Droge huid Gevoelige huid Gezicht Gezicht Haar Haar Lekker smeren Lichaam Natuurlijk 100% Voeding Zon Special

De kracht van kokosolie

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Een tropisch wondermiddel..

Je haalt het bij de biowinkel of gewoon bij de toko: kokosolie. Je kunt ermee koken, als lipgloss gebruiken, in je haar smeren tegen pluizen en zelfs op je gezicht om een droge huid weer zacht te krijgen. Je valt er zelfs mee af én Hollywood zweert erbij! Maar kun je het ook als zonnebrand gebruiken? Iets wat de oorspronkelijke eilandbewoners in de Stille Oceaan al eeuwenlang doen?

Na een speurtocht kwamen we op de Australische site RealizeBeauty terecht waar veel interessants te lezen is over het goedje. Want wat is kokosolie nou precies?

Kokosolie moet je niet verwarren met kokosmelk of het troebele kokoswater in de noot. Kokosolie wordt gemaakt van het gedroogde vruchtvlees, ook wel ‘kopra’ genoemd. De olie is een verzadigde vet die, anders dan vele andere verzadigde vetten, juist goed voor je is. Het bestaat voor 75% uit licht verteerbare middellange keten vetzuren (MCFA) die direct in het bloed worden opgenomen. Kokosolie maakt zich hiermee lichter verteerbaar dan andere oliën. Je krijgt er ook nog eens extra energie van en het is niet schadelijk voor hart- en bloedvaten. Kokosolie wordt ook vaak gegeven aan pasgeboren baby’s en chronisch zieken om aan te sterken. Een oppepper voor je gezondheid dus.

Een paar andere voordelen op een rij:

  • Je wordt slanker als je bakboter of olie vervangt door kokosolie. Met kokosolie verbrand je namelijk meer calorieën doordat het de schildklierhormoon stimuleert, andere oliën en vetten hebben deze eigenschap niet. Het resultaat: afvallen gaat gemakkelijker en je verliest meer buikvet.
  • De olie is rijk aan laurinezuur dat een krachtige werking heeft tegen bacteriën, schimmels en parasieten. Moedermelk bestaat bijvoorbeeld voor 30 procent uit laurinezuur om pasgeboren baby’s te beschermen.
  • Als je regelmatig kokosolie eet, zorgt het ervoor dat mineralen die je met je voeding binnenkrijgt zoals calcium, magnesium en ijzer beter opgenomen worden.
  • Ben je een fanatiek sporter? Dan heeft kokosolie ook een gunstige werking op je spiermassa: het heeft namelijk een weefselopbouwend effect van de spieren. Krachtsporters gebruiken dan ook altijd kokosolie in hun voeding.

Olie voor de huid

Kokosolie bevat anti-oxidanten en vitamines en kan goed als conditioner voor de huid worden gebruikt. Als zonnebrand is het echter niet geschikt. Simpelweg omdat onze westerse huidjes (en dus niet de al zongebruinde huid van de inlanders) meer bescherming nodig hebben. RealizeBeauty deed onderzoek naar de olie en kwam erachter dat kokosolie in de zon net zo werkt als een regendruppel op een blad: het vergroot juist het aantal zonnestralen in plaats van dat het ze tegenhoudt. Dus houd die pot maar thuis als je naar het strand gaat.

Lees ook:

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

1 reactie

  • Eind jaren ’60 moest ik regelmatig naar een speciale drogist in Den Haag om een klont kokosvet te halen. Dat moest toentertijd speciaal besteld worden. Mijn vader gebruikte het voor zijn haar maar het werd bij ons thuis ook voor het gezin gebruikt als zonnebrand. Mijn vader heeft eind jaren ’50 bij de marine gezeten en was gestationeerd in Papoea Nieuw-Guinea. Daar heeft hij geleerd om zijn lichaam met kokosvet in te smeren tégen verbranden maar hij wist ook dat je er giga bruin door werd! Toen ik hem kortgeleden vroeg of er ook zonnebrandcreme werd gebruikt, antwoordde hij dat het er ongetwijfeld wel geweest zou zijn maar omdat zíj geleerd hadden van de plaatselijke bevolking om kokosvet te smeren werd dát dus gedaan!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.