Gezicht Gezondheid Lichaam Marketingtrends Monique schrijft Natuurlijk 100% Pigmentvlekken Rimpels en slapte Voeding Zakenpraat

Wat hebben cosmetica, voeding en ziekte met elkaar te maken? De AGE.

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Prof. Vlassara: ‘ chronische verouderingsziekten ontstaan nu door verkeerde voeding’

monique 1Minder AGE’s in je eten houdt je langer jong, …dat zegt professor Helen Vlassara

Gezond eten is in

Ik vind het uitermate prettig te constateren dat steeds meer mensen bezig zijn met gezonde voeding en de impact ervan op het lichaam. Momenteel draait alles om zg. superfoods: eten dat vol antioxidanten en andere gezonde stoffen zit.

Dit is gezond, maar dan anders gezond

Toch is er nog een andere wereld te ontsluiten, die helemaal niet specifiek over vitaminen en mineralen gaat maar over bereidingsprocessen van voedsel en de chemische verbindingen die daarbij ontstaan, die een negatieve stroom van vrije radicalen veroorzaken.

Nu hoor ik je denken: raw food! Nee dus, gelukkig niet, want dat is ook geen leven!

Voeding met minder Advanced Glycation Endproducts

Heb je wel eens van AGE’s gehoord? Advanced Glycation Endproducts? Ze komen in hoge mate voor in industrieel bewerkt voedsel en ze worden ook toegevoegd om smaak, kleur, geur en houdbaarheid te bevorderen.

De theorie van versuikering

Wat ze in het kort doen is dat ze eiwitten laten versuikeren. Hierdoor kunnen eiwitten hun taak als boodschappers niet meer goed uitvoeren en ontstaan er versnelde verouderingsprocessen Schermafbeelding 2014-08-07 om 21.35.57in het lichaam. Vooraanstaande wetenschappers als mevrouw Vlassara, maar ook Casper Schalkwijk, hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht, zijn ervan overtuigd dat ze ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van chronische ziekten als diabetes en hart- en vaataandoeningen, nierziekten, obesitas en dementie.

In de strijd tegen chronische verouderingsziekten

Het fenomeen is ook onder andere namen bekend, zoals de Maillard-reactie, vernoemd naar de Franse chemicus en medicus Louis Maillard die ontdekte dat er tijdens de verhitting van voeding een reactie ontstond tussen suikers en eiwitten, wat garant staat voor smaak en kleur aan het voedsel. Verder wordt ook de term glycatie gebruikt, en dan komen we op het verrassende terrein van de cosmetica! Ja echt!

De rol van de huid & cosmetica

Die wonderbaarlijke industrie waarin ik werkzaam ben, zit vol met fascinerende verrassingen. In 2009 brachten grote merken als Chanel (met Ultra Correction ) een product op de markt dat glycatievorming in de huidcellen tegen moest gaan. Omdat de elastische weefsels als collageen en elastiene verharden als gevolg van die glycatie. We hebben er zelfs toen nog een video reportage aan gewijd met professor Johann Wiechers.

Tip: bekijk hier ook nog een artikel waarin anti-glycatie cremes besproken worden. Omdat het momenteel geen focus heeft van de beauty industrie kan het zijn dat sommige cremes niet meer te koop zijn.

 

Vlassara’s kookboek

Waar hadden ze dat vandaan? Uit de wetenschap! En waarom werd het dan betrokken op de huid? Nou, omdat alle organen erdoor aangetast worden, dus ook de huid. Maar het bijzondere is ook dat de concentraties AGE’s het beste in de huid gemeten kunnen worden, zo leerde ik tijdens de uitreiking van professor Vlassara’s kookboek dit voorjaar. Hoe bijzonder is dat!

Chronische ontstekingsreacties door voeding

Volgens professor Vlassara zitten we momenteel in een nieuwe epidemie, die van de chronische ziekten, die niet veroorzaakt worden door infecties, maar voedingsgerelateerd zijn. Onze lichamen gaan gebukt onder chronische onstekingsreacties, waarop ons immuunsysteem permanent voor in actie moet komen.

