt dan echt maanden achtereen geslikt. Soms wel 6 tot 9 maanden lang. Helaas blijkt vaak dat 6 maanden na het stoppen van de kuur, de symptomen langzaam weer terugkeren. Buiten dat loop je ook gevaar als je zo lang antibiotica slikt dat je er resistentie voor opbouwt. Daarom is het aan te raden als je toch deze weg wilt bewandelen dat je de huisarts vraagt om Efracea. Dit is een veel lagere dosering van doxycycline, maar met dezelfde effectiviteit.

Hiermee zou resistentie minder snel optreden. Ook is het niet alleen verstandig, maar naar mijn mening zelfs noodzakelijk, om bij antibioticakuren probiotica te nemen. Antibiotica beschadigt de darmwand aanzienlijk en hiermee kunnen weer andere problemen de kop opsteken. En dan kun je geen genoegen nemen met “een kleintje Yakult”, wat meer suiker dan bacteriestammen bevat.

Isotretinoine

Laat je hierin goed voorlichten door een professional. In zeldzame gevallen wordt Isotretinoine voorgeschreven. Dit middel wordt ook wel gebruikt bij ernstige acne. Het kan echter zulke ernstige bijwerkingen hebben dat het middel erger kan zijn dan de kwaal.

Waar hierin normaliter volledig aan voorbij wordt gegaan is de huidconditie. Ik ben van mening dat je rosacea niet kan oplossen, maar dat je door de huid op een bepaalde manier te behandelen wel de weerbaarheid van de huid kan verhogen en daardoor verbeteren, waardoor de periodes van betrekkelijke rust (remissie) langer aan zullen houden. Hierin moet wel rekening worden gehouden dat de rosacea huid niet goed reageert op veel verschillende producten en veel wisseling in producten.

Keuze voor huidverzorging

Normaal zet ik hier zonder problemen producten neer die positief kunnen werken op het probleem waarover ik het heb, maar daar schrik ik in dit geval een beetje voor terug. Want wat voor de een geweldig werkt, werkt voor de ander helemaal niet.

Wat ik wel kan adviseren is dat je in ieder geval kan beginnen met een hele milde reiniging zoals de Cleansing Oil en een crème waarvan we in ieder geval de ervaring hebben dat deze goed zal reageren op de rosacea huid. Voorbeelden daarvan zijn de First Aid, Clearity Cream en Remodelling Cream. Het kan echter zijn dat niet iedereen hier positief op zal reageren. Het is een kwestie van zoeken en in overleg met je huidcoach voorzichtig uitproberen.

Het verhaal over doorbloeden, wat ik uitgebreid heb beschreven bij de vraag over couperose, gaat ook bij rosacea op. Maar ik zou niemand aanraden om hier zelf mee aan de gang te gaan. Doe dat onder begeleiding van een huidcoach! Verder zijn er binnen het hannah assortiment nog meer producten die positief kunnen uitwerken op rosacea, maar ik laat het aan de huidcoaches over om deze voor een ieder individueel uit te zoeken.

Voeding

Dan als laatste nog een stukje voedingsadvies. Hierin komt terug wat ik in een eerdere lezersvraag heb geadviseerd. Rosacea is een ontstekingsaandoening. Een voedingsmiddel wat als een gaspedaal werkt op ontstekingen is omega 6 en de rem hierop is omega 3. Vermijd dus omega 6 wat je kunt vinden in margarines, bak en braadproducten, frituurvet, koekjes, cake, taart, chips enzovoort. Omega 3 zit onder andere in vette vis, chia zaad, hennepzaad, lijnzaad(olie), koolzaadolie en walnoten. Omega 3 is ook heel goed te suppleren. Dat raad ik ook aan, want je mag er aanzienlijk wat van nemen en dat red je bijna niet met gezonde voeding.

Vitamine D

Ook een absolute must is extra vitamine D. Dat is op BeautyJournaal meer dan eens aan de orde geweest, daar hoef ik niet verder op in te gaan. Maar je mag zeker 50 mcg per dag slikken. Vitamine D wordt pas toxisch als je rond de 250nm/l zit en daar moet je goed je best voor doen. Zeker gezien het feit dat de gemiddelde Nederlander niet verder komt dan 50nm/L. en misschien is dat zelfs nog hoog ingeschat. Laat eventueel bloed prikken om te zien waar je staat. 80nm/L is het minimum wat je moet hebben.

Heb jij ook een vraag aan BeautyJournaal’s huidexpert Marielle Eggenkamp? Stuur hem dan via het contactformulier.

Zoek je een huidcoach bij jou in de buurt? Kijk dan hier.  hannah geeft nu ook een App, in de App store (HannahApp) of Google Play (Huidcoach) voor een adres in de buurt. In deze App staan ook vele huidvragen!

Lees ook