Aanpassing van je voeding kan erger voorkomen, maar het hoeft niet per se

01:20 - 00:48
luistertijd 01:20 - leestijd 00:48

Deze week lazen we in de krant dat nu uit wetenschappelijk bewijs is komen vast te staan dat zuivelproducten toch een negatieve invloed hebben op de verergering van acne. Dit blijkt uit onderzoek onder maar liefst 40 duizend Amerikaanse vrouwen.

Maar er is ook een goede tweede: de snelle koolhydraten die de suikerspiegel snel laten stijgen, denk hierbij aan witbrood, koek en snoep en chocolade. Verder zijn boosdoeners ook aardbeien en andersoortige vette producten.

Men heeft geconcludeerd dat er nog inheemse stammen bestaan zoals de Inuit en de Kitavan die, voordat zij Westers voedsel gingen eten, geen last hadden van acne. (bron)

Volgens de onderzoekers maken deze voedingsmiddelen meer androgenen vrij, de mannelijke geslachtshormonen en deze jagen de talgproductie op. Op zich geen punt maar als er teveel komt raakt de opening van de porie verstopt en een bepaalde huidbacterie, de propionibacterium acnes, doet zich daar flink aan tegoed. Hij laat dan als dank afval na dat een huidontsteking veroorzaakt.

Denk nu overigens niet dat je dit allemaal niet meer mag eten, je moet het uitproberen, want het zal niet voor iedereen werken. En ook pubers, ondanks het eten, zullen ze toch meestal acne krijgen als gevolg van hormoonwisselingen.

 

 

Lees ook