AGE’s zijn dan wel smaakmakers, het zijn ook toxinen, giftige stoffen. Verhittingsprocessen als bakken, barcuen en de magnetron zijn eigenlijk uit den boze zegt ze. Koken met water is het beste, en anders zo kort mogelijk verhitten, net totdat het vlees bijvoorbeeld haar roze gloed verloren heeft.

age kookboekOm het voor mensen makkelijker te maken heeft ze een kookboek uitgebracht dat nu ook in het Nederlands vertaald is: het Anti-AGE dieet. Met recepten voor ontbijt, lunch en diner, gericht op het binnenkrijgen van zo min mogelijk van die stoffen.

AGE’s zijn de smaakmakers in voeding

Professor Schalkwijk vertelt deze ochtend dat AGE’s al binnen enkele uren gevormd worden en bijdragen aan insuline resistentie, wat een grote rol speelt bij diabetes. AGE’s slaan zich op in vetweefsel. AGE’s worden uitgescheiden door de nieren. Hij vertelt dat er ook bepaalde stoffen bestaan die AGE’s kunnen wegvangen, zoals vitamine B6, maar ook aminoguandine. deze stoffen zijn trouwens eenvoudig te koop en betaalbaar. voor aminoguandine betaal je voor 100 pillen 30 dollar, zol eer ik al snel op internet. Schalkwijk denkt uiteindelijk ook dat dit soort stoffen wellicht via cosmetica heel goed aan de huid afgegeven kunnen worden. Medicijnontwikkeling laat vooralsnog op zich wachten.

Ook stress en slaaptekort bevordert aanmaak AGE’s, en diabetes

Het lichaam vormt ook zelf AGE’s, bijvoorbeeld bij chronisch slaaptekort en chronische stress. En wie al lijdt aan diabetes en nierfalen zal ook meer ‘ interne’ AGE’s aanmaken. Hij geeft aan dat vooral ook diabetici notie moeten nemen van voeding met zo min mogelijk AGE’s. Al hoewel hij niet zo stellig zal beweren als professor Vlassara dat AGE-houdende voeding een directe invloed heeft op AGE-gerelateerde ziekten, maar aannemelijk vindt hij het wel. Vlassara is daarentegen volledig overtuigd, ze doet al dertig jaar onderzoek naar AGE’s (niemand in de wereld is zo deskundig als zij) en betrekt voeding daar al vele jaren bij.

AGE’s worden gemeten in de huid

AGE’s kun je het beste meten in organen die niet zo’n snelle omlooptijd hebben om het maar zo even te zeggen. Darmweefsel vernieuwt zich elke drie dagen, de huid vernieuwt zich elke 30 tot 40 dagen, dus is dat een ideale graadmeter. Er is inmiddels in Nederland (notabene) een apparaat ontwikkeld waarmee die stofjes in de huid gemeten kunnen worden. Deze tool is overigens in samenwerking met expertise van het internationale L’ Oreal concern tot stand gekomen, zo krijg ik off the record te horen van bijzonder hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit van Groningen, Andries Jan Smit (tevens internist bij het UMCG).

‘Ons lichaam heeft niet 1 leeftijd, maar meerdere. Darmweefsel vernieuwt zich elke drie dagen, bloedcellen vernieuwen zich elke 6 weken, de opperhuid vernieuwt zich elke 28 dagen. Er zijn ook weefsels die een levenlang meegaan zoals je ooglens, kraakbeen en vaten. De dermis wordt mogelijk om de 20 jaar vervangen (schat men nu),en omdat deze zich zo langzaam vernieuwt, stapelen de meeste AGE’s zich daarin op.

(bekijk hier nog een film met daarin de presentatie van dr Vlassara van haar kookboek in Nederland:

Stapeling van de stoffen is het probleem

Smit benadrukt ook dat niet de soort AGE’s van belang is, maar de mate van stapeling. In de huid kan de hoeveelheid AGE’s dus gemeten worden met behulp met een combinatie van fluorlicht en uv-straling. Smit denkt dat het meten van AGE’s straks net zo gewoon wordt als het meten van de bloeddruk. Inmiddels werkt er een tweehonderdtal huisartsen mee in het land. En die moeten nog een hoop werk gaan verrichten om meetgegevens te gaan koppelen aan bijvoorbeeld voedingsgewoonten en eventueel medicijngebruik.

