Alphahydroxyzuur Betahydroxyzuur Cosmeticaclaims Couperose Droge huid Gevoelige huid Gezicht Glycolzuur Grove porien Marketingtrends Monique schrijft Peptiden Pigmentvlekken Rimpels en slapte Vette huid Vitamine A (+derivaten) Vitamine c Vitamine E Voor hem Werkstof dossiers Zakenpraat Zon

Deze anti aging stoffen moeten in je crème zitten

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Dr. Pavicic geeft haar visie tijdens het EADV congres in Amsterdam

Looking fab at 50?

Looking fab at 50?

Ik blijf me er wel eens over verbazen dat artsen zo weinig weten van huidverzorging, cosmetica en werkzame stoffen. Ze weten alles van de ziekte van de huid, maar waarom zo weinig van het mooier maken van de huid?

Het werd me weer eens duidelijk toen ik begin oktober 2014 het internationale EADV congres voor dermatologen bezocht, dat ditmaal in Amsterdam gehouden werd.

Alles draait om preventie

We leven bij uitstek in een tijd dat preventie ertoe doet als het om veroudering in de breedste zin van het woord gaat. In onze westerse wereld is nog altijd alles gericht op bestrijding, als het leed al geleden is, in plaats van het leed voor te zijn.

Vergeet die hope in a jar, er is absoluut werkzame skincare!!!

Nu speelt een natuurlijk ook een ander issue een rol: die van geloofwaardigheid. Tot nu toe is cosmeticagebruik door het establishment lacherig afgedaan als hope in a jar, iets dat niet kan werken, maar vooral een lekker gevoel geeft, en het geld uit de zakken klopt.

Die tijd is voorbij. Er is anno 2014 heel goed werkzame skincare op de markt, met bewezen werkzaamheid. Hoewel claims nog altijd bescheiden moeten blijven, maar er kan al veel, en alle kleine beetjes helpen. Om een rimpel minder zichtbaar te maken, een pigmentvlek op te lichten, de huid te verzachten, de huid steviger aan te laten voelen, de huid gladder en stralender te maken.

Wie neemt de beautyjournalist serieus?!

Wij beautyjournalisten weten dat al geruime tijd, en hoera voor ons, we zijn ook altijd de eersten die geïnformeerd worden door de industrie. Daarom blijft het me ook verbazen als artsen in deze tijd nog eens menen het wiel te moeten gaan uitvinden: wat is goed en wat is slecht, wat werkt wel en wat niet? En dan duiken ze in de pubmed database en ‘goh wat is daar toch weinig te vinden’, hoor je dan.

anti age bw

Ja, dat klopt als een bus, beste artsen. Welkom in de beauty industrie. Heel veel wordt helemaal niet gepubliceerd omdat a. klinisch opgezet onderzoek erg duur en redelijk tijdrovend is, b. niet altijd relevant is voor alle merken, en c. omdat de industrie haar geld liever aan marketing besteedt. The proof is in the eating of the pudding. De consument koopt iets niet meer, als het niet werkt of niet fijn is. Het is geen medicijn, je wordt er niet doodziek van als je het niet goed gebruikt. Huidallergiën even buiten beschouwing gelaten (…).

Toename vrouwelijke dermatologen stimuleert aandacht voor skincare

Dankzij de toename van vrouwelijke artsen, ook in het dermatologisch vak, neemt gelukkig de aandacht voor huidverzorging toe. Ik pleit ervoor dat veel meer artsen worden toegelaten tot onze perspresentaties zodat zij niet meer achter de feiten aan hoeven lopen, maar net zo up to date kunnen zijn als wij. Het zou ons vak zeker nog naar een hoger plan tillen. De industrie geloofwaardiger maken en het kaf van het koren scheiden. Merken die serieus bezig zijn ook de credits krijgen en de rest het maar lekker uitzoekt. Goede skincare, gericht op anti-aging, is meer dat een pot emulsie van water olie en emulgator. En daar hebben we het hier over.

De visie van dr Tatjana Pavicic

Desalniettemin blijft het leuk om weer eens bevestigd te krijgen wat je al weet: welke werkzame stoffen ertoe doen. Tijdens het internationale congres voor dermatologie, dat dit anti agejaar in Amsterdam werd gehouden (EADV) gaf de Duitse dr. Tatjana Pavicic haar visie op deze zaak.

