Dermatologie Gezicht Vette huid Voeding

Zuivel en witbrood kan acne toch erger maken

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Aanpassing van je voeding kan erger voorkomen, maar het hoeft niet per se

acne en voeding

Deze week lazen we in de krant dat nu uit wetenschappelijk bewijs is komen vast te staan dat zuivelproducten toch een negatieve invloed hebben op de verergering van acne. Dit blijkt uit onderzoek onder maar liefst 40 duizend Amerikaanse vrouwen.

Maar er is ook een goede tweede: de snelle koolhydraten die de suikerspiegel snel laten stijgen, denk hierbij aan witbrood, koek en snoep en chocolade. Verder zijn boosdoeners ook aardbeien en andersoortige vette producten.

Men heeft geconcludeerd dat er nog inheemse stammen bestaan zoals de Inuit en de Kitavan die, voordat zij Westers voedsel gingen eten, geen last hadden van acne. (bron)

Volgens de onderzoekers maken deze voedingsmiddelen meer androgenen vrij, de mannelijke geslachtshormonen en deze jagen de talgproductie op. Op zich geen punt maar als er teveel komt raakt de opening van de porie verstopt en een bepaalde huidbacterie, de propionibacterium acnes, doet zich daar flink aan tegoed. Hij laat dan als dank afval na dat een huidontsteking veroorzaakt.

Denk nu overigens niet dat je dit allemaal niet meer mag eten, je moet het uitproberen, want het zal niet voor iedereen werken. En ook pubers, ondanks het eten, zullen ze toch meestal acne krijgen als gevolg van hormoonwisselingen.

 

 

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

4 reacties

  • Het blijkt maar weer Ghitta, dat het heel persoonlijk is. De een is er gevoelig voor, de ander niet. En het is de vraag of de acne bij de Inuit en de Kitavan stammen veroorzaakt werd door westers voedsel of door andere zaken die samenvielen met de kennismaking met de westerse bevolking. Ik zou het oorspronkelijke artikel wel willen lezen.

  • Ondanks dat ik al jaren geen zuivel meer gebruikte en een poos carb free heb gegeten, bleef ik toch last houden van hardnekkige acne. Helaas behoorde ik dus tot het selecte groepje bij wie eetgewoonten geen invloed hadden op de conditie van de huid. Wel een interessant artikel overigens want ik denk dat, indien je last hebt van milde acne, bovenstaande statements zeker het proberen waard zijn. Benieuwd naar de bevindingen van de lezers!,

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.