Beharing Cellulite Cosmetisch medisch Couperose Dermatologie Dermatologie Droge huid Expertadvies Gevoelige huid Gezicht Gezichtsbeharing Gezondheid Grove porien Huidzorg Lichaam Lichaam en zon Monique schrijft Oogverzorging Pigmentvlekken Rimpels en slapte Vette huid Voor hem Zon

Trends in huidtherapie: in gesprek met Julia Ahmed

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Voor serieuze aanpak van pigmentvlekken, vaatjes, littekens, acne en (over)beharing

julia ahmedSinds enkele jaren geleden uit wetenschappelijk onderzoek bekend werd dat niet zozeer rimpels iets over je leeftijd zeggen, maar vooral huidvlekjes en verkleuringen, is niet alleen de industrie daar op ingesprongen, ook de consument is wakker geworden.

Als het om huidverkleuringen en oneffenheden gaat, bedoelen we vaatjes zoals couperose, of de zwaardere aandoening rosacea (rode wangen en onduidelijke acne), pigmentvlekken, littekentjes en huidwoekeringen als fibroompjes.

Hoe egaler je huid, hoe jonger je wordt ingeschat

Hoe egaler en gladder je huid eruit ziet, hoe jonger mensen je schatten, ook al zitten er een paar rimpels.

Nu zijn dit niet de meest makkelijke zaken om met een cosmeticaproduct op te lossen, de vele productintroducties momenteel ten spijt. Roodheid van de huid kun je verdoezelen met ragfijne pigmenten en met bepaalde plantaardige stoffen die tijdelijk werken. Pigmentproblemen zijn ook tijdelijk lichter te maken door pigmentophopingen te fragmenteren, littekens en huidwoekeringen kun je niet effectief behandelen met een cosmetische crème.

Naar de huidtherapeute voor grondige aanpak

huidtherapeuteHier komt dan de huidtherapeute in beeld, als voorportaal voor de dermatoloog (die vooral huidziekten behandeld) om cosmetische kwesties grondig aan te pakken.

Het Esthetisch Centrum Amsterdam heeft sinds begin april een afdeling huidtherapie geopend, onder leiding van gediplomeerd huidtherapeute Julia Ahmed. Het is voor het ECA een mooie uitbreiding van haar aanbod op het gebied van cosmetisch medische behandelingen. De plastisch chirurgen, cosmetisch (injectables) artsen en flebologen (vaatspecialisten) kunnen nu voor verbetering van het huidaspect, of het verwijderen van oppervlakkige vaatprobleempjes, de hulp van Julia inschakelen.

Nieuw bij Esthetisch Centrum Amsterdam

De huidtherapeute vertelt me dat ze drie prachtige apparaten tot haar beschikking heeft voor behandeling. De Fraxel laser, de nieuwste IPL methode – de Ellipse, en microdermabrasie. Voor ‘topische’ ondersteuning wordt er gebruik gemaakt van fruitzuurpeelings, en producten voor thuisgebruik van Neostrata en voor zonbescherming van Heliocare.

Julia Ahmed: ‘De Fraxel laser is ideaal voor huidverjonging, voor littekens, pigmentvlekken en fibroompjes (ook wel steelwratjes genoemd). Wij kunnen de laser al vanaf 75 euro inzetten voor kleine plekjes en voor een zone (denk voorhoofd e.d.) vanaf 330 euro. Fibromen worden ook wel weggehaald met elektro-coagulatie, maar we zien dat de huid veel mooier heelt met Fraxel.

Fraxel, IPL, dermabrasie en peelings

‘Onze Ellipse IPL is uitermate geschikt voor het ontharen, maar ook weer voor pigmentvlekjes en kleine vaataandoeningen zoals couperose, roodheid bij acne en rosacea, spider naevie (spinnenpootjes op de benen). Deze nieuwste IPL geeft een zeer krachtig resultaat. Tijdens deze behandelingen, maar ook bij Fraxel, mag je absoluut niet in de zon.’

Julia geeft aan dat het behandelingen van vaatjes meestal wel om herbehandeling vraagt, meestal na een jaar. ‘Ik ben er eerlijk in, ik verkoop geen gebakken lucht,’ zegt ze. ‘Alleen spider naevie kunnen nog wel eens 1x voor goed behandeld worden. Daarbij laat ik vaatproblemen altijd eerst bekijken door een fleboloog om er zeker van te zijn dat er geen dieper liggende problemen met de grote vaten in de benen zijn. En aanleg kan een rol spelen, ook daar moet je rekening mee houden.’