Ze vertelt dat de de laatste jaren steeds meer dermocosmetics bij komen (we juichen het toe!), die zich erop toeleggen om huidverouderingsverschijnselen af te remmen. Ze is van mening dat deze skincare serieus werkzaam moet zijn, van farmaceutische kwaliteit en onderbouwde claims moeten hebben die gedocumenteerd zijn in studies: de voordelen en de bijwerkingen. Yes!

Wat in cosmeceuticals thuishoort..

Zelf is ze er ook in gedoken (in de pubmeds van deze wereld), en ze kwam met het volgende overzicht van stoffen die in je skincare moeten zitten:
• antioxidanten zoals vitaminen, co-enzymen en fytochemicalien
• celregulatoren zoals retinol, peptiden en groeifactoren

De best bewezen werkzame stoffen

Ze komt aan de hand van onderzoek in pubmed tot drie categorien van werkzame stoffen, in volgorde van bewezen werkzaamheid:
1: met bewezen werkzaamheid, gebleken uit tevens klinische in-vivo studies (placebo gecontroleerd en dubbel blind): retinol en derivaten, vitamine c, alfalipoleenzuur, polypeptiden, laag moleculair hyaluronzuur, salicyloylphytosphingisinen. Stoffen met aantoonbare in-vivo studies, maar niet placebo gecontroleerd en dubbelblind: vitamine e, niacinamide ofwel vitamine b3 en fytohormonen.
2: stoffen waarvan alleen in vitro op celcultuur de werkzaamheid is bewezen: co enzym Q10, polyfenolen, fytosterolen.

Volgens dr Pavicic valt in categorie 3 alles wat bedrijven zelf als samengestelde cocktails verkopen, waarvan de werkzaamheid wel wordt geclaimd maar geen evidencebased data wordt overlegd.

Ik vind het een mooie opsomming en ben er content mee. Want laten we wel wezen, in de eerste categorie zitten de nu belangrijkste stoffen die ook het meest in goede skincare gebruikt worden. We kunnen tevreden zijn!

De droomcocktail

De droomcocktail van dr Pavicic bestaat trouwens uit een mix van niacinamide, peptiden, anti-oxidanten, retinol en uv filters.

Nog enkele must knows…

Tot slot meldde ze ook nog een aantal andere interessante zaken die ik hier kort even uiteen zet.
• Groot moleculair hyaluronzuur zou beter zijn in hydrateren van de huid, het kleine moleculaire dat is beter opneembaar is houdt de huidelasticiteit beter op peil, en dat klopt ook.
Vitamine C acht ze werkzaam vanaf 10%.
• Van fillers wordt altijd gezegd dat ze ook de collageenproductie stimuleren omdat er als gevolg van huidirritatie door het prikken de huid reageert alsof er een wond is die gedicht moet worden (met collageen en elastine). Zij maakt het nog gedetailleerder en vertelt dat de fibroblasten door het prikken worden uitgerekt en dat dat de collageenproductie stimuleert.
• Voor jonge mensen adviseert ze met name anti oxidanten, niacinamide en co enzym Q10 + uv en IR protectie.
• Voor 35+ adviseert ze de celregulatoren zoals retinol, peptiden en groeifactoren + uv en IR protectie.

We maken van dit onderwerp een serie. In de volgende artikelen bespreken we binnenkort de beste skincare producten op dit moment waarin de hierboven besproken stoffen zitten.

Als je zelf al wilt gaan snuffelen, doe dat dan o.a. eens bij deze merken: Olaz, Paula’s Choice, Clinique, Medik8, Avene, EtatPur, Eucerin, Environ, hannah, Novexpert, La Prairie, La Roche Posay, Vichy, dr Babor Dermacellular, Dr G uit Zuid-Korea, Kiehl’s, Uncover, Dermalogica, Pascaud, RoC, Boots No. 7, Lancaster, Collistar, Neoderma, Dermaquest, Image, e.a., en surf rond op BeautyJournaal – gebruik de zoekfuntie ervoor rechtsboven op onze website. We hebben tevens een woordenboek voor cosmetica ingredienten!