Niet waterdicht, wel heel aannemelijk

Dit maakt dit kleine congresje ook zo interessant: Vlassara is volstrekt overtuigd van haar boodschap, de opgetrommelde Hollandse experts zijn er nog niet uit, maar zijn wel getriggerd en er bloedserieus mee bezig.Vlassara gaat ook door met haar queeste. Onlangs publiceerde ze nog een studie in PNAS waarin een verband wordt gelegd tussen voedingen-AGE’s en Alzheimer. Waterdicht is het allemaal nog niet, maar ze acht de tijd nu wel rijp om wereldburgers te waarschuwen voor die exogene (voedings-) AGE’s. In Amerika wordt ze financieel ondersteund door de National Institutes of Health om haar baanbrekende onderzoeken uit te kunnen voeren.

Wat vind ik van het kookboek?

Even terug naar dat kookboek: is dat wat? Moah, ik vind veel gerechten (er zijn er 143) wat merkwaardig wat samenstelling en ook typisch Amerikaans. Ik eet bijvoorbeeld geen bagels en ik wil mijn dag ook niet beginnen met Mexicaanse tortilla’s en dergelijke. Maar, het is op onderbouwend niveau wel een erg goed boek. De helft van de inhoud gaat over eetgedrag, kookpatronen, de achtergronden van AGE’s en ouderdomsziekten, ons moderne voedsel.

Je krijg serieus goed inzicht in hoe de voedingsindustrie in elkaar zit, waar je op kan letten. Kortom, een stuk bewustwording dat ik echt van harte aan raad. Het fijne is ook dat het geen vervelend dieet is, heel veel dingen die je nu eet als Hollandse, kun je gewoon blijven eten. Alleen dat industriële voedsel moet uit je systeem, en je moet anders gaan verwarmen, maar echt moeilijk is dat niet. Vlees bijvoorbeeld meer koken en als er gebakken wordt, echt maar heel kort. Er gaat weer een wereld voor je open, en ik weet nu al dat je gutfeeling zegt: dit klopt. Nu nog echt lekkere recepten, en dan is het helemaal perfect.

Je koopt het boek hier online en je kunt het ook inkijken.

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

33 reacties

 • Klopt Marianne, en prof Vlassara was een van de eersten die context gaf aan AGE’s, waar om het allemaal begonnen is, en haar medisch onderzoek was recent ook weer onder de aandacht ivm diabetes. Het blijft boeiend, en dus de moeite waard om aandacht aan te geven. Ook met het oog
  op de almaar voortdurende tv reclame waarin koolzuurhoudend water wordt gepromoot

 • Grappig dat dit artikel nog een keer op facebook geplaatst werd (Aug 2019) – het is zo langzamerhand wel oud nieuws- je kunt tegenwoordig het internet niet openen om talloze sites en fb-pagina’s tegen te komen die vooral verse en onbewerkte voeding aanbevelen om gezond te blijven, af e vallen en een mooi huidje te houden. En er zijn talloze goede boeken, cursussen en downloads om koolhydraat-arm of kh-beperkt en suikervrij te eten. Als je een zoetekauw bent zijn er ook diverse natuurlijke suikervervangers zoals v Sukrin ( geen enge chemische suikers zoals cyclamaten en diverse ” -oses”

 • Je bent wat je eet! Tegenwoordig is superfood een hot item. Ook gevarieerd en gezond eten. Denk aan hello fresh, dit bedrijf doet goede zaken in Nederland! Daarnaast zijn er ook veel bedrijven die voedingssuplementen verkopen. Ik persoonlijk neem voor t slapen gaan omega 3 en multivitamine in. Tijdens t slapen komt t lichaam in een bioritme terecht en wordt alles 6x beter opgenomen.
  T enige wat ik vind van superfood, vind t niet zo lekker ? hihi

 • Mijn man doet ook mee aan dit dieet (30 kg. afgevallen), mijn dochter niet.
  Naast een full time job is dit wel te doen hoor. Ik maak in een keer 12 muffins; mijn man neemt er 2 mee voor lunch en ik 1, dus daar kun je een aantal dagen mee vooruit. Smoothy maken kost niet meer tijd dan een boterham smeren.
  In het begin is het even wennen met diner: gewoon 3x zoveel groente als normaal maken en b.v. slierten snijden van courgette die even in olijfolie verhitten, dat doet dienst als pasta. Erbij een lekkere saus van gehakt, tomaten en bascilicum.
  Als je koken leuk vind is het geen probleem.