Microdermabrasie zet ze in voor mensen die niet tegen zwaardere chemische peelings kunnen, daar op reageren met roodheid en branderigheid van de huid, als gevolg van een allergische reactie of teveel doorbloeding als gevolg van een dunne huid. ‘Microdermabrasie is heel geschikt voor de grovere huid met zichtbare porien, met comedonen, een rokershuid.’

Onderhoudsbeurt

Wie kiest voor een fruitzuurpeeling heeft meer behandelingen nodig, meestal gaat het om een kuur van 10 stuks. Met microdermabrasie kan dat de helft zijn. Maar een kuur is niet altijd nodig. We krijgen ook clienten die een onderhoudsbeurt willen, de huid zo af en toe even willen opfrissen.’

Of ze ook camouflagetherapie doet, wat je van oudsher bij een huidtherapeute op de behandellijst ziet staan? Julia, lachend: ‘Ik ben er heel goed in, en als de vraag komt, dan zal ik het zeker doen. Maar vooralsnog behandelen we vaatproblemen met onze apparatuur omdat je roodheid tegenwoordig heel goed kunt verminderen tot zelfs wegnemen. Ook bij wijnvlekken ja.’

Top 6 meest gevraagde behandelingen

pigmentPoriën
‘Vooral bij mensen na hun 35ste, in het middengezicht. Oorzaken zijn genetisch of door roken, in combinatie met huidverslapping. Fraxel laser is hiervoor ideaal. Het maakt het huidoppervlak heel mooi en glad. Meestal zijn vier behandelingen voldoende. Ook op de neus, ja.

Decollete
‘Voor de aanpak van rimpels, roodheid en pigmentvlekken. Hiervoor is IPL ideaal. Roodheid gaat bijna helemaal weg. Je krijgt collageenstimulatie na een aantal behandelingen. Het aanzien wordt minder plooierig. Er valt 80% verbetering van het huidaspect te behalen. Diepere plooien kunnen behandeld worden met PRP injecties (groeifactoren uit bloed) of hyaluronzuurfillers.’

Couperose
Het verwijderen van kleine gesprongen vaatjes in het gezicht neemt toe. Niet dat we nu meer couperose hebben dan vroeger, maar de behandelingen worden steeds effectiever. We krijgen nu mensen vanaf een leeftijd van 23 jaar, ook mannen laten het steeds vaker doen. Vooral op de neus. IPL is hier heel geschikt voor.

Pigmentvlekken
Bij pigmentvlekken gaat het meestal om uv-schade, dus hyperpigmentaties veroorzaakt door de zon. Mijn voorkeur gaat ernaar uit om dit met IPL te behandelen. Afhankelijk van de vlek kan het heel licht gemaakt worden tot zelfs weg gaan. Herbehandeling kan nodig zijn na verloop van tijd.

Melasma is een lastiger, want hormonaal veroorzaakt issue. Je moet erg oppassen met de zon. Soms lijkt het wel of het pigment daardoor als het ware wordt ingekapseld en nog lastiger te verwijderen wordt. Ik behandel ze het liefst met peelings.

Pigmentvlekken op de handen zijn heel goed te behandelen. Ik geef de voorkeur aan IPL, en als dat niet afdoende is, kies ik voor de Fraxel laser.

Ontharing

gelaat vrouwen
‘Vooral vrouwen van Mediterrane afkomst kunnen zware gezichtsbeharing hebben met donkere, stugge haren langs de kaak en op de kin. Het gaat echt om een genetische aanleg. Dit wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wij behandelen dit met Fraxel laser.’

gelaat mannen
‘Bij mannen gaat het specifiek om kleinere zones die echt irritatie kunnen opleveren, zodat laser ontharingde rand die langs een overhemdboord schuurt, dat kan heel erg gaan irriteren. Ook nemen we nog wel eens teveel haar op het jukbeen weg. Ook hiervoor wordt Fraxel laser ingezet.’

oksels
‘We zien een enorme toename van het ontharen van oksels met laser, omdat dit een heel mooi langdurig resultaat geeft. Met scheren houd je altijd een donkere schaduw over en moet je het dagelijks herhalen. Waxen blijft een wekelijks terugkerende bezigheid. Laseren kan ervoor zorgen dat het maandenlang wegblijft.’

