Interessant voor hals en decollete

08:54 - 05:20
luistertijd 08:54 - leestijd 05:20

We horen de laatste tijd steeds over PRP injecties, ofwel Platelet Rich Plasma. Het gaat om  bloedplasma waarin een geconcentreerde hoeveelheid plaatjes zit. Die plaatjes bevatten groeifactoren en kunnen helpen bij weefselherstel, of dat nou om pezen gaat, de huid na een operatie of om het haar.

Bloedplaatjes met groeifactoren

Bloed bestaat uit 55%plasma en 45% bloedcellen (rode, witte en plaatjes). Door het bloed door middel van centrifuge te scheiden in cellen en plasma met plaatjes wordt het zogenaamde PRPO verkregen. Hier zit dan een ongeveer 3x hogere concentratie van bloedplaatjes in normaal bloed. Waarom zijn deze bloedplaatjes zo belangrijk? Er zitten groeifactoren die helpen bij het herstellen van beschadigd weefsel.

De cellen zoeken het zelf wel uit

Er zijn vele soorten groeifactoren (meer dan zestig) aanwezig in PRP, maar voor weefselherstel zijn vooral belangrijk de VEGF (vascular endothelial growth factor, oftewel een groeifactor die de aanleg van nieuwe bloedvaatjes stimuleert) en EGF (epidermal growth factor oftewel groeifactor voor de aanmaak van huidcellen). Nu vraag je je misschien af of het mogelijk is om juist die ene soort groeifactor te selecteren, maar dat is niet mogelijk, en het hoeft ook niet. Je brengt het mengsel van factoren naar een plek waar stimulatie nodig is, en de factoren waar de cellen receptoren voor hebben worden gestimuleerd. Dit resulteert in de activatie van een cel die momenteel in rust verkeerd. De cel word actief en kan gaan opruimen, bloedvaten bouwen, steunweefsel maken, etc. Het is overigens zo dat je alleen PRP uit je eigen bloed kunt gebruiken en niet van anderen.

prp injecties

De toepassing van PRP

In de geneeskunde word PRP meer en meer ingezet in situaties waar een beetje extra doorbloeding of andere stimulatie gewenst is. Een voorbeeld is peesontsteking. Een pees is doorgaans slecht doorbloed. Wanneer deze ontstoken is kan het lichaam het gebied slecht bereiken om de ontsteking aan te pakken. Door injectie van PRP kan dit weefsel gestimuleerd worden tot het aanleggen van meer bloedvaatjes zodat een ontsteking sneller bereikt en aangepakt kan worden.

Huidverbetering

Ook bij andere vormen van chirurgie wordt PRP steeds vaker ingezet om genezing te bespoedigen. Denk aan wondgenezing, en aan bot- en huidweefsel. Of om bij getransplanteerd vet (lipofilling) de aanmaak van bloedvaatjes te stimuleren, zodat het getransplanteerde vet meer kans heeft om op de nieuwe plek te overleven. Ook injectables artsen gebruiken steeds vaker om huidverbetering te bewerkstelligen. Ook hier geldt weer: de groeifactoren uit de bloedplaatjes stimuleren tot extra groei van huidcellen en bloedvaten, waardoor een betere doorbloeding bereikt kan worden. Een betere doorbloeding verbetert het aanzien van de huid. Ook zou de druk op het weefsel door inspuiten ook stimulatie tot het aanmaken van collageen kunnen geven. De huid word beter doorbloed en krijgt een gezonde blos, wat meer veerkracht en elasticiteit en dus minder fijne lijntjes oplevert.

Volume

Het is ook mogelijk om met PRP een volume behandeling te doen. Er worden dan meerdere buizen bloed afgenomen, waaronder een buis onstolbaar gemaakt bloed. Zodra het PRP-plasma uit de buis van onstolbaar gemaakt bloed in aanraking komt met plasma uit een stolbare buis gaat het stollingsproces van start en zal binnen ongeveer twee minuten een stolsel vormen. Het is de bedoeling dat het PRP bij een volumebehandeling pas in de huid stolt, omdat zich dan een zg. fibrineprop vormt die een prikkel geeft aan de aanmaak van steunweefsel, hyaluronzuur en collageenvezels. Het is dus een lastige klus om dit snel en goed in het gezicht aan te brengen, voordat het stolsel zich in de spuit heeft gevormd. De volumebehandeling is beperkt: bij sterke vermagering of fors volumeverlies schiet de volumebehandeling van PRP tekort.

PRP injecties mogen voor cosmetische doeleinden uitgevoerd worden door alle artsen. Als behandelaar kun je speciale PRP ‘kits’ kopen inclusief een centrifuge apparaat waarmee de bloedplaatjes geconcentreerd kunnen worden.

PRP of lipofilling?

