Het slaat nergens op: wat goed is voor je darmen, is niet goed voor je huid...

12:02 - 07:13
luistertijd 12:02 - leestijd 07:13

Eetbare skin care producten – Hoe zit het nou echt

Aanhangers van het natuurlijke, zijn ook van mening dat cosmetica eetbaar moet zijn. Alleen dan schaadt het de gezondheid niet, en kan je huid er echt wat mee, zo luidt het argument.

Maar, en nu even opletten: er zijn echter anatomische en fysiologische verschillen tussen de huid en het spijsverteringskanaal. De huid reageert dus ook anders op verschillende ingrediënten, zowel natuurlijke als synthetische stoffen. BeautyJournaal vertelt je hoe het zit.

pH-waarde

Over het algemeen wordt een alkalisch dieet als gezond gezien. Dit is een dieet met als basis de overtuiging dat je lichaam anders reageert op voedsel met een verschillende zuurgraad. Het gaat daarbij niet om zuur uit een citroen of azijn (qua smaak), maar om de pH-waarde. De pH-waarde geeft aan wat de activiteit van waterstofionen is in een waterige oplossing. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Om een beeld te geven: een waarde van 7 is neutraal, van 0-6  is het zuur en van 8-14 is het alkalisch.

Voedsel met een hoge pH-waarde (8-14) is beter op te nemen door het lichaam dan zuurder voedsel (dus met een lagere pH-waarde). Het wordt ook beter door de zeer zure (pH waarde van 2) maagsappen verteerd. Veel vruchten en groenten zijn of alkalisch (pH-waarde van 8-14) of laten een alkalische stof achter in je systeem (zoals citroen en andere vruchten).

De huid werkt echter precies het tegenovergestelde. Producten met een neutrale of zure pH-waarde zijn het beste voor de huid. De huid heeft namelijk een natuurlijke barrière. Deze barrière wordt verstoord door stoffen met een hogere pH-waarde dan 7.0 (dus als ze meer alkalisch zijn). (Skin Pharmacology and Physiology). Peelings met een pH-waarde van 5.5 werken het beste op de huid. Daarom zijn glycolzuur peelings ook zo populair. Bij een pH-waarde die neutraal is (rond de 7 dus) blijft de huid beschermt, omdat de microflora, waaronder de gezonde bacteriën die zich op de huid bevinden, intact blijven. (Acta Dermato-venereologica).

Verschil in opnamebereik van stoffen tussen darmen en de huid

En er is nog een groot verschil. De huid is zo ontwikkeld dat het jou beschermt tegen al het potentieel gevaar van buitenaf. Het spijsverteringskanaal is juist zo ingesteld dat het zoveel mogelijk belangrijke voedingsstoffen opneemt. Daarnaast hebben de huid en het spijsverteringskanaal hele andere functies en verschillende absorptievermogens. Een ingrediënt dat goed is om te eten hoeft dus helemaal niet om diezelfde reden net zo nuttig te zijn voor je huid – om te smeren.

Havermout

Neem havermout bijvoorbeeld, het is een ontzettend gezonde maaltijd. Het is een uitstekende bron van vezels, mangaan, molybdeen en fosfor. (WH Foods) Maar als je havermout op de huid smeert, zijn het niet deze voedingsstoffen die de huid ten goede komen. Sterker nog, de huid kan de stoffen, door de dikke substantie, niet eens opnemen. In plaats daarvan helpt havermout de huid aan polysacchariden, lipiden, enzymen, saponinen, vitaminen en flavonoïden. (Cosmetic Dermatology)

Uit onderzoek blijkt dat havermout fijne lijntjes en rimpels kan tegengaan. (International Journal of Cosmetic Science) Maar dat is niet dankzij de vezels, mangaan, molybdeen en fosfor! het is dus oke, maar om heel andere redenen.

Geweldig om te eten, maar niet voor je huid?

We gaan je nu even heerlijk in verwarring brengen!