 • het klinkt fantastisch antonetta, maar ik zou er een dagtaak bijkrijgen als ik dit allemaal moet gaan kokkerellen. persoonlijk geloof ik erg in alles met mate…..maar daar zit het ém: met mate….hoe krijg jij het voor elkaar dit te doen als je ook nog full time werkt en een gezin hebt?

 • Veel biologische producten, geen granen, geen melkproducten en geraffineerde suikers vermijden.
  Klinkt extreem maar er zijn genoeg alternatieven.
  Alternatieven voor de boterhammen:
  Smoothy van (bevroren) fruit, advocado, eiwitpoeder b.v. paleo shake en water
  pannenkoekjes van boekweitmeel, eieren en amandelmelk (met banaan erdoor nog lekkerder!)
  Ik maak b.v. heerlijke muffins van amandelmeel, kokosvet, biologische eieren en een handvol gedroogd superfruit; dit is een perfect alternatief.
  resultaat: mooiere huid, afvallen, minder moe en minder ontstekingen in gewrichten.

 • Gerti, niet zozeer streng in de leer hoor. Ik vind melkchocolade echt niet lekker, hoe puurder hoe beter voor mij. Dark chocolate, jammie! En verder, alles met mate.

 • Nou Rona, jij bent veel strenger in de leer dan ik. Ik eet het liefst melkchocola. 70% puur vind ik echt niet lekker. En als ik ‘zondig’, doe ik dat liever met iets lekkers. Maar natuurlijk is af en toe iets lekker niet zondigen!

 • Zonder suiker is echt moeilijk heb ik inmiddels geleerd maar wel mogelijk. En raw chocola is ook best lekker!

 • Ik doe het net als Gerti, ik doe nergens suiker in en kook bij voorkeur dingen waarin geen toegevoegde suikers zitten. Taartjes eet ik niet, want eet geen tarwe, maar chocolade dan weer wel. Wel puur, minimaal boven de 70% en liefst biologisch. De repen bij Agrimarkt zijn jammie

 • Ha ha. Nee Monique, daarvoor houd ik te veel van taartjes en chocola. Maar ik probeer welk suiker in mijn eten te minderen. Dus yoghurt met muesli zonder suiker. Havermout met unsweetened amandelmelk. Als je niet uitkijkt krijg je anders echt heel veel suiker binnen.

 • We bakken alles in kokosolie.
  zelfs de frites worden in kokosolie gebakken, heerlijk.
  Deze olie is minder slecht om in te bakken dan andere produkten.

 • Monique, de Ayurvedische leefstijl is een behoorlijk complex iets. Ik heb niet het idee dat ik voldoende know-how in huis heb om daar een goed onderbouwd artikel over te schrijven. Ik gebruik recepten die ik in de Ayurvedische kliniek heb gekregen. Er bestaan ook goede kookboeken. Het is echter zinvol om eerst een Ayurvedisch arts of Ayurvedisch voedingsdeskundige te raadplegen omdat wat ‘goed’ is voor mij dat niet voor een ander hoeft te zijn. Alles in de Ayurveda heeft te maken met het in balans brengen en houden van de dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Het is dus belangrijk om eerst te weten hoe het met jouw dosha’s gesteld is.

 • Zo is het Yvonne. Ook de alternatieve suikers (honing, agavesiroop) kun je beter zo veel mogelijk bannen. En dan wel af en toe een taartje met slagroom :).

 • Daar zit wat in, beginnen met suiker. Maar ook oppassen met natuurlijke suikers denk ik zo die in fruit zitten. Blijven suikers. Maar af en toe een lekker biefstukje, ik ben voor

 • In plaats van vlees te koken (of stoven in water) kunnen we volgens mij beter beginnen met minder suiker te eten. En dan af en toe een lekker gebakken biefstukje :).