Zijn we iets vergeten in dit artikel? Zet het in een post hieronder, we zijn je dankbaar!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

28 reacties

 • Dit artikel nog maar eens gelezen!
  Ben blij dat mijn favoriete merk Dermaquest er ook bij staat.
  Hun anti-aging serie is geweldig , reiniger met glycolic acid , peptide rich 24 hours cream en een heerlijke zonnecreme factor 30 . Geen glimmend gezicht meer gebruik hem iedere dag.
  Daarnaast gebruik ik regelmatig een retinol creme van Indeed Labs .
  Je ziet je huid opknappen ik heb mijn favorieten gevonden.

 • Werkt Hydropeptide echt zooo goed voor je huid?
  En waarom zit het niet in een pompje?
  En waarom zooo duur€220

 • Goed en duidelijk artikel. Mee eens met je drie categorieën en droomcocktail. Het liefst wil je ingrediënten met wetenschappelijke effecten, diep doordringt in je huid en veilig!
  Meer dermatologen, waaronder ik, beginnen zich meer te focussen op de zogenaamde ‘cosmeceutics’, stoffen die zowel een farmacologische als cosmetische huid effecten hebben. Op basis van de toenemende vraag van vrienden/klanten/patiënten over ‘wat kan ik gebruiken voor mijn huid’ ben ik in samenwerking met collega dermatologen en huidtherapeuten, onafhankelijk van de cosmetische industrie recentelijk gestart met een crème lijn: Iconic Elements. Voor meer informatie http://www.iconic-elements.com.
  Dr. Francis Wu

 • Blèzi Cosmetics hoort ook zeker in dit rijtje thuis!
  Heeft een unieke cosmeceutische huidverzorgingslijn met een hoge percentage aan werkzame actieve stoffen.
  Ook erg geschikt voor mensen die last hebben van huidproblemen.

  Groeten Jesca

 • Dit is een leuk en intressant artikel!
  Ik werk in mijn salon met Image Skincare een product uit Amerika waar deze ingredienten in voorkomen en ook als cocktail samen te stellen zijn, dus producten op maat! Soms wil je graag alle ingredienten in je creme maar is het ook mogelijk om b.v. via de reiniging al vitamine C of Anti Oxidanten aan je dagelijkse routine toe te voegen. Weten wat je smeert is volgens mij nooit verkeerd!
  Groeten Rina van Lammeren

 • Beste John, gezien je situatie dat je ziek bent, en wat een nare ziekte, kan ik hier uit opmaken dat je huidconditie ook wat extra hulp nodig heeft? kun je je huidconditie wat beter omschrijven? ik haal overigens je emailadres hier weg, het is niet handig om deze publiek te maken. veel sterkte trouwens John.

 • Hoi
  Iemand een ideeën voor een man van net 48 die wel veel medicijnen slikt omdat hij schildkankdr heeft!
  Noemt u aub concreet dag en nacht crème ??

  Dank je

 • Monique, Mira, ik gebruik nu al een tijdje de 1% retinol van paula’s choice (clinical) maar dit percentage doet echt wat voor je huid. Net wat Monique schrijft; echt op het niveau van Obagi maar dan ‘huidvriendelijker’. Ik mix deze retinol met wat moisturizer zodat het schilferen beperkt blijft. Aanrader!

 • Hoi mira, pc heeft nu een nieuw ‘ medical’ retinol uit en ik kan je proefondervindelijk vertellen dat het echt heel krachtig is, vergelijkbaar met hetgeen ik ooit van Obagi testte. Ik heb de naam van het nieuwe pc product even niet bij de hand.

 • Paula’s producten bevatten volgens mij juist lage concentraties werkzame stoffen. Er was laatst een artikel op de pc site ter promotie van nieuw retinol serum. Daar stonden ook andere gehaltes in genoemd. Zo zit in een vd crèmes nog geen pct retinol en pas een stukje verderop staat vitamine c genoemd. Ik begin steeds meer te twijfelen aan deze producten.

 • Ha Monique.