Tomaten zijn een bron van vitamine C en het antioxidant lycopeen of beta-caroteen (de rode kleurstof) als je ze opeet. Maar er zijn twijfels of het wel zo goed is om op je huid te smeren. De ene wetenschapper zegt van wel, de ander zegt van niet. En dan wordt het een gevecht om onderzoeksresultaten. Ten minste één studie toont aan dat lycopeen de vorming van Matrix metalloproteïnase (ze breken collageen af) zo’n 1,5 tot 2 keer na UVA blootstelling aan licht verhoogt. Je verbrandt dus sneller. (Free Radical Biology and Medicine). Dit is bijvoorbeeld ook een reden waarom beta-caroteen niet meer aan zonnebrandproducten wordt toegevoegd.

Citroen is net als tomaat een grote bron van vitamine C. (American Journal of Clinical Nutrition) Maar bij gebruik op de huid kan citroen een hogere gevoeligheid voor zonlicht veroorzaken. Als je vervolgens te veel in de zon zit kunnen er zelfs blaren ontstaan. Oppassen dus! (Photoimmunology, Photodermatology, and Photomedicine).

Melk bevordert de DHT (Dihydrotestosteron) productie in de huid. DHT bevordert de aanmaak van talg en dit leidt weer tot puistjes.  (Journal of the American Academy of Dermatology, 2008). En eigenlijk hoort hij niet meer thuis in dit rijtje, want het wordt sinds ook afgeraden om te drinken als je acne hebt. Lees maar.

Algen extract zit vol met goede voedingsstoffen, waaronder ijzer, mangaan, koper, zink en omega-3 vetzuren (CandiceKumai.com). Echter, als je algen extract aanbrengt op de huid kan dit de huid heel erg irriteren, zelf tot aan eczeemklachten. Dit komt omdat veel algen niet goed gereinigd worden. (British Journal of Dermatology). Hmmm…lastig zeg. Als consument weet je natuurlijk helemaal niet hoe zuiver en schoon grondstoffen zijn. Je moet het maar aannemen. (Experimental Dermatology).

Kurkuma staat bekend om zijn kankerbestrijdende werking, mits je het opeet. Enerzijds is Kurkuma een krachtige antioxidant, dit is bewezen in veel studies. (Journal of Ethnopharmacology) Er wordt ook beweert dat Kurkuma als een zonbeschermer kan dienen als je het onder je antizonnebrandcrème aanbrengt, maar deze werking is nog nooit aangetoond in een degelijk onderzoek. Wat verder bekend is over Kurkuma is dat je huid oranje kan kleuren als je Kurkuma aanbrengt op de huid. Alleen als het stofje tetrahydrocurcumin wordt verwijderd niet, terwijl juist deze stof de antioxidant kracht heeft. Lastig he. Wat moet je ermee!  (Molecular Nutrition and Food Research)

Earl van bergamot thee heeft kankerbestrijdende werkstoffen maar bevat ook limonene. Een ernstige huidirritatie waarbij overreactie wel 24 uur kan duren. (Archives of Dermatology) Daarnaast tast limonene de gevoeligheid van de huid voor de zon aan net zoals citroen dat doet. (Journal of Agricultural and Food ChemistryInternational Programme on Chemical Safety, JAADContact Dermatitis)

Heerlijk om te eten én voor de huid

Vitamines A, B3, B5, C, D, E, and K zijn allemaal belangrijke stoffen om te eten én deze vitamines zijn goed voor de huid. Vitamine A helpt tegen rimpels, laat de huid stevig aanvoelen en exfolieert. Vitamine B3 hydrateert. Vitamine B5 hydrateert en heelt wondjes. Vitamine C verbetert de conditie van de huid. De huid wordt steviger, het gaat zonneplekjes tegen en vitamine C geeft de huid een mooie glow. Vitamine D helpt de huid beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels.Vitamine E verterkt de effecten van vitamine C en hydrateert.Vitamine K helpt in combinatie met retinoide en vitamine C tegen donkere kringen rond de ogen. (European Surgical Research, Science, Journal of Cosmetic Dermatology)

Kokosolie, olijfolie en avocado olie. De meeste oliën waar je ook mee kunt koken waaronder kokosolie, avocado olie en olijfolie zijn heel goed voor de huid, zolang je voorzicht bent met waarmee je deze oliën samen gebruikt. Dikke oliën kunnen namelijk ingrediënten in je huid ‘vasthouden’. Kokosolie hydrateert de huid. Olijfolie werkt als antioxidant en hydraterend. Avocado olie verzacht de huid, is een antioxidant en hydrateert. (Dermatitis) Wij van BeautyJournaal zijn ook fan van kokosolie. We plozen al eerder voor je uit wat deze olie allemaal voor je doet. Maar gebruik het niet als antizonnebrandcrème!

