Ga je voor preventie of een ingreep?

09:46 - 05:51
luistertijd 09:46 - leestijd 05:51

Huidveroudering is uiteraard een gewoon onderdeel van het ouder worden. Niet alleen je huid wordt ouder, ook je organen, weefsels en cellen veranderen langzaam maar zeker door het verouderingsproces. Alleen: huidveroudering is voor iedereen zichtbaar.

Door veroudering verandert de structuur van de huid

Huidveroudering is een complex biologisch proces dat wordt beïnvloed door een combinatie van endogene factoren, zoals genen, de stofwisseling van de cellen en hormonen, en exogene factoren, zoals de blootstelling aan licht, vervuiling, ioniserende straling, chemicaliën en gif. Door veroudering verandert de structuur van de huid en gaat hij er anders uitzien – de huid wordt dunner, gerimpeld en droger.

Collageen minder strak georganiseerd

Daarnaast wordt de huid, door het verlies van elastine, te groot. Vervelend is ook dat wondjes minder snel genezen. Huid die voortijdig verouderd, bijvoorbeeld door te veel in de zon te liggen, wordt dikker, krijgt diepere rimpels en donkere vlekken. Onder de microscoop is te zien dat het collageen van een oudere huid er ook anders uitziet. Het is minder strak georganiseerd en het is niet overal in de huid in gelijke mate aanwezig. Bovendien bevat een oudere huid ook minder collageen – de hoeveelheid neemt met 1% per jaar af. Door het verlies van glycosaminoglycanen (GAG’s) kan de huid bovendien minder goed vocht vasthouden.

De zwaartekracht speelt ook mee

Onderzoek naar huidveroudering, en dan vooral het minder zichtbaar maken van de gevolgen daarvan, richt zich vooral op collageen, elastine en GAG’s. De resultaten van dat onderzoek worden verwerkt in allerlei cosmetica, van crèmes tot fillers.

Uitzakken onderhuids vet

Huidveroudering is echter niet de enige reden dat je er in de loop der jaren steeds ouder uit gaat zien. Ook de zwaartekracht speelt mee, evenals de veroudering van de spieren, het verlies en de verplaatsing van onderhuids vet en het krimpen van de botten in je gezicht.

Dat alles leidt tot een andere gezichtsvorm en het zo gevreesde verzakken van het gezicht. Ouder worden is overigens geen ziekte, maar het brengt wel veel verschijnselen met zich mee die ziekten veroorzaken. We willen allemaal oud worden, maar dan wel zo gezond mogelijk en met een zo jong mogelijk uiterlijk – of liever gezegd, een zo aantrekkelijk mogelijk uiterlijk.

TIP! Lees ons magazine over gezichtsveroudering en mogelijkheden voor verbetering

Hoe houd je je huid mooi?

Inmiddels kan er aardig wat gedaan worden om de huid zo mooi mogelijk te houden, ook als we ouder worden. Huidziekten kunnen worden aangepakt en het huidverouderingsproces kan worden vertraagd, waardoor de huid tot op hoge leeftijd soepel, zacht, strak en glanzend blijft. Hoe dat wordt bereikt, is bij ieder mens anders en heeft te maken met je genen, je levensstijl, je gezondheid en nog tal van andere factoren. We noemen in dit artikel een aantal veelgebruikte en succesvolle methoden.

Preventie

Daaronder vallen een aantal methoden om de veroudering van de huid door de tijd en de zon tegen te gaan. De volgende zaken vallen daaronder:

1. Huidverzorging

Een gezonde huid veroudert minder snel en een goede crème kan er voor zorgen dat de huid minder last heeft van micro-organismen, allergenen en oxidatie. De huid blijft langer glad en elastisch. Echter, de afbraak van collageen en elastine kan niet worden tegengegaan. Desalniettemin kan die afbraak wel een heel klein beetje worden afgeremd. Dat is al eens prachtig en serieus aangetoond met het Protect & Perfect serum van Boots No 7. Lees meer & shop.

2. Bescherming tegen de zon en oxidatie

Door de huid te beschermen tegen UV-straling, wordt het verouderingsproces afgeremd. Daarnaast blijkt het mogelijk te zijn de huid door middel van een crème te beschermen tegen vrije radicalen. Daarnaast is het wel degelijk mogelijk om door middel van een crème de huid van voedingsstoffen te voorzien, waardoor de huid langer mooi blijft. Ook gezond eten komt de kwaliteit van de huid zeer ten goede.

TIP! Koop hier een fijne zonnecrème van Kiehl’s met spf50 op basis van puur mineralen. En de superfijne BB cream matterend van Embryolisse met spf 20. In de kleur naturel kun je hem lekker dik aanbrengen zonder cakey effect. Shop hier.

3. Anti-aging crèmes

Antioxidanten als vitaminen A, C, B3 en E en flavonoïden gaan de afbraak van het collageen tegen doordat ze de hoeveelheid enzymen die deze afbraak veroorzaken verminderen. Stoffen als retinol en peptiden hebben daarentegen een direct effect op de collageenproductie.