Fibromen
‘Dit zijn huidwoekeringen, ook wel steelwratjes genoemd, die we vooral zien bij mensen die wat ouder worden. Ze komen op het hele lichaam voor, maar ook opvallend veel op plekken waar kleding kan knellen, zoals langs de randen van een beha. Ze zijn eenvoudig en goed te verwijderen met Fraxel laser.’

Monique wordt hebberig

Ik kan je in ieder geval vertellen dat ik een aantal behandelingen bij Julia op mijn verlanglijstje heb gezet. Op de eerste plaatst staat mijn decolleté: om roodheid, de huidverslapping en wat pigmentvlekken te laten behandelen. Ook heb ik mezelf voorgenomen om eens in de zoveel maanden een onderhoudsbeurtje te boeken voor mijn gzicht. Mijn huid is top, maar dat wil ik graag zo houden.

Een gesprek met Julia is aanstekelijk, zelfs zo, dat ik het liefst meteen op de bank was geklommen. Zet de Fraxel en de IPL maar aan – ik kom;-)

 

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

11 reacties

 • Hi Angela, Ik heb de fraxel gehad maar had ook echt zwaar pigment op de zijkanten van mijn gezicht. Maandag geweest en eigenlijk kon ik vrijdag mezelf weer goed vertonen.
  Bij dhr kazem consult gehad, behandeling wordt door arianne gedaan. Maak gewoon afspraak voor consult, wellicht is clean brillant bij jou al voldoende. Ik ben er echt blij mee, en zie ook totaal niet op tegen de volgende fraxel behandeling. Niet prettig gevoel is zo te verwaarlozen.
  Dus zet die stap zou ik zeggen!
  Ps ik hoor graag van je of je die neemt!!

 • Bedankt Jolanda! Heb jij de fraxel of clear brilliant behandeling gehad? Heb ff gekeken op de website van Kazem en daar wordt ook geschreven over de clearlaserbehandeling. Hiervan heb je dan ca 4-6 behandelingen van nodig. Ben jij behandeld door Kazem zelf en was de downtime lang?

 • Angela, ik ben Bij kazem in Leimuiden in behandeling, fijne praktijk met bekwaam en aardige mensen. En zoals ik al schreef met verbluffend resultaat voor mij!

 • Ik heb onlangs een fraxel dual behandeling ondergaan voor pigmentatie in mij gezicht. En wat ben ik blij met het resultaat! Elke keer in de spiegel denk ik ‘wauw’. Mijn eerste behandeling begin november gehad en afgelopen week de 2e van 3. Even een dagboek 5 in de vervelende maar daarna meteen mooi. ik kan het iedereen aanbevelen, al zal het resultaat natuurlijk bij iedereen anders zijn, maar ik geniet van mijn gezicht waar ik nu totaal geen poedeltje meer voor nodig heb om iets te camoufleren!

 • Hoi Angela, je bedoelt voor gezicht? ik heb nog nooit een laserbehandeling ondergaan, zit er soms wel aan te denken voor het decolleté, maar ik ben geen held;-) dr Aleida Dijkstra heeft nu bijvoorbeeld de BBL waarover ik nog een verhaal publiceer: heeft nauwelijks downtime. http://aleidadijkstra.nl/behandelingen/forever-young-bbl-skintyte. deze is wel heel aantrekkelijk he:-) En hij is goed onderzocht. De dermatologe neemt niet zomaar iets in haar praktijk op.

 • Ik kwam dit artikel tegen in jouw database, nav zoektocht laser, en vroeg mij af of jij Monique al op de bank bent geklommen::))) voor een (fraxel) laserbehandeling. Ben geïnteresseerd (voornl voor huidverstrakking en wat pigmentvlekjes wegwerken) maar ben toch tikkie angstig voor de downtime en het beoogde resultaat. Garantie leveren ze nl niet!!! Je leest nu zoveel over verschillende type lasers (IPL/OPL/Erbium/Fraxel?etc).

 • hahaha…nou sowieso van die onsierlijke fibromen, steelwratjes dus…….., dan idd wat pigment vlekjes in mijn gezicht, en nog aantal oneffenheden gelaat en lijf…..

  was bij hiisarts geweest, maar zij werken met bevriesing maar niet met. nieuwste apparaat, dus dacht laat maar, dit laat ik wel laseren dan…. na de zomer wil ik hieraan gaan werken …

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.