  Dit zijn leuke artikelen! Ze trekken gelijk mijn aandacht als apotheker. Graag nog meer 🙂

  Joost, apotheker
  Apotheek&Beauty

 • Elly, waar is dat masker oorspronkelijk voor bedoeld, en is het voor jou te verklaren hoe deze methode je rosacea flare ups af laat nemen?

 • Aan anti aging doe ik niet, op mijn 64e.
  Ik ben veel te blij, dat ik na 10tallen jaren eindelijk met een behoorlijke huid rondloop. Na de jeugdpuistjes en de isotretinoinekuren bij de dermotoloog- waar volgens mij- mijn huid alleen maar gevoeliger en droger van werd, ben ik sinds een jaar aan t smeren met de produkten van Comfort Zone, volgens mij een Italiaans merk, maar ik heb het van de schoonheidsspecialiste.. Sinds kort heeft zij een of ander masker, dat zet ze na de behandeling op je gezicht, voor 10 minuten. Door de elektrische stroompjes die uit dat masker komen, verdwijnen de littekens en kom je er met een gaaf gezicht onderuit. Het masker is van hard plastic,ik vind het een beetje benauwd, maar ik hoor dat anderen er geen last van hebben.. Ik heb eerst een kuur ermee gevolgd en nu iedere maand. Mijn huid is er enorm van opgeknapt- geen enge uitbraken van rosacea meer!

 • Elly, maar natuurlijk, ik was het even vergeten: maar nu weet ik weer hoe gevoelig jouw huid is;-) je hebt aan diverse tests bij ons meegedaan. wat goed om te horen dat comfort zone zo prettig is. als je het afzet tegen andere merken die je hebt gebruikt, wat is hier dan toch het fijnste aan?

 • Goed om te horen Elly, jij gebruikt dus producten die zijn afgestemd op een heel gevoelige huid? Dan zoek je het waarschijnlijk niet zozeer in anti aging huidverbetering?

 • Zelf smeer in sinds een jaar Comfort Zone, een onbekend merk, maar mijn moeilijke huid doet het er prima op. Via de schoonheidsspecialiste.

 • Hoi priscilla, ph formula ken ik, maar hydropeptide niet. Maar het is vast een lijn waarin peptiden de hoofdrol spelen? Leuk dat je ons volgt als schoonheidsspecialiste en bedankt voor het compliment.

  Als je zelf een facebook fanpage hebt, deelt dit artikel met de link dan gerust op je eigen pagina;-)

 • hallo Monique!
  Ik werk in mijn salon met oa de merken Hydropeptide en Ph-formula, deze merken bevatten beiden de “droomcocktail” en ik zou ze je zeker willen adviseren!
  Bedankt voor het leuke stuk, hierdoor zal de consument weer wat wijzer worden en bewuster een keuze maken bij het aanschaffen van producten!

  Vriendelijke groet, Priscilla

 • Hoi Mira, naast de creme heeft La Mer nu ook andere producten, en daaraan worden ook andere stoffen toegevoegd, naast de bekende broth, afhankelijk van de toepassing.
  goed om te horen dat de creme zo goed bevalt, ik kan het me helemaal voorstellen, aan zee, waar je huid toch aan meer invloeden zoals wind, zilte huid ed bloot staat, en zonlicht natuurlijk:-)

 • La Mer ontbreekt in dit rijtje? Natuurlijk is deze creme heel prijzig, maar dat zijn de andere ook, zoals bijv. La Prairie. Zelf heb ik jaren lang allerlei dure cremes uitgeprobeerd, maar vond La Mer een brug te ver. Nu, na drie jaar La Mer grbruik en wonende aan zee (veel wind, zon etc) ziet mijn huid er geweldig (sorry, ik zeg het zelf) uit. Nooit droog, geem rimpels en altijd goed gevoed.
  Ik vraag me wel eens af of hun formule altijd dezelfde is of dat er nieuwere stoffen aan toegevoegd worden. Van mij hoeft dat niet, want sommige stoffen kunnen ook een allergische reactie uitroepen.

 • Heel mooi merk Henny, dus je bent zelf schoonheidsspecialiste? 🙂 Leuk dat je ons platform volgt!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.