Een tropisch wondermiddel..

03:14 - 01:56
luistertijd 03:14 - leestijd 01:56

Je haalt het bij de biowinkel of gewoon bij de toko: kokosolie. Je kunt ermee koken, als lipgloss gebruiken, in je haar smeren tegen pluizen en zelfs op je gezicht om een droge huid weer zacht te krijgen. Je valt er zelfs mee af én Hollywood zweert erbij! Maar kun je het ook als zonnebrand gebruiken? Iets wat de oorspronkelijke eilandbewoners in de Stille Oceaan al eeuwenlang doen?

Na een speurtocht kwamen we op de Australische site RealizeBeauty terecht waar veel interessants te lezen is over het goedje. Want wat is kokosolie nou precies?

Kokosolie moet je niet verwarren met kokosmelk of het troebele kokoswater in de noot. Kokosolie wordt gemaakt van het gedroogde vruchtvlees, ook wel ‘kopra’ genoemd. De olie is een verzadigde vet die, anders dan vele andere verzadigde vetten, juist goed voor je is. Het bestaat voor 75% uit licht verteerbare middellange keten vetzuren (MCFA) die direct in het bloed worden opgenomen. Kokosolie maakt zich hiermee lichter verteerbaar dan andere oliën. Je krijgt er ook nog eens extra energie van en het is niet schadelijk voor hart- en bloedvaten. Kokosolie wordt ook vaak gegeven aan pasgeboren baby’s en chronisch zieken om aan te sterken. Een oppepper voor je gezondheid dus.

Een paar andere voordelen op een rij:

Olie voor de huid

Kokosolie bevat anti-oxidanten en vitamines en kan goed als conditioner voor de huid worden gebruikt. Als zonnebrand is het echter niet geschikt. Simpelweg omdat onze westerse huidjes (en dus niet de al zongebruinde huid van de inlanders) meer bescherming nodig hebben. RealizeBeauty deed onderzoek naar de olie en kwam erachter dat kokosolie in de zon net zo werkt als een regendruppel op een blad: het vergroot juist het aantal zonnestralen in plaats van dat het ze tegenhoudt. Dus houd die pot maar thuis als je naar het strand gaat.

Lees ook:

Lees ook