Groene, witte en rode thee bevatten krachtige antioxidante stoffen als je het opdrinkt. Als je het op de huid smeert hebben deze theetjes een anti-rimpel effect, dienen ze als antioxidant en zorgen ze voor een zachte huid.

Komkommer werkt bij inname als een soort medicijn voor behandeling voor hypertensie, zwelling en ontsteking. Komkommers bevatten veel water en weinig calorieën. Gezond dus. Verder bevatten ze veel vezels maar weinig vitamines vergeleken met andere groenten. Door komkommer als concentraat te gebruiken kunnen producten vitamine C behouden. Deze combinatie zorgt voor een heerlijk skin care product. Toekomstige studies zullen moeten aantonen hoe goed komkommer extract werk tegen rimpels, droge huid en psoriasis. Komkommer schijfjes op je ogen of huid leggen zal echter weinig uithalen. (Mosby’s Handbook of Herbs and Natural Supplements, Cambridge World History of Food, African Journal of Biotechnology)

Havermout
Havermout verlicht pijn en jeuk door het remmen van de prostaglandinesynthese (stimuleert het pijngevoel). Studies hebben ook aangetoond dat colloïdaal havermout (te koop bij de apotheek) de symptomen van psoriasis, eczeem en atopische dermatitis kunnen verlichten.(Journal of Drugs in Dermatology)

Druivenpit extract

Druivenpitextract is een antioxidant. Druivenpitolie kan ook dienen als bescherming tegen UVB-straling, kan wondgenezing bevorderen en zelfs Streptococcus bacteriën remmen. (Phytotherapy Research)

Slecht om te eten maar heerlijk voor de huid

Suiker is niet goed voor je lichaam als je er te veel van inneemt. Het kan verharding van de slagaders veroorzaken, verstopping van de nieren en veroudering van de huid. Lees dit artikel van Monique over AGE’s. Echter, als je het op je huid aanbrengt en als een scrub gebruikt is suiker heerlijk. De kleine ronde korrels zijn een goede scrubvariant. Meng met een beetje olijfolie, heerlijk.

Cafeïne kan bij een teveel aan inname hartklachten veroorzaken, moeite met ademen, hallucinaties en andere gevaarlijke symptomen. (Healthline) Maar cafeïne als skin care kan de huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Hier is onderzoek naar gedaan op muizen, maar het is nog niet bekend wat de hoeveelheid cafeïne moet zijn om dit resultaat te bereiken. Daarnaast hydrateert cafeïne de huid en maakt de huid zacht. Als je cafeïne onder de ogen aanbrengt kan het wallen en donkere kringen verminderen, mits deze veroorzaakt zijn door vaatverwijding. Donkere kringen kunnen ook worden veroorzaakt door overmatige productie van melanine, in dat geval zal cafeïne waarschijnlijk niet helpen. (Oxford Journals). Ook zijn er aanwijzingen dat het iets kan betekenen bij cellulite.

Dus hoe zit het nou?

Voedsel is geen skin care. Niet alles wat gezond is om in je mond te stoppen, is goed voor je huid en andersom. De huid en het verteringssysteem reageren anders op verschillende zuurgraden. Denk dus twee keer na als je weer eens leest dat je jouw skin care gemaakt is van eetbare ingrediënten. Je moet gewoon even tijd investeren om uit te zoeken wat goed voor je is en wat niet. En anders pak je dit artikel er gewoon weer even bij.

Bron

En dan toch nog even een Hollands wijsheidje…want Weleda heeft tegen alle kennis van hierboven in een creme die dus wel eetbaar is: Skinfood. Dat doe je natuurlijk niet, maar men wil ermee aangeven dat het ‘veilig’ is voor de huid. Contradictie na alles wat je hierboven gelezen hebt? Volgens make-upartist Lydia le Loux is het in ieder geval een fijne make-upbasis.

Tot slot wijzen we je er ook nog graag op dat je de verwerking van voedingsstoffen in creme ook vanuit gezondheidsoogpunt serieus moet nemen, want het kan dus ook allergie veroorzaken, en wel: voedingsallergie! Lees dit artikel nog maar eens.

Lees ook