Is het niet zo dat als je lipofilling laat doen, bijvoorbeeld in je gezicht, je dat PRP er automatisch bij krijgt, dus dat lipofilling je huid automatisch ook opknapt?

In het vetweefsel zitten stamcellen die nog extra geprikkeld kunnen worden door de PRP. Bovendien kunnen ze beter ingroeien omdat de PRP de aanleg van nieuwe vaatjes stimuleert. Deze maken een bloedvatennetwerk die de vetcellen van bloed kunnen  voorzien zodat ze niet afsterven. Door deze toevoeging van PRP kunnen meer cellen op een plek overleven en kunnen grotere volumes ingebracht worden in 1 ingreep. Dit is nog niet wetenschappelijk bewezen maar wel heel waarschijnlijk. Het liefst heb je dus vetcelinjecties + PRP. De keuze of je lipofilling versus PRP kiest, gaat om het volgende: PRP geeft huidverbetering en kan een beetje volume geven. Lipofilling geeft veel volume met nauwelijks tot geen huidverbetering.

Haargroeistimulatie

Momenteel word PRP ook ingezet voor haargroeistimulatie. Voor bepaalde vormen van haar uitdunning en haarverlies, kan PRP een oplossing bieden. Dit is nog niet  wetenschappelijk bewezen, maar als mogelijkheid wordt het al wel aangeboden.

Hals en decolléte

De behandeling met PRP is een mooie huidverbeteraar voor de lange termijn. Het effect word opgebouwd binnen drie maanden, het liefst in een kuur van drie behandelingen. Het dient jaarlijks bijgewerkt te worden. Voor hals en decolléte kan het een effectieve behandeling zijn voor de verbetering van de huidstructuur en het verzachten van de rimpels die hier kunnen ontstaan. De doorbloeding is hier veel minder dan in het gezicht. Daardoor zijn er minder opties voor deze huid t.o.v. het gezicht. Lasers kunnen hier niet te hard op gezet worden omdat de genezing minder snel en effectief zal zijn door de mindere doorbloeding. Ook is de huid dunner en zullen fillers nogal snel bultjes vormen.

Indicaties

Een intake is erg belangrijk: er zijn factoren die het effect van een PRP behandeling kunnen benadelen, zoals bloedafwijkingen die de bloedplaatjes beinvloeden (trombopenie), maar ook het bestaan van  een actieve infectie. Rokers hebben minder effect van de behandeling. De voordelen zijn dat het lichaamseigen stoffen betreft, weinig bijwerkingen qua overgevoeligheid en bultvorming geeft en bovendien een snelle genezing. Nadelen: het effect duurt wat langer om tot stand te komen, je krijgt een bloedafname en er is een onvoorspelbare factor ten aanzien van het resultaat. Bij de een kan het beter uitpakken dan bij de ander.

Ervaring nodig

Persoonlijk vind ik het een mooie behandeling die een gat opvult in het aanbod dat we nu hebben als cosmetisch artsen. Voor hals en decollete was er niet veel te bieden en ik vind de resultaten met PRP erg mooi. Natuurlijk valt er veel te verbeteren en de techniek dient voorspelbaarder te worden. Door ervaring op te doen word ik zelf steeds beter in de case selectiveness voor PRP. Dit verbetert mijn voorspelling van het resultaat. Er moet nog wel meer onderzoek komen om het rendement van de behandeling te verhogen en om beter voorspelbare resultaten te boeken. Maar op het moment zijn er al genoeg tevreden clienten die veel plezier hebben van hun PRP behandelingen en dat is een belangrijk gegeven.

drs. Annebeth Kroeskop

***************************

BeautyJournaal vroeg ook plastisch chirurg Frank Niessen zijn mening over de toepassingsmogelijkheden van PRP. Hij onderschrijft de kansen….

‘Het gebied van groeifactoren om onze genezing en regeneratie positief te beïnvloeden is bijzonder interessant. Het is mijns inziens ook de toekomst; we voegen op de juiste momenten de juiste cocktails van factoren toe en we krijgen littekenloze genezing en wonden genezen een stuk sneller.

Betere wondgenezing

Nu is dat nog niet zo: de timing wanneer, de omgeving waarin, de combinatie waarvan – alles heeft invloed op het effect en de werking van een specifieke groeifactor. Daarom lijkt het handiger de cellen daar zelf voor te laten zorgen: bijvoorbeeld de bloedplaatjes. In die cellen zitten de groeifactoren al in de juiste verhoudingen. Met succes zijn geconcentreerde bloedplaatjes al toegevoegd aan niet genezende wonden en gingen deze eerder dicht. In proefdieren werd al aangetoond dat bloedplaatjes die worden toegevoegd aan vet, de overleving van het ingespoten vet verhoogd, alleen bij mensen is daar nog geen overtuigende studie van verschenen.’

 

Lees ook