TIP! Neem eens een kijkje bij onze artikelen over Environ. Echt een topmerk voor huidverbetering, binnenkort ga je onze reportages lezen, maar dit verklappen we alvast;-)

TIP! Lees deze top 10 lijst van Monique met meest werkzame actives in skincare.

Cosmetische ingrepen

Er zijn aardig wat ingrepen waarbij de beschadigde en verouderde bovenste huidlaag wordt verwijderd, waardoor er een ‘nieuwe’ huidlaag aan de oppervlakte komt. Tegelijkertijd wordt de aanmaak van nieuw collageen bevordert. Er worden grote stappen in deze behandelingen gezet en gentherapie is geen verre toekomstmuziek meer. We noemen:

1. Chemische peeling

Er zijn verschillende methoden, van zeer oppervlakkig tot zeer diep. Ze werken in feite allemaal volgens dezelfde methode en maken gebruik van het herstelmechanisme van de huid nadat de huid en de opperhuid expres worden beschadigd. Door een chemische peeling wordt de melanine in de huid weer beter verdeeld, er wordt meer collageen aangemaakt en de huid wordt elastischer.

TIP! Lees hier al onze adviezen en reportages over peelings.

2. Laser

Effectief en minder heftig dan een chemische peeling. Het licht van de laser beschadigd de huid en veroorzaakt tal van wondjes. De huid herstelt zichzelf en gaat er beter uitzien. Laser is vooral effectief bij verkleuringen van de huid. Daarnaast gaat de huid meer fibroblasten, collageen en elastine aanmaken.   Nadelen zijn dat het lang duurt voordat de huid hersteld is na een behandeling en de kans op infectie en littekens. Er zijn overigens tal van verschillende laserbehandelingen, die ook allemaal verschillend resultaat geven.

TIP! Advies van huidtherapeute Julia Ahmed over laser voor decollete en benen

3. Injectables

Oppervlakkig voor huidverjonging

Ook hier zijn twee verschillende zaken te onderscheiden. Huidverjonging door middel van oppervlakkig ingebrachte injectables wil de fibroblasten en de celactiviteit stimuleren en de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur bevorderen. Dit wordt gedaan door een grote hoeveelheid micro-injecties, met een of meerdere stoffen, zoals bijvoorbeeld vitaminen, mineralen, voedingsstoffen, hormonen, aminozuren en gecultiveerde fibroblasten. Het werkt, maar hoe goed het werkt is nog steeds niet duidelijk. Er wordt ook nog steeds onderzoek gedaan naar de meest optimale manier van injecteren.

Volume terugbrengen

Daarnaast zijn er de fillers, stoffen die worden geïnjecteerd om het zachte weefsel onder de huid aan te vullen en zo de contouren van het gezicht te verbeteren of herstellen. Ook hier wordt met tal van verschillende stoffen gewerkt, die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Er zijn permanente (in Nederland verboden) en semipermanente fillers. Er worden goede resultaten geboekt met fillers. Cliënten zijn veelal tevreden en de huid ziet er na behandeling dikker, gladder en glanzender uit. Overigens hebben mensen die voor fillers kiezen meestal nog meerdere andere behandelingen, wat het resultaat kan beïnvloeden.

TIP! Bekijk onze film met drs Floor Claus over de liquid facelift

4. Bloedplaatjes-rijk plasma (PRP)

Het gebruik van bloedplaatjes-rijk plasma, dat wordt gemaakt van vers bloed, is tamelijk nieuw en maakt gebruik van de groeifactoren in de bloedplaatjes. Deze behandeling verstevigt de intercellulaire matrix doordat de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Overigens is er nog niet heel veel bekend over de precieze werking en het effect op lange termijn van deze behandeling.

TIP! Lees dit artikel met drs Annebeth Kroeskop over PRP. En binnenkort gaan we er nog meer over vertellen, want het werkt.

5. Botox

Botox heeft geen enkel effect op de huid en doet niks tegen huidveroudering. Toch ziet de huid er door gebruik van botox jonger uit en dit komt omdat rimpels er door verminderen omdat de onderliggende spier wordt stilgelegd.

De dosering luistert erg nauw en de arts moet goed op de hoogt zijn van de anatomie van de gezichtsspieren. De resultaten zijn veelal goed, maar de behandeling moet vaak herhaald worden.

TIP! Bekijk onze film over botox toepassingen, o.a. van de verslapte kaaklijn.

6. Hormonale substitutietherapie (HRT)

Naarmate je ouder wordt neemt de hoeveelheid hormonen in je lijf en hun activiteit af. Dat geldt voor alle soorten hormonen. Breekpunten zijn de menopauze en, bij mannen, de andropauze. Door hormonale substitutietherapie wordt de conditie beter, neemt het libido toe, verbeteren de botten en voel je je in het algemeen beter. Ook de huid knapt er behoorlijk door op – hij wordt dikker, elastischer en egaler.

Conclusie

We verouderen allemaal en daar is helemaal niks tegen te doen. Maar de genoemde methoden kunnen wel helpen om de huid langer gezond en ‘mooi’ te houden. Er wordt nog steeds heel veel onderzoek gedaan naar nieuwe methoden om zichtbare huidveroudering te vertragen. Uiteraard zullen we je daar altijd van op de hoogte houden.

Bron

Lees ook