 • Rona, ik wil wel wat meer weten over jouw ayurvedische kookstijl. itempje maken wellicht?

 • Met kruiden doe je veeeeeeeel te lang. Onlangs nog potjes uit 2006 weggegooid. Merk het ook vaak als ik in andere huizen logeer en de kruidenkast inspecteer hahaha

 • Allang geprobeerd, sla, knoflook, tijm, peterselie. Alles dood 🙂 niks deed het gewoon, gaf het water. Totaal geen groene vingers. Heb 1 plant in huis een peace lily, heel weinig verzorging nodig

 • O ja, Yvonne en dan volgend jaar een biologisch moestuintje of alleen kruiden dat is écht niet moeilijk!

 • De biologische kruiden staan gewoon bij de rest (van Versteeg) en ik zag ze ook bij de Agrimarkt dus redelijk algemeen denk ik toch. En anders kijk je eens bij een reformzaak, je doet best lang met kruiden tenslotte.

 • Ik gebruik ook al veel olijfolie ipv zonnebloemolie of croma. Ik zal eens naar de biologische varianten kijken, heb ze nog niet gezien. Kom altijd bij de Jumbo, misschien de AH die hebben groter assortiment. Klinkt in ieder goed dat we puurder gaan eten, denk dat we ons beter zullen voelen.

 • Yvonne, zelfs van Versteeg (kruidenmerk) zijn al een groot aantal kruiden ook in een biologische variant verkrijgbaar. Sowieso eet ik steeds minder vlees, en if so dan biologisch. Bakken doe ik in olijfolie. Ik denk dat er een wereld te winnen is op gezondheidsgebied door de juiste voeding. Ik eet regelmatig Ayurvedisch en wat me steeds opvalt is dat ik me dan echt gevoed voel. Zou nog veel meer willen aanpassen maar er hangen ook stevige prijskaartjes aan.

 • Ik zag alleen staan koken met water tot de roze gloed van het vlees was, dacht al jakkes. Maar in sauzen smoren kan ook inderdaad. Maar af en toe een gebakken of gegrilde biefstuk, ik kan niet zonder.

 • Daar is nou het kookboek voor, beste Yvonne…met recepten. Er staan juist recepten in met vlees dat wel gekookt kan worden. denk aan het werken met bouillon en sauzen bijvoorbeeld. al dan niet het vlees eerst heel licht aangebakken te hebben.dat wordt nu juist allemaal uitgelegd in het boek;-) ik weet ook niet uit mijn hoofd welke soorten vlees en wel niet geschikt zijn. verder kun je ook kruiden bij een biologische winkel kopen, dan staat er een bio keurmerk op.

 • Ja het zal zeker gerelateerd zijn aan voedingsmiddelen, al onze probleempje met weerstand en bv gewrichtsontstekingen. Ik gebruik al nauwelijks tot geen kant en klaar producten. Dus voor mij geen wereldgerechten van Knorr 🙂 maar ik vraag me wel af hoe kun je in hemelsnaam vlees koken ipv bakken. Lijkt me toch niet zo lekker. Wat ik al wel deed is laagje water in de pan, kipfiletblokjes er in, ui er in en de rest vd groenten, door kruiden toe te voegen krijg je een lekker non-fat gerecht. Maar ik zie mezelf niet een biefstuk koken en mn kipfilet die ik bak kan ik niet koken, dat wordt er niet beter op. Verder vraag ik me nog altijd af, de kruiden hoe puur zijn die? En dan heb ik het over kerrie, nootmuskaat en over de gemengde Indiaase kruiden. Zitten daar toevoegingen in, want dat staat nooit op de zakjes die je in de toko koopt.

 • Interessant artikel. Klopt naar mijn mening ook. Al lang gebruik ik zo min mogelijk kant en klaar producten vanwege de gebruikte ingredienten. De magnetron gebruik ik praktisch nooit, voelt absoluut niet goed. Enz… Ik kan dus wel iets met deze stelling, nog een wereld te winnen lijkt me.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.